Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

troche miałem przerwę- sprawy zawodowe

no ale czas powrócić

nawet pogoda zachęca

działka juz jest - okolice Legionowa

projekt już jest - oczywiście Barwniak !!!

zastanawiam sie jaki kolejny krok

cos chyba z architektem

przyłączami

i geodetą... ?

praktyków, którzy na gorąco maja to za sobą

poprosze o radę

k*

Witaj Konrado,

widzę że kolejny barwny b edzie niedaleko ode mnie.

Co do kolejnych kroków to przede wszytkim powinienieś wystąpić:

-o warunki zabudowy albo wypis z planu miejscowego

-mapa zasadnicza, która jest niezbędna do wystąpienia o warunki przyłączy mediów

-warunki przyłączy mediów

-zamówić mapę do celów projektowych

-w między czasie architekt robi adaptację projektu a po otrzymaniu map zagospodarowanie terenu

-w przypadku działki rolnej dochodzi jeszcze odrolnienie w starostwie

-jeśli masz zjazd na drogę publiczną potrzebny jest projekt zjazdu

-do projektu, żeby nie było opóźnień z wydaniem pozwolenia na budowę, najlepiej dołączyć jest zgodę autora projektu na zmiany

-i z kompletem dokumentów występujesz o pozwolenie na budowę.

W międzyczasie zlecasz projektantowi branżowemu projekty przyłączy. A po uprawomocnieniu się pozwolenia na budowę ruszasz z przyłączami i budową.

Kiedy planujecie ruszyć z budową?

pozdrawiam Monika

Monika !

1wypis i wyrys z planu miejscowego - mam

2 pytanko- mape zasadniczą to skąd (gmina powiat) ?

3 a warunki przyłaczy mediów to jak kojarze trzeba udac sie do wodociągów, zakładu elektrycznego i gazowego oddzielnie ?

4 a mapę do celów projektowych to gdzie sie zamawia ?

5 działka jest budowlana

6 droga przy niej - udział w działce (choć to normalna droga przy ktorej juz stoi z 10 domów)

7 zgoda autora projektu na zmiany- to chyba jest załaczona przy projekcie Barwniaka - to jest to czy trzeba oddzielnie wytsępowac ?

8 gdzie się szuka projektantów branżowych ?

9. Planuje ruszyć w lipcu - musze sie troche uporać w sprawach służbowych

więc teraz tylko sprawy przygotowawcze

ale od lipca na urlopi jak pozałatwiam ta cała buchalterię - niech sie mury pna do góry....

pozdrawiam

Konrad

Konrad,

wszystko wyjaśniam

2. Ja mapę zasadniczą brałam w Powiatowym Ośrodku Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej. U mnie mieści się w Starostwie Powiatowym, u Ciebie pewnie też.

3. Tak.

4. Mapę zamawiasz u geodety, najlepiej miejscowego.

6. Jeżeli droga jest częścią wspólną to sprawdz czy w akcie notarialnym masz zgodę na ciągnięcie mediów. Pewnie masz, a jeśli nie to, np. energetyka wymaga notarialnej zgody sąsiadów.

7. Ja dołączyłam dodatkowo zgodę autora projektu na wszystkie zmiany. W niektórych gminach wymagają tego i już. Wystarczy wysłać mail'a do Muratora i za 2-3 dni przyślą.

8. Projektant branżowy będzie potrzebny Ci do gazu i wody. Najlepiej idz go gazowni i wodociągów i poproś o namiary. Projekt prowizorki elektrycznej jest za darmo. Docelowy również, tak ziemny jak i napowietrzny. Chyb, że chcesz mieć ziemny i chcesz przyspieszyć przyłącze to wtedy płacisz za projekt. Przeważnie robi to pracownik energetyki i liczy sobie całkiem sporo, ok. 1000 pln, oczywiście bez rachunku. Jak zdąrzyłam się zorientować to przyspieszenie przyłacza jest mało opłacalne z punktu finansowego.

życzę powodzenia i mam nadzieję, że spotkamy się i obejrzymy swoje barwniaki.

Monika

to ja tak strop zmieniam a w zasadzie zmienia mój wykonawca podobno zaproponował tak ze kiero budowy zdębiął... ok jak się z nimi spotkam to napisze co i jak ..

co do materiału... mogę załatwić pustak ceramiczny z niemiec klasy roben poroton 25 P+W ... zainteresowanych prosze o kontakt. wychodzi taniej niż porotherm wiennerbergera... a robena brak i nie będzie.... tylko u mnie całe auta i bez HDS ale może lokalne hurtownie będą zainteresowane... zawsze jakaś alternatywa do "nagłych posiadaczy materiału"

No i u mnie ten sam problem - POGODA :evil:

A że na działce mam dość wysoko wodę gruntową to raczej nie ruszę z budową przed połową kwietnia.

Pozdrowienia

:D

Thomass

Czesć Thomass28.

Mam prośbę. Odezwij się do mnie GG 173551, tel. 603740718.

Witam ponownie,

Dzisiaj właśnie odberałem projekt. A więc dopisuję się do listy, bodajże na pozycji 24.

Przejrzałem już trochę projekt i szczególnie moją uwagę przyciągnął strop. Strasznie zakombinowany! Przy mojej zmianie (przeniesienie kominka w róg przy schodach) dodatkowo sprawa się skomplikowała. Zacząłem myśleć o stropie monolitycznym.

Jak poradziliście sobie z tym stropem w przypadku przeniesienia kominka?

A może wypowie się ktoś kto zmieniał namonolit. Wydaje mi się że w przypadku monolitu warto byłoby postawić słup przy poczatku schodów i podciąg P1 (oczywiście węższy) oprzeć na tym słupie.

Patrząc na ten strop wydaje się, że monolit nie wyszedłby wcale drożej, a dodatkowo zyskałoby się jakieś 10 cm na wysokości poddasza.

Dużo pytań i rozterek, ale może ktoś pomoże?

Pozdrawiam,

Sylwester

Nareszcie mam pozwolenie na budowę!!!!!!

:lol: :lol: :lol:

Konrado,

ostatnio ciężko wypowiedzieć się odnośnie cen.Materiały tak idą w górę, że wszystko zmienia się z dnia na dzień. Na początku maja będę miała zapłacone za wszystkie materiały i wtedy będę powiedzieć Ci czy to dużo czy mało.

pozdrawiam Monika

witajcie

sly ja tez zmienilem strop na monolit,wychodzi duzo taniej i wlasnie zyskujesz te 10-12cm na wysokosci poddasza,jesli chodzi o to czy jest skomplikowany czy nie to ci nie powiem bo sie nie znam ,niech mysli nad tym ekipa,kominka nie przenosilem bo mysle ze w miejscu tak jak jest w projekcie bedzie prezentowal sie atrakcyjniej a wlasnie chyba o to chodzi jesli chodzi o kominki

andrzejek.ch dzieki za szybką reakcję. Mam jeszcze parę pytań do Ciebie.

1. Schody dawałeś betonowe, czy będziesz miała tak jak w projekcie drewniane?

2. Czy dawałeś dodatkowe wzmocnienie pod tym stropem. np słup przy poczatku ściany dziąłowej pomiędzy schodami a salonem.

W piątek lub poniedzialek dam projekt do adaptacji, może porjektant jeszcze coś podpowie.

Pomysły ekipy mogą być dobre ale nie zawsze, wolałbym mieć przekonanie, że coś co będzie zrobione będzie wytrzymałe i nie zacznie wyginać się po kilku latach, albo nawet miesiącach.

Pozdrawiam serdecznie,

Sly

sly ja dopiero zaczynam jestem w trakcie zbierania humusu tak ze nie powiem ci nic o stropie wiem tylko z adaptacji ze nie ma tam zadnych slopow,chyba ze w trakcie okaze sie ze sa potrzebne,jesli chodzi o schody to napewno beda drewniane dlatego ze zlikwidcowalem ta scianke przy schodach i teraz schody beda widoczne z salonu tzn schody beda laczyly sie z holem i z salonem i drewniane beda ladniej wygladac.zlikwidowalem tez spizarnie w kuchni,nie bedzie tam scianki odgradzajacej salon w te miejsce chce zrobic jakis fajny barek oddzielajacy kuchnie od salonu,zwiekszylem tez wc na dole ze by mozna bylo zamontowac prysznic,kosztem gospodarczego tzn sciane przesunelem za komin no i teraz musze jeszcze pomiejszyc garaz bo okazalo sie ze pomieszczenie gospodarcze na dwa piece gazowy i weglowy musi miec 10m3,przesune sciane maksymalnie do okna garazowego

witajcie

kominka nie przenosilem bo mysle ze w miejscu tak jak jest w projekcie bedzie prezentowal sie atrakcyjniej a wlasnie chyba o to chodzi jesli chodzi o kominki

Uważaj na ten kominek, bo mi kliku wykonawców i architekt, po obejrzeniu projektu sami zwrócili uwagę, że kominek w tym miejscu jest bardzo niewskazany. I to nie chodzi nawet o jego niewykorzystanie dla celów ogrzewania pomieszczeń (z tym można się jeszcze pogodzić, jak ktoś nie chce tak kominka wykorzystywać), ale chodzi o komin nad dachem. Komin nie powinien się znajdować tak blisko krawedzi dachu i wystawać tak wysoko. Podobno Komin zawsze musi byc mozliwie jak najblizej kalenicy. Chodzi o względy bezpieczeństwa i "sztuki" budowlanej. Warto jeszcze skonsultować tę decyzję ze specjalistą. Przynajmniej dopóki nie postawiłeś domu:)))