Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Ryszard

Podaj mi maila to prześlę skan.

Ogrzewać będę gazem - gaz na mojej działce będzie na wiosnę przyszłego roku, więc w sam raz - na razie wstępnie przeglądam piece i liderem jest piec japoński ULRICH (kondensacyjny z osobnym zbiornikiem cwu) i dodatkowo w części pomieszczeń będzie dystrybucja gorącego powietrza z kominka (wcześniej zastanawiałem się nad płaszczem wodnym w kominku).

Pozdrawiam

Thomass

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hej,

dzięki za dobre rady .

U mnie jest tak dziwnie połoznona działka,ze z lewej str. domu mam wielki ogród a z boku, tam, dgdzie byłoby okno kuhenne- mur :cry:

Wole w takim razei patrzeć na ogród z kuchni niż na mur sąsiada.

A co do domu- kostki- macie rację, rzeczywiście dom będzie wyglądał jak ślepak, rozmawiałąm już z arcghitektką, cos będziemy myśłały nad tą ścianą.

Ech, a jakby tak dach dwuspadowy zrobić, coby doświetlić to poddasze?

Pozdraiwam i czekam na wskazówki i zdjęcia z Waszych budóe, E.

witam serdecznie wszystkich symaptykow c132!

nazywam sie maciek i od jakiegos czasu sledze ten watek, gdyz tez jestem zdecydowany (razem z malzonka) na projekt c132.

co prawda z pewnych przyczyn budowe planujemy rozpoczac dopiero w 2008, ale juz sie powoli wszystkim interesujemy.

mam kilka pytan do szanownych kolezanek i kolegow:

1) rowniez chce miec prysznic w wc na parterze. dlaczego wiec nie mozna by przesunac minimalnie scianki miedzy 9 i 8 (wc i pomieszczenie gospodarcze) tak aby byla z 2 strony komina. moze lazienka nie powiekszy sie zbyt wiele, ale na kabine spokojnie wystarczy.

2) dlaczego wszyscy chcecie przenosic kominek?

3) czy nie lepiej zamiast spizarni (3) zrobic wieksza szafe wnekowa w przedsionku (1)?

4) czy ktos juz rozpoczal budowe w okolicach warszawy?

5) jak ktos z was mialby dokladny plan z wymiarami to poprosze na maila, bede zobowiazany.

pozdrawiam serdecznie...

Odnośnie propozycji Jenny kilka uwag - mam już dokumentację projektową, więc analizując poszczególne propozycje zmian Jenny więc widzę dużo szczegółów technicznych:

- przesunięcie ściany kuchennej - możliwe ale - będzie wymagało przekonstruowanie stropu Porotherm nad kuchną, salonem i wiatrołapem- na tej ścianie oparty jest strop nad kuchnią (o wymiarze 270 cm) - dom od fronu będzie typową kostką - ganek stanowi takei wizualne urozmaicenie - ale zbyt praktyczny nie jest.

- zmiana ustawienia okna w kuchni (na drugą scianę) spowoduje, że dom od frontu nie bedzie miał żadnego okna (kwestia wizualna?)

- odnośnie schodów - ja raczej zdecyduję się na połączenie metalu i drewna - mam wielu znajomych u których schody 100% z drewna po jakimś czasie strasznie skrzypią (trudno o bardzo solidnego wykonwacę i bardzo dobre (drogie) drewno. I oczywiście też częściowo zmniejszę ścianę między salonem i hallem - tak by częściowo były widoczne schody.

- odnośnie przesunięcie kominka miedzy kuchnię a salon - trzeba uważać z kominem tak aby nie wypadał za blisko okien połaciowych na I p. - ja kominek przesunę na ścianę/róg obok schowka ogrodowego.

- ja jeszcze będę podwyższał piętro o 1 lub 2 bloczki - spowoduje to zwiększnienie powierzchni użytkowej na I p.

Podaj mi swój adres mailowy to prześlę ci skany pdf - parteru i pietra z wymiarami.

Pozdrawiam

Thomass

Witam Wszystkich!

My z mezem rowniez zdecydowalismy sie na ten projekt.

Prosba do Thomass'a - prosze o maila z pdf'ami :D

[email protected]

Pozdrawiam,

Marta

Witam Wszystkich milosnikow BARWNEGO !!

Z czego zamierzacie budowac ten domek?? Widzialam ze sa juz zdecydowani na sciany dwu-warstwowe i troj-warstwowe, a co sadzicie o jednowarstwowym YTONG'u (40 odmiana 400) - my z mezem, wstepnie, jestemy zdecydowani na YTONG'a. Ale chetnie posluchamy - poczytamy, wszystkich za i przeciw...

No, a o samym projekcie, uwazam ze jest supeeeeeeer ;)

Przeniesienie kominka na rownolegla sciane, umieszczenie prysznica w WC na parterze i czesciowe odsloniecie schodow - REWELACYJNY POMYSL! Zastanawiamy sie rowniez nad dolozeniem jednego lub dwuch bloczkow w gore, mysle ze to rowniez jest swietny pomysl - nie zeszpeci bryly budynku (tak mysle?) a znacznie powiekszy powierzchnie uzytkowa ...

Pozdrawiam serdecznie,

Marta

2) dlaczego wszyscy chcecie przenosic kominek?

Kominek w miejscu w kt jest w projekcie- nie pasuje do mojej "wiziji" a takową każdy posiada.

Kominek na tej samej ścianie z telewizorem- odpada!

Dlatego ja chcę ścianą kominkową odgrodzić kuchnię, ale jak to będzie- zobaczymy, dziś dopierio geodeta robi wyrys mojej działki ;-)

Z czego zamierzacie budowac ten domek?? Widzialam ze sa juz zdecydowani na sciany dwu-warstwowe i troj-warstwowe, a co sadzicie o jednowarstwowym YTONG'u (40 odmiana 400) - my z mezem, wstepnie, jestemy zdecydowani na YTONG'a. Ale chetnie posluchamy - poczytamy, wszystkich za i przeciw...

Marta

Jestem już po konsultacjach z osobą adaptującą projekt, jeśli chodzi o rodzaj ścian to najistotniejszej są dwa czynniki:

- założone warunki cieplne, relacja ceny wykonania m.kw. / i późniejszych kosztów ogrzewania do izolacyjności cieplenej ściany oraz;

- założone wymiary fundamentów - kwestia czy zmiana grubości ściany (jedno, dwu czy trzywarstowa) powoduje potrzebę przeprojektowania fundamentów i ław fundamentowych - kwestia kosztów etc.

Jak na warunki termiczne panujące na Kujawach (Toruń) i zakładane ogrzewanie - ja raczej zdecyduję się na technologię dwuwarstwową (bloczki ceramiczne 24 + styropian 12-15) - znaczenie ma też wykonastwo ( w moim wariancie najbardziej popularne i trudne do zepsucia przez wykonawcę - mostki termiczne itp.).

Pzdr

Thomass

:D Witam serdecznie wszystkich rozpoczynajacych i budujacych. Czy ktoś budował juz dom muratora C132- Barwny. Interesuje mnie koszt wybudowania takiego domu. Jeżeli macie zdjęcia domu juz wybudowanego bardzo prosze o udostępnienie ich w celach zapoznawczych.

No działa, działa, a jak nie działa to jest to projekt C131 Delikatny, apropo zobaczcie sobie to wc.

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/f/5/6/2/17982886_d.jpg

parter prawie identyczny jak w barwnym (powiększone wc)

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/f/0/0/8/17982888_d.jpg

poddasze też ciekawe

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/f/1/3/6/17982889_d.jpg

Pozdrawiam kasia

No działa, działa, a jak nie działa to jest to projekt C131 Delikatny, apropo zobaczcie sobie to wc.

http://foto.onet.pl/upload/49/31/_620718_n.jpg

parter prawie identyczny jak w barwnym (powiększone wc)

http://foto.onet.pl/upload/26/13/_620719_n.jpg

poddasze też ciekawe

http://foto.onet.pl/upload/6/9/_620721_n.jpg

Pozdrawiam kasia

????

ciekaw tylko jestem bardzo dlaczego kosztorys jest aż tak większy niż barwnego mimo np. mniej skomplikowanego dachu....

No wlasnie, ciekawe o co chodzi??? Czemu jest taka roznica w kwocie, pomijam fakt ze w kosztorysie Barwnego nie uwzgledniono wykonczenia zewnetrznego.

No napewno roznice, tą którą rozumię, stanowi lazienka na gorze - nie jest nad lazienka na dole -> dlatego drozsza jest instalacja sanitarna. Ale dlaczego pozostale kwoty az tak sie roznia, przy mniej skomplikowanym dachu??? Nie mam pojecia....

BARWNY:

Stan zero 23 200 PLN

Stan surowy otwarty 67 400 PLN

Stan surowy zamknięty 31 600 PLN

Instalacje elektryczne 6 300 PLN

Instalacje sanitarne 16 800 PLN

Razem (1-6) 145 300 PLN

DELIKATNY:

Stan zero 26 300 PLN

Stan surowy otwarty 89 500 PLN

Stan surowy zamknięty 44 800 PLN

Instalacje elektryczne 5 300 PLN