emanuel 05.09.2007 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 my tez zrobilismy kominek wg. projektu, bardzo fajnie wyglada, jedyny minus to za blisko umieszczone okno tarasowe my je zmniejszylismy o 30cm i dalismy nie otwierane skrzydlo wlasnie od strony kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jureklo 06.09.2007 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Ja się jeszcze zastanawiam, czy wkład ustawić narożnie, czy postawić go "plecami" do bocznej ściany czyli obok komina. Wtedy nie zastawiam drzwi balkonowych, ale tracę trochę miejsca.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tejot3 Tomek i Patka 06.09.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Witajcie.Mam pytanie do barwniakow,ktorzy przeniesli kominek na scianę przy schodach.Wg moich obliczen komin na poddaszu znajdzie sie w sypialni . Jestesmy na etapie fundamentow i nie wiemy gdzie umiejscowic kominek, zeby komin nie znalazl się na srodku sciany w sypialni. [/url] u mnie stoi dokładnie 219 cm od ściany "tarasowej". Wtedy wychodzi mniej więcej w rogu sypialni na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.09.2007 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Hawkinsy napisał: Witajcie.Mam pytanie do barwniakow,ktorzy przeniesli kominek na scianę przy schodach.Wg moich obliczen komin na poddaszu znajdzie sie w sypialni . Jestesmy na etapie fundamentow i nie wiemy gdzie umiejscowic kominek, zeby komin nie znalazl się na srodku sciany w sypialni. U mnie kominek jest przy schodach - u góry wypada w sypialni, ale idealnie w jej rogu, a że jest on dość małych rozmiarów (dwukanałowy) nie zajmuje dużo miejsca. Zresztą u mnie przy pierwotnym umiejscowieniu też byłby w sypialni tylko w drugim roku - a jest to związane z tym, że podnosiłem ściankę kolankową (o 2 bloczki) i ścianą zewnętrzną na poddaszu będzie zewnętrzna ściana nośna, a nie dodatkowa przesunięta ścianka kolankowa. U mnie właśnie wczoraj zakończyli wieniec betonowy pod więdźbę - i w przyszłym tygodniu ruszamy z dachem.... Pozdrawiam Thomass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gucha82 06.09.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 my tez zrobilismy kominek wg. projektu, bardzo fajnie wyglada, jedyny minus to za blisko umieszczone okno tarasowe my je zmniejszylismy o 30cm i dalismy nie otwierane skrzydlo wlasnie od strony kominka Ja się jeszcze zastanawiam, czy wkład ustawić narożnie, czy postawić go "plecami" do bocznej ściany czyli obok komina. Wtedy nie zastawiam drzwi balkonowych, ale tracę trochę miejsca. Pozdrawiam. My właśnie zdecydowaliśmy się dać kominek obok komina. Oznaczało to koniecznośc zmiany wejścia do komina (przesunięcie w kierunku ściany). Nie chcieliśmy zmniejszać okna tarasowego, poza tym kominek będzie bardziej w centrlanym miejscu, a na kominie zrobimy półkę na drewno (taką do sufitu ) PS Czy ktoś robi betonowe schody zabiegowe? Interesują nas koszty oraz jak to wygląda po zalaniu (czy nie są zbyt "masywne") ? Bo drewniane drogie są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly123 10.09.2007 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Ja robiłem betonowe schody zabiegowe. Schodek wysokość 16cm głębokość 30cm. Koszt to 3 dni szalowania i chyba ze 2,5 m3 betonu, trochę desek do szalowania - myślę że całość ok 1000-1200 zł.Wczoraj robiłem pierwsze spacery - rewelka, bardzo wygodne. Pierwszy schodek zaczyna się jakieś 0,5 m od początku ścianki działowej. Od dołu 7 schodków prostych, 6 schodków na zabiegu i 5 schodków po zabiegu. Nie wydaje mi się by były jakieś masywne. Drewniane nie ażurowe wyszłyby tak samo. Tak więc postanowione - otwieramy schody z korytarzem na salon. Kawałek ścianki będzie tylko przy zabiegu schodów bo tam będzie kominek. Jedyny szczegół - żeby schody ładnie wyglądały to za szalowanie niech się lepiej weźmie dobry fachowiec.Pozdrawiam,Sly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomikiczi 10.09.2007 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Witam, trochę zwlekałem z pojawieniem się na forum, ale nareszcie znalazłem czas i pojawiam się jako kolejna osoba budująca domek : Barwny c132 Lokalizacja: Grudziądz a oto fotki z budowy http://TomiKiczi.fotosik.pl/albumy/266983.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly123 10.09.2007 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Stan surowy otwarty to ok. 110tys - licze wszystko czyli papierologie, geodete, postawienie blaszaka. W tej kwocie mam fundamenty, mury ( bez dzialowek),strop, slupy i kominy oraz kompletny dach razem z podbitka i rynnami. Mozna zrobic troche taniej - bo ja kladlem ceramike na dach i sciany tez z ceramiki. A stan surowy zamkniety- rozumiem ze chodzi o okna i drzwi wejsciowe? ok 11500zl za okna ( drewniane - mahon, naprawde porzadne) a drzwi 4200zl tez mahoniowe. I tak przekroczylem kosztorys , zaczynam sie bac wykonczeniowki. Inni Barwniacy pochwalcie sie ile Wam wyszlo? Witam, nie wiem jak wy to robicie, że wychodzą Wam tak małe kwoty. Na razie jestem na etapie budowy ścianki kolankowej, ale gdy podlicze sobie koszty do stanu surowego zamkniętego z dachem i dachówka to wychodzi mi grubo ponad 130 tyś. Mój kosztorys naprzód wygląda następująco: Więźba dachowa z deskowaniem z robocizną wydzie ok. 20000 Okna dachowe z montażem ok 18000 (fakro lub velux) Dachówka ceramiczna i orynnowanie z robocizną to ok. 35000. co daje razem ok. 73 000. Czy moje kalkulac?e są OK czy dach z ceramiki oraz okna powinny wyjśc taniej? Ile Wam wyszły te etapy które wymieniłem? Pozdrawiam, Sly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrado 10.09.2007 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 WIELKA prośba do Zbyszków -napiszcie jaki klinkier macie na kominach -firma, kolor. Podaba mi sie. Nie czesto udaje mi sie otrzymac odpowiedz na zadawane na forum pytania -ale moze tym razem?? Konrado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lahore 11.09.2007 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Witam, nie wiem jak wy to robicie, że wychodzą Wam tak małe kwoty. Na razie jestem na etapie budowy ścianki kolankowej, ale gdy podlicze sobie koszty do stanu surowego zamkniętego z dachem i dachówka to wychodzi mi grubo ponad 130 tyś. Mój kosztorys naprzód wygląda następująco: Więźba dachowa z deskowaniem z robocizną wydzie ok. 20000 Okna dachowe z montażem ok 18000 (fakro lub velux) Dachówka ceramiczna i orynnowanie z robocizną to ok. 35000. co daje razem ok. 73 000. Czy moje kalkulac?e są OK czy dach z ceramiki oraz okna powinny wyjśc taniej? U nas wyglądało tak: więźba materiał 8 tys (łącznie z łatami i kontrłatami) postawienie więżby plus krycie dachu ze wszystkimi obróbkami - robocizna(łącznie z instalacją okien - za każde okno 200zł, podobnie komin) - 12 tys, ale kryliśmy blachodachówką okna dachowe - ok 10 000 ( takie jak w projekcie - czyli dł 1,60 m Fakro) Wydaje mi się, że 18 tys za okna to za dużo Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lahore 11.09.2007 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Coś mi się źle wkleiło, ale koszty takie jak powyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly123 11.09.2007 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Coś mi się źle wkleiło, ale koszty takie jak powyżej Dzięki za informację lahore. Mam nadzieję, że uda mi się jakoś ograniczyć te koszty. Co do Okien to rzeczywiście coś przesadziłem. Musze tylko doliczyć 1 okno, które dołołyłem nad schodami, ale to nie powinno aż tak podwyższyć kwoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejek.ch 11.09.2007 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 witammam do was pytanko co myslicie o płytach k-g na sciany.zastanawiam sie nad tym czy tynkowac czy polozyc plyty na stelazu.chodzi mi o sciany na dole,bo wiadomo ze poddasze w plytach.ciekawe co taniej wyjdzie? .ile placicie za tynki(robocizna)zaznacze ze plyty poloze sam a za tynki bede musial zaplacic ok 12-15zł za metr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tejot3 Tomek i Patka 12.09.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Witam, nie wiem jak wy to robicie, że wychodzą Wam tak małe kwoty. Na razie jestem na etapie budowy ścianki kolankowej, ale gdy podlicze sobie koszty do stanu surowego zamkniętego z dachem i dachówka to wychodzi mi grubo ponad 130 tyś. Mój kosztorys naprzód wygląda następująco: Więźba dachowa z deskowaniem z robocizną wydzie ok. 20000 Okna dachowe z montażem ok 18000 (fakro lub velux) Dachówka ceramiczna i orynnowanie z robocizną to ok. 35000. co daje razem ok. 73 000. Czy moje kalkulac?e są OK czy dach z ceramiki oraz okna powinny wyjśc taniej? Ile Wam wyszły te etapy które wymieniłem? Pozdrawiam, Sly U mnie jest tak: Więźba 5 000 (robocizna w cenie murarki) Okna dachowe z montażem Fakro 14 000 (8szt x 160, 2 x 140, 1x małe okno/wyłaz na klatkę) - dodalismy dwa okna od frontu domu więc wyszło troszkę drożej). Dachówka cementowa z orynnowaniem i robocizną to ok. 25 tysiecy. Okna masz za drogie - jaki masz rabat? ja dostałem 25 procent co do dachówki to trudno powiedzieć - jest tu duża rozpiętość cen... Sama robocizna u mnie to 10 tysięcy - w blasze wyszło by na pewno taniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JutaPaz 12.09.2007 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 To ja z placu budowy.....mury stoją. Teraz przygotowania do stropu i moje pytanie ...Mamy 11 pustaków białych i prosze o radę odnośnie przygotowan do stropu tzn wieniec itd, mąż kazał zapytac.... Jakie warstwy dawaliście kolejno , a przede wszystkim czy podnosiliscie ściankę kolankową ....Mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi??Dziekuje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly123 12.09.2007 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 U mnie jest tak: Więźba 5 000 (robocizna w cenie murarki) Okna dachowe z montażem Fakro 14 000 (8szt x 160, 2 x 140, 1x małe okno/wyłaz na klatkę) - dodalismy dwa okna od frontu domu więc wyszło troszkę drożej). Dachówka cementowa z orynnowaniem i robocizną to ok. 25 tysiecy. Okna masz za drogie - jaki masz rabat? ja dostałem 25 procent co do dachówki to trudno powiedzieć - jest tu duża rozpiętość cen... Sama robocizna u mnie to 10 tysięcy - w blasze wyszło by na pewno taniej... dzieki, muszę się jeszcze rozejrzeć w kwestii okien. A w tym tygodniu dostanę wycenę dachu. Zobaczymy wtedy ile było warte moje szacowanie. Pozdrawiam, Sly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gucha82 12.09.2007 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Ja robiłem betonowe schody zabiegowe. Schodek wysokość 16cm głębokość 30cm. Koszt to 3 dni szalowania i chyba ze 2,5 m3 betonu, trochę desek do szalowania - myślę że całość ok 1000-1200 zł.Wczoraj robiłem pierwsze spacery - rewelka, bardzo wygodne. Pierwszy schodek zaczyna się jakieś 0,5 m od początku ścianki działowej. Od dołu 7 schodków prostych, 6 schodków na zabiegu i 5 schodków po zabiegu. Nie wydaje mi się by były jakieś masywne. Drewniane nie ażurowe wyszłyby tak samo. Tak więc postanowione - otwieramy schody z korytarzem na salon. Kawałek ścianki będzie tylko przy zabiegu schodów bo tam będzie kominek. Jedyny szczegół - żeby schody ładnie wyglądały to za szalowanie niech się lepiej weźmie dobry fachowiec. Pozdrawiam, Sly Dzięki za informacje... Czy możemy poprosić ładnie o zdjęcia tych schodów Bardzo by nam na tym zależało, jeżeli to nie problem to może być na maila. Co do kosztów... 39 tys stan "O" okna połaciowe (9szt) Fakro bez montażu 11 tys dachówka cementowa + rynny jakieś 15 tys niedługo bedziemy się rozliczać za stan obecny (do więźby) to damy znać Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom68 12.09.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Od dwóch tygodni mamy pozwolenie,ziemie zebraną ,ławy wytyczone i co z tego jak leje i leje i leje całe dwa tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emanuel 12.09.2007 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 witamy, mamy do sprzedania 7 palet bloczków betonowych, miał wziąść od nas znajomy, ale ma jakieś problemy z pozwoleniem na budowę i tak naprawdę nie jest pewny czy chce. co do ceny to chyba raczej rozsądna 2,5 zł/szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravo77 14.09.2007 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Czy zmniejszaliście wysokości kominów ponad dachem? Wg mnie ta wysokość jest zbyt duża, szczególnie komin od komina w rogu domu. Znalazłem taką normę:"Przy dachach niepalnych i trudno zapalnych o kącie nachylenia większym niż 12° wylot przewodów kominowych powinien znajdować się:- na wysokości co najmniej 0,30 m ponad powierzchnię dachu- w odległości nie mniejszej niż 1,0 m od tej powierzchni, mierzonej w kierunku poziomym." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts