Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wczoraj zaczęliśmy się poważnie zastanawiać nad zmianą projektu. Zmiana w sumie nie wielka bo zastanawiamy się nad Delikatnym (C131). od barwnego różni się tylko dachem przez co zostało wygospodarowane miejsce na dodatkowy pokój na górze (planujemy tam zrobić pralnio suszarnie). Koszty tego domu powinny być takie same jak Barwnego. Na parterze jest to to samo co w Barwnym a przy okazji jest już powiększona łazienka i dodane okno nad schodami co chcieliśmy zmienić w Barwnym.

Zastanawiał się ktoś nad tym projektem?

i jeszcze jedno.....czy te dwadziescia pare tysi to tylko robocizna czy robocizna z materialem za surowy otwarty?

Ja z zona chyba sie zdecydowalismy wlasnie na Barwniaka , na razie jestesmy na etapie sprzedazy obecnego lokum......mam nadzieje ze w tym roku sie z budowa wyrobimy....jestesmy z Pabianic i w zwiazku z tym czy ktos z okolic buduje Barwniaka .....ile moze ( z rezerwa oczywiscie ) bedzie kosztowac surowy zamkniety ?

Jeszcze jedno ....zastanawiamy sie nad ogrzewaniem ....ja twierdze ,ze kominek z plaszczem wodnym powinien wystarczyc, jak wy bedziecie ogrzewac? Oraz ogrzewanie podlogowe czy grzejniki na scienne czy moze jedno i drugie?

Z BARWNYm pozdrowieniem

Justa i Rafal

Witam Forumowiczów.

Od pewnego czasu zastanawiamy sie nad Barwnym. Nie ukryamy, że Wasz optymizm skłania nas coraz bardziej kupienia tego projektu. Mam wiele pytań i bardzo liczę na Waszą pomoc.

Podoba mi pomysł na przeniesienie kominka na przeciwległą ścianę. Co myśicie o tym, żeby piec CO przenieść do pomieszczenia gospodarczego przy tarasie. Przy takim rozwiązaniu nie potrzebny byłby drugi komin w pom. gosp. przy garażu.

Witam Forumowiczów.

Od pewnego czasu zastanawiamy sie nad Barwnym. Nie ukryamy, że Wasz optymizm skłania nas coraz bardziej kupienia tego projektu. Mam wiele pytań i bardzo liczę na Waszą pomoc.

Podoba mi pomysł na przeniesienie kominka na przeciwległą ścianę. Co myśicie o tym, żeby piec CO przenieść do pomieszczenia gospodarczego przy tarasie. Przy takim rozwiązaniu nie potrzebny byłby drugi komin w pom. gosp. przy garażu.

Zbychba napisał:

Co myśicie o tym, żeby piec CO przenieść do pomieszczenia gospodarczego przy tarasie. Przy takim rozwiązaniu nie potrzebny byłby drugi komin w pom. gosp. przy garażu

Osnośnie takiego przeniesienia komin pomiędzy salonem a pomieszczeniem przy ogrodzie musiałby być co najmniej 3 kanałowy - 1 kanał do pieca, 1 kanał do kominka i 1 kanał dla wentylacji pomieszczenia kotłowni. Nie wiem jak wygląda kubatura pomieszczenia gospodarczego przy ogrodzie ale w musi ono spełniać warunki dla kotłowni. No i ostatnia kwestia to potrzeba przebudowania sieci wodociągowej i kanalizacyjnej - obie te sieci muszą być w kotłowni. Jest to oczwiście do zaprojektowania, ale może podrożyć adaptację i częściowo budowę - w pierwotnej wersji obie te instalacje są w rejonie kotłowni (tam sa obie łazienki). Per saldo oszczędność na kominie może zostać "zjedzona" przez inne instalacje - trzeba to przekalkulować indywidualnie. :D

Pozdrawiam :) :) :)

Thomass

Zbychba napisał:

Co myśicie o tym, żeby piec CO przenieść do pomieszczenia gospodarczego przy tarasie. Przy takim rozwiązaniu nie potrzebny byłby drugi komin w pom. gosp. przy garażu

No i ostatnia kwestia to potrzeba przebudowania sieci wodociągowej i kanalizacyjnej - obie te sieci muszą być w kotłowni. Jest to oczwiście do zaprojektowania, ale może podrożyć adaptację i częściowo budowę - w pierwotnej wersji obie te instalacje są w rejonie kotłowni (tam sa obie łazienki). Per saldo oszczędność na kominie może zostać "zjedzona" przez inne instalacje - trzeba to przekalkulować indywidualnie. :D

Pozdrawiam :) :) :)

Thomass

Generalnie się zgadzam. Komin w kotłowni jest niezbedny m.in. ze względu na łazienki, a kubatura pomieszczenia przyogrodowego wyklucza całkowicie możliwość umieszczenia tam pieca np. na gaz (10m3 lub 6,5m3 dla pieców z zamknietą komorą spalania). Poza tym to pomieszczenie jest dalej od drogi (zakładając że stawiamy dom garażem do drogi), więc ciągnięcie gazu (i ew. wody) aż za dom powiększyło by koszty za trzy kominy:)

Natomiast nie zgodzę się że samo przeplanowanie instalacji wodociągowej stanowiłoby tak duży problem. Ja myslę poważnie o przeniesieniu do tego pomieszczonka hydroforu (mam wodę własną) i rozmawiałem o tym z architektka adaptującą nam projekt. Powiedziała że ona w ogóle nie musi nanosić żadnych zmian w instalacjach przed pozwoleniem - zmiany w instalacjach, może nanosić sam instalator - na placu budowy, i nie wymaga to wpisu ani do projektu, ani do dziennika.

Oczywiście mi się to opłaca o tyle że studnię mam z tyłu domu więc nie muszę mysleć o zwiększonych kosztach przyłącza do wodociągu (o czym pisałem powyżej).

A w ogóle to mam newsa! - postanowilismy posłuchac autora projektu Przemka Biryłło i zgodnie z tym co radził na naszym forum odnośnie sposobów na powiększanie powierzchni poddasza bez psucia bryły zewnętrznej budynku, zwiększamy kąt nachylenia dachu do 40 stopni!!

Do tego podnosimy go o jedną cegłę (25 cm), co razem z powiększeniem kuchni i zamianą części tarasu na małe pomieszczenie gosp. (pisałem wam o tym kiedyś) daje !uwaga! około 140m2 powierzchni powyżej 1,9m!!!

Nieźle co?

Sam się zdziwiłem i do dzisiaj się zastanawiam czy moje obliczenia są słuszne.

No ale - pożyjemy, wybudujemy, zobaczymy...