Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To trzymam kciuki i powodzenia. Loko, z jakiego programu do robienia wizualizacji korzystasz? I gdzie jest kominek, nie zamierzacie go mieć?

Programik mogę przesłać na emaila.....

Rezygnujemy z kominka - kto będzie palił w nim?? a po drugie kurz na całej chacie....

Oczywiście w miejscu kominka będzie komin - z cegieł.....

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki - chyba po antybiotyku dochodze już do siebie..

Faktycznie jeżeli zostawi się ścianę między pokojem a kuchnią i nie powiększy się jej to wygląda to mało ciekawie. U mnie kuchnia będzie otwarta a ściana działowa skrócona do 65 cm. Mam nadzieję, że w ten sposób uzyskam większą przestrzeń. .

Co do skrócenia ściany pom kuchnią a salonem, pamiętaj że to jest ściana działowa.. podtrzymuje ona strop, więc żeby ją skrócic będziesz musiała dobudować kawałek ściany od drugiej strony kuchni.. Ewentualnie możesz też np. postawić kolumnę.

Poza tym ja w żadnym ze zdjęć tej ścianki nie skróciłem (może powstaje takie złudzenie - ale sciana w powiększonej kuchni jest identyczna z projektem).

Pamiętaj też o tym że jak skrócisz tę ściankę to zmniejszysz sobie jeszcze miejsce na szafki (szczególnie wiszące), którego w tej kuchni przed powiększeniem i tak jest bardzo mało (okno, stól...). Tzn. nie uważam żeby ta decyzją ze ścianką była zła, ale ponieważ też się nad nią zastanawiałem to zwracam uwagę na problemy jakie ze sobą wiąże.

Zastanawia mnie to pomieszczenie garderoba + piec. Czy tam jest jeszcze jakaś ściana? A nie lepiej byłoby połączyć w jednym pomieszczeniu piec z pralnią i suszarnią? Wtedy nie musielibyście rozprowadzać kanalizacji a w miejscu pralnio-suszarni mielibyście garderobę.

W garderobie nie ma żadnych ścian, to wieszaki, półki i szafki.

Chciałem najpierw garderobę zrobić w obecnej pralni, ale niestety architekci twierdzą że to pomieszczenie jest za wąskie na garderobę - nie da się schylić swobodnie do np. szafki pod wieszakiem... Teraz kombinujemy jeszcze z architektem, czy nie obniżyć podłogi w tej pralni tak aby przesunąć nieco ścianę pod schody i upchnąć tam jednak tę garderobę, ale zobaczymy.. Mnie też to połączenie garderoby z piecem nie wydaje się idealne, ale zobaczymy.

Nie wydaje Wam się, że za bardzo wysunięty jest kominek? Zrobiło się przez to bardzo wąskie przejście

Kominek stoi na równi ze ścianą wg. projektu. Nie zmniejsza on więc wejścia do salonu.. Ale to tylko propozycja, myślę że architekt i tak przesunie go w stronę tarasu...

Aha, jeszcze jedno - sąsiadka odebrała wczoraj pozwolenie na budowę - wiecie ile czekała? 2 tygodnie!!! Z czego tydzień donosiła jakieś źle złożone oświadczenie!

2 tygodnie w Warszawie bez łapówek i znajomości!!! Nieźle co? Ja jestem w szoku...

Kominek stoi na równi ze ścianą wg. projektu. Nie zmniejsza on więc wejścia do salonu.. Ale to tylko propozycja, myślę że architekt i tak przesunie go w stronę tarasu...

Przepraszam i zwracam honor.... :oops:

Przyjrzałem się dokładnie temu co wstawiłem i rzeczywiście kominek jest niżej niż być powinien... A powinien byc naprzeciwko drzwi od łazienki, tak aby je zasłaniać.. Sorki jeszcze raz.. Po prostu wstawiłem jedną z opcji pośrednich...Proszę o wybaczenie :roll:

Przepraszam i zwracam honor.... :oops:

Przyjrzałem się dokładnie temu co wstawiłem i rzeczywiście kominek jest niżej niż być powinien... A powinien byc naprzeciwko drzwi od łazienki, tak aby je zasłaniać.. Sorki jeszcze raz.. Po prostu wstawiłem jedną z opcji pośrednich...Proszę o wybaczenie :roll:

Wybaczam

Jeśli chodzi o ścianę między pokojem a kuchnią to moja architekt powiedziała, żeby dać belkę stropową czy coś w tym stylu. Dopóki nie będę miała projektu to nie jestem w stanie dokładnie napisać jak to będzie rozwiązanie.

Witam wszystkich bawniakow.

Jest ktoś na forum kto buduje lub planuje budowe Barwnego w Szczecinie lub okolicach?

Witam wszystkich

Planujemy budowę Barwnego w Dobrej Szczecińskiej

Witam nowych Barwniaków,

rozumiem, że dopisujemy do listy.

Lista Barwniaków:

+1 Raffyxxx

+2 Monia77w1

+3 Zahir1000

+4 konrado

+5 Kasia

+6 ag-nieszka123

+7 andrzejek.ch

+8 Thomass

+9 Yelcyn

+10 kaliuszekkg

+11 groszeq

+12 loko777

+13 wiewiula

+14 Azbest

+15 kotecek

+16 tejot3 (Tomek i Patka)

+17 lahore

+18Czajo

+19olisia

Witam Wszystkich

Cieszę się że rodzinka Barwniaków rośnie... :p :p :p

tejot3 (Tomek i Patka) napisał:

Przyjrzałem się dokładnie temu co wstawiłem i rzeczywiście kominek jest niżej niż być powinien... A powinien byc naprzeciwko drzwi od łazienki, tak aby je zasłaniać

Odnośnie przesuwania kominka trzeba uważać gdzie wypada przewód kominowy na poddaszu - w wersji którą wstawił tejot3 (Tomek i Patka) wypada na korytarzu na poddaszu - więc masz rację że musi być przesunięty w stronę werandy - no i komin wypadałby na samym szczycie dachu. Jak na taką ilość zmian w projekcie to macie bardzo dobrą cenę za adaptację (jest tam dużo zmian - w tym konstrukcyjnych, które trzeba przeliczać - fundamenty, ściany nośne, sropy...). :lol:

A u mnie na razie czekanie... pierwsza rata kredytu procentuje na koncie... rozgladam się po hurtowniach... za 2 tygodnie siadam do szczegółowych ustaleń z firmą, która będzie mi budowała BARWNEGO do stanu surowego zamkniętego.

Pozdrawiam :D

Thomass

Słuchajcie, mam do was 2 pytanka, bo mnie to gryzie i spać mi nie daje :p

1. Jedno dotyczy likwidacji tego komina w kuchni. Ktoś pisał że go usuwa (tniemy koszty), a w zamian za to wstawia dwie rury spiro (jedna do wentylacji a druga do okapu). Pomysł mi się spodobał, bo raz że zmniejszamy koszty, a dwa że mi też się nie widzi ciągnięcie rury od okapu przez całą kuchnię.

Nie wiem jednak co to tak naprawdę są te rury spiro, czy jest jakieś ryzyko takiego przedsięwzięcia, jak to będzie wyglądać w praktyce itp.

Nie chcę oszczędzać na czymś co mi później wyjdzie bokiem...

Dajcie znać czy ten pomysł jest ok. i co o tym myślicie, plis.

2. Co myślicie o płaszczu wodnym w kominku? Ja mam taką sytuację, że póki co na działce nie mam gazu (będzie za jakieś 3 lata) i muszę coś wymyśleć na okres dopóki nam go nie podłączą. Architekt doradził mi, że przy dobrze ocieplonym domu przez kilka sezonów płaszcz wodny spokojnie wystarczy, a potem można podłączyć gaz i korzystać z obu źródel ciepła.

Nie bardzo wiem co o tym myśleć, jak to będzie działać, czy potrzebny jest do tego piec, czy rzeczywiście można na tym "pojechać" przez kilka zim, no i co najważniejsze :lol: jakie są koszty...

Powiedzcie co myślicie, bo jestem skołowany :-?

Aha dostałem wycenę od wykonawcy - robocizna stan surowy otwarty za 32 tys.

Myślę że te 2 da się jeszcze zbić, ale ogólnie jak na drogą Warszawkę to chyba nie jest źle co?

Ekipa wzbudza moje zaufanie, widziałem w okolicy co i jak zbudowali, no i wygląda na to że (mniej więcej) dadzą rade czasowo. Jak myslicie - brać?

Co do ceny za robociznę to brać. My za stan surowy (bez krycia dachu) tylko krokwie będziemy płacić 35 tys (też Warszawa), tyle, że w cenie zdjęcie humusu, wytyczenie budynku, wykonawca zamawia materiały i jest odpowiedzialny za ewentualną kradzież, może jeszcze zrobienie drenażu.

tejot3 (Tomek i Patka) napisał:

Nie wiem jednak co to tak naprawdę są te rury spiro, czy jest jakieś ryzyko takiego przedsięwzięcia, jak to będzie wyglądać w praktyce itp.

Zobacz najlepiej na stronach dotyczących wentylacji lub producentów tego typu elementów np. http://www.spirowent.com.pl/Pl/S/oferta/ruraspiro/. U mnie będzie w kuchni jednak normalny komin - rura musi wychodzić z jednej strony domu - a w moim rejonie wypadałoby akurat od strony z której najczęściej wieje - więc wiatr wwiewałby mi powietrze do środka - chyba, że byłaby to wentylacja mechaniczna, ale w to nie chcę się bawić. :roll:

Odnośnie drugiej kwestii...

Co myślicie o płaszczu wodnym w kominku? Ja mam taką sytuację, że póki co na działce nie mam gazu

Też ma ten sam dylamat - chociaż u mnie gaz ma być na przełomie 2007/2008. Sąsiad, który już się wprowadził na razie nie narzeka na płaszcz wodny z ogrzewaniem podłogowym. Chociaż w tym roku pogoda jest po jego stronie - na razie było tylko maksymalnie minus 6 st. Ale u niego przy dobrym ociepleniu temperatura nie spadła poniżej 22 st. (de facto nie miał wyjścia chcąc wprowadzić się na zimę). Oczywiście regularnie trzeba dokładać do kominka. Dla mnie druga wersja to kominek z DGP na salon i część góry w okolicach kominka. Nie za bardzo mam czas na czuwanie i dokładanie do kilka godzin do kominka :x - wolałbym aby kominek był przyjemnością - a nie obowiązkiem - na ale te koszty....??!! Jak zwykle sprzeczność....

Pozdro :lol:

Thomass

Cześć Tomek,

1. U mnie w projekcie w kuchni będzie zlikwidowany komin a okap przeniesiony na drugą stronę i podłączony do rury spiro. Rurę spiro możesz zobaczyć tutaj http://www.startwent.com.pl/spiro.html albo tu http://www.allegro.pl/item162620999_rura_spiro.html. Na poddaszu komin zostaje. Co do ryzyka to trudno mi się wypowiedzieć. Mam bardzo dobrą architekt i wydaje mi się, że gdyby byłoby to mało ciekawe rozwiązanie to by mi odradziła.

2. Z tego co pamiętam to kominek nie może być jedynym źródłem ciepła. Ogrzać to pewnie można takiej wielkości dom, ale w zimę zapomnij o wyjeździe na narty. Chyba, że masz kogoś kto zajrzy raz na dobę no może trochę rzadziej, i podrzuci do kominka. W ostateczności można spuścić wodę z instalacji.

32 tys. to razem z dachem? Jeśli tak do cena super. Ja mam ekipę za 35 tys. z garażem 2-stanowiskowym, ale są z poza W-wy jakieś 60 km.

monia77w1 napisała:

Co do ryzyka to trudno mi się wypowiedzieć. Mam bardzo dobrą architekt i wydaje mi się, że gdyby byłoby to mało ciekawe rozwiązanie to by mi odradziła

Spróbuj to jeszcze skonultować z kimś od wentylacji - chodzi o to aby ilość wymienianego powietrza była odpowiednia (parowanie, grzyby etc.) - oczywiście wentylacja może opierać się na rurach spiro - ale wtedy najlepiej aby była ona mechaniczna (wywiewno-nawiewna) - w przypadku Barwnego z kominami jest to wentylacja grawitacyjna. No i komin o którym piszesz, a będzie na poddaszu - powinien się na czymś opierać (normalnie - oparcie ma na fundamencie) - czy strop nad parterem to wytrzyma?.

Pozdro :p

Thomass

monia77w1 napisała:

Co do ryzyka to trudno mi się wypowiedzieć. Mam bardzo dobrą architekt i wydaje mi się, że gdyby byłoby to mało ciekawe rozwiązanie to by mi odradziła

Spróbuj to jeszcze skonultować z kimś od wentylacji - chodzi o to aby ilość wymienianego powietrza była odpowiednia (parowanie, grzyby etc.) - oczywiście wentylacja może opierać się na rurach spiro - ale wtedy najlepiej aby była ona mechaniczna (wywiewno-nawiewna) - w przypadku Barwnego z kominami jest to wentylacja grawitacyjna. No i komin o którym piszesz, a będzie na poddaszu - powinien się na czymś opierać (normalnie - oparcie ma na fundamencie) - czy strop nad parterem to wytrzyma?.

Pozdro :p

Thomass

Na 99% zdecyduję sie na wentylację mechaniczną. Jestem już po rozmowie z panem, który się tym zajmuje. Dla niego to tego komina mogłoby nie być. Zostawiam go na wszelki wypadek, gdyby (odpukać) zabrakło na rekuperator. Co do stropu to zadzwonię jutro do architekt, ale skoro już to zmieniła to pewnie sprawdziła (mam nadzieję).

Lista Barwniaków:

+1 Raffyxxx

+2 Monia77w1

+3 Zahir1000

+4 konrado

+5 Kasia

+6 ag-nieszka123

+7 andrzejek.ch

+8 Thomass

+9 Yelcyn

+10 kaliuszekkg

+11 groszeq