andrzejek.ch 28.03.2007 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 tejot dzieki za rade ,ale ogladalo ten projekt kilku budowlancow i nikt nie mial zastrzezen,adaptujacy projekt tez nie.mysle ze gdyby to bylo niebezpieczne i nie zgodne ze sztuka budowlana to pewnie projekt nie bylby dopuszczony do sprzedazy!!!!ktos kto robi projekt to chyba ma jakies pojecie, przynajmniej mam taka nadzieje.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly123 28.03.2007 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 tejot, a jeśli ty przeniosłeś ten komin to w które miejsce? Jesli w róg przy schodach to czy postawiłeś ten komin przy samych dzwiach na taras, czy w rogu. W rogu przecież przeszkadzałby mu podciąg P1. A z podciągu nie można zrezygnować. Osłabienie go też nie wchodzi w grę, jeśli nie zrobiłoby się dodatkowogo wzmocnienia np. słupa na poczatku tej ścianki działowej pomiędzu schodami a salonem.PozdrawiamSly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tejot3 Tomek i Patka 28.03.2007 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 tejot, a jeśli ty przeniosłeś ten komin to w które miejsce? Jesli w róg przy schodach to czy postawiłeś ten komin przy samych dzwiach na taras, czy w rogu. W rogu przecież przeszkadzałby mu podciąg P1. A z podciągu nie można zrezygnować. Osłabienie go też nie wchodzi w grę, jeśli nie zrobiłoby się dodatkowogo wzmocnienia np. słupa na poczatku tej ścianki działowej pomiędzu schodami a salonem. Pozdrawiam Sly Ja przeniosłem go na sciane koło schodów, obok wejścia do salonu. Tzn. nie idealnie obok, ale tak by pasowało na górze. Dokładnie 219cm od ściany "tarasowej". Dzięki temu kominek ogrzewa mi także mały pokój na górze, trochę klatkę schodową, no i jest blisko kalenicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tejot3 Tomek i Patka 28.03.2007 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 tejot dzieki za rade ,ale ogladalo ten projekt kilku budowlancow i nikt nie mial zastrzezen,adaptujacy projekt tez nie.mysle ze gdyby to bylo niebezpieczne i nie zgodne ze sztuka budowlana to pewnie projekt nie bylby dopuszczony do sprzedazy!!!!ktos kto robi projekt to chyba ma jakies pojecie, przynajmniej mam taka nadzieje.pozdrawiam No widzisz. Każdy ma inne doświadczenia. Najśmieszniejsze jest to, że tak mi powiedziała m.in. pani architekt z muratora, jak byłem tam na konsultacjach:) U mnie kierownik budowy od razu się czepnął. Tzn. to nie jest chyba tak, ze nadzór tego nie przyjmie, czy będą jakieś problemy. Po prostu różni ludzie bez pytania o kominek mówili, że radziliby mi tak nie robić komina, bo np."tak się nie buduje"... Może rzeczywiście to nie jest nic złego - nie wiem. Uważam tylko że lepiej się za wczasu upewnić i sprawdzić, niż potem żałować. Pewnie jest to jeden z takich problemów, że ilu architektów tyle zdań. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffyxxx 29.03.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 dachówka - CZARNA Roben zamówiłem ok 15 lutego - dostałem potwierdzenie zamówienia bo robiłem przedpłatę a tu notatka- przyjmujemy zamówinie do realizacji (ok 4 miechy bo teraz nie ma w produkcji ale.... SIC !!) i najlepsze - po cenie z dnia sprzedaży !!!! czyli jeśli będzie 6 podwyżek to po tyle mnie zafakturują, a kasa leży u nich na koncie... JAJA jak berety.... no a jak chcecie sie awanturować to wam odeślą kasę tak zrobili mojemu znajomemu o jezu czuje że będzie wesoło, no ale głowa i kufel do góry CO NAS NIE ZABIJE TO NAS WZMOCNI... PS. Zmieniam cały strop na Wienerbergera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lahore 29.03.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Raffyxx jesteś chyba najdalej z budową - wracam znowu do tematu więźby - jak zamawiałeś nikt nie miał wątpliwości czy jest dobrze wyliczona? Jak pisałam wcześniej zmienialiśmy nieco kształt dachu, nasza architektka narysowała go, ale stwierdziła, że więźby to ona już nie potrafi wyliczyć (???)Ostatecznie wzieliśmy się za to sami - narysowaliśmy dach w auto cadzie i zmierzyliśmy je. Dla sprawdzenia zaczeliśmy liczyć krokwie w dachu nie zmienionym i nam wychodzi krokiew KN1 1040cm, a nie 1002 cm. Więc jeszcze: raz czy ktoś sprawdzał te krokwie, bo może to my się mylimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 29.03.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Ja już nie liczę ile kasy staciłam na podwyżkach. Jak czekałam na ostateczną cenę Maxa to myślałam, że osiwieję. I doszłam do wniosku, ze lepiej wprowadzić się pół roku później i w międzyczasie dozbierać sobie kaski. Nerwy nic nie pomogą. Przy takim popycie będą podnosić ceny i nie ma na to rady. Raffyxxx, masz już może wycenę stropu? Udało Ci się zbić wycenę ekipy? Wracając do sprawy schodów to w przypadku schodów betonowych trzeba zmienić ścianę działową od pomieszczenia gospodarczego na nośną. Inaczej nie wytrzyma obciążenia. pozdrawiam Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 29.03.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Raffyxx jesteś chyba najdalej z budową - wracam znowu do tematu więźby - jak zamawiałeś nikt nie miał wątpliwości czy jest dobrze wyliczona? Jak pisałam wcześniej zmienialiśmy nieco kształt dachu, nasza architektka narysowała go, ale stwierdziła, że więźby to ona już nie potrafi wyliczyć (???)Ostatecznie wzieliśmy się za to sami - narysowaliśmy dach w auto cadzie i zmierzyliśmy je. Dla sprawdzenia zaczeliśmy liczyć krokwie w dachu nie zmienionym i nam wychodzi krokiew KN1 1040cm, a nie 1002 cm. Więc jeszcze: raz czy ktoś sprawdzał te krokwie, bo może to my się mylimy? Ja zaniosłam cały projekt do tartaku i powiedzieli, że sami wyliczą. Wycenę będę miała na początku przyszłego tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lahore 29.03.2007 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 A możesz dać namiary na ten tartak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 30.03.2007 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 lahore, tartak jest w miejsowości Justynów koło Węgrowa. Nie mam telefonu bo po prostu zapomniałam ostatnim razem wziąść. Jutro z samego rana mój mąż jedzie do nich po wycenę to weźmie. pozdrawiam Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffyxxx 30.03.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 najdalej nie jestem to na bank bo na dobre to zaczynam 10.04 więźby nie liczyłem bo mam od tego człowieka co ma dopilnować stropu wyceny jeszcze nie mam ale wszyscy mówią że ten w projekcie podwaja koszty u mnie w pierwotnej wersjie miał byś lany ale po w awanturze z robotnikami zmiana ekipy i zmiana stropu.... cenę i owszem udało mi się poprawić z 24 bez wewnętrznych na 20 z wewnętrznymi i słupami z klinkieru .... ale jak będzie zobaczymy no stresować sie nie ma sensu za długo jestem na budowach żeby się irytować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejek.ch 31.03.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 dzisiaj kupilem pustaki BK 24cm po 9zl brutto,normalnie szok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 31.03.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 To i tak dobra cena. U mnie 2 tyg. temu najtaniej był po 10 zł bez transportu. Ciekawe co będzie w lipcu, sierpniu? Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 31.03.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Dostałam wycenę z tartaku więźba 700 pln/m3deska 500pln/m3deski szalunkowe 450pln/m3stemple 5pln/3 metrowe drewno impregnowanie zanurzeniowo, dwukrotnie. Cena z transportem i rozładunkiem. Bez zaliczek, płatne przy odbiorze. Myślę, że cenowo chyba nie najgorzej. A jak u Was wyszło? Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffal 01.04.2007 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Witam Jesteśmy zdecydowani na ten Barwny projekt.Czytajac forum postanowilismy wprowadzic w projekcie zmiany sugerowane przez tejot3 (Tomek i Patka). Moglibysmy liczyc na podeslanie pliku z programu 3D Home Architect Design Suit.Zrozumiem odmowe, poniewaz zdaje sobie sprawe, jak pracochlonne jest zaprojektowanie takiej prezentacji. Pozdrawiamy wszystkich budujacych.[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffal 01.04.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 upss.. kliknalem 2x wyslij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag-nieszka123 02.04.2007 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Ja mam strop monolityczny i nad ścianką wzdłóż schodów zrobiliśmy dodatkowy podciąg.W trakcie stawiania ścian okazało się też że sćhody zabiegowe były by niezbyt wygodne (wg.mnie ) zmieniłam je więc na dwubiegowe ze spocznikiem i rezygnując z pomieszczenia za nimi wsunęłam je na w jego miejsce.Wygląda dużo lepiej i wygodniej się po nich chodzi .Stawiamy właśnie ścianki kolankowe do wysokości ok.80cm. z wieńcem.Pozdrawiam Wszystkich i''lecę na budowę''. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejek.ch 03.04.2007 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 dajcie jakies fotki z budowy,jestesmy bardzo ciekawi jak wygląda BARWNY.z góry wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly123 03.04.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Witam,mam do Was pytanie.Ile płacicie cieśli za wykonanie więźby dachowej? Mam namiary na dobrą ekipę (sprawdzona przez mojego brata 3 lata temu) i nie wiem czy podana przez nich cena jest dobra.Przyjadą do mnie 350 km, więźbę będą robili 2-3 dni i policzyli sobie 20 zł/m2. Wyjdzie więc około 4200 za więźbę. Czy to dobra cena?Pozdrawiam,Sylwester Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lahore 03.04.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Cena chyba normalna. My płacimy 10zł za m długości- da to też około 4tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts