Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

u nas pustak po 14,5 za szt

zamierzam kupic projekt czy takie zmiany jak podwyższenie scianki kolankowej i przeniesienie kominka trzeba zgłaszac przy zakupie?

Może ktoś ma kosztorys stanu surowego zamkniętego po obecnych cenach?

pozdrawiam

Nie trzeba nic zgłaszać. Później będziesz robic adaptacje projektu i tam uwzględnisz wszystkie zmiany. Podwyższenia ścianki kolankowej w ogóle nie musisz nanosić w projekcie jesli jest o jedną cegłę (niewielka zmiana), jesli o więcej to tak.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich uczestników wątku :D

Wraz z mężem zdecydowaliśmy się na projekt Barwnego. Na początku długo naszym faworytem był Zręczny Wariant III, po drodze przewinęły się jeszcze takie projekty jak Konkursowy, Godziwy i kilka z Archonu.

Jednak stwierdziliśmy, że Barwny jest najbardziej optymalny - najniższe koszty ze wszystkich przy 4 sypialniach (to był warunek męża), wygodnym rozkładzie pomieszczeń i stosunkowo niewielkiej powierzchni zabudowy.

Ponieważ pomysł budowy domu powstał bardzo niedawno i od decyzji do kupna działki minęło chyba 2 tygodnie, a poza tym jesteśmy typowe mieszczuchy :D - nie mamy aż tylu wiadomości na temat budowania co Wy.

Jednak, szybko nadrabiamy te braki czytając niniejszy wątek i posiłkując się książeczką Muratora o budowaniu domów.

Własnie dostaliśmy rzuty z wymiarami z Muratora, w najbliższym czasie zakupimy projekt.

Jak na razie dręczy nas jedna rzecz - czy ktoś zastanawiał się nad umieszczeniem szafy z suwanymi drzwiami w pomieszczeniu 15 na poddaszu tam gdzie jest wskazana na rzutach? Bo niestety, tak jak mi to wyglądało, brakuje około 30 cm żeby to zrobić :-?

Pozdrawiamy wszystkich Barwnych Ludków :D

szerokość w pomieszczeniu 15 tam gdzie na rysunkach stoi szafa jest 378 cm. A do wysokości 1,9 około 300 cm. Pewnie da się dobrać taką szafę.

Sly

Oczywiscie nie chodziło mi o szerokość szafy, tylko jej głębokość - w przypadku szaf z suwanymi drzwiami musi to być około 80cm, natomiast w projekcie jest 54cm

Hej witajcie barwniacy w te piękną słoneczną niedzielę :D Puk puk czy ktoś tu wogóle jest i buduje? Nic nie piszecie jak tam u was postępy :( U nas murują się sciany fundamentowe, woda , prąd podłaczone. Mamy nadzieję ze materiał na ściany będzie w terminie :-? Tragedia z tymi materiałami. Jaki gruby styropian planujecie na ocieplenie scian fund?

Pozdrawiamy z placu boju czyli budowy :D

Witajcie,

potrzebuję pilnej podpowiedzi, bo w tych sprawach w ogóle się nie znam.

Dostałem warunki z gazowni. Wynika z nich, że mogą mnie podłączyć do gazociągu w mojej ulicy(gazociąg średniego ciśnienia o średnicy 63 mm), a przewidywana rozbudowa sieci gazowej związanej z przyłączeniem obiektu to przyłącze o średnicy 25mm i długości 10m (do szafki na granicy posesji).Projekt przyłącza, wybudowanie sieci gazowej i wszelkie uzgodnienia wykona gazownia.

W projekcie Barwnego jest projekt instalacji gazowej, jednakże szafka z gazomierzem jest na ścianie przy kuchni. Czy projektant adoptujący może zrobić adaptację poprzez opisanie i narysowanie przyłącza do granicy działki po mojej stronie i narysowanie szafki na granicy posesji (czyli tak jak dla prądu, bez dodatkowych projektów przyłączy, tak jak robi się to dla wod-kan). Czy muszę jednak zrobić oddzielny projekt przyłącza gazowego od gazomierza na granicy pososji do mojej instalacji wewnętrznej?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam,

Sly

Lepszym rozwiązaniem dla tego domu jest nowy projekt z szawką w posesji przy ogrodzeniu a instalacja wewnętrzna niech rozdziela sie wziemi do kuchni i kotłowni unikniesz wtedy rur wbudynku.Według nowych przepisów szawka powinna znajdować sie przy ogrodzeniu ale zawsze możesz napisac pismo do zakładu gazowniczego z prozbą o pozostawienie skrzynki na ścianie uzasadniając to brakiem płotu w przyszłości i możliwością uszkodzenia gazomierza.

Witam barwniaków!

Zapisuję się do klubu i proszę o wpisanie na listę.

Projekt mam i czekam na pnb. Ekipę też ma nagraną ale zamierzam startować dopiero ok. sierpnia. Teraz staram się zabezpieczyć się przed zwyżka cen pustaków:)

Poczytałem trochę wątek i zaniepokoiłem się info o błedach w więźbie.

Policzyłem więc sam i wyszło mi jak poniżej (troszkę na wyrost dałem):

K1 817

K2 695

K3 598

K4 476 tu to już w ogóle nie wiem skąd się w projekcie wzięło 851

K5 378

K5a 403

K6 268

K7 171

KN 1095

Może jeszcze ktoś próbował liczyć więźbę? Jeśli tak, to niech podzieli się obliczeniami.

Pozdrawiam,

Witam,

tobie KN wyszła jeszcze dłuższa. jak wcześniej pisałem, mi KN1 wyszła 1040.

A więc dołączam się do prośby o podanie wyliczeń przez inne osoby, wtedy będzie większa pewność.

Jesli ktoś pamięta jeszcze matematykę na poziomie szkoły średniej (prawo Pitagorasa, sinusy i cosinusy ..., oraz prawo Talesa) to zadajcie sobie troche trudu i przeliczcie.

Pozdrawiam,

Sly

Hej.

Nie wiem czy dobrze, ale KN raczej NIE jest pochylona pod kątem 35 stopni tak jak reszta krokwi. Nie mozna zatem liczyć je tak jak reszty.

Ja, po obliczeniu K* wyznaczyłem sobie wysokość dachu (wyszła zbliżona do wartości z projektu) i dopiero wtedy z Pitagorasa wyszła mi wartość KN jw.

Pozdro,

Zgadza się. Pod kątem 35 st. nachylone są połacie dachu, czyli krokwie K.

Kąt nachylenia KN mi wyszedł 26,35 st.

Gdyby ktoś próbował liczyć KN przy nachyleniu 35 st. to krokiew KN wyszłaby ponad 11,5m (teraz dokładnie nie pamiętam, ale liczyłem). A wtedy kąt nachylenia połaci dachu byłby dużo powyżej 40 st., a to oczywiście byłby gruby błąd (i niezbyt ładny dom ;-).

Pozdrawiam,

Sly

Witam serdecznie, jeszcze raz w kwestii więźby. Napisałem maila do autora projektu, który stwierdził że faktycznie występują błędy w długości krokiew. Dostałem poprawiony rysunek wraz z tabelą ( mogę przesłać na maila ). A w skrócie wygląda to tak:

K1 804

K2 676

K3 596

K4 475

K5 375

K5a 405

K6 251

K7 164

KN1 1039

Pozdrawiam