pawela.pawela 02.04.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Witam! Z dzwigiem nie było problemu,firma ta zamontowała,pomalowała minia,7 osob to robiło,dzwig,2 godz,na działke ledwo z tym wiechali,bo waski wjazd,działka nie duza a to 14m+ trak z naczepa,dekarze mieli ułatwienie,bo baza była,no moze z montazem do tej ramy drewna ..ale jest solidnie.teraz dokoncza deskowanie,bo czekali na kominy,potem dachowka fitmy Tondach,holenderka duo angoba - kolor melanz,okna pcv Roto kolor złoty dab-10szt.+wyłaz.Rynny sa stalowe i dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati83 02.04.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 (edytowane) witam,troszkę tutaj stron jest do poczytania a do konca tygodnia musimy sie zdecydowac na koncowe zmiany w projekcie.Dom już prawie stoi (tzn I p) - czy mozecie napisac jakie sa proponowane przez was zmiany?Gdybym miała więcej czasu to pewnie bym całość poczytała a tak na szybko boje sie ze cos ominę i dom będzie mało praktyczny...Chciałabym bardzo spizarnie no i nie wiem co z miejscem na pranie? Na pietrze w łazience?No i okna - uwazam ze troszke za mało w salonie... czy ew mozna powiększyc salon?HelpAha i jeszcze pytanie co do rozmieszczenia kominka - jak przenosicie na strone od pom nr 6 - to gdzie sofe wtedy umieścić?I czy zostawiacie otwartą kuchnie?(tam nie ma sciany działowej)?Znajomi mają zrobie jakby okno.... Edytowane 2 Kwietnia 2012 przez pati83 za mało opisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 03.04.2012 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Pati to zdecydowanie rozległy temat, prawie jak ten wątek Z ważniejszych zmian, które ja znalazłem na tym wątku i zastosowałem to: okno dachowe nad schodami, mogę potwierdzić super doświetla klatkę, a jak ktoś nie ma ściany między korytarzem a salonem to światło pada do salonu w miejsuc gdzie jest go mało, przesunięcie ściany w stronę kotłowni, na dole, tak aby zmieścić prysznic w wc, potwierdzam prysznic 90tka wchodzi ale miejsca nie ma za dużo. podniesienie ściany kolankowej, większość podnosi o 2 pustaki, myślę ze 3 to max, bo później dom traci na wyglądzie. nadproża drzwi i okna na jednym poziomie, zmniejszenie wysokości drzwi wejściowych do 2,10 m, w projekcie są 2,35 trochę nietypowe. to samo brama garaż, to później generuje koszty. warto przemyśleć i pomierzyć temat schodów przed zalaniem stropu, bo później wychodzą komplikacje. co do przeniesienia komina od kominka to mam jak w projekcie, wiec się nie wypowiem, można powiększyć też kuchnie kosztem podcienia z przodu, ale jak masz już fundament i ściany to troche za późno, ja mam jak w projekcie i niestety zrezygnowałem ze spiżarni kosztem wiatrołapu i szafy w nim, nie wiem czy dobrze, wyjdzie podczas użytkowania. co do pralni, to zostaje chyba tylko górna łazienka. pomiędzy salonem a kuchnią mam jak w projekcie, bez drzwi przejście szerokości około 2m światło w salonie to też się nie wypowiem, bo mam wykusz, w nim 3 okna prawie do podłogi, więc ze światłem nie ma problemu. to tyle co mi się nasuwa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati83 03.04.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Conrad&Beata - dziękuję za informacje, do dziś musimy zdecydowac co z kominkiem - wiec zostaje jak w projekcie bo nei mam czasu pomyslec jakby mogło byc inaczej... To okno dachowe nad schodami - bardzo mi sie podoba co to ściana kolankowa? nadproża drzwi i okna na jednym poziomie - nie zauwazylam ze jest inaczej (wczoraj w sumie znalezliśmy dom dla nas...) warto przemyśleć i pomierzyć temat schodów - masz na mysli czy te betonowe czy drewniane? powiększyć to ja bym wolała salon - dla mnie jest za mały niestety zrezygnowałem ze spiżarni kosztem wiatrołapu i szafy w nim - czyli powiększony wiatrołap? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinlan82 03.04.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 u Nas zmiany podobne do tych które u Konrada i Beaty.Dodatkowo zrobilismy garderobe na poddaszu pomiedzy dwoma pokojami z osobnym wejsciem.Schowek na dole tez przeznaczony na garderobe bez okna oczywiscie.Zrobilismy tez mala piwniczke pod przedpokojem 1.9m x 8m wysokosci 1.9m.Schody zabiegowe zamenilismy na takie ze spoczniiem.Kuchnia zostala przemieszczona kosztem podcienia i o tyle tez zwiekszył sie nasz salon.Dodatkowo tez posiadamy wykusz podobny do tego co u Konrada i Beaty. pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 04.04.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 (edytowane) Pati, z kominkiem to też dłuższy wywód by się przydał, w skrócie dając go na środek domu traci się na walorach estetycznych a zyskuje na użytkowych, bo wiadomo, jak jest w środku domu lepiej grzeje, parter i piętro, no ale w naszym przypadku nie nastawiamy się na częste grzanie kominkiem, więc kominek został jak w projekcie. ściana kolankowa, poszukaj na google... nadproża - chodziło mi o wysokość drzwi i bramy garażowej, wysokość 2,35 to raczej nie standard i dlatego będzie drożej. co do schodów to nie ważne czy drewniane metalowe czy betonowe, warto się nad nimi zastanowić wcześniej, na temat układu konstrukcji, bo później trzba kombinować, np tak jak u nas że nie dało się wcisnąć spocznika, bo nie było miejsca... powiększyć salon to ciężko, chyba że dorobić wykusz, lub usunąć ścianę pomiędzy salonem a korytarzem co do spiżarni, to ścianę pomiędzy kuchnia a wiatrołapem postawiłem jak mi pasowało, podzieliłem wolne miejsce trochę tu i tu:) Okno w schowku przy tarasie, też zlikwidowałem, bo są drzwi przeszklone. Pomysł z garderobą pomiędzy pokojami na poddaszu był już tutaj, też fajne rozwiązanie, (made in Zbyszki:)) Marcin masz powiększony salon w stronę kuchni? Ciekawe rozwiązanie jak się kuchnie powiększa kosztem podcienia... Edytowane 4 Kwietnia 2012 przez Conrad&Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinlan82 04.04.2012 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Tak własnie zrobilismy. Zrezygnowalismy z podcienia - chyba najlepsza decyzja A wyglada to tak. Przy oazji pochwalimy sie drzwiami garazowymi i wejsciowymi . pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmk2 04.04.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 marcinlan82 jakiej firmy macie bramę garażową i jakie są jej wymiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinlan82 05.04.2012 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Brama i naped sa firmy NICE.o wymiarach 2,62 x 2,25. Jesli chodzi o wysokosc to ok 9 cm bramy jest zakryte przez nadproze. Zamowilismy troszke wieksza bo nie wiedzielismy dokladnie na jkim dpoziomie bedzie wylewka. Lepiej niech bedzie wieksza niz mialoby brakowac.Tak czy siak jest montowana od srodka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinlan82 05.04.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Wesołych, pełnych nadziei i wiary świąt Wielkiej Nocy, spędzonych wśród srebrnych bazi i kochającej rodziny, przy wspólnym stole. Oby jak najszybciej zakończyc budowy Naszych wspaniałych barwnych domków Czego Wam i sobie życzymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmk2 06.04.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 ile kosztowała brama garażowa i czy ma gwarancje na kolor. My mamy brame w miejscu nasłonecznionym boimy się o płowieni. Drzwi jakiej firmy i ile kosztowały? z góry dziękuje za odpowiedz Brama i naped sa firmy NICE. o wymiarach 2,62 x 2,25. Jesli chodzi o wysokosc to ok 9 cm bramy jest zakryte przez nadproze. Zamowilismy troszke wieksza bo nie wiedzielismy dokladnie na jkim dpoziomie bedzie wylewka. Lepiej niech bedzie wieksza niz mialoby brakowac. Tak czy siak jest montowana od srodka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinlan82 09.04.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 WtamCo do ceny to dostalismy 'super cene' -3400 złU Nasz tez duze nasłonecznienie, ale sie nie przejmujemy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawela.pawela 20.04.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Od dłuzszego czasu nic tu sie nie dzieje,brak czsu?Napewno wasze domki rosna,sa wykanczane ,lub w koło upiekszane.Prosze o podzielenie sie wasza radoscia i osiagnieciami!Chetnie i miło oglada sie zdjecia o co bardzo prosze!Pozwrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 23.04.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 (edytowane) u nas gresy paradyża w kuchni, wiatrołapie i części salonu, do tego panele klon w salonie i gabinecie, ściany na chwile obecna pomalowane dekoralem, biały, cały parter i korytarz u góry...drzwi w trakcie montażu, w kominku się pali, plan na najbliższe dni... obudowa kominka, dolna łazienka, całość powyższego własnymi ręcami robione. Edytowane 23 Kwietnia 2012 przez Conrad&Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawela.pawela 23.04.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 u nas gresy paradyża w kuchni, wiatrołapie i części salonu, do tego panele klon w salonie i gabinecie, ściany na chwile obecna pomalowane dekoralem, biały, cały parter i korytarz u góry...drzwi w trakcie montażu, w kominku się pali, plan na najbliższe dni... obudowa kominka, dolna łazienka, całość powyższego własnymi ręcami robione. Witam! Super! Duze postepy,widac,ze sie dzieje.U mnie stoi..Czekam na dachowke i okna dachowe .Dzieki za zdjecia prosze o wiecej.Pozdrawiam wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długoszątka 24.04.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Domki jak widzę rosną, z tym brakiem czasu to trafione w dziesiątkę. U nas w tym tygodniu wylane zostaną posadzki. A oto nasz barwny. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5d0d0d665126dba4.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/df648e2adc76b16b.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b7cc254363ec62fb.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4e58803e18762e35.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/621e8e9a213797c2.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3701497159ddb719.htmlnarazie tyle zdjęć i może nie najlepsze ale byłam z wózkiem i tak się tylko udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawela.pawela 26.04.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Domki jak widzę rosną, z tym brakiem czasu to trafione w dziesiątkę. U nas w tym tygodniu wylane zostaną posadzki. A oto nasz barwny. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5d0d0d665126dba4.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/df648e2adc76b16b.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b7cc254363ec62fb.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4e58803e18762e35.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/621e8e9a213797c2.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3701497159ddb719.html narazie tyle zdjęć i może nie najlepsze ale byłam z wózkiem i tak się tylko udało. Super fotki!Chyba sporo na raz robicie.Dziekuje za zdjecia.Prosze o nastepne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmk2 26.04.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 My jesteśmy po elektryce. Za 2 tygodnie tynki. Pozdrawiamy wszystkich budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaJaceek 06.05.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Witam wszystkich budujących Barwnego. Jesteśmy tu nowi, lecz zarejestrowani na forum od około 2 lat. Dopiero teraz po walkach z gminą zaczynamy budowę naszego domku na koniec maja. Przeglądając Wasze różne adaptacje projektów , postanowiliśmy dodać okno nad klatką schodową, przesunąć kominek na centralną część salonu (ściana za którą są schody), przesunąć ściankę dzieląca wc na dole z kotłownią, tak aby zainstalować na dole jakiś prysznic, zlikwidowaliśmy spiżarnię przy kuchni i zwiększyliśmy docieplenie z 12 na 15cm. Czy ktoś z Was zastosował do dogrzewania domu kominek z płaszczem wodnym podłączonym pod podłogówkę i czy ktoś docieplał może poddasze pianą SEALECTION 500 lub podobną zamiast tradycyjnej wełny? Swojego barwnego budujemy nad jeziorem w Chwaszczynie koło Gdańska. POZDRAWIAMY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 11.05.2012 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 moje zdanie na temat kominka z płaszczem wodnym jest takie że to przerost formy nad treścią, z paru powodów, które na forum były już wałkowane setki razy:komplikowanie instalacji, pompy, ups-y, zabezpieczenia, robienie w salonie kotłowni, żeby to miało sens musisz palić ciągle, składowanie dużej ilości drewna i masa pracykoszty instalacji, mała sterowalność czarna szyba w kominku bo woda ochładza spalinypołączenie tego wszystkiego z podłogówką komplikuje całość jeszcze bardziej, proste porównanie, woda w podłogówce max temp 26 st. no a woda w kominku dużo więcej. W przypadku barwnego już parę takich dylematów było na wcześniejszych stronach. Z tego co piszesz chcesz przestawić kominek na ścianę przy schodach, dobre rozwiązanie, i wg mnie, zwykły kominek+ciepła zabudowa to najlepsze rozwiązanie. Ciepłe powietrze, po ogrzaniu salonu rozejdzie się też do pokoju na dole i na otwartą klatkę schodową do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts