Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

monia77w1 napisała:

Co do ryzyka to trudno mi się wypowiedzieć. Mam bardzo dobrą architekt i wydaje mi się, że gdyby byłoby to mało ciekawe rozwiązanie to by mi odradziła

Spróbuj to jeszcze skonultować z kimś od wentylacji - chodzi o to aby ilość wymienianego powietrza była odpowiednia (parowanie, grzyby etc.) - oczywiście wentylacja może opierać się na rurach spiro - ale wtedy najlepiej aby była ona mechaniczna (wywiewno-nawiewna) - w przypadku Barwnego z kominami jest to wentylacja grawitacyjna. No i komin o którym piszesz, a będzie na poddaszu - powinien się na czymś opierać (normalnie - oparcie ma na fundamencie) - czy strop nad parterem to wytrzyma?.

Pozdro :p

Thomass

Na 99% zdecyduję sie na wentylację mechaniczną. Jestem już po rozmowie z panem, który się tym zajmuje. Dla niego to tego komina mogłoby nie być. Zostawiam go na wszelki wypadek, gdyby (odpukać) zabrakło na rekuperator. Co do stropu to zadzwonię jutro do architekt, ale skoro już to zmieniła to pewnie sprawdziła (mam nadzieję).

monia a ile Wam ten pan wyliczył za instalacje rekuperatora ? Jakiej firmy?

Ja sam planuje go zainstalować i szukam coś dobrego i atrakcyjnego cenowo.

Miałam dwie wyceny,

1. http://www.centrum-wentylacji.pl/ rekuperator + gwc 24 000

2. http://www.rekuperatory.pl/glowna/main.shtml rekuperator+ piec gazowy 27 000.

Nie powiem doładnie jakich były firm bo mój kochany mąż ma manie czyszczenia mi skrzynki. Zresztą i tak odrzuciłam ich ze względu na cenę. U mnie w grupie Halinów jedna osoba zakładała rekuperator z gwc, wymiennikiem ciepła o spr ok. 96%, nagrzewnicą wodną i sterowaniem elektronicznym, i miała wycenę na 15000-16000. Podpytam się i dam Ci znać.

Słuchajcie, mam do was 2 pytanka, bo mnie to gryzie i spać mi nie daje :p

2. Co myślicie o płaszczu wodnym w kominku? Ja mam taką sytuację, że póki co na działce nie mam gazu (będzie za jakieś 3 lata) i muszę coś wymyśleć na okres dopóki nam go nie podłączą. Architekt doradził mi, że przy dobrze ocieplonym domu przez kilka sezonów płaszcz wodny spokojnie wystarczy, a potem można podłączyć gaz i korzystać z obu źródel ciepła.

Nie bardzo wiem co o tym myśleć, jak to będzie działać, czy potrzebny jest do tego piec, czy rzeczywiście można na tym "pojechać" przez kilka zim, no i co najważniejsze :lol: jakie są koszty...

czesc

Byliśmy w tym tygodniu w firmie która zaimuje sie kominkami.

Pani :) powiedziała ze wchodzenie w kominek z płaszczem wodnym jest drogie.

1. sam wkład sporo kosztuje

2. trzeba ten płaszcz podłaczyc do CO co dodatkowo podraza koszty.

Poleciła zwykły wkład i system DGP,ktory dodatkowo kosztuje w granicachy 3 tys. Dodała tylko ze przy niższych temperaturach ponizej -5 moze byc konieczność dogrzania domu alternatywnymi żrórłami ciepła np. piecyk elektryczny

Witam wszystkich bawniakow.

Jest ktoś na forum kto buduje lub planuje budowe Barwnego w Szczecinie lub okolicach?

Witam wszystkich

Planujemy budowę Barwnego w Dobrej Szczecińskiej

Na jakim etapie budowy jesteście?

Jesteśmy na etapie warunków technicznych przyłączy

Witam wszystkich bawniakow.

Jest ktoś na forum kto buduje lub planuje budowe Barwnego w Szczecinie lub okolicach?

Witam wszystkich

Planujemy budowę Barwnego w Dobrej Szczecińskiej

Na jakim etapie budowy jesteście?

Jesteśmy na etapie warunków technicznych przyłączy

Wprowadzaliście jakies zmiany w projekcie? Jeśli tak to jakie i u kogo? My myślimy o powiększeniu kuchni wstawieniu dodatkowego okna nad schodami podniesieniu ścianki kolanowej.

cześć Barwniacy :)

Właśnie wróciłem, od gościa który mi wycenił stan surowy z dachem i przeżyłem lekkie załamanie. :evil: :evil: :evil:

Tak wiec:

-fundamenty do stanu zero, 11 tys

-ściany nośne działowe i strop 15 tys.

-wieńce i ściany działowe na poddaszu 5 tys.

-Więźba, dachówki, orynnowanie 20 tys.

Razem 51 tys;

jak na okolice Wrocławia to myślę, że bardzo drogo, choć z drugiej strony jeśli tyle sobie krzyczy ekipa która mi nawet nie wystawi faktury to ile zaśpiewa porządna Firma.

W zeszłym tygodniu słyszałem dobry kawał odnośnie murarki.

Przychodzi mama Jasia do kierownika budowy i mówi

-Panie kierowniku jakąś robotę by Pan znalazł na budowie dla tego mojego syna bo zapije się na śmierć.

-Ano jest wolny vakat- murarza za 5 tys na rączkę mówi kierownik,

-Oj za 5 to za dużo, bo jak weźmie wypłatę to się zapije na śmierć,

-No to pomocnik murarza za 3

-Oj to też za dużo bo się za taką kwotę zapije na śmierć,

-Kierownik lekko podirytowany, pyta no to za ile?

-Oj tak 1000 na rączkę mu wystarczy,

-Kierownik na to, oj nie nie za 1000 to musi zrobić inżyniera. :D :D

I tak się w zeszłym tygodniu głupi z tego śmiałem a tu samo życie. Jeśli trzech typa po zawodówce, zarobi w ciągu 3-4 miesięcy tyle co ja w 1,5 roku to ja pierd..... wrzucam dyplom polibudy do szuflady i idę do łopaty :lol:

cześć Barwniacy :)

Właśnie wróciłem, od gościa który mi wycenił stan surowy z dachem i ...............

Razem 51 tys;

jak na okolice Wrocławia to myślę, że bardzo drogo, choć z drugiej strony jeśli tyle sobie krzyczy ekipa która mi nawet nie wystawi faktury to ile zaśpiewa porządna Firma.

... dyplom polibudy do szuflady i idę do łopaty :lol:

ja myślę że na okolice wrocławia to BARDZO TANIO sprawdź ich dobrze jak pisałem działam w budowlance a sam mam cholerne problemy... nie wdając się w szczegóły u mnie ściany + stop = 20000 za fundamenty zapłaciłem 12 300 (robocizna of course)

i jeszcze jedno jeżeli możecie KUPUJCIE materiały TERAZ !!! nie chodzi nawet o cenę ale o dostępność jestem po paru rozmowach z fabrykami !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! czegoś takiego nie było jeszcze D R A M A T nie ma materiału.

na towar na który normalnie czekam 3 dni - dostępność 5-6 tygodni

Roben poroton w tym roku praktycznie nieosiągalny zostaje cerambud jopek i wienerberger, ceny z kosmosu w grudniu mogłm kupic po 4,4 teraz 6,6 ... i nie ma towaru i nie bedzie...

dzisiaj kupiłem dachówkę Roben "czarna"

radzę z doświadczenia róbcie zapasy. ja jestem już 5 tygodni do tyłu, od poniedziałku miałem robić ściany......

no a żeby nie oszaleć TYSKIE !!

Witam,

Juz od jakiegos czasu czytam ten watek bo tez bardzo podoba mi sie Barwny. Ale wciaz boje sie o koszta. Jak myslicie czy 180tys starczy na barwnego przy zalozeniu ze nie wykanczam gory tylko na razie robie dol, oczywiscie nie nastawiam sie na materialy z gornej polki. Slowem zczy jestem w stanie wybudowac barwnego za ta kwote do takiego tylko stopnia zeby moc sie wprowadzic? Dodam ze w te 180 tys nie wliczam koszty przylaczy ani dzialki, to jest kwota przeznaczona stricte na sam dom.

Raffyxxx napisał:

kaliuszekkg napisał:

cześć Barwniacy

Właśnie wróciłem, od gościa który mi wycenił stan surowy z dachem i ...............

Razem 51 tys;

jak na okolice Wrocławia to myślę, że bardzo drogo l:

ja myślę że na okolice wrocławia to BARDZO TANIO

Nie wiem czy dobrze rozumuję, ale chyba mówicie o dwóch różnych rzeczach.

Dla mnie te 51 tysięcy to też BARDZO ale to BARDZO DROGO.

Uściślijmy, że mam na mysli cenę robocizny za postawienie stanu surowego otwartego. Ja mam płacić (w Wawie) ok. 30tysięcy, a i tak wiem że to nie jest tanio - szwagier stawia równolegle domek 170 metrów, z dośc skomplikowaną więźbą i cena oscyluje pom. 30 a 40 tysięcy.

No, ale może się mylę i może świat zwariował i teraz 50 tysięcy za nasze 116m2 w stanie surowym to jest rzeczywiście tanio... ))

Mam Pytanie w sprawie ceny.

Dostałem wycenę budowy (stan deweloperski).

Ogrzewanie kominek z płaszczem wodnym plus piec gazowy, w łazienkach i kuchni ogrzewanie podłogowe reszta grzejniki.

Wykończenie standard. Ocieplenie system STO.

Ja daje działkę, projekt, przyłącza i pozwolenie na budowę, (i kaskę).

CENA 330 000zł.

Jak sądzicie?

Plusy:

Nie martwię się.

Wiem dokładnie ile zapłacę (brak ryzyka rosnących cen).

Gwarancja.

Łatwiejszy kredyt (buduje developer)

Nie płacę 22%, a 7% VAT-u.

Proszę o rade.

P.S. Zachodniopomorskie.

Uważam, że dużo. My stan developerski mieliśmy wyceniany na 240 tys tyle że bez kotła i doprowadzonych przyłączy - rejon Warszawa

Można wiedzieć kiedy się budowaliście?

Wykończenie standard czyli co? Może napisz coś bliżej bo ciężko cokolwiek napisać.

Monika

Wygląda to tak: podbitka drewniana,

drzwi wejściowe drewniane, brama na pilota, dachówka ceramiczna, klinkierowe parapety na zewnątrz, marmurowe parapety we wnątrz,

schody drewniane, w środku pod klucz (tzn. ściany dwukrotnie malowane na

biało, podłogi panele, kanalizacja kompletna, elektryka

z osprzętem bez lam, c.o. kompletne(kominek z płaszczem wodnym plus piec gazowi), grzejnki bądz ogrzewanie

podłogowe na parterze do wyboru), na zewnątz elewacja - ocieplenie

standardowe w systemie STO (farba Lotusan - najlepsza na rynku)

CZAJOJeszcze nie wybudowaliśmy, wycena była robiona miesiąc temu. Ale u nas dotyczyła stanu developerskiego tzn bez podłóg, białego montażu, kafelków, drzwi wew i bez kotła oraz kominka (my go nie mamy). Po twoim wyszczególnieniu uważam, że jednak oferta warta zastanowienia. W naszej ofercie brama nie na pilota, parapety chyba zwykłe, i chyba bez podbitki - nie pamiętam szczegółów bo ostatecznie wybraliśmy inną firmę i z nią budujemy do stanu surowego otwartego. Radziłabym jeszcze wczytać się uważnie jakie rozwiązania proponuje firma jeżeli chodzi o fundamenty i ocieplenie - czasem dają cieńsze warstwy styropianu i wełny mineralnej, żeby było taniej. A na tym moim zdaniem nie warto oszczędzać. Pozdrawiam

Dla podbudowania, dodam że mieliśmy też ofertę pod klucz za bagatela 650tys