Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich barwniakow,

Prosze o wpisanie mnie na liste. Projekt mam od jakichs 3 tygodni. W Wielki Piatek zlozylem papiery w banku o kredyt i mam nadzieje na pozytywne rozpatrzenie. Niewielkie zmiany w projekcie juz sie robia ( przesuniecie kominka, powiekszenie lazienki na dole oraz garderoba na gorze ). Dzialka na razie troszke ponad 900m2 a docelowo 1200 z kawalkiem ( teren sie dokupuje ). Planuje w czerwcu zrobic fundamenty. Jestem pelen obaw i nadziei. W chwili obecnej zastanawiam sie nad ogrodzeniem i to nie nad tymczasowym lecz nad docelowym moze ktos cos doradzi? Poki co koncepcja jest ze front z klinkieru a boki i tyl z siatki. Ale moze ktos ma jakies inne pomysly ( chetnie takie ktore sa w miare ekonomiczne )? Milo jest byc w gronie choc boje sie tego calego procesu, ceny wciaz ida w gore no i ten czas i nerwy, no ale " twardym trza byc , nie mientkim " :-)

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich barwniakow,

Prosze o wpisanie mnie na liste. Projekt mam od jakichs 3 tygodni. W Wielki Piatek zlozylem papiery w banku o kredyt i mam nadzieje na pozytywne rozpatrzenie. Niewielkie zmiany w projekcie juz sie robia ( przesuniecie kominka, powiekszenie lazienki na dole oraz garderoba na gorze ). Dzialka na razie troszke ponad 900m2 a docelowo 1200 z kawalkiem ( teren sie dokupuje ). Planuje w czerwcu zrobic fundamenty. Jestem pelen obaw i nadziei. W chwili obecnej zastanawiam sie nad ogrodzeniem i to nie nad tymczasowym lecz nad docelowym moze ktos cos doradzi? Poki co koncepcja jest ze front z klinkieru a boki i tyl z siatki. Ale moze ktos ma jakies inne pomysly ( chetnie takie ktore sa w miare ekonomiczne )? Milo jest byc w gronie choc boje sie tego calego procesu, ceny wciaz ida w gore no i ten czas i nerwy, no ale " twardym trza byc , nie mientkim " :-)

Lista Barwniaków:

+1 Raffyxxx

+2 Monia77w1

+3 Zahir1000

+4 konrado

+5 Kasia

+6 ag-nieszka123

+7 andrzejek.ch

+8 Thomass

+9 Yelcyn

+10 kaliuszekkg

+11 groszeq

+12 loko777

+13 wiewiula

+14 Azbest

+15 kotecek

+16 tejot3 (Tomek i Patka)

+17 lahore

+18 Czajo

+19 olisia

+20 JARPIS

+21 klaudi092

+22 tom68

+23 Misia i Krzysiek

+24 sly123

+25 Cyrk

+26 lukas3339

Wesołych Świąt!

Po trzymiesięcznej batalii w końcu kupiłem działkę! Totalne problemy z kanalizą - opisywałem wcześniej, czekanie na prawo pierwokupu Prezydenta itp. Wszystko mam nadzieje, za mną.... ganianie po US, Sądzie również za mną :)

Moje biuro projektów we wtorek wysyła adaptację do Starostwa i czekam na zgodę.

Ekipa budowlana czeka, kierwonik czeka, nawet 2000 sztuk Poromuru 25 też czeka... kupione po 6,30 zł brutto.

Pozdrawiam!

Witajcie wszyscy Barwni Ludzie w Lany Poniedziałek :D U nas sezon budowlany rozpoczęty :D Niniejszym donoszę że tydzień przed świętami zalaliśmy ławy, bloczki na fundamenty już na działce więc po swiętach zaczynamy murować ściany fundamentowe. Teren mamy średnio ciekawy bo kurzawka, podeszło nam na 15 cm wody więc trochę betonu nam poszło liczyliśmy 16 m3 a weszło 20 m3. Wprawdzie przedłużyliśmy ławę aby połączyć ją ze słupem od strony tarasu a z przodu przez cały ganek czyli oba słupy aż do garażu to też jakieś 1,5 m3 betonu więcej. Także ławy zalane. Całe szczęście że nie musieliśmy brać pompy bo to by nas dopiero pociągnęło.U nas dojazd pompy to 250 zł , a godz jej pracy to 200zł oczywiście netto. Ale przy stropie to nas niestety nie ominie :-?

Materiał na ściany zamówiony, na dach też , więźba po swiętach, teraz ją przeliczamy, byki są starszne takze trzeba się przyłożyć bo może być niezła wtopa.

Jakie okna dachowe plaujecie kupić Veluź, Fakro , Roto?

Piszcie co u was , czekamy.

Witam wszystkich,

Co do błędów w wykazie drewna na więźbę dachową, to jak narazie stwierdzono na grupie, że krokiew K4 jest dużo dłuższa niż jest zapisane w projekcie.

Jeśli ktoś już przeliczył jeszcze raz więźbę i wyszły mu poważne błędy to może podziliłby się swoimi spostrzeżeniami. Ułatwiło by to życie wielu budującym Barwnego.

Po takiej analizie możnaby wysłać też info do redakcji Muratora, żeby takie poprawki nanieśli lub ustosunkowali się do nich jeżeli się z nimi nie zgadzają. Trochę nieprzyjemnie sobie wyobrazić sytuację, że cieśle są już na placu budowy, a tu okazuje się że trzeba wymienić kilka krokwii, bo konstruktor podał za krótkie wymiary. A wtedy w grę wchodzi nie tylko strata kasy, ale jeszcze poważne obsunięcie terminów budowy.

Pozdrawiam,

Sly

Bloczków fundamentowych na 6 warstw ściany fundamentowej zamówiliśmy 1000 szt, a Porothonu 25 PW 2000 szt tj 33 palety.

A jak u was, zaczął ktoś coś działać? :D Dzielicie się wrażeniami....Czekamy...

My kupujemy teraz izolacje , cement i piach do murowania fundamentów. W czwartek podłączamy wodę. I ciągniemy dalej ten wózek choć patrząc na szalejące ceny :o łatwo nie będzie :(

Witam

Jesteśmy zdecydowani na ten Barwny projekt.

Czytajac forum postanowilismy wprowadzic w projekcie zmiany sugerowane przez tejot3 (Tomek i Patka). Moglibysmy liczyc na podeslanie pliku z programu 3D Home Architect Design Suit.

Zrozumiem odmowe, poniewaz zdaje sobie sprawe, jak pracochlonne jest zaprojektowanie takiej prezentacji.

Pozdrawiamy wszystkich budujacych.

[email protected]

Cześc,

nie ma problemu z tym plikiem, chociaz ja mam wersję: 3D Home Architect Home Designe Deluxe 6. No ale może się otworzy.

Nie mam go jednak w pracy więc postaram się jakoś w domku przysiąść.

a co do pustaków to ja zamówiłem 1800 szt. Porothermu 25P+W.

Przeliczałem metry kwadratowe na 2 sposoby i efekt za kazdym razem był zgodny z tym co piszą w przybliżonych ilościach materiałów w projekcie tzn. ze Barwny posiada ok. 160m2 ścian nośnych. Tzn. jest to ilość metrów już z pewnym zapasem. Licząc więc ok.11szt. Porothermu/m2 wychodzi 1760szt.

czyli ponad 29 palet. Zobaczymy czy wystarczy:)

Cena zatrważająca: 9,68 brutto/szt. Ale jak na Wawę, dostępność, i ceny z dzisiaj to zrobiłem świetny interes :lol:

Z tego co się orientuję, to po kwietniowej podwyżce kupić Wierenbergera poniżej 12zł to jest sztuka...

Witam,

Zrobiłem wyliczenie drewna na więźbę.

Co do krokwi - K1-K6 to czasami jest różnica kilku cm w jedną lub w drugą stronę. Jeżeli w projekcie są kilka cm dłuższe to nie koryguję ich wartości.

A więc u mnie różnice wyszły takie:

K2: w projekcie 676, mi wyszło 682 (a więc niewielki problem)

K4: w projekcie 851, mi wyszło 480

K6: w projekcie 251, mi wyszło 259

KN1: w projekcie 1002, mi wyszło 1040

Jak widać największy problem jest z KN1. Z krokwią z projektu byśmy mieli trochę mniej spadzisty dach (wyszłoby niecałe 30 st.).

Czy ktoś przeliczał? Podajcie wasze wyliczenia, zawsze to większa pewność.

Pozdrawiam i życzę miłego budowania.

Sly

Hej :D Tomek i Patka to ja myślałam że my zapłaciliśmy szokującą kwotę 8,30 zł za bloczek ale widzę że zostaliśmy pobici w tej kwestii :o No cóż teraz wszystko stoi na głowie jeśli chodzi o budownictwo. My wzieliśmy 33 palety z możliwością zwrotu niewykorzystanego materiału ponieważ w 25 PW nie ma połówek ani tych 3/4 więc moze pójść nieco więcej bo trzeba docinać na wymiar.

Niedługo napiszemy co wyszło nam w więźbie.

A moze ktoś zaczął fundamenty, pogoda sprzyja :D

sly 123 my liczyliśmy całą więźbę, tyle że mamy nieco zmienioną konstrukcję dachu - przeliczaliśmy dla siebe , (nasza architektka stwierdziła, że nie potrafi :o :o :o :o ), ale nam KN1 też wychodzi 1040, czyli ładnie można się wkopać zamawiając więźbę zgodnie ze specyfikacją .....Ciekawe jak wyliczono dach skoro są blędy w długościach krokwi? Będziemy kryli blachą (zawsze lżejsze niż dachówka) więc na głowę się nie zwali. Pozdrawiam