Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie Aga i Ravo na liście budujących i zarazem w grupie, bo Was chyba jeszcze tu nie było.

Jakieś zmiany w realizacji projektu uczyniliście???

A oto i Lista Barwniaków walczących już na budowie:

ag-nieszka123 -Mazury

Raffyxxx -Lubin

zbyszki -Zachodniopomorskie

loko777 -Konin

tslonce -Łódzkie

Misia i Krzysiek -okolice Wrocławia

Lahore -Warszawa Michałowice

andrzejek.ch -warm.-mazur.

Jureklo -Warszawa

monia77w1 -Sulejówek-Cisie

Tejot3 (Tomek i Patka) -Warszawa

Thomass28 -Toruń (Mała Nieszawka)

emanuel -Warszawa

gucha82 - Toruń - okolice

landudno - Łódż - okolice

ravo77 (Aga & Ravo) - Łódz - okolice

Dalej Barwniacy, kto wbił już szpadel ???

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanie.

Dostałem już pozwolenie na budowę. Uprawomocni się 20 lipca. Kiedy mogę więc złożyć w nadzorze budowlanym zgłoszenie rozpoczęcia robót? Mogę je złożyć przed uprawomocnieniem się decyzji czyli np 12 lipca z datą rozpoczecia robót np na 20 lipca, czy muszę czekac aż do uprawomocnienia się decyzji?

Pozdrawiam

Sly

Mi architekt tłumaczył, że musi się uprawomocnić zanim się złoży zgłoszenie o rozpoczęciu budowy, za to mało kto zwleka z budową przez ten okres, bo ponoć się nie czepiają w urzędzie (nie sprawdzają)

Ale to na ryzyko inwestora.

Sam jestem ciekaw jak z tym jest dokładnie :-?

Z prawnego punktu widzenia, trzeba niestety złożyć zgłoszenie rozpoczęcia robót najpóżniej na 7 dni przed ich faktycznym rozpoczęciem, ale nie wcześniej niż po uprawomocnieniu się decyzji o pozwoleniu na budowę.

Praktyka oczywiście idzie sobie, i jesli tylko pozwoli ci twój kierownik budowy to możesz zacząć wcześniej. Problem możesz mieć tylko z geodetą, bo jak ci będzie nanosić osie na ławy ciesielskie, to powinien dokonac wpisu do dziennika budowy, no ale może też się da namówić na wpisanie późniejszej daty.

Z prawnego punktu widzenia, trzeba niestety złożyć zgłoszenie rozpoczęcia robót najpóżniej na 7 dni przed ich faktycznym rozpoczęciem, ale nie wcześniej niż po uprawomocnieniu się decyzji o pozwoleniu na budowę.

Praktyka oczywiście idzie sobie, i jesli tylko pozwoli ci twój kierownik budowy to możesz zacząć wcześniej. Problem możesz mieć tylko z geodetą, bo jak ci będzie nanosić osie na ławy ciesielskie, to powinien dokonac wpisu do dziennika budowy, no ale może też się da namówić na wpisanie późniejszej daty.

W nadzorze stwierdzili, że mogę zgłosić roboty przed uprawomocnieniem, tylko że rozpoczęcie musi wypaść po uprawomocnieniu się pozwolenia na budowę. Tyle, że w moim przypadku jest sprawa prosta, gdyż wiem kiedy dokładnie decyzja się uprawomocni, gdyż jestem jedyną osobą która ją otrzymała a jak wiadomo nie będę się od niej odwoływał.

Pozdrawiam,

Sly

W nadzorze stwierdzili, że mogę zgłosić roboty przed uprawomocnieniem, tylko że rozpoczęcie musi wypaść po uprawomocnieniu się pozwolenia na budowę. Tyle, że w moim przypadku jest sprawa prosta, gdyż wiem kiedy dokładnie decyzja się uprawomocni, gdyż jestem jedyną osobą która ją otrzymała a jak wiadomo nie będę się od niej odwoływał.

Pozdrawiam,

Sly

he he prawdziwi twardziele ZAWSZE SIĘ ODWOŁUJĄ ja bym zaryzykował :D :D :D :D :D

Witam,

Cieszę się, że budujących projekt Barwny jest już znacząca grupa, choć miło by było zobaczyć już jakiś dom po wykończeniu. Ale na to trzeba jeszcze chyba trochę cierpliwości.

My planujemy budować barwnego pod Lublinem od września 2007. W tym roku tylko stan surowy otwarty. A reszta w 2008. Na razie czekamy na pozwolenie na budowę.

Jeśli to możliwe, to prosiłbym któregoś z forumowiczów o przesłanie na e-mail: [email protected], zestawień ilości materiałów budowlanych. Będę budował z betonu komórkowego szer. 24 cm ze styropianem na ścianie 15 cm. Dach blachodachówka.

Jeśli, ktoś byłby tak miły i przesłałby mi takie zestawienia, to będę wdzięczny. Będzie to z pewnością cenna informacja, bo czas rozpocząć pierwsze zakupy ;-) Dziękuję z góry za pomoc.

SingerArt

Witam,

Cieszę się, że budujących projekt Barwny jest już znacząca grupa, choć miło by było zobaczyć już jakiś dom po wykończeniu. Ale na to trzeba jeszcze chyba trochę cierpliwości.

My planujemy budować barwnego pod Lublinem od września 2007. W tym roku tylko stan surowy otwarty. A reszta w 2008. Na razie czekamy na pozwolenie na budowę.

Jeśli to możliwe, to prosiłbym któregoś z forumowiczów o przesłanie na e-mail: [email protected], zestawień ilości materiałów budowlanych. Będę budował z betonu komórkowego szer. 24 cm ze styropianem na ścianie 15 cm. Dach blachodachówka.

Jeśli, ktoś byłby tak miły i przesłałby mi takie zestawienia, to będę wdzięczny. Będzie to z pewnością cenna informacja, bo czas rozpocząć pierwsze zakupy Dziękuję z góry za pomoc.

SingerArt

Witam,

Jeśli, ktoś byłby tak miły i przesłałby mi takie zestawienia, to będę wdzięczny. Będzie to z pewnością cenna informacja, bo czas rozpocząć pierwsze zakupy Dziękuję z góry za pomoc.

SingerArt

Witaj w Grupie !!!

To będziemy z budową iść łeb w łeb, ja zaczynam koniec sierpnia, chcę zrobić stan surowy otwarty w 2007. Mam już płot i studnię :D

Witam serdecznie po długiej nieobecności,

Wyście sobie mogli pisać, kopać i budować, a ja byłem na wojnie... Wojnie z przeciwnościami losu, urzędasami, nierzetelnym biurem itd. etc.

Na działce budowlanej w KK nie można postawić... budowli! Można pastwisko, można wykopać sobie oczko wodne, zrobić boisko do krykieta, ale domku już nie. Po 5 miesiącach okazało się, że jednak można. Następnie okazało się, że najlepsze, renomowane biuro architektów przy adaptacji projektu "zapomniało" o kilkunastu rzeczach, w tym tak nieistotne drobiazgi jak zapewnienie energii elektrycznej (sic!).:evil: Po 6 (słownie sześciu) miesiącach otrzymałem zgodę na budowę. Na dwa dni przed uprawomocnieniem mój szefo budowy wyjechał na urlop....

Zaczynam 16-go od wizyty geodety. Podobno co się rodzi w bólach to... :D

P.S. Jeśli otrzymanie zgody na budowę oraz wyrównanie fadromką mojej działki można uznać za rozpoczęcie budowy to proszę mnie wpisać na listę. :)

A oto i Lista Barwniaków walczących już na budowie:

ag-nieszka123 -Mazury

Raffyxxx -Lubin

zbyszki -Zachodniopomorskie

loko777 -Konin

tslonce -Łódzkie

Misia i Krzysiek -okolice Wrocławia

Lahore -Warszawa Michałowice

andrzejek.ch -warm.-mazur.

Jureklo -Warszawa

monia77w1 -Sulejówek-Cisie

Tejot3 (Tomek i Patka) -Warszawa

Thomass28 -Toruń (Mała Nieszawka)

emanuel -Warszawa

gucha82 - Toruń - okolice

landudno - Łódż - okolice

ravo77 (Aga & Ravo) - Łódz - okolice

Yelcyn - Kędzierzyn-Kożle

Dalej Barwniacy, kto wbił już szpadel ???

Dziasiaj złożyłem zawiadomienie o rozpoczęciu robót. Na działce jest już przyczepa kampingowa dla ekipy, garaż blaszany dla sprzętu. Myślę, że czas się dopisac do listy budujących.

Sly

Będzie kopana "dziurka" to będzie i lista. Warunki przyjęcia są nie do obejścia :lol:

To w pełni elitarna lista :wink: