Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich.

U mie cieśla jak zobaczył krokwie to spytał czy buduję dzwonnicę. Twierdzi że są zbyt masywne. Nacinane były tylko krokwie. Ja też kładę deski. Oprócz tego nad jętkami mam ramkę, która będzie podtrzymywana przez słupy lub ściany. Tak to widzi mój majster. Wszystko wygląda naprawdę solidnie.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no właśnie. kredyty, kredyty...

a stan surowy ile kosztuje? bo nie wiem czy sie porywać na budowę... mimo ze bardzo bym chciała

Zdaje mi sie że na stronkach 22 i 23, była juz wymiana informacji w tej sprawie, poczytaj wiec sobie, bo różnie to wychodziło ( w zalezności od regionu, ilosci poświeconego czasu na poszukiwania materiałów, i standartu jaki się chce osiągnąć)..

no właśnie. kredyty, kredyty...

a stan surowy ile kosztuje? bo nie wiem czy sie porywać na budowę... mimo ze bardzo bym chciała

Zdaje mi sie że na stronkach 22 i 23, była juz wymiana informacji w tej sprawie, poczytaj wiec sobie, bo różnie to wychodziło ( w zalezności od regionu, ilosci poświeconego czasu na poszukiwania materiałów, i standartu jaki się chce osiągnąć)..

Inna sprawa, że ceny z pierwszej połowy roku nieco się zmieniły.

Wata 180 isover w matach 120-130 m2 między krokwie. Na krokwie plyty 50, okolo 20 m2 mniej, bo stryszku na krokwie nie ocieplam. To co zostanie mozna dodatkowo urzyc do docieplenia miedzy sufitem podwieszanym, a podłogą stryszku.

Folia do wyboru, obecnie zalecana jest z warstwą aluminiową od spodu (dodatkowo odbija cześć promieniowania cieplnego do wewnątrz). Może być stroteksu lub inna. Styropian - nie pamiętam.

Tak wogóle to ciężko jest powiedziec ile kto potrzebuje styropianu. My kupowalismy w 2 partiach, potem jeszcze dokupowalismy 2 razy. Do tego ocieplalismy całe ściany, do krokwi, a w zasadzie do folii paroizolacyjnej, aby lepiej zaizolowac poddasze. Ktoś jednak moze zaoszczedzic i nie ocieplac pod podbitką, wiec wyjdzie dużo mniej. Naszym zdaniem oszczedzanie na izolacji to dużu błąd. Potem to sie zwroci wielokrotnie. Radze pamiętac o specjalnych kołkach do porotrhermu, z metalowym rdzeniem (dla tych co budują z tego lub podobnego materiału). Są 3 razy droższe, jeden 18 cm około 80 gr , ale inne wypadaja, i kupowanie ich jest bez sensu. Te co zostaną można potem wykorzystać do mocowania listew do podbitki, świetnie pasują, trzeba tylko obciąć talerzyki.

Radze też poczytać w muratorze z września o obróbce okien połaciowych. Nie każdy fachowiec wie, jak obrabiać płaszczyzny górną i dolną.

u mnie 10 na fundamentach

i 20 na ścianie... i nie styropian tylko Neopor - od BASF (dużo lepsze para.............

ny rynkowej nie znam

Tanio kupiłeś. Cena rynkowa to 299 brutto.

jeszcze nie kupiłem a mam ceną 186 netto ;p

też będziemy mieć koze :D

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

zawsze lepiej kupować w kontakcie z producentem polecam

http://www.basf-cc.pl

http://images28.fotosik.pl/12/eaba2aeac0d05877m.jpg

Z okazji okrągłego roku mojej obecności na Forum, stawiam wszystkim wirtualnego browara :wink: i idę się upić, ale tylko troszeczkę, bo jutro strop Teriva na mnie czeka :-?

Przyłączamy się do toastu :)

P.S. Thomass28 dzięki za pomoc i możliwośc odwiedzenia Twojej budowy :)

A to nasza budowa....

http://img99.imageshack.us/img99/2743/dscn1081eq8.th.jpg

witam, no w porządku z ociepleniem się zgodzę niech poczeka do wiosny, a tynki w środku?

Zasada się nie zmieniła 1 mm ściany ( tynku itp. ) 1 dzień

ale tu WAŻNA UWAGA dotyczy to tylko dni ze średniodobowym +10 C

Od +5 C w dół odparowanie ścian praktycznie nie istnieje... :(

Krótko mówiąc do wiosny radzę...

PANI KASIU!

Witam serdecznie! Właśnie natrafiłem na Waszą wiadomośc i pisze z prosbą! Barwny też wpadł mi w oko. Jak można zlokalizowac Barwne w Rokietnicy, chętnie rzuciłbym okiem choc zza płotu. A jak wasze plany budowy? Może kiedys wymienilibyśmy uwagi i pomysły gdzies między Rokietnicą z Smochowicami. Bo to też nasze fyrtle!

Witam... delikatny zastój widzę na naszym forum :)

Czyżby wszyscy pracowali nad wykończeniami? Oby :D

U nas Pan Elektryk układa kabelki...

Ale nie o tym chcieliśmy... widzieliście nowe wersje naszego barwnego? Podzielcie się spostrzeżeniami... według mnie mało mają wspólnego z NASZYM barwnym. Jakieś takie duże i to chyba mało zgrabne :-? Ale podobno ludzie w Polsce coraz większe domy budują, zatem powodzenia! Do mnie nie przemawia...

Pozdrawiamy,

A&M