tslonce 21.04.2007 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Witam, jestem na etapie wznoszenia ścian mojego Barwnego, buduje z betonu komórkowego Solbet.Jestem bardzo zaskoczony płytami OSB , przecież nie ma ich w projekcie.Czyzby konstrukcja z projektu była nie wystarczjąco sztywna ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sukiennik Dorota 21.04.2007 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Witamjeśli chodzi o płyty OSB to zaproponowałam inwestorowi zakrycie jętek tymi płytami, mozna to czoczywiście wykonac również płytami GK ale to już wybór inwestora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misia i Krzysiek 22.04.2007 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Witam Panią Sukiennik. Skoro rozpoczeliśmy już kwestię błędów w tym projekcie, to mam pytanie jak wytłumaczyć że na zaprojektowanym przez Panią stropie podała Pani że jest on w skali 1:100. Niestety ten rysunek nie odpowiada tej skali Czy normą jest załączyć do projektu budowlanego rysunek opisać go błędną skalą - co jest dość istotne gdy chce się go porównywać z innymi rzeczami. Może wyjaśni mi Pani tą kwestię - w jakiej skali dołączony jest ten projekt stropu? Bo na pewno nie w 1:100, podobnie jest z nadprożami. Będę wdzięczna z odpowiedź Bardzo miło że jest Pani uprzejma odpowiadać na nasze pytania. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejek.ch 22.04.2007 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 witamtslonce wrzuc jakies fotki z budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misia i Krzysiek 22.04.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 A prosze cię bardzo tylko podaj maila bo coś z wrzucaniem tu fotek jeszcze nie daję rady Może ktoś jeszcze chętny? Mamy zdjęcia do momentu zasypywania fundamentów, cd w następnym tyg. na czwartek podobno chudziak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jureklo 22.04.2007 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Witam wszystkich.Przyłączam się do prośby o zdjęcia. [email protected] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly123 22.04.2007 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 witam jezeli chodzi o okno w salonie te 1765x1435 to rzeczywiscie jest blad,zaden producent nie zrobi takiego okna z jednym skrzydlem przy takim wymiarze musza byc co najmniej dwa skrzydla i oczywiscie w kuchni to samo Witam ponownie, Nie udało mi się znaleźć standardowego okna o wymiarze 180x130. A może ktoś znalazł? A w projekcie jest napisane: "Stolarka drewniana - sosnowa, typowa, produkowana seryjnie". Już nie mówię o jednoszybowej, może być dzielona. A więc dodatkowy koszt na niestandardowe okno? Pozdrawiam, Sly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 22.04.2007 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Nie musisz wstawiać okna o identycznych wymiarach, wystarczy by rozmiary były zbliżone. Idz do jakiegoś punktu z oknami to powiedzą Ci jakie wymiary są standardowe. Szkoda przepłacać za parę centymetrów. Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly123 22.04.2007 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Nie musisz wstawiać okna o identycznych wymiarach, wystarczy by rozmiary były zbliżone. Idz do jakiegoś punktu z oknami to powiedzą Ci jakie wymiary są standardowe. Szkoda przepłacać za parę centymetrów. Monika Standardowe to do otworu 180x120, ale to 10 cm mniej. Ciekaw jestem jak by to wyglądało. Sly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejek.ch 22.04.2007 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 witam sly pracuje w branzy okiennej jak cos to pytaj ,chetnie odpowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 22.04.2007 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 witam sly pracuje w branzy okiennej jak cos to pytaj ,chetnie odpowiem To jak już mamy specjalistę w grupie to poproszę o radę. Czy możesz polecić jakieś okna, co by były dobre i przyzwoite cenowo,żeby nie zbankrutować. Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly123 22.04.2007 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Coraz więcej ostatnio się wyjaśnia w kwestii Barwnego, oby tak dalej. andrzejek.ch dobrze wiedzieć, że mamy kogoś od okien. Dzisiaj studiowałem parę tematów, jeśli chodzi o okna to myślałem o PVC z okleiną. Tylko, że podobno mogą się wypaczać od wysokich temperatur. Słyszałeś coś o takich przypadkach?Muszę się w końcu wybrać do jakiegoś składu budowlanego i na żywo porozmawiać z ludźmi i zobaczyć co, gdzie mają i w jakich cenach. Acha, trochę nt materiałów na ściany.Jakiś miesiąc temu przedzwioniłem większe składy budowlane w okolicy mojej działki(Chwaszczyno k/Gdyni). Wszędzie zapisy i ceny nawet 14,70 brutto za BK 24. W tym tygodniu powtórzyłem telefony.W większości dalej zapisy na sierpień, ale cena 11,70. Natomiast w jednym ze składów gościu powiedział, że żadnych zapisów nie ma i po dostawie można swobodnie kupić BK (u niego za 12,30, podobno tydzień stał na placu i nie było chętnych). Stwierdził też, że nie ma co się zapisywać w kolejki, bo na pewno do czerwca sytuacja się ustabilizuje i ceny pewnie spadną. Dobre rokowania, miejmy nadzieję że się nie myli.Pozdrawiam,Sly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misia i Krzysiek 22.04.2007 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Obyś miał rację Sly co do spadku tych cen my wprawdzie material na sciany i dach mamy zamówiony ale życzymy sobie obnizek na te i inne materiały. My zamówiliśmy Wienebergera 25 PW za 8,3 brutto w marcu. Co do wymiarów okien to standardowy jeśli się nie zapomniałam to dla dwuskrzydłowego jest wymiar 1465/1435 lub 1765/1435 , także zbliżone do wymiarów z projektu. Trzeba sobie wybrać który lepiej pasuje wg gustu bo zmiana w oknach jest nieistotna i parafuje ją Kier Bud. Co do zdjęć jeśli się nie pogniewacie poczekam do jutra moze ktoś jeszcze będzie miał na nie ochotę to wyślę wszystkim hurtem po południu Cieszę się że coraz więcej osób tu zagląda i jest z kim pogadać, Raźniej nam jest i nie możemy się doczekać Waszych relacji z placów boju Pozdrawiamy Misia i Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly123 22.04.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 W salonie i w gabinecie to wiadomo - musi być 1765/1435 - tylko że dwuskrzydłowe. Natomiast problem jest w kuchni. W projekcie jest 1800/1300 a więc pasowałyby 1765/1235 ale takich typowych niestety nie ma. Są natomiast 10cm krótsze (1765/1135 ). Takie jak w salonie odpadają, bo byłby problem z wysokością szafek w kuchni, natomiast te 10 cm wyżej wydaje się że robi różnicę. Jeszcze to przemyślę, ale pewnie to okno będę zamawiał niestandardowe, czyli takie jak w projekcie, tylko że dwuskrzydłowe (1765/1235). A może już ktoś jest na etapie wstawiania okien i podzieli się spostrzeżeniami jak to wygląda w realu.Sly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaliuszekkg 22.04.2007 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Misia i Krzysiek Mieszkacie w tych samych okolicachNie zastanawialiscie sie sie czy mozna zrezygnowac z jednej warstwy bloczków betonowych ?W projekcei fundament wchodzi metr w ziemie a poziom zamarzania w naszym regionie to ok 80 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misia i Krzysiek 23.04.2007 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Hej , fajnie moze kiedyś się spotakamy Co do fundametów to daliśmy 1 m tak jak w projekcie ponieważ strefa przemarzania w okolicach Wrocławia mieści się od 0,8 do 1m, my jesteśmy tylko 15 km od Wrocławia i mieściliśmy się raczej w tym 1m. Więc tak zostało, tym bardziej ze różnica kwotowa minimalna. Kiedy zaczynacie? Sly ma rację trochę kiepsko z typówką do kuchni bo 1765/1135 to trochę za niskie. A nie wydaje się wam że szerokość 1800 to trochę za dużo? Ja zastanawiam się nad 16oo/1300, co wy na to? Do kuchni oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaliuszekkg 23.04.2007 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 czesc zapytam z której strony Wrocka budujecie - ja od strony Oławy tez 15 km od centrum. W sumie to fakt dodatkowy koszt to wykopac glębiej rów pod findamenty i koszt jednej warstwy bloczków czyli około 160 sztk Co do okien kuchni to jeszcze sie nie zastanawiałem jakie zamontuje. Fakt jest faktem ze sa duuze ale takie w sumie z zona nam sie podobaja a na diodatek jeszcze jedno skrzydłowe takie duze tafle szkła wtedy tylko uzywam jej jako uchylne pzdr GMK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly123 23.04.2007 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Witam, Misia i Krzysiek, okno do otworu 1600x1300 to też chyba będzie niestandardowy wymiar. W takim przypadku koszt będzie niewiele mniejszy od okna pasującego do 1800x1300. Tak więc chyba wolałbym te szersze, takie jak w projekcie. Zawsze to jaśniejsza kuchnia. Ale z drugiej strony warto na to spojrzeć pod kątem przyszłego zagospodarowania tej ściany z oknem. Może mniejsze (węższe) okno lepiej będzie współgrało z zabudową kuchenną, itp. kaliuszekkg, nam też podobają się takie duuuuże tafle szkła, tylko chyba nikt ich nam nie zrobi. . W ofertach największe jednoszybowe widziałem do otworu 1500x1500. Zresztą andrzejek.ch też stwierdził, że raczej będzie problem z zamówieniem takiego okna, a więcej pewnie wie od nas, bo pracuje w tej branży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejek.ch 23.04.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 witamstandartowe wymiary okien do kuchni 1765x1135 dwuskrzydlowe,ewentualnie jesli ktos chce wezsze to 1465x1135 tez dwa skrzydła lub jedno skrzydlowe ale wtedy takie okno nie bedzie oknem typowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tejot3 Tomek i Patka 23.04.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 czy ktoś z Barwniaków wybiera się na spotkanie forumowiczów: http://forum.muratordom.pl/viewforum.php?f=116 było by o czym pogadać... choć póki co jesteśmy na etepie poszukiwania materiałów na ściany... !?!?!?!?! Ja bym się przejechał.. Jesli ktoś ma możliwość (odległość od Wawy) to postarajcie się! Dawajcie znać to będziemy wiedzieć kogo można się spodziewać. PnB odebrane - przed nami walka z kredytem. W końcu maja początek prac! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts