Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Łazienkę na parterze robię taką jak na Twoim rysunku. Nawiasem mówiąc wymiary pomieszczenia nie dają większego wyboru, ale kabina natryskowa musi być.
NA którym rysunku :?:

Z programu, czy ze zmian zdjęcia muratora :?:

A jakiej wielkości dajesz tą kabinę :?:

Na wizualizacji wstawiona jest chyba 80ątka, bo mniejszej nie było w programie.

Próbowałem też umieścić ją po prawej stronie przy dźwiach, ale kiepsko to widzę :roll:

Myślę też o opcji drzwi wnękowych. Na górze zastosuję takie między kominem, a wejściem do łazienki:

http://www.kolo.com.pl/kolo/kabiny/kabiny_niven/kabiny_prysznicowe_kabiny_niven_27479.html

i myślę, że takie rozwiązanie miało by rację bytu za względu na małą przestrzeń.

FAKT: kabina musi być :lol:

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Łazienkę na parterze robię taką jak na Twoim rysunku. Nawiasem mówiąc wymiary pomieszczenia nie dają większego wyboru, ale kabina natryskowa musi być.
NA którym rysunku :?:

Z programu, czy ze zmian zdjęcia muratora :?:

A jakiej wielkości dajesz tą kabinę :?:

Na wizualizacji wstawiona jest chyba 80ątka, bo mniejszej nie było w programie.

Próbowałem też umieścić ją po prawej stronie przy dźwiach, ale kiepsko to widzę :roll:

Myślę też o opcji drzwi wnękowych. Na górze zastosuję takie między kominem, a wejściem do łazienki:

http://www.kolo.com.pl/kolo/kabiny/kabiny_niven/kabiny_prysznicowe_kabiny_niven_27479.html

i myślę, że takie rozwiązanie miało by rację bytu za względu na małą przestrzeń.

FAKT: kabina musi być :lol:

My mamy brodzik i kabinę po prawej, była to kwestia przesunięcia ścianki w stronę garażu. Wstawiamy 90cm (wszystko wymierzone razem z murarzem :) ).

Pomurował też nam ściankę tak że wstawiamy tylko otwierane szklane drzwi (wnękowe tak jak w twoim linku).

Przy okazji, to rozkład pomieszczeń jak w projekcie z drobnymi korektami ścianek działowych na górze.

Do Jurka, my też zrobimy doświetlenie klatki schodowe. Jest to po prostu idealne rozwiązanie :)

No u Ciebie ta różnica jest faktycznie widoczna, u mnie ma być ponoć tak jak w projekcie 10 cm tylko. :roll: nie, właśnie dowiedziałem że będzie jakieś 15 cm

A jak u innych???

U mnie było zalane na równo, ale było bardzo gęsto zazbrojone.

Cofam wszystko co napisałem.. Dopiero jak spojrzałem w naturze to sobie przypomniałem - mamy tak jak ravo77 czyli od góry zalane na równo, a od spodu jest cieniej... Przy tynkowaniu sufitu to się wyrówna...

Sorki :oops:

Co do stołu to polecam (tym co jeszcze mogą) powiekszenie kuchni kosztem werandki z frontu. Teraz mam kuchnię 16m2 i nie mam zadnych problemów ze stołem..

Odnośnie łazienki na dole, to wersja z wizualizacji jest fajna, ale obawiam się że mało praktyczna.. Jak robiłem zmiany w projekcie razem z architektem, to nie chciał mi się zgodzić na takie rozwiązanie. Powiedział że kabina poniżej 90cm nie ma sensu i nie zda egzaminu. Poza tym jak ją wstawić naprzeciwko drzwi, to myjąc ręce w umywalce trzeba będzie praktycznie stanąć w drzwiach..

Najlepszym rozwiązaniem jest wersja Gruchy82 - czyli przesunięcie delikatnie ścianki kosztem garażu i umieszczenie natrysku pomiędzy drzwiami a kominem. To idealne miejsce na kabinę. A kibelek swietnie pasuje vis'a vis drzwi..

Acha, no to tak teraz u mnie wygąda stan z oknami:

http://images31.fotosik.pl/34/649eaf9137d4b372m.jpg

oknai brama w kolorze "jasny orzech". Brama Wiśniowski za 2950,- z montażem.

http://images32.fotosik.pl/34/df3e2ec486482b6bm.jpg

Okna za 10 tys. Wiem że to duzo, ale tu kupiłem jedne z lepszych, na jakie robiłem wyceny. Jedne drzwi balkonowe suwane, drugie podwójnie otwierane (bez słupka), pieciokomorowe, z dodatkową uszczelka i tzw. ciepłą ramką, klamki srbrne typu secustic (nierozwiercalne z zewnątrz), wszystkie okna uchylne, 10 lat gwarancji na okna i 3 lata na montaż, szyby p4, w każdym oknie 4 grzybki antywłamaniowe, wszędzie regulacja uchylności, okucia Roto...

http://images33.fotosik.pl/34/8a8528436bf2d1a8m.jpg

tejot3

widzę, że zmiana kąta dachu + 1 pustak więcej prawie w ogóle nie zmieniły bryły budynku :D Co utwierdza mnie w przekonaniu, że to bardzo dobre rozwiązanie :)

Moge tylko dodać, że największe korzyści z tego rozwiązania wychodzą dopiero w środku..

Pokoje są naprawdę duże, jeszcze nie mierzyłem dokładnie wszystkiego, ale np. łazienka po uwzglednieniu wełny, konstrukcji z płyt GK i wysokosci podłogi wyszla mi ok. 9,3m2 powyżej 1,90 wysokości..

Toż to się robi pokój kąpielowy, a nie łazienka... :lol: :lol:

Na papierze to lekko licząc wychodzi mi, ze barwniak po wszystkich moich zmianach będzie miał co najmniej 145m2..

A ja nawet gdybym jeszcze raz miał robić dach w Barwnym to nie zmieniłbym jego kąta nachylenia. Te zdjęcia Barwnego ze zwiększonym kątem nachylenia dachu tym bardziej mnie w tym utwierdziły.

W bryle Barwnego nic nie zmieniłem, poza podniesieniem ścianki kolankowej o 1 pustak (ale to zostało zniwelowane w pewnym stopniu przez strop monolityczny) i zmianą geometrii i położenia kominów.

Tak długo szukałem projektu domu, by wpasował się dokładnie w działkę.

Gdyby Barwny nie pasował do działki to po prostu bym szukał dalej. Projektant odradzał mi wszelkie zmiany w bryle budynku i miał racje.

Pozdrawiam,

Sly

A ja nawet gdybym jeszcze raz miał robić dach w Barwnym to nie zmieniłbym jego kąta nachylenia. Te zdjęcia Barwnego ze zwiększonym kątem nachylenia dachu tym bardziej mnie w tym utwierdziły.

W bryle Barwnego nic nie zmieniłem, poza podniesieniem ścianki kolankowej o 1 pustak (ale to zostało zniwelowane w pewnym stopniu przez strop monolityczny) i zmianą geometrii i położenia kominów.

Tak długo szukałem projektu domu, by wpasował się dokładnie w działkę.

Gdyby Barwny nie pasował do działki to po prostu bym szukał dalej. Projektant odradzał mi wszelkie zmiany w bryle budynku i miał racje.

Pozdrawiam,

Sly

My projektu szukalismy przez ponad rok. Nic nam się nie podobało. W końcu trafił sie Barwny i chociaz nie był idealny, to miał najwiecej atutów z wyglądem zew. na czele.

Minusem była dla nas mała powierzchnia. Wprowadzilismy więc takie zmiany kótre powiększają domek, przy jak najmniejszych (naszym zdaniem) zmianach w jego bryle. To co powstało jest więc swego rodzaju kompromisem pom. "formą" a "treścią".

Ja jestem ze swoich zmian bardzo zadowolony - przynajmniej na razie. Ale już żałuję, że nie zrobiłem kilku innych - np. powiekszonego garażu, jak ma Monia77, czy garderoby na górze jak u Zbyszków.

Nie kazdemu musi sie podobać nasza wersja, tak jak nie każdemu podobaja się zmiany innych. Najfajniejsze chyba jest to że każdy buduje to co chce, i w czym będzie się czuł najlepiej.

Świetne jest tez moim zdaniem to, że dzięki forum możemy powymieniac się pomysłami a a na tym etapie nawet pokazać innym jak dane rozwiazania wyglądają w realu.

Wiadomo ze ideałem jest taki projekt który idealnie pasuje do naszych wyobrażeń i mozliwości. Do tego jednak potrzebny jest indywidualny projekt, na który jak mi się wydaje, nas "barwniaków" raczej nie stać. Dlatego zdecydowaliśmy sie na projekt gotowy i staramy się go dopasować "pod siebie". Oczywiste jest że projekty gotowe nie nadają się specjalnie do "dużych" zmian, ale czasem to może być najlepsze, a co najważniejsze "najtańsze" rozwiązanie.

A tak na marginesie to jak patrzę sobie na te domki które pobudowaliśmy wszyscy na forum, to naprawdę mam wrażenie, że niewiele z nich przypomina w 100% oryginalnego "barwnego"...

Pozdrawiam wszystkich i życzę nowych, jeszcze ciekawszych pomysłów i propozycji zmian..

My projektu szukalismy przez ponad rok. Nic nam się nie podobało. W końcu trafił sie Barwny i chociaz nie był idealny, to miał najwiecej atutów z wyglądem zew. na czele.

...

Pozdrawiam wszystkich i życzę nowych, jeszcze ciekawszych pomysłów i propozycji zmian..

Może bym inaczej myślał gdyby po tych dwóch latach nie udało mi się znaleźć dopasowanego projektu. Całe szczęście, że znalazłem, a jego powierzchnia wystarcza nam w zupełności. Ważne że po Waszych zmianach domek Wam się podoba.

Co do zmian to nasze są takie:

- podniesienie ścianki kolankowej o jeden pustak

- zmiana położenia kominka w róg przy schodach i zmiana na systemowy

- powiększenie łazienki kosztem kotłowni

- zmiana komina w kotłowni na systemowy wraz z dodaniem dodatkowego kanału wentylacyjnego (komin i tak zajmuje mniej miejsca niż w oryginale

- zmiana stropu na monolityczny wraz z betonowymi schodami

- otwarcie schodów na salon (to wydaje się dać rewelecyjny efekt)

- zmiana układu pokoi na poddaszu (wygospodarowanie garderoby, powiększenie korytarza)

- dodanie okna dachowego nad schodami

Pozdrawiam,

Sly

Właśnie wczoraj zalali mi strop, a w połowie listopada wchodzi cieśla, ...hm...oby śnieg zaczął u nas padać dopiero na święta :roll:
Daj jakieś fotki :D

Ja się wczoraj dowiedziałem, że sąsiadka rodziców mojej przyszłej żony :D jest przedstawicielką Muratora na miasteczko gdzie zamierzam się budować :o :p

I zgodziła się nam pomóc w czasie gdy my jesteśmy za granicą :D Co z tego wyniknie -zobaczymy 8)

Właśnie wczoraj zalali mi strop, a w połowie listopada wchodzi cieśla, ...hm...oby śnieg zaczął u nas padać dopiero na święta :roll:
Daj jakieś fotki :D

Ja się wczoraj dowiedziałem, że sąsiadka rodziców mojej przyszłej żony :D jest przedstawicielką Muratora na miasteczko gdzie zamierzam się budować :o :p

I zgodziła się nam pomóc w czasie gdy my jesteśmy za granicą :D Co z tego wyniknie -zobaczymy 8)

Wy siedzicie w Dublinie a ja wróciłem z Cork :roll:

Czy ta skrzywiona mina oznacza, że nie jesteś zbytnio zadowolony z powrotu :?:

My jeszcze trochę posiedzimy, ale nie za długo. Minimum do czasu, aż będziemy mieli kasę na urządzenie barwnego do tego stopnia, że wracając wjedziemy autem do garażu i się w nim rozpakujemy z gratów , które tu mamy :D A po drodze jeszcze wesele :roll:

KUR...... ale trafiłem pogoden na stawianie więźby. Śnieg, deszcz i wichura - ale po przemoknięciu do suchej nitki mój fachura i jego pomocnik ( i ja - w moim odczuciu przeszkadzający bardziej niż pomagający), oraz przy pomocy dźwigu postawiliśmy dzisiaj to co widać na zdjęciu poniżej:

http://images33.fotosik.pl/35/d040a879c7475eacm.jpg

Czy ta skrzywiona mina oznacza, że nie jesteś zbytnio zadowolony z powrotu :?:

My jeszcze trochę posiedzimy, ale nie za długo. Minimum do czasu, aż będziemy mieli kasę na urządzenie barwnego do tego stopnia, że wracając wjedziemy autem do garażu i się w nim rozpakujemy z gratów , które tu mamy :D A po drodze jeszcze wesele :roll:

A czy ta skrzywiona mina oznacza , że nie jesteście zadowoleni z przyszłego wesela ??? :wink: