Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzień dobry, witam wszystkich miłośników Barwnego :D .

Jak dobrze pójdzie to na wiosne także rozpoczniemy budowe tego domku.

Nie zakupiliśmy jeszcze projektu, poniewaz mamy kłopot z warunkami zagospodarowania terenu na gminie.

Mam jednak pytanie dla posiadaczy projektu, czy na poddaszu w każdym pokoju są widoczne belki podtrzymujące strop, czy sa one jakoś ukryte w ścianach?

Witaj Zaki,

Wedlug mnie, choc moja wiedza z zakresu budownictwa jest znikoma, belki stropowe mozesz sobie zabudowac, np plytami G-K lub zostawic odsloniete, moim zdaniem kwestia gustu i wylacznie Twoj wybor (jesli chcesz zeby belki byly widoczne ale nie drewniane, moze je takze oblozyc plyta G-K).

Jesli sie myle bardzo prosze o sprostowanie moich pogladow :roll:

Pozdrawiam,

Marta

Witam

Dach w projekcie jest konstrukcji jętkowej - tzn. poziomie belki usztywniające dach są ponad poziomem sufitu na piętrze (pow. 2,7m). Oczywiście tak jak pisze Marta można podwyższyć pokoje o 10-15 cm i wtedy jętki (belki) będzie widać - ale kubatura do ogrzania większa i pokoje będą strasznie wysokie. Jeśli chodzi o słupy (belki pionowe) to nie występują one w projekcie. Tyle z danych i rysunków z projektu.

Pozdro, :roll:

Thomass

• 2 weeks później...

My również zaczynamy walkę z papierami (narazie czekamy na mapkę sytuacyjno-wysokościową, później zamierzamy zacząć bieganie po urzędach: elektrownia (w naszym rejonie na prąd czeka się pół roku :o ), wodociągi, itd.

Na fundamenty w tym roku już nawet nie liczymy, realnie rzecz biorąc nie mamy szans wyrobić się z papierami :cry:

Ale pomalutku, a do celu...

Pozdro,

Marta

Witam wszystkich

A ja właśnie dziś odebrałem pozwolenie na budowę mojego BARWNEGO - no i teoretycznie mogę startować. Teraz jeszcze kosztorys inwestorski, załatwienie kredytu (na część oczywiście) i dogadywanie się z wykonawcami. Jak się da zaczynam w tym roku - jak nie - startuję wczesną wiosną.

Odnośnie rzeczy zwiazanych z mediami to na mojej działce sytuacja przedstawia się dość dobrze:

- prąd (skrzynka) będzie lada dzień;

- woda i kanaliza - najpradopodobniej będzie w tym roku - udało nam się dogadać z gminą (mamy bardzo obrotnego wójta !)

- gaz - ogrzewanie - będzie na wiosnę

Odnośnie zmian - to przesunąłem kominek, podwyższyłem ściankę kolankową o 50 cm (bryła budynku wygląda OK - jak będę miał chwilę załączę na forum przekrój - podwyższenie zwiększa dość znacznie powierzchnię i powierzchnię użytkową) oraz dobudowałem wiatę (przedłużenie spadu dachu od strony garażu - na drugi samochód i składzik na drewno pod dachem - też wygląda ciekawie)

Na razie tyle

Pozdrawiam :D :D :D

Thomass

Witam wszystkich

A ja właśnie dziś odebrałem pozwolenie na budowę mojego BARWNEGO - no i teoretycznie mogę startować. Teraz jeszcze kosztorys inwestorski, załatwienie kredytu (na część oczywiście) i dogadywanie się z wykonawcami. Jak się da zaczynam w tym roku - jak nie - startuję wczesną wiosną.

Odnośnie rzeczy zwiazanych z mediami to na mojej działce sytuacja przedstawia się dość dobrze:

- prąd (skrzynka) będzie lada dzień;

- woda i kanaliza - najpradopodobniej będzie w tym roku - udało nam się dogadać z gminą (mamy bardzo obrotnego wójta !)

- gaz - ogrzewanie - będzie na wiosnę

Odnośnie zmian - to przesunąłem kominek, podwyższyłem ściankę kolankową o 50 cm (bryła budynku wygląda OK - jak będę miał chwilę załączę na forum przekrój - podwyższenie zwiększa dość znacznie powierzchnię i powierzchnię użytkową) oraz dobudowałem wiatę (przedłużenie spadu dachu od strony garażu - na drugi samochód i składzik na drewno pod dachem - też wygląda ciekawie)

Na razie tyle

Pozdrawiam :D :D :D

Thomass

mówisz że podwyższenie o 50 cm nie powoduje negatywnych zmian w wyglądzie bryły budynku...zaczyna mi się podobać bo sam też o tym myślę, jestem bardzo ciekaw tych rysunków po zmianach

Witam wszystkich

mówisz że podwyższenie o 50 cm nie powoduje negatywnych zmian w wyglądzie bryły budynku...zaczyna mi się podobać bo sam też o tym myślę, jestem bardzo ciekaw tych rysunków po zmianach

heh dla mnie 50 cm TO STRASZNIE DUŻO rysunki rysunkami mam w pobliżu dom podobny tylko z wykuszem przy wejściu i też jest podniesiony o ok 50 cm WYGLĄDA TRAGICZNIE musiałbym to zobaczyć na wizualizacji albo na zdjęciu

PS. Może jestem w błędzie, czekam na rysunki, zdjęcie whatever...

Witam wszystkich

Mam już porównanie wersji podstawowej i podwyższonej o 50 cm (bez zmian w kącie pochylenia dachu) z dodatkową wiatą od strony garażowej - widok od frontowej strony elewacji.

Wg mojego gustu wygląda nieźle, szczególnie biorąc pod uwagę zmianę obrysu budynku z dobudowaną wiatą (zmienia ona symentrię budynku). Oczywiście wszystko kwestią indywidualnego gustu.

Jeśli komuś podesłać proszę o maila (nie mam jak podczepić rusunków na stronę www).

Właśnie zacząłem działać w kwestii szczegółowego kosztorysu... na początku października będzie gotowy.

Pozdro... :D :lol: :)

Thomass

Witam !

Pisze na forum pierwszy raz. Wczoraj kurier dostarczył nam projekt BARWNEGO. na wiosnę zaczynamy budowę. Chętnie śledzę wszystkie informacje. jestem tez ciekawa czy podwyższenie ścianki kolankowej o 50 cm bardzo zmieni bryłę i proporcje budynku?