Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich

Chciałbym się dopisać do listy Barwniaków. Śledzę wasze forum od kilku miesięcy, jest naprawdę super.

Obecnie jestem na etapie przekształcania działeczki 500m2. Jest trochę mała ale mam nadzieję że zmieszczę na niej naszego barwniaka.

Wirtuale TYSKIE dla wszystkich

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Azbest

coraz więcej faktów utwirdza mnie w przekonaniu,że barny to dobra decyzja... normalni pijący TYSKIE ludzie....

powodzenia dasz rade na 500m2 pod warunkiem - 20m na szerokość

u mnie jest 20x50m dom stawiam 6m od ogrodzenia, architekt od ogrodu stwierdził że szkoda miejsca na front i lepiej mieć więcej z tyłu domu... zobaczymy jak to wyjdzie...

Raffyxxx

O ile mnie pamięć nie myli, pisałeś że brałeś kredyt:

czy był Ci potrzebny szczegółowy kosztorys, jeśli tak to czy mógłbyś napisać komu zleciłeś jego zrobienie, ile to kosztowało i czy możesz taki kosztorys przesłać

mój adres: [email protected]

Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje na ten temat.

Pozdro

Witaj Azbest.

Jeśli chodzi o kosztorysy dla banków to wygląda to bardzo różnie. W niektórych muszą być bardzo szczegółowe - ale w większości opierają się o grupy kosztów - np. prace ziemne, fundamenty, ściany zewnętrzne.... itd. - tak jest np. w MultiBanku (tam brałem kredyt - podpisywałem go w ostatni poniedziałek). :oops:

Ważne jest też ile bierze się kredytu i jaki ma się wkład własny. U mnie w kosztorysie dla Banku - Barwny z "nadwyżką finansową" wyszedł na ok. 350.000 PLN :( (stan w całości wykończony). Bank nie wnosił uwag do moich danych kosztorysowych - tylko poprzestawiał kwoty transz.

Dla banku w dużej mierze kosztorys robi się "na oko" pod bank. Tam siedzą tylko analitycy budowlani (a nie praktycy i wykonawcy) i dane wartości muszą im się mieścić w tabelkach. :lol:

Pozdrawiam

Thomass

Raffyxxx

O ile mnie pamięć nie myli, pisałeś że brałeś kredyt:

czy był Ci potrzebny szczegółowy kosztorys, jeśli tak to czy mógłbyś napisać komu zleciłeś jego zrobienie, ile to kosztowało i czy możesz taki kosztorys przesłać

mój adres: [email protected]

Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje na ten temat.

Pozdro

Azbest - kosztorys wziąłem z tego forum :D dodałem po 15-20% stolarkę x2 i GE przyjęli.... poza tym na stronie też są jakieś tam wstępne kosztorysy.

u mnie jest tak że ja już zasypuję "0" a jeszcze kredytu nie podpisałem mam wszystkie media itd... więc może dlatego taki pic na wodę fotomontaz przeszedł zaraz Ci wkleję to co wysłałem im @ (później wypełniałem szczegółowy druczek w 30 % nie wiedziałem o co om chodzi :p )

oto:

Fundamenty 26 000,00 zł do 02.2007

Ściany i strop 40 000,00 zł do 05.2007

Dach 26 000,00 zł do 07.2007

Okna, drzwi zewnetrzne, brama gara 13 000,00 zł do 07.2006

Robota stan surowy zamknięty 40 000,00 zł

Instalacje 27 000,00 zł do 07.2007

Zabudowa wnętrz, posadzki 35 000,00 zł do 09.2007

Elewacja 11 000,00 zł do 11.2007

Wykończeie wnętrz (panele, drzwi, glazura, terakota) 25 000,00 zł do 11.2007

Łazienki (2 muszle, kraniki, wanna, umywalki) 10 000,00 zł do 11.2007

na @ idzie więcej

Raffyxxx

Ja też bym poprosił o takie wyliczenia na priv. Dzięki

Właśnie próbowałem się dowiedzieć o kredyt i ...skucha (choć to dopiero jeden bank). Może w innych będzie lepiej.

Jakie wogóle polecacie banki do kredytowania budowy. jestem ciekawy Waszych opinii?

z kredytem ja czekam na PKO BP

jak uruchomii te z dopłatą przez 8 lat

i porównam je z kredytami we frankach

i zobaczymy co się opłaci

przypaominam także o liście żelaznym do projektu

(znalazłem) tutaj:

http://projekty.muratordom.pl/program_part.htm

- podobno atrakcyjna oferta

szerzej o dofinansowaniu kredytów tu:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=75781&postdays=0&postorder=asc&start=0

a jeśli chodzi o list żelazny dokadaja go do projektu muratora chyba do końca marca

- prosże sprawdzić na stronie muratora albo niech się wypowiedzą Ci co niedawno kupili projekt

k*

witam wszystkich

ja tez jak odwiedzilem biuro doradcze w sprawie kredytu ,myślalem ze szlak mnie trafi bo pan doradca powiedzial mi ze cienko to widzi(załamka),a to dlatego bo żona prowadzi działalność gospodarczą i rozlicza sie z karty podatkowej,a ja mam wpisaną najniższą pensje w umowie.Postanowiłem sam załatwic sprawę i poszedłem do PKO BP i co??a no to że pan w PKO powiedział ze problemu nie ma i mam składac dokumenty :lol: tak że sie nie przejmuj i ruszaj na banki :D

Ja jak rozmawiałem z bankiem i podawałem swoje oczekiwania a potem wymagane informacje przez bank to nie pytali mnie od kiedy pracuję (czyli kiedy podpisałem umowę) tylko, czy mam umowę na czas nieokreślony i jakie są moje dochody.

Dziś przeżyłem pierwsze załamanie a pisząc po ludzku szlag mnie trafił....

Po kolei:

Znalazłem działkę, uzgodniłem cenę z właścicielem(geodetą zresztą), podpisałem z nim umowę przedwstępną. Następnie kupiłem projekt Barwnego i oddałem go do adaptacji a w międzyczasie dostałem kredyt w dniu 29 grudnia 06 (szczęśliwy byłem bardzo bo załapałem się na ulgę odsetkową).

Podpisując umowę - wiedziałem o rurze przebiegającej ok. 9 m od frontu mojej działki, ale nie przeszkadza to mi - "odszedłem" z projektem na 2 m a mogę nawet i na 4 metry (działka ma długość 41 m).

Moje biuro projektów złożyło wszystkie papierki do Starostwa oraz m.in. do Kanalizy o warunki zabudowy. Dziś właściciel działki (bo na niego złożone wnioski aby przyśpieszyć procedurę) otrzymał pismo z Kanalizy następującej treści:

Uprzejmie informujemy, iż Pański wniosek wysyłamy na drzewo i nie wydamy żadnych warunków dopóki: Pan i właściciele 8 sąsiadujących działek (przez które przebiega rura) nie doprowadzi Pan do przesunięcia rur poza obszar działek na swój koszt.

Rura należy do Kanalizy..... normalnie groteska gdyby osobiście mnie to nie bolało......

Pisemko to podparli pismem datowanym na 1997 rok gdzie wnieśli uwagi do planu zagosp. przestrzennego, które NIE ZOSTAŁY uwzględnione i działka (ki) są w planie działkami BUDOWLANYMI.

W poniedziałek właściciel działki idzie na rozmowy do Kanalizy.

Czy macie jakieś sugestie? Jakąś pomoc - jak rozmawiać, jak negocjować, jak żądać? Boję się, że będzie to trwać i trwać i trwać....

Wstępnie poradzono mi dwie drogi: pokojową: czyli deklaruję grzecznie, że chłopaki z Kanalizy mogą wejść zawsze na działkę aby naprawić ewentualną awarię, odejść o 4 metry (więcej nie mogę bo południe mam z tyłu domu i tam ma być ogród.

wojenną: czyli właściciel działki występuje o usunięcie rury, podaje Kanalizie jakiś czas i jednocześnie żąda dużej opłaty dzierżawnej za rurę. Jako ciekawostkę dodam, iż właściel ma z sobą wyrok SN w identycznej sprawie, który chce wykorzystać w negocjacjach z wodociągami....

ehhhhh..... nikt nie mówił, że będzie łatwo, ale......

Yelcyn moi znajomi mieli podobną sytuację, spieszyło im się, chcieli zacząć budowę jak najszybciej, więc przenosili rurę na własny koszt (chyba koło 3tys zł), ale się odgrażają, że jak odbiorą im zakończoną budowę to będą się kłócić o zwrot kosztów. Mogę się dopytać więcej jak wygląda sprawa. A może warto poszukać w prawie budowlanym? Pozdrawiam

Yelcyn moi znajomi mieli podobną sytuację, spieszyło im się, chcieli zacząć budowę jak najszybciej, więc przenosili rurę na własny koszt (chyba koło 3tys zł), ale się odgrażają, że jak odbiorą im zakończoną budowę to będą się kłócić o zwrot kosztów. Mogę się dopytać więcej jak wygląda sprawa. A może warto poszukać w prawie budowlanym? Pozdrawiam

Dzięki lahore,

U mnie sytuacje jest jednak inna: żądają ode mnie (a raczej właściciela działki) jakiejś chorej odpowiedzialności zbiorowej! Żądają aby wszyscy właściciele 8 działek tak zrobili, na niektórych działkach są 2 rury i przenosiny by wymagały aby się wkopać w asfaltową drogę gminną. Jakaś paranoja....

Nie mówię już o tym, iż niektórzy właściciele działek mieszkają w Nemczech....

po pierwsze Yelcy - z doświadczenia wiem że jeżeli zależy ci na czasie to - rób na swój koszt i sprawę do sądu acha i dobrze by było jakby ci taka rurka pękła ;p zawsze masz pismo że "masz przenieść rurę" a że się nie udało...

a teraz tak wklejam kalkulację do banku wyjdzie tragicznie ale...

rodzaj prac poniesione do poniesienia

1 przygotowanie terenu 1000

2 przyłacze kanalizacyjne 6500 3500

3 przyłącze sieci wodociągowej 6500 3500

4 przyłącze sieci elektrycznej 2000 4500

5 przyłacze do sieci gazowej 1870 1900

6 roboty ziemne 4300 4000

7 fundamenty i ściany fundamentowe 9000 3000

8 piwnice stropy piwnicy 5000

9 izolacja pionowa i pozioma parteru 1500

10 ściany zewnętrzne 22000

11 stropy wewnętrzne, schody typ schodów schody ażurowe drewniane 16000