Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

:D

Witam Wszystkich po chwilowej nieobecności - wakacje :)

Widzę, że dyskusja się rozwija - kilka słów o tym co u mnie w kwestii Barwnego.

Projekt już w adaptacji u architekta, zmieniłem tak jak pisałem wcześniej:

- kominek (koło ogrodowego pomieszczenia gosp.)

- skrócenie ściany przy schodach

- większa weranda

- wiata na drugi samochód - przedłużenie dachu

- podwyższenie o 2 pustaki.

Pozostałe zmiany (drobne) będę robił na bieżąco i nie potrzeba na to adaptacji w projekcie.

Obecnie walczę z papierologią i przyłączami (prąd, woda, kanaliza i gaz) Na przełomie września składam wniosek o pozwolenia na budowę i rozpoczynam kosztorysowanie (kosztorys inwestorski) i wizyta w Banku (kredyt).

Odnośnie ostatnich pomysłów, kilka moich uwag:

- garaż i tak nie jest wielki - więc jego skrócenie jeszcze go zmniejszy

- pralkę i suszarnie można i tak zrobić w pomieszczeniu gospodarczym w takiej formie w jakim występuje ono w projekcie

- poszerzenie pomieszczenia powoduje przemieszczenie komina - jeśli będzie ono poszerzone o ok.30-35 cm to OK. Komin (wentylacja) w łazience na piętrze w bazowym projekcie i tak jest oddalony od ściany właśnie o ok. 30-35 cm.

Pozdrawiam

Thomass28

ciekaw jestem jak ogólnie wygląda bryła po Twoim podwyższeniu...może masz jakieś rysuneczki...pozdrawiam

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:D

Witam Wszystkich po chwilowej nieobecności - wakacje :)

Widzę, że dyskusja się rozwija - kilka słów o tym co u mnie w kwestii Barwnego.

Projekt już w adaptacji u architekta, zmieniłem tak jak pisałem wcześniej:

- kominek (koło ogrodowego pomieszczenia gosp.)

- skrócenie ściany przy schodach

- większa weranda

- wiata na drugi samochód - przedłużenie dachu

- podwyższenie o 2 pustaki.

Pozostałe zmiany (drobne) będę robił na bieżąco i nie potrzeba na to adaptacji w projekcie.

Obecnie walczę z papierologią i przyłączami (prąd, woda, kanaliza i gaz) Na przełomie września składam wniosek o pozwolenia na budowę i rozpoczynam kosztorysowanie (kosztorys inwestorski) i wizyta w Banku (kredyt).

Odnośnie ostatnich pomysłów, kilka moich uwag:

- garaż i tak nie jest wielki - więc jego skrócenie jeszcze go zmniejszy

- pralkę i suszarnie można i tak zrobić w pomieszczeniu gospodarczym w takiej formie w jakim występuje ono w projekcie

- poszerzenie pomieszczenia powoduje przemieszczenie komina - jeśli będzie ono poszerzone o ok.30-35 cm to OK. Komin (wentylacja) w łazience na piętrze w bazowym projekcie i tak jest oddalony od ściany właśnie o ok. 30-35 cm.

Pozdrawiam

Thomass28

No wlasnie, jak bedzie wygladal "NASZ" domek o dwa pustaki wyzszy?? Nie zeszpeci to bryly??

Pozdro,

Marta

No wlasnie, jak bedzie wygladal "NASZ" domek o dwa pustaki wyzszy?? Nie zeszpeci to bryly??

Pozdro,

Marta

Na wstępnych rysunkach nie wyglądło to źle, tym bardziej, że w moim przypadku symetria domu zostanie zmieniona przez spad dachu stanowiący wiatę na samochód . Patrząc od frontu nie będzie "efektu wieżowca". Ale de facto życie pokaże jak to będzie wyglądało w rzeczywistości. Jednak w tym wypadku jestem zdecydowany, widziałem pokoje na poddaszu, gdzie skos dochodził prawie do podłogi i jest to zupełnie bez sensu - nic nie da się tam postawić i koszmar ze sprzątaniem.

Pzdr, :roll:

Thomass

Pozdro,

Marta

Na wstępnych rysunkach nie wyglądło to źle, tym bardziej, że w moim przypadku symetria domu zostanie zmieniona przez spad dachu stanowiący wiatę na samochód . Patrząc od frontu nie będzie "efektu wieżowca". Ale de facto życie pokaże jak to będzie wyglądało w rzeczywistości. Jednak w tym wypadku jestem zdecydowany, widziałem pokoje na poddaszu, gdzie skos dochodził prawie do podłogi i jest to zupełnie bez sensu - nic nie da się tam postawić i koszmar ze sprzątaniem.

Pzdr, :roll:

Thomass

Dzieki Thomass za odpowiedz.

No masz racje z tymi skosami, my tez jestemy zdecydowani na podniesienie scian na 100% o jeden bloczek, caly czas rozwazamy dwa pustaki wiecej.

Bardzo Cie prosze, w miare mozliwosci, o jakies szkice/rysunki.

Dzieki i pozdrawiam,

Marta

P.S.

Z czego budujecie Wasz domek?

Witam !

Prowadzę Biuro Usług Ksiegowych SKARBNIK w Głogowie ( http://www.e-skarbnik.pl ) i chętnie przyjmę zlecenie na rozliczenie kosztów budowy (w tym podział na poszczególne etapy) wraz z rozliczeniem zwrotu różnicy podatku VAT.

Obecnie buduję własny dom i koszty podzieliłem w układzie rodzajowym oraz wg. miejsc powstawania nastepująco:

I. Układ rodzajowy kosztów:

- materiały,

- energia (en. elektr., woda),

- usługi sprzętowe i transportowe,

- usługi budowlane,

- pozostałe usługi,

- wynagrodzenia,

- koszty finansowe (np. odsetki od kredytu, prowizje bankowe),

- pozostałe koszty

II. Koszty wg. miejsc powstawania:

A. Koszty przygotowania budowy oraz przyłączy,

B. Koszty budowy fundamentów,

C. Koszty ścian konstrukcyjnych i działowych wraz z kominami,

D. Koszty stropu,

E. Koszty dachu,

F. Koszty instalacji

G. koszty wykończenia

Oczywiscie podział kosztów może być dostosowany do indywidualnych potrzeb.

Jacek Zahorski

Biuro Usług Ksiegowych SKARBNIK

67-200 Głogów ul. Parafialna 11

tel: 605-668-060, http://www.e-skarbnik.pl

e-mail: [email protected]

Witam Marta

Odnośnie materiałów to najprawdopodobniej z pustaków ceramicznych - czyli tak jak jest w projekcie. Jest to jakiś rodzaj kompromisu pomiedzy - wartościami izolacji termicznej i przepuszczalności wody i powietrza(oddychania ścian domu) oraz izolacyjności dźwiękowej. Alternatywą są bloczki betonowe. W tych technologiach buduje się najłatwiej i trudno coś zepsuć przy murowaniu. Istotne są też koszty a cena wymurowania 1 m.kw ścian w obu technologiach są podobne - chyba 2-3 numery temu w Muratorze było dość ciekawe porównanie różnych rodzajów ścian - dla różnych typów domów.

Ale jeszczę będę się radził znajomych, którzy już są po zabiegu zbudowania domu...

Pzdr :roll:

Thomass28

Witam

Czy moze ktos podeslac mi wymiary poszczegolnych pomieszczen, chodzi mi o wymiary wzdluz scian gdyz chce sobie stworzyc wizualzacje pomieszczen. Jak mi sie uda zrobic to wrzuce fotki na forum oczywiscie

Witaj aLien01

Podaj swojego maila lub podepnij go pod listę dyskusyjną - prześlę Ci skany stron z projektu z wymiarami - będę też wdzięczny za wizualizację (nie mam czasu aby przysiąść i zrobić wizualizację).

Pzdr :roll:

Thomass

Dzięki za info o prasie kupię na pewno

jestem po rozmowie z architektką - zmiany :

- wzmocnienie fundamentu (szkody górnicze)

- przeniesienie kominka

- wc/p. socjalne

- przedsionek/spiżarnia

zrezygnowaliśmy z otwierania schodów - wytłumaczenie - małe dziecko biegające po schodach , podobno rozwiązanie małokomfortowe - hałas ,

oglądanie łydek wszystkim wchodzącym (generalnie w trakcie dyskusji z żoną i co dziwne żona jest na nie :-? )

architekta zaproponowała usunięcie 1 okna w łazience na piętrze - koszty.... też w fazie przemyśleń

acha jeszcze fundamenty chyba z bloczków będę robił.

Dzień dobry, witam wszystkich miłośników Barwnego :D .

Jak dobrze pójdzie to na wiosne także rozpoczniemy budowe tego domku.

Nie zakupiliśmy jeszcze projektu, poniewaz mamy kłopot z warunkami zagospodarowania terenu na gminie.

Mam jednak pytanie dla posiadaczy projektu, czy na poddaszu w każdym pokoju są widoczne belki podtrzymujące strop, czy sa one jakoś ukryte w ścianach?