kasia w 19.08.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Cześć Marta!Nie wiem czy zauwazyłaś, ale tam gdzie chcesz wstawic drzwi przesuwane jest z jednej strony komin, a z drugiej skos dachu.Pozdrawiam kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffyxxx 19.08.2006 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 jestem pod wrażeniem dyskusji i pomysłów wczoraj odebraliśmy projekt, więc z uwagą będziemy śledzić ten wątek. Przyznam szczerze, że kilka pomysłów już wzięliśmy sobie "głęboko" do serca. Na razie jesteśmy pewni przeniesienia kominka oraz otwarcia schodów. co do piętra i ewentualnego podniesienia ścianki kolankowej... hmmm moim zdaniem 1 pustak to max. inaczej proporcje budynku będą wyglądac jak.... bunkier z parasolem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 19.08.2006 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Witaj Raffyxxx! Super, że nie tylko miłośników, ale i posiadaczy projektu przybywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta_zaz 19.08.2006 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Cześć Marta! Nie wiem czy zauwazyłaś, ale tam gdzie chcesz wstawic drzwi przesuwane jest z jednej strony komin, a z drugiej skos dachu. Pozdrawiam kasia No racja z tym skosem. No to moze pralke zamienie na drzwi To jest akurat drobnostka, bo nie upieram sie nad tym przejsciem:) Dzieki bardzo za spostrzezenie. Pozdrawiam, Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta_zaz 19.08.2006 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 jestem pod wrażeniem dyskusji i pomysłów wczoraj odebraliśmy projekt, więc z uwagą będziemy śledzić ten wątek. Przyznam szczerze, że kilka pomysłów już wzięliśmy sobie "głęboko" do serca. Na razie jesteśmy pewni przeniesienia kominka oraz otwarcia schodów. co do piętra i ewentualnego podniesienia ścianki kolankowej... hmmm moim zdaniem 1 pustak to max. inaczej proporcje budynku będą wyglądac jak.... bunkier z parasolem. Witam, Ciesze sie ze ktos nowy dolaczyl sie do naszej dyskusji i ze ktores z pomyslow sie spodobaly:) No jesli chodzi o podniesienie scianki to dokladnie maximum o jeden bloczek. A skoro juz macie projekt to powiedz z czego zamierzacie budowac Wasz domek?? (My wstepnie planujemy sciany 1W YTONG 40 odmiana 400) Pozdrawiam, Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 19.08.2006 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 witajcie znowu!!! oto koncepcja poddasza- a wszczególności układu w łazience (koncepcja, która pewnie jeszcze nie raz ulegnie zmianie) - wariant z prysznicem na dole : http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/f/9/7/0/17983021_d.jpg Pozdrawiam kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffyxxx 20.08.2006 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Witam, Ciesze sie ze ktos nowy dolaczyl sie do naszej dyskusji i ze ktores z pomyslow sie spodobaly:) No jesli chodzi o podniesienie scianki to dokladnie maximum o jeden bloczek. A skoro juz macie projekt to powiedz z czego zamierzacie budowac Wasz domek?? (My wstepnie planujemy sciany 1W YTONG 40 odmiana 400) Pozdrawiam, Marta Jeszcze nie wiemy dokładnie ale raczej będzie to Porotherm + docieplenie... sąsiad obok postawił z keramzytobetonu zobaczymy po zimie jak się sprawdza. Myślałem na temat Silki czy Ytonga (generalnie Xella ;p ) ale tak jak napisałem raczej będzie to porotherm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta_zaz 20.08.2006 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 A to nasza wizja lazienki na gorze http://images2.fotosik.pl/133/98c7913fbebccf82.jpg Pozdrawiam, Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta_zaz 20.08.2006 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 KOZIK, co sadzisz na temat naszych "przemyslen i pomyslow" zamilkles ostatnio - czekam na Twoje uwagi Pozdro, Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozik 21.08.2006 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 jeżeli Wam sie podoba to mnie też ale ja nie jestem zwolennikiem "przechodnich" łązienek... co do ścian to albo pustaki+15cm styropianku albo ceramika z taką samą ilością ocieplenia ... myślałem nad Ytongiem ale mój szwagier który z budownictwem ma na codzień do czynienia stanowczo mi go odradził, mówiąc żebym sobie głowy nie zawracał ze skomplikowanymi materiałami na ściany...więc chyba się go posłucham bo to on ma uprawnienia budowlane a nie ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffyxxx 21.08.2006 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 zastanawiam się jednak nad keramzytem. w zasadzie "Barwny" nie ma żadnych fikołków na elewacjach więc nie ma obawy że przy cięciu ceramiki będą duże straty cieplne... ale sama ceramika w narożach hmmmm. ciekawe rozwiązano to w keramzycie bo tam są gotowe elementy narożne, w których kanały są poprowadzone łukiem i nie ma obawy o postawienie bariery bokiem. http://images3.fotosik.pl/134/50f042189184d059.jpg Swoją drogą to temat jeszcze odległy narazie walczę z papierzyskami i jak Bóg da "Złotą Polską" to w tym roku będzie "0" a mury 2007.... grrr nie umiem jeszcze (albo nie mogę) wstawiać zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 22.08.2006 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Witaj Raffyxxx! Zobacz sobie tutaj jak wklejać zdjęcia. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=63615 Pozdrawiam kasia w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 24.08.2006 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Czeszko Barwniacy!!!!! Może wydziwiam (tak mówi mój mąż), ale co sądzicie o zwiększeniu wc i pomieszczenia gospodarczego kosztem garażu. Mam tu na myśli jakieś 50-60cm. Ja dalej się upieram przy pralni na dole. W tym moim pom. gospodarczym chciałabym zmieścić: -pralkę -ładny dwufunkcyjny piec -małą roboczą wannę, taką dosłownie o dł. 80cm-1m -nad wanną sznurki do suszenia prania -zlikwidowałabym przejście z garażu i w wc wstawiłabym drzwi przesuwne lub w ogóle bez drzwi ( tego jeszcze nie wiem) Jakoś tak by to wyglądało: http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/f/1/8/8/17946807_d.jpg Nie wiem czy te moje pomysły nie wiązałyby się z minimalnym przesunięciem komina. Dodam, że nasz garaż ma dł. ok. 5,5m. Czekam na opinię i krytykę pomysłu również. Pozdrawiam kasia w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffyxxx 24.08.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Kasiu Nie wiem czy to dobry pomysł. Moim zdaniem pomieszczenie gospodarcze GDZIEŚ NA PARTERZE musi być 5,5 m to wcale nie jest dużo (chyba, że macie smarta ) My zostawimy garaż w spokoju, jedynie zwiększymy szerokość łazienki. swoją drogą to gdzie piec, odkurzacz centralny, klamoty w garażu (narzedzia itd) u nas odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozik 24.08.2006 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 mże się mylę ale 5,5 m to on ma przed zmniejszeniem...więc jak zrobicie 4,90 to będzie trochę klitka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta_zaz 24.08.2006 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 No ja tez mysle, ze zmiejszanie garazu to nie najlepszy pomysl. Ale wszystko kwestia gustu i potrzeb. My garaz zostawiamy w spokoju.Poza tym, nie sadzisz ze bedzie troche malo miejsca na to wszystko - kociol+wanna+pralka+suszarnia...Sama wiesz najlepiej jakie pomieszczenia sa/beda Wam potrzebne. Pozdro,Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.08.2006 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Witam Wszystkich po chwilowej nieobecności - wakacje Widzę, że dyskusja się rozwija - kilka słów o tym co u mnie w kwestii Barwnego. Projekt już w adaptacji u architekta, zmieniłem tak jak pisałem wcześniej: - kominek (koło ogrodowego pomieszczenia gosp.) - skrócenie ściany przy schodach - większa weranda - wiata na drugi samochód - przedłużenie dachu - podwyższenie o 2 pustaki. Pozostałe zmiany (drobne) będę robił na bieżąco i nie potrzeba na to adaptacji w projekcie. Obecnie walczę z papierologią i przyłączami (prąd, woda, kanaliza i gaz) Na przełomie września składam wniosek o pozwolenia na budowę i rozpoczynam kosztorysowanie (kosztorys inwestorski) i wizyta w Banku (kredyt). Odnośnie ostatnich pomysłów, kilka moich uwag: - garaż i tak nie jest wielki - więc jego skrócenie jeszcze go zmniejszy - pralkę i suszarnie można i tak zrobić w pomieszczeniu gospodarczym w takiej formie w jakim występuje ono w projekcie - poszerzenie pomieszczenia powoduje przemieszczenie komina - jeśli będzie ono poszerzone o ok.30-35 cm to OK. Komin (wentylacja) w łazience na piętrze w bazowym projekcie i tak jest oddalony od ściany właśnie o ok. 30-35 cm. Pozdrawiam Thomass28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 24.08.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Dzięki Raffyxxx, marta, kozik i thomass za uwagi i spostrzeżenia. Myślę, że sprawa jest jeszcze do przemyślenia. Dodam tylko, że w swoich pomysłach muszę brać pod uwagę fakt, że nasz garaż będzie miejscem przechowywania rowerów, urządzeń ogrodniczych (pom. z tyłu domu jest na ten cel stanowczo za małe) - mój mąż ma świra na punckie ogrodów i ma trochę tego sprzętu, więc garaż nie musi być tak duży jak na samochód. Ale ogólnie bardzo wam dziękuję za odzew i wskazówki Pozdrawiam kasia w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izamr 24.08.2006 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Witam, jestem nowa. Zdecydowalismy się na zręczny III. czy ktoś go realizuje? chcielibyśmy wprowadzic kilka zmian - powiększyc o ok 1 m, zmienic położenie kominka, powiekszyc taras. Jeśli ktos robił tego typu zmiany to proszę o rady. pozdrawiamiza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 24.08.2006 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Wątek o zręcznym:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=38547&postdays=0&postorder=asc&highlight=barwny&start=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts