Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

okna kupowałam w połowie kwietnia. Model FTS (najprostszy ze wzglęgu na to, że będzie wentylacja mechaniczna i nie ma potrzeby by okna miały wywietrzniki) szt. 6 rozmiar 78*140 i FTP-W szt 1 do łazienki. Kołnierze zespolone. FTS wraz z kołnierzem wyszedł po 999 pln, FTS-W 1287 pln. Vat 22%.

Ta wycena jest na dzień dzisiejszy aktualna !!! no i monia77w1 nie trafiłaś nie tak wyszukałem :), oferta jest z tego miesiąca i jest ważna na 100% oraz może jeszcze coś urwę na transport. A takie coś dostałem w meilu wraz z zaprezentowanym załącznikiem:

Dachówka PRODACH Prima(połysk) OFERTA HANDLOWA 19 Wrz 2007, 08:36

Witam,

W załączniku wysyłam dwie oferty handlowe na dachówkę wraz z akcesoriami.

Różnice między ofertami:

- Oferta FPF-5-09-2007 zawiera okna dachowe ROTO serii 4 ( otwieranie w

połowie wysokości okna),

- oferta FPF-6-09-2007 zawiera okna dachowe ROTO serii 7 ( otwieranie na 3/4

wysokości okna) + roleta przeciwsłoneczna do każdego okna

Oferta nie zawiera dostawy, proszę o podanie ewentualnej miejscowości

dostawy.

W razie zainteresowanie ofertą proszę o kontakt.

--

Pozdrawiam

Bartłomiej Bekier

pisałam o oknach dachowych fakro. W linku, który podałam są wszystkie aukcje tej osoby aktualne na dzisiaj.

Ceny Moniki są ok.

Byłem tam niedawno i wszystko aktualne.

Mi udało sie jeszcze w dwóch miejscach zdobyć taki rabat (25% na Fakro), ale to jest max. jaki dają. W Veluxie max to 22%, a Roto są drogie..

Ja kupowałem okna 78x160, czyli zgodne z projektem. Uważam po prostu że na takim poddaszu musi być dużo światła. Trudno - raz się żyje, a później zmienić się już nic nie da (no chyba że ktoś ma kasę - ale wtedy nie buduje barwnego...).

Do łazienki, oczywiscie specjalne łazienkowe (bardzo ważna rzecz), i wszędzie dałem okna typu FTP-V, czyli o podwyższonym standardzie - mają specjalny dodatkowy większy wywietrznik (u mnie wentylacja grawitacyjna), są podwójnie lakierowane i mają fajniejszą klamkę. Oczywiście droższe.

Kołnierze podwójne.

Dodatkowo kupiłem jeszcze okno-wyłaz (ocieplony) na klatkę schodową i 2 okna 78x140 z przodu domu (po jednym na pokój), czyli dwie sypialnie będą miały 3 okna.

W sumie 11 sztuk. Kupowałem w AsDachu na wylocie z Wawy na Lublin/Siedlce. Są ok. Bralem u nich same okna - najlepsze ceny na dach i rynny dostałem w Dachluxie.

Co do wyceny dachu Tomikicza trzeba jeszcze pamiętać o łatach i kontrłatach co oznacza dodatkowe 2 tysiące (netto!).

Nie znam tych dachówek więc sie nie wypowiadam o ich jakości, ale po cenie sądząc to może byc różnie. Folia też chyba najtańsza - a tu radziłbym uważać, bo to jest ważna rzecz. Zdaniem wykonawców których pytałem absolutne minimum to Tyvek Solid (6,5brutto/m2 bez rabatu).

Monika ma też rację co do cen dodatków - sama blacha płaska do obróbek przy 20% rabacie wyniosła mi netto 1500,00zł., a głupie wkręty 260,-zł (też 20% rabat)... Nalezy więc być ostrożnym.

Ja większa uwagę zwracałbym na to co wyceniaja , a dopiero później po ile:)

Pozdrawiam

Ja zdecydowałem się dawać do każdego pokoju 1 okno FTS 78x160 oraz 1 okno FPP 78x160 (w łazienkach 2 okna FTP-W). Doszedłem do wniosku, że wentylacja w FPP (uchylno obrotowe) wystarczy na cały pokój a więc drugie okno będzie tylko obrotowe najtańsze (standard bez wentylacji). Problem z tym, że w FTS sa klamki standard a w FPP elegant. Ale jak bardzo będzie mnie w oczy raziło to wymienie w FTS na elegant (koszt 30zł).

Dzięki takiemu układowi okna będzie można choć przy jednym oknie stanąć w wyprostowanej pozycji.

Na okna i kołnierze dostałem upust 25% od ceny katalogowej, czyli tak jak przedmówcy.

Co do dachu, to planowałem Brassa. Ale po tym jak moja druga połowa zobaczyła w hurtowni dachówkę cementowa (BRASS) i ceramiczną angobowaną (marka nieważna) leżące obok siebie to stwierdziła że nie zgadza się na cementową. No cóż - nie pomogły tłumaczenia, że z 10m różnicy nie widać. Chyba jednak będzie Ruppceramika Sirius 13. Jak ktoś to już położył u sibie niech da znac jak wyszło.

Rynny - jeszcze musze się zastanowic czy PCV czy blacha. Zobaczyma jaka wyjdzie różnica w cenie. Ale jeśli już PCV to renomowana marka nie jakies badziewie.

I w ten sposób okna + dachówka + rynny wyjdzie grubo ponad 30000 bez robocizny.

Sly

Imponujący porządek na działce :) Jestem pod wrażeniem.

Domek świetnie się prezentuje. Wrzuć jeszcze fotki wnętrz i orientacyjną kwotę w jakiej się zamknąłeś, jeśli to nie tajemnica. Mnie wychodzi ponad 130tys. stan surowy otwarty, a wcale nie szalałem (keramzyt, dachówka ceramiczna), ceny łódzkie.

Postanowiliśmy dać po jednym oknie dachowym w pomieszczeniach na poddaszu.

Okna FAKRO FTS-V 114 x 140 - 3szt. x 1414,50 zł - pokoje

Okno FAKRO FTP-W 114 x 140 - 1 szt. x 1797 zl - łazienka

Nad schodami okno 78 x 118 - 1045 zł

wyłaz 54 x 75 - 317 zł

Dostaliśmy 15% rabatu.

Blachodachówka szwedzka SARA.

Pozdrawiamy (;