Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

moja poczta coś szwankuje jak ruszy to je wyśle

Dostałem od swojego kierownika opis dachu namiotowego książka jest stara 1938r wydana przez śląskie techniczne zakłady naukowe inż.arch STANISŁAW MIELNICKI z opisu wynika że my dostaliśmy schemat namiotu a nie wieżby w naszym opisie brak jest rozwiązań mocowania belek oraz jętek

Dach namiotowy składa się

Więzary główne zakłada się w przekątniach ze skrzyżowaniem w najwyższym punkcie

Słupy podwójnego stolca stojącego są ustawiane albo na tramach równierz przekątniowych albo też w rozwiązaniu normalnym jak w naczółkach dachów czterospadowych tj.na dwóch tramach równoległych do murów zewnętrznych

z dobiciem krótkich tramów z innych boków i skośnie z naroży ,przy czym

płatew dolna spoczywa normalnie wrębem co ok.4m na końcach przyściennych tramów.

Krokiew a raczej krokiewki rozmieszcza się zwyczajnie co około 1m w każdej połaci naczółkowej.Jak wdachu czterospadowym,nie należyw środku połaci umięszczać krokwi ażeby się nie zeszła z narożnymi lecz rozsunąć tu dwie krokwie i z tąd rozmierzać ku narożom albo zastosować wymiar.

Stolce przebiegają w jednym wieńcu dookoła pod krokwiami przy czym kleszcze podpłatowe nie leżą w jednj wysokości lecz krzyżują się na wrąb jednej nad drugimi,chwytając w środku.

Słup środkowy tak zwany "KRÓL"słup ten jest stosowany we wszystkich dachach namiotowych i wieżowych dla lepszej możności wpuszczenia krokwi narożnych schodzących się w tym miejscu.

Jeśli mi się uda wysłać maila to prześle schematy jak to ma być zrobione

POZDRAWIAM tom68

narazie czekam na pozwolenie

To jak - jedzie ktos w sobote na spotkanie forum?

Ja będę na pewno, więc miło by było spotkac "swojaka-barwniaka"!:)

Dajcie prosze znać jeśli sie wybieracie, to ustalimy znak rozpoznawczy.

Kurka takie fajne spotkanie mnie ominie :cry:

Chętnie bym się zjawił ale niestety siedzę w Irlandii, zarabiam na wykończeniówkę, ale pewnie i tak braknie widząc jak ceny szaleją :(

Miłej zabawy na, albo po spotkaniu :roll:

Witam! Jesteśmy na etapie wyboru projektu. Bardzo spodobał sie nam Barwny, ale najchętniej obejrzelibyśmy go w naturze. Mieszkamy w pobliżu Torunia. Czy ktoś już taki dom ma lub buduje w tej okolicy. Prosimy o kontakt.

[email protected]

TOM68 prosimy o tego maila ze schematami więźby, wylślij choć do jednej osoby dalej się rozśle po Barwnych ludzikach :D Nasz mail [email protected]. CZEKAMY

Witamy Toruń :D Nauczycielko4 z kilka postów wyżj jest lista osób budujących, zapoznaj się i zobacz gdzie masz wg ciebie najbliżej, Zapraszamy do nas, ale to prawie 300km. Pozdrawiamy

Tom68 dzięki za schemat więźby. To naprawdę super przydatne schematy. Myślę że powinno się je wysłać Pani Sukiennik aby zapoznała się z nimi, i z obaczyła jak powinna wyglądać konstrukcja tego typu dachu, bo to co nam zaproponowała to :roll:

Czy ktoś sobie życzy te schematy? Chętnie przeslę .

Jeśli chodzi o opis to Tom68 umieścił go kilka postów wyżej na forum . Tak na pewno dotyczy ten schemat domu bez poddasza użytkowego, ale generalnie teraz już wiemy ze tego typu dach powinien mieć oparcie w postaci słupów inaczej nie ma gwarancji na jego rzetelne wykonanie a co za tym idzie nasze bezpieczeństwo. Takie jest nasze zdanie.

Andrzejek nam weszło 10 kamazów piachu w fundamenty ale łącznie z tarasikiem na froncie budynku po 210 zł za kamaza ok 13 ton, czyli ok 130 ton :roll: Droga ta przyjemność, zaczynam sznować piaszczyste plaże nad morzem ile kasy tam leży :p