Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co myślicie na temat podniesienia sciany kolankowej o jeden bloczek, boję się ze zmieni to zbyt mocno proporcje budynku,

Temat już z grubsza obgadany na forum (klika miesięcy wcześniej). Jeden bloczek jest prawie niezauważalny, natomiast dwa już widać. Ja sam podnoszę o jeden, a dodatkowo zwiekszam kąt nachylenia dachu do 40 stopni.

Rozrysowywałem sobie kiedys podwyższenie o dwa i wyglądało to juz gorzej. Są jednak sposoby by zmienić wrażenie wizualne poprzez odpowiednią elewację..

Witam,

Barwniacy doradźcie mi proszę. Mam problem z usytuowaniem domu na działce. Linia zabudowy to 6m, projektantka odsunęła natomiast dom na 8m, tłumacząc to usytuowaniem szamba, korzystnieszym wjazdem (swobodnie zmieści się samochód przed garażem) itp. Moja działka ma szerokość 20 i długość 37,5m. Wiem, że jakby się pokombinowało z tym szambem to możnaby zmniejszyć tą odległość, tylko czy warto?

Jak uważacie: lepiej mieć 6 czy 8m? Co jest bardziej praktyczne. Z tyłu zostanie mi wtedy od 18 lub 20 m na ogród. Sasiadów z boku jeszcze nie mam, ale Ci kilka działek ode mnie porobili chyba 6m. Naprzeciwko gość ma coś między 7-8m.

Pozdrawiam,

Sly

Witajcie :D Sly my mamy działkę 21 na 42, linia zabudowy tak jak u ciebie 6 m. Dom usytuowaliśmy 10m od granicy działki, czyli 4 m dalej niż linia zabudowy, na ogród za domem został idelny kawałek, a przed domem też fajnie bo spokojnie wchodzi szmbo, no i oczywiście autko gości :D Ty masz trochę mniejszą działkę więc ja zdecydowałabym się na 8m , ci co u nas na osiedlu mają 6m to jak ktoś idzie drogą to dosłownie zagląda im prawie do domu przez okno :p Jak dla nas to troche za blisko. Wg nas 8m to będzie fajnie, ale decyzja jest TWOJA.

pozdrawiamy M i K

Witam,

U nas linia zabudowy to 5 m, a my odsunęlismy dom na 6. Działkę mam 25m szer. na 32m. dł.

Postawiłem na maksymalnie duzy ogród za domem. Szambo mam w rogu (2m od obu boków). A 6 metrów na samochód wystarczy. Musicie zastanowić się co jest dla was ważniejsze - ogród z przodu czy z tyłu domu.

Przez 23 lata mieszkałem w domu jednorodzinnym stojącym 4 metry od w miarę ruchliwej drogi. Nie narzekaliśmy, chociaz gdyby okna nie miały firanek to byłoby mało intymnie.

Macie w miarę długą działkę więc moze rozwiązanie pośrednie - np. 7m?

Witam,

I tak właśnie zdecydowaliśmy. Dom będzie stał 7m od drogi. Z tyłu pozostanie wtedy prawie 18m na ogród. Dziekuję wszystkim, którzy się wypowiedzieli na ten temat.

Teraz czekam aż projektant dokończy adaptację, zrobi projekty przyłączy i złożę wniosek o PnB. Jak będą pomyślne wiatry to budowa ruszy przed końcem lipca.

Pozdrawiam wszystkich.

Sly

Witam ponownie,

Kto likwidował komin wentylacyjny w kuchni? Zastanawiam się czy nie zastąpić go rurami spiro wychodzącymi do kominów wentylacyjnych w dachówkach, ale mam wątpliwości co do wydajności takiego rozwiązania.

Rury wychodziłyby w stropie przy scianie zewnętrznej, mniej więcj nad kuchenką. Ich długość byłaby mniej niż 1,5m, stąd moje wątpliwości.

Jak myślicie nie byłoby później problemów z odbiorem instalacji, jeżeli miałbym w kuchni kuchenkę gazową?

Sly

Witajcie ponownie, u nas prace wykopaliskowe :D czyli fundamenty zbliżają się ku końcowi, jutro chudziak i do ok 15 maja urlop od budowy :( szkoda bo fajna sprawa patrzeć jak domek rośnie. W sobotę postaram się wysłać zdjęcia do barwniaków których mam maile.

Andrzejek.ch mam nadzieję że się nie pgniewasz i poczekasz do soboty to będą już fund gotowe.

Sly my właśnie tak zrobilismy, zrezygnowaliśmy z tego komina, co poparła architekt i KB, będziemy mieć oczywiście okap, a kuchenkę elektryczną, nie wiem jak jest z gazem, najlepiej spytaj KB ale tę zmianę powinieneś mieć naniesioną przez architekt.

My też czekamy na wasze zdjęcia :D

Pozdrawiamy M i K

Witam Wszystkich Barwniaków.

Prawdopodobnie w niedługim czasie stanę sie kolejnym z posiadaczy tego projektu. Od jakiegoś czasy śledzę tematy tego forum i większość moich wątpliwości już sie rozwiało;i na 99% jesteśmy z żoną zdecydowani na Barwnego (jutro podpisujemy umowę przedwstępną na działkę!!!). Zastanawiam się tylko czy zrezygnować z pom. gosp. 6 na rzecz garderoby, której niestety na dole brakuje, czy też po odpowiednim wysunięciu schodów (o ile stopni?) w stronę wejścia zmieści sie za nimi standardowa zabudowa (przynajmniej 60 cm głęboka i 2,50 m wysoka).

Jeśli ktoś miał podobny dylemat proszę o podpowiedzi.

Pozdrawiam

witam

Misia i Krzysiek pewnie ze sie nie pogniewam i bede czekal do soboty dzieki

kozik jesli chodzi o te pom. gospodarcze to wlasnie ja tak robie tzn.likwiduje drzwi od strony tarasu i jezeli bedzie miejsce przy schodach na dole to tam zrobie drzwi i te pomieszczenie bedzie sluzylo jako garderoba a jezeli nie to wejscie bedzie od strony gabinetu

czy zrezygnować z pom. gosp. 6 na rzecz garderoby, której niestety na dole brakuje, czy też po odpowiednim wysunięciu schodów (o ile stopni?) w stronę wejścia zmieści sie za nimi standardowa zabudowa (przynajmniej 60 cm głęboka i 2,50 m wysoka).

Wydaje mi się że ten temat przerobiłem od a do z :)

Strasznie nam zależało na garderobie, więc przerabialismy już rózne koncepcje i zwyciężyła taka:

pomieszczenie gosp. nr 6 przerabiamy na garderobę poprzez zamurowanie wejścia z zew. i zrobienie go od strony sypialni (otwór w ścianie nośnej więc wymagany jest podciąg). Niestety to nie wszystko :cry: - pomieszczenie o tej szerokosci nie nadaje sie na garderobę bo jest za wąskie (118cm), w czym uświadomili mnie architekci (w takim pomieszczeniu bedzie za mało miejsca żeby się schylić np. do szafki na buty, jesli będą wisiały ubrania itd.).

Więc wymyśliliśmy jeszcze jeden myk - przesunęlismy ścianę częściowo pod schody i obniżylismy trochę poziom podłogi w tym pomieszczeniu. :lol: Schody "opadają" w dół, więc nie przeszkadzają na całej swojej długości, a pomieszczenie stało sie duzo bardziej przestronne i może spełniac funkcję garderoby.

Ponieważ żal nam było pomieszczenia gosp. z wyjściem z zew. to i tak dobudujemy je kosztem tarasu z tyłu domu. Mozemy sobie na to pozwolić, bo robimy większą częśc tarasu po lewej stronie domu..

Ciężko to wyjaśnić opisowo, ale ma to sens:)

Jeśli chcecie mogę wysłać skan rzutów po zmianach.

Witam serdecznie, jeszcze raz w kwestii więźby. Napisałem maila do autora projektu, który stwierdził że faktycznie występują błędy w długości krokiew. Dostałem poprawiony rysunek wraz z tabelą ( mogę przesłać na maila ). A w skrócie wygląda to tak:

K1 804

K2 676

K3 596

K4 475

K5 375

K5a 405

K6 251

K7 164

KN1 1039

Pozdrawiam

GORĄCO PROSZĘ O @ [email protected]

przepraszam za długą nieobecność zaraz wstawię zdjecia mam taką zadymę że nie wiem jak się nazywam

piasek, żwir deski, stęple , cement , kominy prąd woda ,... cement - kłopoty logistyczne Rzeźnia teraz już wiem co to znaczy budować

czy zrezygnować z pom. gosp. 6 na rzecz garderoby, której niestety na dole brakuje, czy też po odpowiednim wysunięciu schodów (o ile stopni?) w stronę wejścia zmieści sie za nimi standardowa zabudowa (przynajmniej 60 cm głęboka i 2,50 m wysoka).

Wydaje mi się że ten temat przerobiłem od a do z :)

Strasznie nam zależało na garderobie, więc przerabialismy już rózne koncepcje i zwyciężyła taka:

pomieszczenie gosp. nr 6 przerabiamy na garderobę poprzez zamurowanie wejścia z zew. i zrobienie go od strony sypialni (otwór w ścianie nośnej więc wymagany jest podciąg). Niestety to nie wszystko :cry: - pomieszczenie o tej szerokosci nie nadaje sie na garderobę bo jest za wąskie (118cm), w czym uświadomili mnie architekci (w takim pomieszczeniu bedzie za mało miejsca żeby się schylić np. do szafki na buty, jesli będą wisiały ubrania itd.).

Więc wymyśliliśmy jeszcze jeden myk - przesunęlismy ścianę częściowo pod schody i obniżylismy trochę poziom podłogi w tym pomieszczeniu. :lol: Schody "opadają" w dół, więc nie przeszkadzają na całej swojej długości, a pomieszczenie stało sie duzo bardziej przestronne i może spełniac funkcję garderoby.

Ponieważ żal nam było pomieszczenia gosp. z wyjściem z zew. to i tak dobudujemy je kosztem tarasu z tyłu domu. Mozemy sobie na to pozwolić, bo robimy większą częśc tarasu po lewej stronie domu..

Ciężko to wyjaśnić opisowo, ale ma to sens:)

Jeśli chcecie mogę wysłać skan rzutów po zmianach.

Dzięki za wyjasnienia. Czy możesz wysłać scany na mojego priva