Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

marcinlan82 - Na razie co do ocieplenia to tak zostanie. Chyba że coś jeszcze nam się odmieni przed rigipsami.

Na ocieplenie poszło 32 rolki wełny "20" , rolki było kupione okazyjnie więc cenę musisz sobie sprawdzić, firmy ursa. Folia - 3 rolki i sznurek - 4 kg :-), 6 płyt OSB na strych.

Monika i Włodek a jak z łazienką na dole? My też chcemy tam zmieścić prysznic, powiększyliśmy tą łazienkę kosztem kotłowni ale jak to tam wszystko zmieścić to jeszcze trzeba się zastanowić. Macie już jakąś koncepcję?

Jak ktoś ma zdjęcia łazienek w barwnym albo fajne pomysły na ustawienie to bardzo poproszę o ujawnienie :)

Pieca nie mamy (hehehe), ale mieć będziemy myślę że już na wiosnę kondensacyjny gazowy. Mamy powiększoną łazienkę na dole - kosztem kotłowni- i teraz albo wstawimy ten piec za prysznicem, tak by go nie było widać za ścianką od prysznica, albo w garażu ( proponuje mąż i pan hydraulik, któy to niby rozmawiał z kominiarzem, ze niby można w garażu, ale ja tam się jakoś boję mieć piec z autem razem i lepiej mi się widzi w łazience - zobaczymy jak sie to potoczy). A układ mamy taki, że na wejściu wc po lewej, umywalka po prawej. Za wc prysznic ze ścianką z regipsów, potem było by miejsce na piec i pralke i to tyle.

barwniaki rosną jak na drożdżach, ja też powiększyłem łazienke na dole kosztem kotłowni, ale jak doszły tynki i dojdą płytki to meijsca nie ma za dużo, wręcz ciasnota :( prysznic kupiłem 90-tkę. a wymiary łązienki głębokość 160 szerokość 190cm.

Co do pieca to już czeka na montaż junkers 14-3c kondensat i do tego zamówiony zasobnik galmet kwadro 100l.

ocieplenie na zewnątrz skończone, jeszcze jutro malowanie gruntem i od soboty zaczynamy ocieplać poddasze, sami, na forum jest fajny wątek wszystko pieknie wyjaśnione.

z pomiarów wyszło jakieś 150 m2 ocieplenia na skosach, bez stryszku i do tego sufit około 25 m2

wełny daje 25 na skosy i 30 na sufit, można by więcej ale koszta, no i obniża się sufit :(

Długoszątka jeżeli mogę coś doradzić to dajcie chociaż 5 cm w drugiej warstwie wełny, bo przy wełnie tylko miedzy krokwiami robią się mostki temriczne, gdzieś wyczytałem ze krokwie mają 4 razy gorszy współczynnik niż wełna.

Marcin macie krokwie wysokości 20 cm że taka gruba wełna wam się tam mieści?

Co do łazienki na górze (mam barwny odbicie lustrzane) to wannę lokalizujemy pod skosami, umywalkę na tej ścianie co drzwi na przeciwko okna dachowego, natomiast wc przeniosłem na scianę z kominem bo mam tylko jeden pion, który idzie z parteru i na stryszek i odpowietrzenie na dach. tak dla ułatwienia:)

Edytowane przez Conrad&Beata

ja też wszystko sam robię z pomocą rodziny za co nic nie place, ale na ociepleniu nie oszczędzam, a jak nie ocieplisz tych krokwi to ewidentnie ciepło będzie uciekać w niebo.

to forum jest kopalnia wiedzy, i to sprawdzonej, bo ludzie już pewne rozwiązania maja, można z tego korzystać. Podam ci taki przykład, miałem 3 wyceny od firm za ogrzewanie kompletne, od 28-35 tys poszperałem po forum i zrobiłem sam całość za 11 tys.

Jest tu super temat o podłogówce:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?129585-POD%C5%81OG%C3%93WKA-samemu-jak-unikn%C4%85%C4%87-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w

bardzo mi pomógł, polecam

kolejny temat o kotle, który zresztą sam już mam:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149738-Kocio%C5%82-Junkers-Cerapur-Smart-ZSB-14-3C-w-praktyce

no i coś w temacie o ociepleniu poddasza, świetnie opisane:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82372-Ocieplam-poddasze-krotkie-pytania...

a już nie mówię o całym dziale kominkowym, który też już studiuje od jakiegoś czasu:)

Conrad&Beata Tak krokwie wysokosci 20. Mam nadzieje ze to co planujemy czyli 30 cm ocieplenia na skosach i na suficie to nie przestrzelony pomysl.

Ponoc te koszta poniesione w termiczna czesc budynku maja najwazniejsze znaczenie w pózniejszych kosztach eksploatacji. Dzieki za linki - juz je studiuje bo tez sam wszysto robie "co sie da". Co planujecie nad wykuszem?? My odcinamy sie z wykuszem od budynku. Ocieplimy i juz nie bedziemy tam zagladac. :)

Karolinaz jak najbardziej zapraszamy. na priva wysłałem kontakt do siebie to sie mozemy umówic. pozdrawiam

Witam jestem także posiadaczem tego superaśnego projektu Barwnego C132 i pozwolenia na budowę :D .Jednak budowę planuję na wiosnę jak odpuszczą ostatnie mrozy:).

Conrad&Beata super modyfikacje :).Wasz pomysł na barwnego bardzo mi się podoba :).

Edytowane przez Pablo71

Witam was wszystkich bardzo gorąco.O kilku dni czytam wasze forum ponieważ tez jestem razemz żona zafascynowany barwnym.Chcialbym się dowiedzieć czy ktoś może buduje ten domek w okolicach Gliwic,a może już ktoś zbudował i mieszka.Moze była by taka,ozliwosc aby zobaczyć ten domek w realu.Pozdrawiam Łukasz [email protected] 664723259

Pablo71 dzięki za miłe słowa,

Marcin my na poddaszu nad wykuszem mamy dość dużo miejsca, może na zdjęciach tego nie widać ale do środka można spokojnie wejść na stojąco, a planujemy tam wstawić łóżko, pewnie to daleka przyszłość, bo kasy na meble starczy ledwie na parter, ale kiedyś na pewno...

Zima w tym roku łaskawa, czeka aż ocieplę dach i zamotuje kocioł...:)

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...