Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z CZEGO BUDUJECIE I JAKIE SĄ KOSZTY ŚCIAN ZEWNĘTRZNYCH

Dom podniesiony o 2 pustaki, garaż dwustanowiskowy, powiększone pomieszczenie gospodarcze. Ściany zewnętrzne z maxa.

3740 szt. x 3,8 = 14212

Ściany wewnętrzne nośne U220

800 szt. x 3,8 = 3040

Bloczki fundamentowe płaciłam po 2,9 ale nie pamiętam ilości. Maxa kupowałam w poniedziałek, cudem dostałam w jednej hurtowni, tzn. jeszcze go nie ma, robi się. W pozostałych hurtowniach najbliższy termin dostawy połowa czerwca po 4,5. A w jakiej cenie jest u Was beton B15 i B20?

Ceny cementu jeszcze nieznam w przyszłym tygodniu , kupujemy projekt

zastanawia się tylko jaka jest różnica w cenie budowy z ytonga a jaka z maksa.

W jaki sposób zrobiliście garaż na dwa samochody.

Nie wiem ile w obecnej chwili kosztuje ytong, ale przy stale rosnącej cenie maxa, styropianu i robocizny może się okazać, że ytong okaże się tańszy. Trzeba by dokładnie policzyć koszt belek stropowych, które są dość drogie. I przy jednowarstwówce trzeba mieć naprawdę dobrą ekipę, żeby nic nie schrzanili.

Co do garażu dwustanowiskowego to nie mogę się zebrać i nauczyć się wklejania zdjęć. I czasu trochę brakuje. Objecuję przysiąść w niedzielę i wkleić.

pozdrawiam Monika

Witam,

Czy ktoś już może zamawiał więżbę na dach? Czy w tartaku przeliczano jeszcze raz długości krokwi?

My zmienialiśmy nieco kształt dachu (usuwaliśmy podcień z przodu domu), nasza architektka jedynie rozrysowała więźbę, ale z rozbrajającą szczerością przyznała, że nie potrafi wyliczyć długości krokwi :o . Analizując wersję autora projektu zauważyłam (a może się mylę), że te krokwie są trochę dziwnie policzone: k4 - 851 cm, dłuższe niż k3, k2 i k1 (???). Czyli zestawienie drewna do luftu?

Witajcie po dłuższej przerwie :D Ale się grupa rozrosła przez ten czas co nas tu nie było :D

Lahore co do więźby masz rację została ona potraktowana po macoszemu i to ostro. Błąd jest wg mnie K4 ma 470. Dziś zamawiałam więźbę i do każdego wymiaru dodawaliśmy od 10 do 30 cm.

Materiał zamówiony, podłączymy prąd i na koniec kwietnia ruszamy. Ceny po prostu powalające, zwłaszcza jeśli chodzi o ściany. My zdecydowliśmy się na Porothon 25 PW, cena 8.3 za szt :o . Koszmar. Szczęśliwi ci co budowali rok, dwa lata wcześniej.

Pozdrawiamy

Witajcie po dłuższej przerwie :D Ale się grupa rozrosła przez ten czas co nas tu nie było :D

Lahore co do więźby masz rację została ona potraktowana po macoszemu i to ostro. Błąd jest wg mnie K4 ma 470. Dziś zamawiałam więźbę i do każdego wymiaru dodawaliśmy od 10 do 30 cm.

Materiał zamówiony, podłączymy prąd i na koniec kwietnia ruszamy. Ceny po prostu powalające, zwłaszcza jeśli chodzi o ściany. My zdecydowliśmy się na Porothon 25 PW, cena 8.3 za szt :o . Koszmar. Szczęśliwi ci co budowali rok, dwa lata wcześniej.

Pozdrawiamy

:o :o kurcze co za ceny!! :cry:

Mam działkę ,projekt doszedł jestem BARWNIAKIEM ,gdzie ta lista.

Lista Barwniaków:

+1 Raffyxxx

+2 Monia77w1

+3 Zahir1000

+4 konrado

+5 Kasia

+6 ag-nieszka123

+7 andrzejek.ch

+8 Thomass

+9 Yelcyn

+10 kaliuszekkg

+11 groszeq

+12 loko777

+13 wiewiula

+14 Azbest

+15 kotecek

+16 tejot3 (Tomek i Patka)

+17 lahore

+18 Czajo

+19 olisia

+20 JARPIS

+21 klaudi092

+22 tom68

Witam wszystkich,

Od kilku dni jestem zdecydowany budować Barwnego. Projektu szukałem przez ostatnie 2 lata i w końcu ten spełnia wszystkie moje wymagania. Chciałbym jeszcze w tym tygodniu zakupić projekt.

I prośba do Was. Czy ktoś mógłby przesłać mi na mail'a (sly123@wp.pl) szczegułowe rzuty budynku bym mógł bliżej przyjrzeć się domkowi?

A zmiany jakie chciałbym wprowadzić to:

- przeniesienie kominka w róg przy schodach,

- podniesienie ścianki kolankowej o jeden pustak,

- powiększenie dolnej łazienki kosztem pomieszczenia gospodarczego,

- może przesunięcie schodów o jeden schodek do przodu, tak by w przyszłości była mozliwość zrobienia wejścia z wewnątrz do pomieszczenia gospodarczego (tego od ogrodu) i ewentualne inne wykorzystanie tego pomieszczenia.

A z budową ruszyłbym za kilka miesięcy - po zdobyciu pozwolenia na budowę.

Będę budował w Chwaszczynie (przy Trójmieście).

Pozdrawiam,

Sylwester

Trochę się zgapiliśmy z tą lista :D no i lądujemy na pozycji

+23

A tak wogóle to co tam u was? Jak przygotowania do sezonu budowniczego?

My mamy nadzieję zacząć pod koniec miesiąca oby tylko pogoda nas nie wyrolowała boimy się trochę wysokiego pozimu wód gruntowych.

A tu trzeba brnąć do przodu bo te ceny całakiem nas powalą na łopatki :evil:

Jak u was z materiałami? Tu koszmar, ceny tragiczne i w dodatku coś zmówić odnosnie ścian to cud.

Materiały drogie, zdecydowaliśmy się na beton komórkowy - zapłaciliśmy 10zł za sztukę, ale już jest. Geodeta wytyczył budynek, ale za mokro na działce żeby kopać, więc czekamy, złorzecząc na deszcze.

A mam pytanie do Barwniaków - czym kryjecie domek - my skłaniamy się do blachodachówki, powód - najlżejsza. Mamy duże wątpliwości co do więźby dachowej - w projekcie błędy w zestawieniu długości krokwi, widziałam na forum, że w projekcie Drobny (ten sam autor projektu) też jest źle wyliczona więźba. Więc może lepiej wybrać najlżejsze pokrycie, mniejsze prawdopodobieństwo, że się na głowę zawali.....

A ja moi Drodzy muszę się pochwalić.Właśnie ekipa budowlana układa mi strop nad parterem. Chcę Wam powiedzieć że Barwny w rzeczywistości wygląda jeszcze lepiej niż na papierze - może to poprawi Wam nastroje zepsute złą po

godą.A od jutra ma być już ciepło i słonecznie.

Jedna rzecz nie daje mi tylko spokoju - grubość murłaty-12 na 12.Nie za cienka pod deskowanie idachówkę.Słyszałam różne opinie -głównie że jest o.k. ale może jest wśród nas ktoś kto się na tym zna. Ja już mam więżbę na budowie ale może taka informacja przyda się innym.

Pozdrawiam. :lol: