Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja właśnie skosiłem trawę na działce. Miała wysokość nawet 1,2m. Niestety miałem tylko kosiarkę spalinową tradycyjną, a nie taką na żyłkę (z taką by szybciej poszło). Ciężko było ale jakoś się udało. To moja pierwsza praca fizyczna na działce - bilans - 5 odcików ma rękach i ból wszystkich mięśni. Niestety przy takiej trawie można się zmachać - dobrze że kosiarka przeżyła.

Pozdrowienia

Sly

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W końcu znalazłem trochę czasu żeby coś skrobnąć. Wiedziałem że budowa to pochłaniacz czasu, ale nie sądziłem że będzie aż tak :)

Wszystko kręci się dookoła tego, ostatnio nawet non stop mi się śnia cegły, styropian i piasek :o

Ale do rzeczy - u mnie zamykamy fundamenty, ściany fundamentowe stoją, izolacja pionowa gotowa, pozostało zasypac, zagęścić kłaśc styropian i lać chudziaka. Ku pokrzepieniu serc powiem tylko że u mnie też ilośc piachu jakiego potrzeba powoduje migotanie przedsionków - na początek nawiozłem 10 wywrotek, ale boję się że to nie starczy - musiałem wysoko wynieśc dom i to są skutki.. (ściana fundamentowa jest na 7 bloczków).

Moi górale okazali się na szczęście bardzo zgraną ekipą i pracuja jak male mróweczki (co prawda potrafi ich być nawet 8 na placu, więc nic dziwnego).

W sumie wszystko zabrało im 3,5 dnia, a było tak:

pierwszego dnia wykop, studnia, geodeta i szalunki -

http://images22.fotosik.pl/146/b07510b6b7133b16m.jpg

http://images22.fotosik.pl/146/055bb8cec01772a8m.jpg

drugi dzień na ławy (weszło 18m3) -

http://images12.fotosik.pl/74/368db6a7634f5f26m.jpg

później murowanie ścian -

http://images12.fotosik.pl/74/8908b2c3e54925c7m.jpg

i izolacja -

http://images12.fotosik.pl/74/0d49a0d01890167cm.jpg

Bardzo przypadł mi do gustu pomysł ze świetlikiem (wczesniej sam o tym myślałem ale na mysleniu się skończyło).

W piątek kupiłem porotherm na ściany działowe - myslicie że 1000szt. wystarczy?

Kończę bo jest tyle rzeczy do napisania, że i tak nie dam rady... :lol:

witam

do zbyszkow i do tych co maja juz dach

powiedzcie mi czy te wszystkie wymiary krokwi itd. podane przez pania Sukiennik sa prawidlowe.za kilka dni bede zamawial kozline ciesle ktory bedzie to robil nie znam za dobrze i dlatego chce znac wasza opinie co do dachu,na co zwrocic uwage i co pozmieniac.bardzo prosze o szybka odpowiedz.dzieki i pozdrawiam

andrzejek ch wymiary krokwi są błędne (jeżeli masz na myśli projekt kupiony w muratorze do marca br potem już chyba sprzedawali poprawiony) My mamy trochę zmieniony kształt dachu i inne wymiary krokwi, więc nie możemy ci podesłać prawidłowego zestawienia

mam pytanie do tych co mają dach lub rozmawiają już z dekarzami: ile sobie życzą za robociznę?

U nas dzisiaj przykra niespodzianka na budowie: zawalił nam się komin, dobrze że wentylacyjny w kuchni (za 600 PLN) a nie od kominka (za 2700), te dwa kominy mamy z prefabrykatów, na szczęście nikomu nic się nie stało

andrzejek ch wymiary krokwi są błędne (jeżeli masz na myśli projekt kupiony w muratorze do marca br potem już chyba sprzedawali poprawiony) My mamy trochę zmieniony kształt dachu i inne wymiary krokwi, więc nie możemy ci podesłać prawidłowego zestawienia

mam pytanie do tych co mają dach lub rozmawiają już z dekarzami: ile sobie życzą za robociznę?

U nas dzisiaj przykra niespodzianka na budowie: zawalił nam się komin, dobrze że wentylacyjny w kuchni (za 600 PLN) a nie od kominka (za 2700), te dwa kominy mamy z prefabrykatów, na szczęście nikomu nic się nie stało

Ja jestem umówiony na 10 tyś za robotę dachu z położeniem dachówki, wstawieniem okien i instalacją rynien ( dach 40 stopni )

u nas przykra niespodzianka była bodajże we wtorek - koparka zasypująca fundamenty rozjechala nam studnię..

Trochę się wkurzyłem, bo uznałem że winę za to ponoszą murarze - nie wyjęli pompy i nie pokazali na czas operatorowi koparki na co ma uważać. Oni pozwieszali głowy i na drugi dzień studnia była naprawiona.

Teraz u mnie przestój, bo na działkę weszli elektryk i hydraulik - przed budową ścian moja ekipa chce zalać podłogę, więc trzeba przekuć piony kanalizacyjne, wejść z wodą do budynku, zrobić napowietrzenie do kominka i zalać rurki pod zasilanie i telefon...

Jutro będę miał pierwszą wycenę robocizny za dach, z tym że u mnie kąt nachylenia to 40 stopni...

Mam kilka pytań do tych, którzy robią dach 40stopni:

- czy macie wycenę materiałów na dach? Ile wam wyszło?

- czy okna dajecie uchylno-obrotowe czy standardowe, a może wysokoosiowe (z moich wstępnych obliczen wynika, że dla osoby o wzroście 1,9 przy kącie dachu 40stopni zwykłe okno połaciowe (obrotowe, z osią na środku okna) wystarczy - tj. żeby przez nie wyjrzec nie trzeba będzie się schylać)?

- macie może rozpiskę więźby jaka jest potrzebna do dachu 40 stopni? Byłbym wdzięczny za info na maila ([email protected]) lub na forum.

Mój architekt tylko wpisał mi nowy kąt nachylenia, ale juz był zbyt leniwy żeby rozrysować i wyliczyć długości więźby...

Chciałbym Ci pomóc Tejot3 ale jestem w Irlandii i nie mam tu tych materiałów. Mój Architekt przeliczył wszystko na 40Stopni i zamówił za mnie w tartaku.

Też nie pamiętam ile zakupiłem dachówki, wiem że kupowałem na dach 35 stopni z nadwyżką 50 cm bo zamierzałem podnosić ściankę kolankową i chciałem pojechać z dachem niżej i dalej, Ale plany się zmieniły na 40stopni i pewnie zostanie dachówki.

Okna mam tylko obrotowe, mimo że mam 194cm wzrostu. Będą rzadko otwierane ponieważ będzie wentylacja nawiewno-wywiewna a może i klima. Wiem że ktoś z naszej Grupy też zdecydował się na 40 stopni, pewnie więcej Ci pomoże.

Witajcie, u nas był pracowity tydzień mianowicie w piątek zalaliśmy strop :D Ale fajnie mieć sufit na paterze :p A jakie ładne widoki podczas podlewania stropu 8) Przez to ze są takie upały to od piątku prawie cały czas jesteśmy na budowie i podlewamy betonik. Sama przyjemność.

Jeśli ktoś chce to mogę napisać ile czego poszło na strop bo jesteśmy na bieżąco. Robiliśmy terivę, wylewaliśmy tylko płytę nad wejściem do łazienki na parterze, podciąg między kuchnią i salonem i podciąg między salonem a holem - tak jak jest w projekcie. W salonie , kuchni i po obu stronach komina w pom gosp z jednej strony dawaliśmy podwójne belki, za namowa kier bud zwłaszcza ze być może będziemu wzmacniać dach i słupy wypadną w miejscach podwójnych bele ( a na poddaszu w ściankach działowych). Jakby co to prosze o info na priv.

Co do dachu 40 st to nie pomożemy bo nie podwyższamy dachu ani scianek kolankowych, nie jestem pewna czy korzystnie to wpłynie na wyglad Barwnego, ale oczywiście każdy robi jak uważa i wazne aby podobało sie inwestorowi :D

U nas teraz przerwa 3-4 tyg więc piszcie co u was.

Pozdrawiamy

Witam

U mnie też robota idzie do przodu - przed weekendem wyszedłem z pod ziemi, czyli fundamenty skończone.

Ale i u mnie nie obyło się bez atrakcji - podczas przywożenia piachu - tzw. łódka czyli cieżarówka z 30 t piachu rozwaliła studzienkę wodociągową (była za ciężka i wbiła zawór w ziemię) - w poniedziałek będę miał rozmowę z gminą na ten temat.

Od poniedziałku ruszam ze ścianami... :D :D :D

Widoki z mojej działki poniżej.

http://images12.fotosik.pl/92/a4f41ff306e76587m.jpg

http://images21.fotosik.pl/373/cf2cc23c2fa5daebm.jpg

Pozdrawiam... :lol:

Thomass

fajnie macie z tym stropem - ja dopiero zamówiłem i będzie na 13 lipca. Też Teriva 1. Do zapłaty brutto 7700,00. Do tego jeszcze nadproża i razem wyszło 9 000,00. Taniej u siebie nie znalazłem (a szukałem duzo..)

Wycenę robocizny za dach dostałem za 10,5 tys. w ceramice lub 9,5 tys. za blachodachówkę. W tym jest orynnowanie, okna i pokrycie folią.

Dekarz polecał mi dachówkę betonową - jest lepsza od blachy, ale niedużo droższa (lżejsza od ceramiki). Poza tym w naszym barwnym dachu wyjdzie bardzo dużo odpadów przy blachodachówce (nawet do 30%), podczas gdy do ceramiki trzeba dodać tylko od 2,5 do 5% więcej materiału.

Może się więc okazać że dachówka betonowa wyjdzie podobnie (a nawet taniej! :o ) niż blacha. Niedługo dostanę wycenę porównawczą.

Piszcie ile płacicie za robocizne dachu - nie chciałbym przepłacic :wink:

Co do wyglądu barwnego po zmianach w dachu to pewnie racja że możę trochę stracić na efekcie (szczególnie podwyższanie ścianki), ale trudno - stwierdzilismy że najwazniejszy jest dla nas efekt w środku - liczymy że zarobimy na tym nawet do 20 m2 >1,9m...

:roll:

Witam Ryszard

Podaj mi maila to prześlę skan.

Ogrzewać będę gazem - gaz na mojej działce będzie na wiosnę przyszłego roku, więc w sam raz - na razie wstępnie przeglądam piece i liderem jest piec japoński ULRICH (kondensacyjny z osobnym zbiornikiem cwu) i dodatkowo w części pomieszczeń będzie dystrybucja gorącego powietrza z kominka (wcześniej zastanawiałem się nad płaszczem wodnym w kominku).

Pozdrawiam

Thomass

Zajmuję się montażami, uruchomieniami oraz nadzorami nad wykonawstwem instalacji centralnego ogrzewania w oparciu o jednostki grzewcze firmy ULRICH.

Ostatnio miałem przyjemność zajmować się dwiema instalacjami dość zbliżonymi do siebie pod względem charakteru przeznaczenia oraz konstrukcji. Były to bowiem instalacje zaopatrujące w ciepło domki jednorodzinne z użytkowym poddaszem po przez grzejniki płaszczyznowe ( tutaj podłogówka) oraz grzejniki konwekcyjne .

Nie byłoby w tym nic szczególnego gdyby nie fakt, że obydwaj inwestorzy zdecydowali się na uzupełnienie klasycznej instalacje co i cwu o nowe produkty Ulricha.

Mianowicie w instalację wkomponowany jest kominek oraz panel solarny.

I znów można powiedzieć nic szczególnego, na panele solarne decyduje się już wielu inwestorów a na dodatkowe źródło ciepła i przyjemność jakim jest kominek jeszcze więcej.

Atrakcyjność układu polega na szczegółach, które wpływają na komfort i efektywność ich użytkowania.

Polega to na tym, że kominek jest wykonany ze stali z płaszczem wodnym wokół paleniska, to znaczy, że paląc w nim ogień nagrzewa wodę, która znajduje się w podwójnej ściance kominka.

Przestrzeń ta połączona jest rurami w obieg wodny z otwartym naczyniem wzbiorczym, wyposażona w pompę cyrkulacyjną, czujniki temperatury czynnika grzewczego, elementy zabezpieczające oraz płytowy wymiennik ciepła, oraz elektroniczny panel sterujący.

Zadaniem wymiennika ciepła jest oddanie uzyskanego w kominku ciepła do naszego głównego układu grzewczego, który zasila grzejniki domu.

Zadaniem pulpitu sterującego sprzężonego z głównym sterownikiem kotła podstawowego - olejowego bądź gazowego, jest jak najlepsze wykorzystanie ciepła. Tak więc gdy napalimy w kominku, automatyka wyłączy nam piec gazowy czy olejowy. Grzejemy wtedy cały dom kominkiem. Gdy przestaniemy palić w kominku, automatyka ponownie załącza kocioł główny.

To jeszcze nie wszystko, każde rozpalenie w kominku podgrzewa nam również wodę użytkową w zasobniku.

Jest to naprawdę bardzo praktyczne i ekonomiczne rozwiązanie zaopatrzenia w ciepło.

W domach w których są te systemy zrealizowane, w jednym głównym kotłem jest olejowy kocioł, w drugim zaś kondensacyjny kocioł gazowy. Z obydwoma kominek współpracuje znakomicie.

W obydwa układy wkomponowane są też panele solarne odbierające ciepło z promieniowania słonecznego. Zaopatrują one w ciepło zasobnik ciepłej wody użytkowej. Tu również układem steruje sterownik elektroniczny sprzężony z automatyka kotła głównego i czujnikami temperatury niezamarzającej cieczy solarnej oraz wody użytkowej tak, żeby minimalizować zużycie gazu czy oleju opałowego.

Z czystym sumieniem mogę polecić takie układy produkcji i rozprowadzania ciepła. Szczególnie układ co z kominkiem. Daje szybko wymierne oszczędność, przyjemność i poczucie bezpieczeństwa.