Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ogrzewanie podlogowe zrobilem w salonie ,kuchni ,wc na dole ,wc na gorze i na korytarzu.reszta to grzejniki.za robocizne zaplacilem 4500tys,material na cala instalacje w tym piec gazowy dwufunkcyjny i piec weglowy z nadmuchem 16000tys zl
Dzięki.

A możesz powiedzieć jaki masz piec :?: Myśleł coś od Ulricha:

http://www.ulrich.com.pl/cennik/price.php?dzial=k&nodeId=105&idn=575

choć trochę drogo mi się wydaje :-/

7

U mnie będzie tylko gaz, a ogrzewanie podłogowe myślałem zrobić tylko na dole - góra "po ostaremu"

Tomku,

gdzie zamawiałeś okna i jaki mają profil? Jak dla mnie, biorąc pod uwagę co mają, to nie zapłaciłeś wcale dużo.

Cześć Monia,

juz śpieszę z wyjasnieniami:

okna zamawiałem w firmie Avante.

Mieszczą się w Piasecznie, ale mają przedstawiciela w Wawrze (tel. wysłałem Ci mailem). Wszystko znajdziesz na stronie http://www.avante.com.pl

Chwalą się tam wszystkim bo kupę nagród dostali (Lider rynku itp.)

Profile dają niemieckie - Deceuninck Zendow, nagrodzone Złotym Medalem na Międzynarodowych Targach Poznańskich.

Wczesniej robiłem wycenę m.in. w Techmaprojekcie, na profilach Veki, ale wycofałem się po tym jak ich technicy nie zgodzili się zrobic drzwi tarasowych bez podziałki.

Chodzi o to że ja robiłem 2x drzwi podwójne o szer. 190 cm i wys. wg projektu (zrezygnowałem z trzeciego skrzydła i tyle wyszło). Firma robiąca okna na profilach Veki stwierdziła że przy takich drzwiach musi być pozioma podziałka w dolnej częsci drzwi bo inaczej nie dadzą gwarancji. Profile Veki są dosyć miękkie i stąd problem. Wyglądałoby to jak w bloku więc się wycofałem. Wolałem dołozyć 2 tysiace, dostać okna takie jakie chcę tzn. bez podziałki i to do tego z 10letnią gwarancją!!! (Veka dawała 5 lat).

Załozyli szybko i sprawnie. Polecam z czystym sercem ale trzeba się targować. Ja zszedłem do 28% rabatu i jak gościa mocno przyciśniesz też powinno Ci się udać..

Witam.

Mój grzejnik przed oknem tarasowym wygląda tak:

http://img223.imageshack.us/img223/423/dsc01544iz5.jpg

I też jest kanałowy :lol:

Pozdrawiam wszystkich Barwniaków

Super sprzęt, też przymierzam się do takiego :lol: :lol: :lol:

Ja też szukam taniej kozy na budowę

Tutaj:

http://www.allegro.pl/item263793940_piec_koza_od_producenta_gratisy_tania_wysylka_.html

i tutaj:

http://www.allegro.pl/item265774606_tanie_grzanie_wydajna_koza_piec_piecyk_gliwice.html

jakiś czas temu widziałam w Leroy Merlin po niecałe 200 pln.

pozdrawiam

Zahir, Monia i Jureklo,

Widze że wszyscy wpadamy na te same dobre, pomysły :lol:

Czyżbyśmy mysleli juz zespołowo na tych samych falach?? :p

Co do kozy to ja szukam takiej od 2 tygodni i też przepatrzyłem juz całe allegro - znalazłem tam takich kóz ze 20. W końcu jednak kupię chyba u siebie też za 200zł (są jeszcze wzmocnione po 240,-) i nie będe kombinował. Oszczędność rzędu góra 40 zł a po doliczeniu przesyłki wychodzi prawie to samo. Cóż to za oszczędność na tym co my tygodniowo wydajemy :cry:

Monia - info dla Ciebie te kozy są w Falenicy w składzie "Rampfal", gdybys chciała dokładniejsze namiary to daj znać.

Acha - kupujcie długie rury i stawiajcie te kozy z dala od kominka!!! Taka rura też oddaje sporo ciepła :wink:

Tylko, zastanawia mnie narzekanie ludzi piszących w temacie o błędach podczas budowy: "NIGDY WIĘCEJ PANELI - NAWET NAJDROŻSZYCH"

Gdyby panele miały podobne właściwości akustyczne jak drewno, dla mnie nie miało by znaczenia po czym stąpam, bo są już panele które bardzo dobrze imitują fakturę drewna i trzeba się przyjrzeć z bliska, aby rozpoznać. Jednak ten głuchy odgłos jest wyjątkowo nieprzyjazny i ciągle przypomina, że chodzisz po plastiku...

Oprócz tego ludzie ciągle piszą, że bez różn7icy ile zapłacili za panele, każde z nich zaczynają się rysować, a co za tym idzie ścierać :!: A jak to wygląda chyba opisywać nie trzeba :roll:

Potwierdzam że panele są słabe na salon.. Nawet te droższe są dużo bardziej miękkie od średniego parkietu. Moja siostra ma panele w salonie w którym jest wyjście na taras i wygląda to tragicznie - nosi sie duzo piachu z dworu i panele są makabrycznie porysowane, szczególnie jak latem dzieciaki latają w tę i nazat, że juz o psiakach nie wspomnę :-?

Ja więc panele daję na górze i w małym pokoju na dole. W Salonie zdecydowałem się na parkiet z jakiegos twardego drewna...

Zahir, dobrze, że poruszyłeś ten temat.

U nas w salonie na podłodze będzie drewno. Dlatego zastanawiam się czy ogrzewanie podłogowe + drewniana podłoga w salonie ma sens (wiadomo - zmniejszona wydajność, powstające szczeliny między deskami itp.). Nie chcemy też dawać wielkiego grzejnika pod oknem.

.

Moja architekt jak ją zapytałem o ogrzewanie podłogowe w salonie powiedziała - ok. ale wtedy musi być tam terakota...

Wydaje mi się ze podłogówka pod drewnem odpada z przyczyn technicnych i bezpieczeństwa...

a i jeszcze jedno kanałówka z wentylatorem - cały syf, kurz i cokolwiek tam wpadnie pięknie, majestatycznie wiruje przed oknem zaiste godny widok

Racja :oops:

Też o tym słyszałem - to ponoć jedyna wada tego typu rozwiązań.

Trudno to się odkurza i i strasznie zbiera "skarby" z podłogi, efekt - po miesiącu -mamy tam tam ciężarówkę piasku z kurzem:)

ale wygląda bardzo fajnie (duzo lepiej niż grzejnik na ścianie...)

Cześć Tomku,

też dawałam do wyceny okna z profilem Deceunincka, ale u siebie w Sulejówku u Grubka. Już prawie byłam na nich zdecydowana i

przez przypadek zgadałam się z gościem od alarmów, że ostatnio Grubek

ma problemy z ludzmi od montażu, tzn. nie ma dobrych ludzi i wiekszość zamontowanych okien idzie do poprawki. Do Piaseczna zadzwonię

sobie jutro, nie mam czasu podjechać i jeszcze tradycynie mój synek

jest chory. A do Ciebie to wogóle mam strasznie pod górkę. Wiesz, tak daleko budujesz sie odemnie, że to cała wyprawa :lol: .

Czekam jeszcze na wycenę od Jezierskiego.

Koło mnie w jakimś sklepie z żelastwem też podobno są kozy, ale i tak poproszę o namiary.

Co do podłogówki też planuję na prawie całym dole i chyba nie będę ryzykowała drewna. No może jakieś małe wstawki w salonie.

Każdy nowy post w tym temacie do dla mnie (świerzaka) wielki SKARB :p

Co do okien to w moim przypadki sprawa jest bardzo jasna. Mój kumpel z piaskownicy jest aktualnie kierownikiem zmianowym w fabryce okien:

http://www.oknarabien.pl/

i co za tym idzie okna zrobi mi "własnoręcznie" takie jakie będę chciał, w cenie takiej jak On będzie chciał :D

Wszyscy z naszej ekipy mają okna z tej fabryki i nikt nie narzeka :wink:

Co do montażu to sam fachowiec (nasz ziomek) się tym zajmuje i robi to idealnie :p

Koszt montażu: udana parapetówka :D :wink:

Chodzi mi po głowie ogrzewanie :roll:

Poczytałem trochę forum i informacje na stronie i decyzja jest trudna.

Kanałówkę wykluczyłem.

Chciałbym mieć podłogowe, ale koszty montażu są duże, a i jakoś terakota w salonie to nie jest to co mi się do końca podoba :roll:

Grzejniki :?: Łatwy i niedrogi montaż, ale ten wygląd....

Bądź tu mądry :roll:

Slygado,

taki kolega to skarb. Gdybyś mieszklał bliżej to bym Ci go ukradła. Co do podłogi w salonie to teraz jest taki wybór materiałów, że można oszaleć. Wejdź i poglądaj zdjęcia w tym wątku

http://forum.muratordom.pl/budujacy-potrzebujacy-pomysly-na-urzadzanie-wnetrz,t58865-1860.htm

może jeddak przekonasz się do płytek.

Slygado,

taki kolega to skarb. Gdybyś mieszklał bliżej to bym Ci go ukradła.

Mam jeszcze jednego "okniarza", przedstawiciel producenta okien drewnianych "Urzędowski":

http://urzedowski.pl/

Okna PIĘKNE !! Ale cena trochę za wysoka, nawet z jego zniżką :roll: Ale jak by wpadła jakaś dodatkowa kasa w tym terminie to może....

-----

Dzięki za linka :wink:

Pozdrawiam tą wieczorową porą :wink:

A do Ciebie to wogóle mam strasznie pod górkę. Wiesz, tak daleko budujesz sie odemnie, że to cała wyprawa :lol: .

no tak.., masz rację :wink: na piechotę za daleko, a na rower za zimno... :lol:

Koło mnie w jakimś sklepie z żelastwem też podobno są kozy, ale i tak poproszę o namiary.

Kozy są w małym składziie w Falenicy, przy torach kolejowych (Patriotów róg Oliwkowej). Po "Twojej" stronie torów, zaraz za rondem, na wysokosci sklepu ogrodniczego. tel. 022 612 63 06.

Dzisiaj tam byłem i koze kupiłem.

Wczoraj przyjechał system dociepleń - materiał mnie wyniósł ok.5,5 tys.

A jak Tobie idzie?

Wczoraj weszli panowie od dachu. Do końca roku planuję wstawić okna, drzwi i bramy, zrobić elektrykę. A reszta na wiosnę.

Co do systemu ocieplenia to co kupiłeś?

Styropian Knauf Fasada, kleje WIM. Towar nie jest z tych topowych, ale po zbadaniu rynku uważam że ma najlepszy stosunek ceny do jakości.

Firmę znalazłem na Allegro (kupowałem tez u nich wełnę - URSA DF 40). Mają ceny.