kozik 24.08.2006 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Witam Wszystkich po chwilowej nieobecności - wakacje Widzę, że dyskusja się rozwija - kilka słów o tym co u mnie w kwestii Barwnego. Projekt już w adaptacji u architekta, zmieniłem tak jak pisałem wcześniej: - kominek (koło ogrodowego pomieszczenia gosp.) - skrócenie ściany przy schodach - większa weranda - wiata na drugi samochód - przedłużenie dachu - podwyższenie o 2 pustaki. Pozostałe zmiany (drobne) będę robił na bieżąco i nie potrzeba na to adaptacji w projekcie. Obecnie walczę z papierologią i przyłączami (prąd, woda, kanaliza i gaz) Na przełomie września składam wniosek o pozwolenia na budowę i rozpoczynam kosztorysowanie (kosztorys inwestorski) i wizyta w Banku (kredyt). Odnośnie ostatnich pomysłów, kilka moich uwag: - garaż i tak nie jest wielki - więc jego skrócenie jeszcze go zmniejszy - pralkę i suszarnie można i tak zrobić w pomieszczeniu gospodarczym w takiej formie w jakim występuje ono w projekcie - poszerzenie pomieszczenia powoduje przemieszczenie komina - jeśli będzie ono poszerzone o ok.30-35 cm to OK. Komin (wentylacja) w łazience na piętrze w bazowym projekcie i tak jest oddalony od ściany właśnie o ok. 30-35 cm. Pozdrawiam Thomass28 ciekaw jestem jak ogólnie wygląda bryła po Twoim podwyższeniu...może masz jakieś rysuneczki...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta_zaz 24.08.2006 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Witam Wszystkich po chwilowej nieobecności - wakacje Widzę, że dyskusja się rozwija - kilka słów o tym co u mnie w kwestii Barwnego. Projekt już w adaptacji u architekta, zmieniłem tak jak pisałem wcześniej: - kominek (koło ogrodowego pomieszczenia gosp.) - skrócenie ściany przy schodach - większa weranda - wiata na drugi samochód - przedłużenie dachu - podwyższenie o 2 pustaki. Pozostałe zmiany (drobne) będę robił na bieżąco i nie potrzeba na to adaptacji w projekcie. Obecnie walczę z papierologią i przyłączami (prąd, woda, kanaliza i gaz) Na przełomie września składam wniosek o pozwolenia na budowę i rozpoczynam kosztorysowanie (kosztorys inwestorski) i wizyta w Banku (kredyt). Odnośnie ostatnich pomysłów, kilka moich uwag: - garaż i tak nie jest wielki - więc jego skrócenie jeszcze go zmniejszy - pralkę i suszarnie można i tak zrobić w pomieszczeniu gospodarczym w takiej formie w jakim występuje ono w projekcie - poszerzenie pomieszczenia powoduje przemieszczenie komina - jeśli będzie ono poszerzone o ok.30-35 cm to OK. Komin (wentylacja) w łazience na piętrze w bazowym projekcie i tak jest oddalony od ściany właśnie o ok. 30-35 cm. Pozdrawiam Thomass28 No wlasnie, jak bedzie wygladal "NASZ" domek o dwa pustaki wyzszy?? Nie zeszpeci to bryly?? Pozdro, Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.08.2006 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 No wlasnie, jak bedzie wygladal "NASZ" domek o dwa pustaki wyzszy?? Nie zeszpeci to bryly?? Pozdro, Marta Na wstępnych rysunkach nie wyglądło to źle, tym bardziej, że w moim przypadku symetria domu zostanie zmieniona przez spad dachu stanowiący wiatę na samochód . Patrząc od frontu nie będzie "efektu wieżowca". Ale de facto życie pokaże jak to będzie wyglądało w rzeczywistości. Jednak w tym wypadku jestem zdecydowany, widziałem pokoje na poddaszu, gdzie skos dochodził prawie do podłogi i jest to zupełnie bez sensu - nic nie da się tam postawić i koszmar ze sprzątaniem. Pzdr, Thomass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta_zaz 25.08.2006 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 No wlasnie, jak bedzie wygladal "NASZ" domek o dwa pustaki wyzszy?? Nie zeszpeci to bryly?? Pozdro, Marta Na wstępnych rysunkach nie wyglądło to źle, tym bardziej, że w moim przypadku symetria domu zostanie zmieniona przez spad dachu stanowiący wiatę na samochód . Patrząc od frontu nie będzie "efektu wieżowca". Ale de facto życie pokaże jak to będzie wyglądało w rzeczywistości. Jednak w tym wypadku jestem zdecydowany, widziałem pokoje na poddaszu, gdzie skos dochodził prawie do podłogi i jest to zupełnie bez sensu - nic nie da się tam postawić i koszmar ze sprzątaniem. Pzdr, Thomass Dzieki Thomass za odpowiedz. No masz racje z tymi skosami, my tez jestemy zdecydowani na podniesienie scian na 100% o jeden bloczek, caly czas rozwazamy dwa pustaki wiecej. Bardzo Cie prosze, w miare mozliwosci, o jakies szkice/rysunki. Dzieki i pozdrawiam, Marta P.S. Z czego budujecie Wasz domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skarbnik 25.08.2006 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Witam ! Prowadzę Biuro Usług Ksiegowych SKARBNIK w Głogowie ( http://www.e-skarbnik.pl ) i chętnie przyjmę zlecenie na rozliczenie kosztów budowy (w tym podział na poszczególne etapy) wraz z rozliczeniem zwrotu różnicy podatku VAT. Obecnie buduję własny dom i koszty podzieliłem w układzie rodzajowym oraz wg. miejsc powstawania nastepująco: I. Układ rodzajowy kosztów: - materiały, - energia (en. elektr., woda), - usługi sprzętowe i transportowe, - usługi budowlane, - pozostałe usługi, - wynagrodzenia, - koszty finansowe (np. odsetki od kredytu, prowizje bankowe), - pozostałe koszty II. Koszty wg. miejsc powstawania: A. Koszty przygotowania budowy oraz przyłączy, B. Koszty budowy fundamentów, C. Koszty ścian konstrukcyjnych i działowych wraz z kominami, D. Koszty stropu, E. Koszty dachu, F. Koszty instalacji G. koszty wykończenia Oczywiscie podział kosztów może być dostosowany do indywidualnych potrzeb. Jacek Zahorski Biuro Usług Ksiegowych SKARBNIK 67-200 Głogów ul. Parafialna 11 tel: 605-668-060, http://www.e-skarbnik.pl e-mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.08.2006 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Witam Marta Odnośnie materiałów to najprawdopodobniej z pustaków ceramicznych - czyli tak jak jest w projekcie. Jest to jakiś rodzaj kompromisu pomiedzy - wartościami izolacji termicznej i przepuszczalności wody i powietrza(oddychania ścian domu) oraz izolacyjności dźwiękowej. Alternatywą są bloczki betonowe. W tych technologiach buduje się najłatwiej i trudno coś zepsuć przy murowaniu. Istotne są też koszty a cena wymurowania 1 m.kw ścian w obu technologiach są podobne - chyba 2-3 numery temu w Muratorze było dość ciekawe porównanie różnych rodzajów ścian - dla różnych typów domów. Ale jeszczę będę się radził znajomych, którzy już są po zabiegu zbudowania domu... Pzdr Thomass28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffyxxx 28.08.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 podwyższanie hmm.... Przyznam szczerze, że fajnie byłoby zobaczyć wizualizację ale najbardziej czekam na zdjecia z budowy. PS. geodeta w akcji jutro, spotkanko u projektantki.... czyli kominek i zmiana ścianki przy schodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 28.08.2006 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 WitamCzy moze ktos podeslac mi wymiary poszczegolnych pomieszczen, chodzi mi o wymiary wzdluz scian gdyz chce sobie stworzyc wizualzacje pomieszczen. Jak mi sie uda zrobic to wrzuce fotki na forum oczywiscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 28.08.2006 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Artur! Jeżeli masz katalog muratora z projektami i nie potrzebujesz bardzo szczegółowych wymiarów to możesz sobie to zmierzyć za pomocą zwykłej linijki (rysunek masz w skali 1:200), lub linijki dołączonej na początku katalogu. pozdrawiam kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.08.2006 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Witam Czy moze ktos podeslac mi wymiary poszczegolnych pomieszczen, chodzi mi o wymiary wzdluz scian gdyz chce sobie stworzyc wizualzacje pomieszczen. Jak mi sie uda zrobic to wrzuce fotki na forum oczywiscie Witaj aLien01 Podaj swojego maila lub podepnij go pod listę dyskusyjną - prześlę Ci skany stron z projektu z wymiarami - będę też wdzięczny za wizualizację (nie mam czasu aby przysiąść i zrobić wizualizację). Pzdr Thomass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 29.08.2006 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Witam Moj mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 29.08.2006 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Kochani!!! Dostalam cynk, że w najnowszym numerze ZBUDUJ DOM jes artykuł o naszym BARWNYM jako o domku niedrogim i prostym w budowie. Ja zaraz pędzę do sklepu!!!! Pozdrawiam Was kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 29.08.2006 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Polecam artykuł, który jeszcze bardziej utwierdził mnie w przekonaniu, że wybrałam naprawdę dobry projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.08.2006 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Dzięki za info o artykule - też kupie prasę w drodze do pracy. Thomass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffyxxx 30.08.2006 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Dzięki za info o prasie kupię na pewno jestem po rozmowie z architektką - zmiany : - wzmocnienie fundamentu (szkody górnicze) - przeniesienie kominka - wc/p. socjalne - przedsionek/spiżarnia zrezygnowaliśmy z otwierania schodów - wytłumaczenie - małe dziecko biegające po schodach , podobno rozwiązanie małokomfortowe - hałas , oglądanie łydek wszystkim wchodzącym (generalnie w trakcie dyskusji z żoną i co dziwne żona jest na nie ) architekta zaproponowała usunięcie 1 okna w łazience na piętrze - koszty.... też w fazie przemyśleń acha jeszcze fundamenty chyba z bloczków będę robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozik 30.08.2006 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 ja nie pozbywałbym się tegoż okna... fajnie jest brać kąpiel patrzć w gwiazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozik 30.08.2006 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Szanowna Aleksandro... wysłałem Ci przekroje i rzuty wraz z wymiarami tak jak prosiłaś... jeśli nie masz tego maila na poczcie sprawdź w spamie , gdyż często wiadomości z zagranicznych serwerów są traktowane jako spam pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaki 31.08.2006 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Dzień dobry, witam wszystkich miłośników Barwnego . Jak dobrze pójdzie to na wiosne także rozpoczniemy budowe tego domku. Nie zakupiliśmy jeszcze projektu, poniewaz mamy kłopot z warunkami zagospodarowania terenu na gminie. Mam jednak pytanie dla posiadaczy projektu, czy na poddaszu w każdym pokoju są widoczne belki podtrzymujące strop, czy sa one jakoś ukryte w ścianach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 31.08.2006 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Witaj Zaki w klubie "Barwniaków" Pozdrawiam kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozik 01.09.2006 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 a może "Barwników".... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts