lahore 19.05.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2007 Cześć,Pytanko do tych którzy położyli już strop: nasze murarze twierdzą, że standardowe odległości między belkami to 60 cm a nie 62,5 , a może to kwestia rodzaju stropu, (my mamy kermazytobeton?). Nikt z was nie miał z tym problemu?Co do słupów na poddaszu - nasz budowlaniec twierdzi, że pod nimi trzeba dać podwójne belki. Czy ktoś z was też miał takie sugestie od kierownika budowy? My wreszcie ruszyliśmy z miejsca, mury rosną, budujemy z betonu komórkowego. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffyxxx 19.05.2007 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2007 kilka pikczerów z budowy i okolicy... dzisiaj byłem z córcią bawiła się gwoździem, deską i prętem zbrojeniowym piękna zabawa nie chciała jechać do domu w sumie się nie dziwię cisza, zapach łąki, ptaszki i inne niezidentyfikowane okazy flory i fauny nie mogę się doczekać ..... http://images20.fotosik.pl/364/d52f71c3b600ce1bm.jpg http://images20.fotosik.pl/364/741ad6d079ee0e2am.jpg http://images20.fotosik.pl/364/c54d4f75eed2a405m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffyxxx 19.05.2007 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2007 ciach... ale się porobiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misia i Krzysiek 20.05.2007 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Cześć, Pytanko do tych którzy położyli już strop: nasze murarze twierdzą, że standardowe odległości między belkami to 60 cm a nie 62,5 , a może to kwestia rodzaju stropu, (my mamy kermazytobeton?). Nikt z was nie miał z tym problemu? Co do słupów na poddaszu - nasz budowlaniec twierdzi, że pod nimi trzeba dać podwójne belki. Czy ktoś z was też miał takie sugestie od kierownika budowy? My wreszcie ruszyliśmy z miejsca, mury rosną, budujemy z betonu komórkowego. Pozdrawiamy U nas pod słupami będą 2 połączone i dodatkowo zazbrojone belki, także dobra sugestia ze strony murarzy Pytanie do tych co już są pod stropem: jakie wymiary otworów okiennych wam wyszły? Rafyxxx ile pustaków weszło ci na strop? Które miejsca na stropie robiłeś jako monolit a nie terivę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudi092 20.05.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 KOCHANI ILE SUPOREKSU IDZIE NA BARWNEGO CHODZI MI OŚCIANKI DZIAŁOWE I NOŚNE BO CHYBA ZAMÓWIŁEM ZA DUŻO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misia i Krzysiek 20.05.2007 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Klaudi 092 my budujemy z ceramiki więc są to mniejsze bloczki (250/238/373/szer/wys/dłg. Zamówiliśmy 1980 szt na ściany konstr zewn i wewn i ściankę kolankową (oczywiście to juz z zapasem ok 200 - 300szt) + 3 palety suporexu gr 12 na działówki na parter tj 288 szt. Ty na pewno potrzebujesz mniej bo masz bloczki większe. Może ktoś kto buduje z tego samego co ty jeszcze się odezwie i podzieli ilościami, ale jakieś tam orientacyjne liczby mozesz już przyjąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tslonce 20.05.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Ja zamówiłem 1000 o wymiarze 59x24x24 ale mi została mi jedna pełna paleta (56 sztuk) i jeszcze troche ( buduję zgodnie z projektem ). Jeżeli chodzi o ściany działowe to zamówiłem trzy palety czyli 240 sztuk, nie wiem czy wystarczy to sie okaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sukiennik Dorota 22.05.2007 03:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Cześć, Pytanko do tych którzy położyli już strop: nasze murarze twierdzą, że standardowe odległości między belkami to 60 cm a nie 62,5 , a może to kwestia rodzaju stropu, (my mamy kermazytobeton?). Nikt z was nie miał z tym problemu? Co do słupów na poddaszu - nasz budowlaniec twierdzi, że pod nimi trzeba dać podwójne belki. Czy ktoś z was też miał takie sugestie od kierownika budowy? My wreszcie ruszyliśmy z miejsca, mury rosną, budujemy z betonu komórkowego. Pozdrawiamy Wiatam, Jesśli chodzi o rozstaw belek stropowych to jest on różny dla rożnego rodzaju stropów ceramiczno-żelbetowych, np. porotherm ma rozstaw 50 i 62,5cm, ceram ma 50cm, Fert 45cm i 60cm , inne stropy mają od 45 do 60cm. Pod słupki na poddaszu trzeba dać wzmocnienie ale radzę sprawdzić czy dwie belki stropowe wystarczą..... Dorota Sukiennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszki 22.05.2007 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 http://img258.imageshack.us/img258/3752/dsc00307nm0.jpg Stan na dzisiaj : 6 okien zrobione, dodalismy 1 okno doświetlające klatkę schodową. Trzeba nie murowac scianki działowej nad schodami i zostawić czysty skos, do murłaty. Mamy wygospodarowaną garderobę po przeciwległej stronie, między pokojami nad garażem i kuchnią. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly123 22.05.2007 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Jaki piękny domek! Nawet niewykończony wygląda wspaniale.Daliście dachówkę rzymską czy inną?A dlaczego nie murowałeś tej ścianki, o której piszesz? Zrobisz tam mały schowek, czy jakieś inne plany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 22.05.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Zbyszki, śliczny domek. Prosimy o więcej zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 22.05.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Zbyszki, śliczny domek. Prosimy o więcej zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tonyk 22.05.2007 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 coś pięknego ten domek ,plis więcej fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tonyk 22.05.2007 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 bardzo proszę o zdjęcia wewnątrz domku,szczególnie poddasza i pokoi na dole,POZDRAWIAM ,[email protected], Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misia i Krzysiek 23.05.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 ZBYSZKI wielkie wielkie GRATULKI Muszę powiedzieć że cudnie się prezentuje ten Brawny domek, na pewno każdy z nas miał swoja wizję Barwnego w realu ale wg mojej wizji jest lepiej niż w wyobraźni także jestem w skowronkach. Prosimy dajcie więcej fotek ze wszystkich stron domku. Czy dawaliście jakieś słupy wspierające więźbę ? Jaki rozmiar tego okna dachowego daliscie na klatkę sch? A tak wogóle to dachowe w pokojach to 78/140? Velux? Halo Rafyxxx co u ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 23.05.2007 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Jaki piękny domek! Nawet niewykończony wygląda wspaniale. Daliście dachówkę rzymską czy inną? A dlaczego nie murowałeś tej ścianki, o której piszesz? Zrobisz tam mały schowek, czy jakieś inne plany? Pozwolę sobie na odpowiedz za Zbyszki bo jak pamiętam to mają ograniczony dostęp do internetu Nie murowali tej ścianki aby pozostawić pustą przestrzeń na światło wpadające przez okno które dodatkowo umieścili w dachu, jeśli się nie mylę Ciekawe jakie zrobią wykończenie pod tym oknem a nad pom.gospodarczym ??? Trochę powierzchni tam jest i co z tym zrobić aby miało to jakiś wygląd? Ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 23.05.2007 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Zbyszki zdjęcie Waszego Barwnego ustawiłem sobie na Tapetę na pulpicie, chyba nie przesadzam Mam pytanko które jeszcze tutaj nie padło a wcześniej czy później ktoś i tak by je zadał : W jakiej kwocie zamknęliście ten stan surowy otwarty?????? materiały i robocizna bez ceny działki oczywiście. Pamiętam że kupowaliście pustak po 8.30 i że jeszcze wam została paleta czy jakoś tak:roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszki 23.05.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 mam tylko chwile Okna pokojowe Fakro FTP-V 78x160 (warto!!!) mamy rabat 20 % Okna w Lazience FTP-W 78x160 Okno dodatkowe chyba standardowe -FTS 66x118 - Wspaniale doświetla cały przedpokój Zadnej scianki tam nie stawiamy - piękna półka na kwiaty lub ozdoby. Garderoba na wprost schodów, między pokojami nad kuchnią i garażem, wymiary potem, bo było na bierząco - ja zaznaczałem, a majster murował.Warto przenieść kominek w centrum budynku - lepirj dogrzeje cały dom.Nie mamy dodatkowych słupów, ale są wzmocnione jętki - podwójne. Dachowka ROBEN średzka falista, brązowo-czarna, dom jest blisko wody, duża wilgoć i mech łatwo sie puszcza, więc otrzebne dobre glazurowanie powierzchni. Materiału - porotherm 24 - 1850 - ale zostało 450 (7,5 palety - mieliśmy bardzo oszczędnego majstra) Klinkieru na kominy ponad dachem - 500 cegieł (konkretnie 499). Poszło dokładnie co do jednej cegły!!! Krokwie kupowałem 5,5 6,5 7,5 m i majster docinał, została 1 6,5 , przy czym policzył na te dodatkowe jętki. Ile - też nast. razem. Pilnujcie wymiarów standardowych drzdi zewn - 207 cm !!! zamiast 235. Brama - najlepiej 250 na 2125 - fantastyczna promocja HORMANa w Castoramie - brama z napędem i pilotem - 1670 zł !!Może jutro porobie zdjęcia w środkuPowodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumcas 24.05.2007 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Witam wszystkich, Czy ktoś mógłby mi podesłać skan z wymiarami BARWNEGO ([email protected]). Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszki 26.05.2007 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 http://img168.imageshack.us/img168/6267/przedppoddaszepf0.jpg http://img512.imageshack.us/img512/7403/nadgarazemigarderobado6.jpg Wymiary garderoby: szer 185 wewn (200 zewn), glebokosc 190 wewn. Okna planuje 2-komorowe , zewn szyba klejona - standard O2 czyli 3mm-folia-3mm - to dla bezpieczenstwa, zamiast rolet. Dzis wyklarowala mi sie sytuacja z droga dojazdową, w kazdym razie moge ciągnąc gaz i robić kotłownie gazową. Docelowo GAZ - Kolektory - Kominek, ale bez plaszcza wodnego - gdyby nie było energii elektr, kominek z plaszczem jest uziemiony i nie ma wtedy zadnej możliwości nagrzania w domu. Za to zastosuje pseudo DGP , czyli dogrzanie grawitacyjne z kominka do góry, pokoi nad kuchnią i garażem. Rury stalowe , ocynk 120 mm wyprowadzone z okapu kominka przez strop. Oprócz okna doświetlajacego przedpokoj mamy też mały wyłaz kominowy (też FAKRO) nad jętkami, obok komina kotłowego. Jak wymurować go szeregowo, to jest miejsce. No i darmowe doświetlenie tego schowka nad korytarzem poddasza. Może nie całkem darmowe - około 380 zł za wyłaz. Zdecydowalismy sie na FAKRO, bo troche tańsze i ramki dystansowe we wkładach szklanych faktycznie są plastikowe. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts