Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

po pierwsze Yelcy - z doświadczenia wiem że jeżeli zależy ci na czasie to - rób na swój koszt i sprawę do sądu acha i dobrze by było jakby ci taka rurka pękła ;p zawsze masz pismo że "masz przenieść rurę" a że się nie udało...

Raffyxxx, niestety nawet gdybym chciał nie mogę tego zrobić. Gdyby chodziło tylko o moją działkę, to przeniósłbym te 20 m rury, ale przecież nie jestem w stanie przenieść kilkuset metrów rur z działek nie będących moimi!

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Yelcyn A nie opłaca wam się postawić ogrodzenia za tą rurą kanalizacyjną? Zostawić sobie taki pas zieleni przed działką? Jeszcze jedna uwaga - czy ta rura napewno tam leży? U nas na działce wyszła melioracja do przebudowy ( za projekt przebudowy zażyczyli sobie 1000 zł, robocizna + materiały 80 zł/ mb), farta mieliśmy bo sąsiedzi mieli podobne sytuacje, kopali pod fundamenty a rur ani śladu - cała instalacja przesunięta w stosunku do tego co na planach o 11m. Zrobiliśmy odkrywkę, pokazaliśmy że rur nie ma, podczas budowy sami zrobimy sobie przebudowę melioracji, połączymy ją z drenażem opaskowym domu (konsultowałam to ze specami od melioracji). Pozdrawiam

Ile wam wychodzi za materiały na stan surowy z krokwiami, nam 60 tys

Yelcyn A nie opłaca wam się postawić ogrodzenia za tą rurą kanalizacyjną? Zostawić sobie taki pas zieleni przed działką? Jeszcze jedna uwaga - czy ta rura napewno tam leży?

lahore: niestety nie tu tkwi problem... nie ma problemu abym się cofnął - deklarowałem nawet (w adaptacji projektu) że cofnę się o 4 metry od rury.

Po drugie: w miejscu wskazanym na mapie, iż przebiega rura, znajduje się (2 m od mojej działki) studzienka.... to chyba niestety potwierdza "realność" przeklętej rury.... :(

Fundamenty 26 000,00 zł do 02.2007

Ściany i strop 40 000,00 zł do 05.2007

Dach 26 000,00 zł do 07.2007

Okna, drzwi zewnetrzne, brama gara 13 000,00 zł do 07.2006

Robota stan surowy zamknięty 40 000,00 zł

Instalacje 27 000,00 zł do 07.2007

Zabudowa wnętrz, posadzki 35 000,00 zł do 09.2007

Elewacja 11 000,00 zł do 11.2007

Wykończeie wnętrz (panele, drzwi, glazura, terakota) 25 000,00 zł do 11.2007

Łazienki (2 muszle, kraniki, wanna, umywalki) 10 000,00 zł do 11.2007

na @ idzie więcej

Raffyxxx- jesli mozna to poprosze tez kosztorys na [email protected]

Robota stan surowy zamknięty 40 000,00 zł - jak to rozumiesz ?

to jest kwota do wydania za robocizne od zera do suróweki zamknietej?

a mozesz to jakos rozbic na fundamenty, sciany, dach, okna :)

skończyłem "o"

podłączyli mi dzisiaj wodę, dobrze, że zajechałem na bydowę kazałem zdemontować wodomierz, pewnie do rana by go nie było ;p

stan 0 - murowanie +ocieplenie - kanaliza inside - 27 619,72 zł brutto z F Vat

podłączenie wody 4700 netto (kuwa 8 m !!!!)

czekam na elektryka bo szafka juz stoi

jak dam radę to wkleję zdjęcia z dzisiaj, za miesiąc jak pogoda pozwoli atakuję ściany, zdecydowałem sie na komin schielda

Witam!!!

Jestem zapalencem Barwnego juz od lata tamtego roku i nie zdolal mnie przkabacic projekt Skrzat - ma zbyt male sypialnie na gorze jak dla mnie. Coraz szybciej zbliza sie data powrotu do Polski zza gor i morz ;) - na wiosne pakujemy manatki i wracamy do kraju kupowac dzialke pod Krakowem :) Barwny na nas czeka!!! Ciesze sie, ze tak rozwiniety jest ten temat i mozna znalezc tyle przydatnych informacji. :D

Witam!!!

Jestem zapalencem Barwnego juz od lata tamtego roku i nie zdolal mnie przkabacic projekt Skrzat - ma zbyt male sypialnie na gorze jak dla mnie. Coraz szybciej zbliza sie data powrotu do Polski zza gor i morz ;) - na wiosne pakujemy manatki i wracamy do kraju kupowac dzialke pod Krakowem :) Barwny na nas czeka!!! Ciesze sie, ze tak rozwiniety jest ten temat i mozna znalezc tyle przydatnych informacji. :D

Jakze milo powitac kolejnego sympatyka "barwnego"

Jestesmy w podobnej sytuacji, z ta roznica, ze budowac bedziemy pod Wroclawiem a na zeslaniu jestesmy w Londku ( jeszcze tylko 2 m-ce :lol: )

Witam!!!

Witamy,

możesz zdradzić gdzie pod Krakowem, szwagier kończy budowę i za 3-5 miesięcy wyprowadza się pod kraków... miejscowości nie spomnę ale wiem jak dojechać

Witajcie!

Troszkę mnie nie było - zajęty byłem walką z szefem wodociągów.

Dostałem propozycję: kanaliza umożliwia mi przyłączenie do sieci - w zamian zarówno w akcie notarialnym zakupu działki, jak i w księdze wieczystej mam wpisać użyczenie kanalizy do dostępu do rury przebiegającej 9 m "w głąb" mojej działki.... Co myslicie? Wydaje mi się, że się zgodzę.

Mam jeszcze pytanie dotyczące projektu Barwnego: planuję kominek z płaszczem wodnym oraz piec gazowy + ogrzewanie podłogowe na parterze. Wszyscy fachowcy radzą mi, abym koniecznie, mimo iż nie planuję, wybudował komin uwzględniający piec węglowy. Mimo wszystko i dla mojego bezpieczeństwa. A jak Wy radzicie???

Witajcie!

Troszkę mnie nie było - zajęty byłem walką z szefem wodociągów.

Dostałem propozycję: kanaliza umożliwia mi przyłączenie do sieci - w zamian zarówno w akcie notarialnym zakupu działki, jak i w księdze wieczystej mam wpisać użyczenie kanalizy do dostępu do rury przebiegającej 9 m "w głąb" mojej działki.... Co myslicie? Wydaje mi się, że się zgodzę.

Mam jeszcze pytanie dotyczące projektu Barwnego: planuję kominek z płaszczem wodnym oraz piec gazowy + ogrzewanie podłogowe na parterze. Wszyscy fachowcy radzą mi, abym koniecznie, mimo iż nie planuję, wybudował komin uwzględniający piec węglowy. Mimo wszystko i dla mojego bezpieczeństwa. A jak Wy radzicie???

Ja bym sie pewnie zgodził ..ale tak sobie myślę...co będzie jak położysz piekna kostkę a wodociągi ztwierdzą że będą unowocześniać instalację, nie wiem - powiększać średnicę rur...to co wtedy?? Wjądą buldożery i rozryją działkę??

W sumie wyjścia nie masz, pewnie inaczej nie będziesz miał kanalizacji :(

A co do komina..też bym chyba wybudował, ceny gazu szaleją, ruskie zakręcają kurki, wybudowanie jednego komina porównując z całą inwestycją budowlaną to niewielki koszt a zawsze będizesz mógł przejść na gaz jak gaz podrożeje za bardzo albo zakręcą kurki :D