cyrk 23.03.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 a jaki strop kładłaś terifei czy podwyzszasz ściamnkę olankową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag-nieszka123 23.03.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Mówiąc''kładą'' miałam na myśli zbrojenie.U mnie będzie monolit a co do ścianki kolankowej to jeśli ją podniosę to jedynie o pól bloczka io dodatkowy wieniec[ jego grubość ] . Wysoka ścianka kol. to w konsekwencji wysoko umiejscowione okna połaciowe ,a tego bym nie chciała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom68 23.03.2007 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Jakieś sdjęcia by się przydały na pocieszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejek.ch 24.03.2007 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 własnie, czekamy na zdjecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrado 24.03.2007 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 troche miałem przerwę- sprawy zawodoweno ale czas powrócićnawet pogoda zachęcadziałka juz jest - okolice Legionowaprojekt już jest - oczywiście Barwniak !!!zastanawiam sie jaki kolejny krokcos chyba z architektem przyłączamii geodetą... ?praktyków, którzy na gorąco maja to za sobą poprosze o radę k* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 24.03.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Witaj Konrado, widzę że kolejny barwny b edzie niedaleko ode mnie. Co do kolejnych kroków to przede wszytkim powinienieś wystąpić:-o warunki zabudowy albo wypis z planu miejscowego-mapa zasadnicza, która jest niezbędna do wystąpienia o warunki przyłączy mediów-warunki przyłączy mediów-zamówić mapę do celów projektowych-w między czasie architekt robi adaptację projektu a po otrzymaniu map zagospodarowanie terenu-w przypadku działki rolnej dochodzi jeszcze odrolnienie w starostwie-jeśli masz zjazd na drogę publiczną potrzebny jest projekt zjazdu-do projektu, żeby nie było opóźnień z wydaniem pozwolenia na budowę, najlepiej dołączyć jest zgodę autora projektu na zmiany-i z kompletem dokumentów występujesz o pozwolenie na budowę. W międzyczasie zlecasz projektantowi branżowemu projekty przyłączy. A po uprawomocnieniu się pozwolenia na budowę ruszasz z przyłączami i budową. Kiedy planujecie ruszyć z budową? pozdrawiam Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrado 24.03.2007 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Monika !1wypis i wyrys z planu miejscowego - mam2 pytanko- mape zasadniczą to skąd (gmina powiat) ?3 a warunki przyłaczy mediów to jak kojarze trzeba udac sie do wodociągów, zakładu elektrycznego i gazowego oddzielnie ?4 a mapę do celów projektowych to gdzie sie zamawia ?5 działka jest budowlana6 droga przy niej - udział w działce (choć to normalna droga przy ktorej juz stoi z 10 domów)7 zgoda autora projektu na zmiany- to chyba jest załaczona przy projekcie Barwniaka - to jest to czy trzeba oddzielnie wytsępowac ?8 gdzie się szuka projektantów branżowych ?9. Planuje ruszyć w lipcu - musze sie troche uporać w sprawach służbowychwięc teraz tylko sprawy przygotowawczeale od lipca na urlopi jak pozałatwiam ta cała buchalterię - niech sie mury pna do góry....pozdrawiamKonrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 24.03.2007 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Konrad, wszystko wyjaśniam 2. Ja mapę zasadniczą brałam w Powiatowym Ośrodku Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej. U mnie mieści się w Starostwie Powiatowym, u Ciebie pewnie też.3. Tak.4. Mapę zamawiasz u geodety, najlepiej miejscowego.6. Jeżeli droga jest częścią wspólną to sprawdz czy w akcie notarialnym masz zgodę na ciągnięcie mediów. Pewnie masz, a jeśli nie to, np. energetyka wymaga notarialnej zgody sąsiadów.7. Ja dołączyłam dodatkowo zgodę autora projektu na wszystkie zmiany. W niektórych gminach wymagają tego i już. Wystarczy wysłać mail'a do Muratora i za 2-3 dni przyślą.8. Projektant branżowy będzie potrzebny Ci do gazu i wody. Najlepiej idz go gazowni i wodociągów i poproś o namiary. Projekt prowizorki elektrycznej jest za darmo. Docelowy również, tak ziemny jak i napowietrzny. Chyb, że chcesz mieć ziemny i chcesz przyspieszyć przyłącze to wtedy płacisz za projekt. Przeważnie robi to pracownik energetyki i liczy sobie całkiem sporo, ok. 1000 pln, oczywiście bez rachunku. Jak zdąrzyłam się zorientować to przyspieszenie przyłacza jest mało opłacalne z punktu finansowego. życzę powodzenia i mam nadzieję, że spotkamy się i obejrzymy swoje barwniaki. Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrado 24.03.2007 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Monika - Bardzo dziękuję za pomocszukam też ekipy budowlanej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyrk 24.03.2007 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 ja we wtorek równam teren jak tam u was ceny bloczków(suporexsu) bo u mnie trahgedia i nie idzie jeszcze dostac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom68 24.03.2007 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Czy niemacie zdjęć dotychczasowych osiągnieć swojego Barwnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffyxxx 24.03.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 to ja tak strop zmieniam a w zasadzie zmienia mój wykonawca podobno zaproponował tak ze kiero budowy zdębiął... ok jak się z nimi spotkam to napisze co i jak .. co do materiału... mogę załatwić pustak ceramiczny z niemiec klasy roben poroton 25 P+W ... zainteresowanych prosze o kontakt. wychodzi taniej niż porotherm wiennerbergera... a robena brak i nie będzie.... tylko u mnie całe auta i bez HDS ale może lokalne hurtownie będą zainteresowane... zawsze jakaś alternatywa do "nagłych posiadaczy materiału" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbychba 27.03.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 No i u mnie ten sam problem - POGODA A że na działce mam dość wysoko wodę gruntową to raczej nie ruszę z budową przed połową kwietnia. Pozdrowienia Thomass Czesć Thomass28. Mam prośbę. Odezwij się do mnie GG 173551, tel. 603740718. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrado 27.03.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 PYTANKOdzisiaj dostałem ofetrtę od firmy XXXlicza sobie 1000 zł od metra2 powierzchni użytkowej z ich materiałem oczywiścietrzeba tylko podłaczyć wode i prąd i przekazac działke i już robią za te cenę z kominami i wieźbą dachową bez przykrycia...co Wy myślicie o takiej cenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly123 27.03.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Witam ponownie,Dzisiaj właśnie odberałem projekt. A więc dopisuję się do listy, bodajże na pozycji 24.Przejrzałem już trochę projekt i szczególnie moją uwagę przyciągnął strop. Strasznie zakombinowany! Przy mojej zmianie (przeniesienie kominka w róg przy schodach) dodatkowo sprawa się skomplikowała. Zacząłem myśleć o stropie monolitycznym. Jak poradziliście sobie z tym stropem w przypadku przeniesienia kominka? A może wypowie się ktoś kto zmieniał namonolit. Wydaje mi się że w przypadku monolitu warto byłoby postawić słup przy poczatku schodów i podciąg P1 (oczywiście węższy) oprzeć na tym słupie.Patrząc na ten strop wydaje się, że monolit nie wyszedłby wcale drożej, a dodatkowo zyskałoby się jakieś 10 cm na wysokości poddasza.Dużo pytań i rozterek, ale może ktoś pomoże?Pozdrawiam,Sylwester Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 27.03.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Nareszcie mam pozwolenie na budowę!!!!!! Konrado, ostatnio ciężko wypowiedzieć się odnośnie cen.Materiały tak idą w górę, że wszystko zmienia się z dnia na dzień. Na początku maja będę miała zapłacone za wszystkie materiały i wtedy będę powiedzieć Ci czy to dużo czy mało. pozdrawiam Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejek.ch 28.03.2007 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 witajciesly ja tez zmienilem strop na monolit,wychodzi duzo taniej i wlasnie zyskujesz te 10-12cm na wysokosci poddasza,jesli chodzi o to czy jest skomplikowany czy nie to ci nie powiem bo sie nie znam ,niech mysli nad tym ekipa,kominka nie przenosilem bo mysle ze w miejscu tak jak jest w projekcie bedzie prezentowal sie atrakcyjniej a wlasnie chyba o to chodzi jesli chodzi o kominki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly123 28.03.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 andrzejek.ch dzieki za szybką reakcję. Mam jeszcze parę pytań do Ciebie.1. Schody dawałeś betonowe, czy będziesz miała tak jak w projekcie drewniane?2. Czy dawałeś dodatkowe wzmocnienie pod tym stropem. np słup przy poczatku ściany dziąłowej pomiędzy schodami a salonem. W piątek lub poniedzialek dam projekt do adaptacji, może porjektant jeszcze coś podpowie.Pomysły ekipy mogą być dobre ale nie zawsze, wolałbym mieć przekonanie, że coś co będzie zrobione będzie wytrzymałe i nie zacznie wyginać się po kilku latach, albo nawet miesiącach. Pozdrawiam serdecznie,Sly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejek.ch 28.03.2007 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 sly ja dopiero zaczynam jestem w trakcie zbierania humusu tak ze nie powiem ci nic o stropie wiem tylko z adaptacji ze nie ma tam zadnych slopow,chyba ze w trakcie okaze sie ze sa potrzebne,jesli chodzi o schody to napewno beda drewniane dlatego ze zlikwidcowalem ta scianke przy schodach i teraz schody beda widoczne z salonu tzn schody beda laczyly sie z holem i z salonem i drewniane beda ladniej wygladac.zlikwidowalem tez spizarnie w kuchni,nie bedzie tam scianki odgradzajacej salon w te miejsce chce zrobic jakis fajny barek oddzielajacy kuchnie od salonu,zwiekszylem tez wc na dole ze by mozna bylo zamontowac prysznic,kosztem gospodarczego tzn sciane przesunelem za komin no i teraz musze jeszcze pomiejszyc garaz bo okazalo sie ze pomieszczenie gospodarcze na dwa piece gazowy i weglowy musi miec 10m3,przesune sciane maksymalnie do okna garazowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tejot3 Tomek i Patka 28.03.2007 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 witajcie kominka nie przenosilem bo mysle ze w miejscu tak jak jest w projekcie bedzie prezentowal sie atrakcyjniej a wlasnie chyba o to chodzi jesli chodzi o kominki Uważaj na ten kominek, bo mi kliku wykonawców i architekt, po obejrzeniu projektu sami zwrócili uwagę, że kominek w tym miejscu jest bardzo niewskazany. I to nie chodzi nawet o jego niewykorzystanie dla celów ogrzewania pomieszczeń (z tym można się jeszcze pogodzić, jak ktoś nie chce tak kominka wykorzystywać), ale chodzi o komin nad dachem. Komin nie powinien się znajdować tak blisko krawedzi dachu i wystawać tak wysoko. Podobno Komin zawsze musi byc mozliwie jak najblizej kalenicy. Chodzi o względy bezpieczeństwa i "sztuki" budowlanej. Warto jeszcze skonsultować tę decyzję ze specjalistą. Przynajmniej dopóki nie postawiłeś domu:))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts