Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tomku,

my chyba jednak pójdziemy w ekogroszek choć nie jest to jeszcze decyzja na 100%. Perspektywa czekania 6 czy 7 lat na gaz ziemny bez gwarancji, że jednak będzie jest mało optymistyczna. Wiem, że ekogroszek to syf, ale zdecydowanie niższe rachunki. Nawet jak za te parę lat podłączyliby gaz i musiałabym kupić nowy piec to i tak będę do przodu.

Jaką dostałeś ofertę od Orlenu i Shella i jakie przewidujesz roczne zużycie gazu? Ile w obecnej chwili kosztuje gaz? Planujemy założyć rekuperator wiec moze nie byłoby tak strasznie drogo.

A tak z ciekawości jakie koszty wyszły przy grzaniu prądem?

Witam wszystkich barwniaków.

Mam pytakko. Czy ktoś rozważał ewentualnie położenie wewnątrz pomieszczeń płyt gipsowych zamiast tynków? U mnie murarz wytynkował sufit i część ścian w garażu (przygotowanie pod montaż bramy) i jestem przerażony. Wszystko upieprzone, podłoga wygląda jak w gołębniku (jeśli ktoś hoduje gołębie to sorki). Myślę poważnie o zmianie technologii. Może macie jakieś pomysły?

Pozdrawiam.

A liczyłeś może ile wyszłyby płyty gipsowe?

Witajcie Basia i Gienio !

ag-nieszka123 -Mazury

Raffyxxx -Lubin

zbyszki -Zachodniopomorskie

loko777 -Konin

tslonce -Łódzkie

Misia i Krzysiek -okolice Wrocławia

Lahore -Warszawa Michałowice

andrzejek.ch -warm.-mazur.

Jureklo -Warszawa

monia77w1 -Sulejówek-Cisie

Tejot3 (Tomek i Patka) -Warszawa

Thomass28 -Toruń (Mała Nieszawka)

emanuel -Warszawa

gucha82 - Toruń - okolice

landudno - Łódż - okolice

ravo77 (Aga & Ravo) - Łódz - okolice

Yelcyn - Kędzierzyn-Kożle

sly123 - Chwaszczyno k/Gdyni

konrado - ok.Warszawy

klaudi092 (Klaudi i Szprotka) -

arturw13 (Gosia i Artur)- Jelcz-Laskowice koło Wrocławia

agacia - dolnośląskie Modła-Głogów

JutaPaz - Starogard Gdański/okolice

JARPIS - Zachodniopomorskie

KOdi - Rokietnica k/Poznania

lukas3339 - Ostrów Wlkp.

Basia i Andrzej - ok.Cieszyna

Hawkinsy - Ciechanów

Chodaki - Szczecin

HISZPAN7711 -

tomikiczi - Grudziądz

zahir1000 - Opole

tom68 - Jastrzębie Zdrój

Basia i Gienio - woj.lubelskie

Witam,

Czy buduje się ktoś z Was w okolicach Piaseczna ???

Hejka.

Wczoraj wieczorem wpatrywałem się w rzuty projektu "barwnego" i tak się zastanawiam nad jedną rzeczą!!!

- po cholerę komin od łazienek odstaje od ściany na piętrze o 30 cm. :roll:

Wszyscy chcą umieścić na dole kabinę, ale jest tam bardzo ciasno po ojej zainstalowaniu, więc pomyślałem, że chyba warto by było przesunąć ten komin o to 30 cm w stronę garażu - tym samym go pomniejszając (będzie miał 520 cm długości - co i tak całkiem nie najgorzej), a wraz z kominem przesuwając całą ściankę na dole.

Zwiększy się łazienka i pomieszczenie gospodarcze na dole - co daje mi do myślenia, czy nie wsadzić tam prali :p

Po zmianach wyglądało by to tak:

http://images29.fotosik.pl/118/3e861d681f7629c4.jpg

http://images34.fotosik.pl/55/264f6b511fd64304.jpg

Co o tym myślicie :?:

Pozdrawiam.

Sylwek. :D

Tak mnie zastanawia, jakie to samochody będą parkowane w naszych garażach ?

Ja widzę już teraz że za bardzo nie zaszaleję w przyszłości ( teraz mam Golfa )

A już nie wyobrażam sobie skracać garażu nawet o 1 cm.

Po przesunięciu komina bliżej do ściany w łazience garaż skróci się o 30 lub 42cm :-? Przemyślcie to dobrze.

Po przesunięciu komina bliżej do ściany w łazience garaż skróci się o 30 lub 42cm :-? Przemyślcie to dobrze.

O 30 - wkomponowując go w ścianę.

Golf w najdłuższej wersji - V variant ma 455,6 centymetra długości, a garaż będzie miał 520 cm - sporo by Ci zostało - oczywiście jeśli masz najdłuższą wersję, bo jeśli nie to jeszcze więcej :wink:

Dla przykładu duży wóz Passat kombi ma długość 4,77 m. To wielkie auto i się zmieści. Fakt, że wtedy z przejściem będzie ciasno, ale nie tragicznie.

To tylko moje zdanie.

Dzięki za opinie Zahir :)

Pozdrawiam.

PS: dałbyś w końcu jakieś zdjęcia z budowy, o jeszcze ani jednego nie widziałem :D

Rafalb7 my może nie dokładnie w okolicy Piaseczna, bo bardziej kierunek Raszyn i Pruszków, ale jakby co zapraszamy

Jureklo my myśleliśmy o pytach w łazienkach (podobno łatwo otrzymać równe ściany, stąd i kładzenie kafelek szybsze) ale przekonano nas że za płytami mogą lęgnąć się robaki i inne cuda (fakt, że mówił nam o tym nasz wykonawca od tynków :wink: ) i zdecydowaliśmy się na tynki gipsowe - maszynowe - wyszły równe, szybko i czysto

Hejka.

Wczoraj wieczorem wpatrywałem się w rzuty projektu "barwnego" i tak się zastanawiam nad jedną rzeczą!!!

- po cholerę komin od łazienek odstaje od ściany na piętrze o 30 cm. :roll:

Wszyscy chcą umieścić na dole kabinę, ale jest tam bardzo ciasno po ojej zainstalowaniu, więc pomyślałem, że chyba warto by było przesunąć ten komin o to 30 cm w stronę garażu - tym samym go pomniejszając (będzie miał 520 cm długości - co i tak całkiem nie najgorzej), a wraz z kominem przesuwając całą ściankę na dole.

Zwiększy się łazienka i pomieszczenie gospodarcze na dole - co daje mi do myślenia, czy nie wsadzić tam prali :p

Po zmianach wyglądało by to tak:

http://images29.fotosik.pl/118/3e861d681f7629c4.jpg

http://images34.fotosik.pl/55/264f6b511fd64304.jpg

Co o tym myślicie :?:

Pozdrawiam.

Sylwek. :D

Trochę kiepski pomysł. Musiałbyś kombinować póżniej z krokwią K1, by ją ominąć.

Pozdrawiam,

Sly

Dzięki za odpowiedź.

Co prawda mało mnie pocieszającą, ale czegoś uświadamiającą :wink:

Pozdrawiam.

Sly.

Jeśli kombinujesz tylko z powiększeniem łazienki to może spodoba Ci się pomysł jaki ja zastosowałem (pewnie też kilka innych osób)

1. Przesuniecie ścianki działowej o 52 cm w stronę kotłowni

2. Zastosowanie komina systemowego i przesunięcie go także o 52 cm w stronę kotłowni.

3. Komin systemowy, o którym mowa wyżej o rozmiarze 36cm x 89 cm w łazience nie występuje wcale, a w kotłowni wystaje 24 cm na długości ok. 65 cm.

Takie rozwiązanie daje na dole łazienkę 1,78m x 1,62m (2,88m2) bez żadnych załamań. Kotłownia ma powierzchnię 3,26m2. Zyskujesz dodatkowo jeden kanał wentylacyjny, który możesz wykorzystać do garażu - zamiast ciągnięcia rury do kominka wentylacyjnego w dachówce. Układ komina jest wtedy taki: 2 kanały obok siebie (pustak wentylacyjny 2kanałowy 0,25m x 0,36m), kanał dymowy (komin systemowy 14cm o rozmiarze 0,35m x 0,35m) i znowu 2 kanały wentylacyjne (pustak wentylacyjny 2kanałowy 0,25m x 0,36m).

na poddaszu przesuwasz ściankę od pokoju w stronę łazienki o 42 cm i tym sposobem w łazience masz komin wystający tylko o 0,24m (już łatwiej to zagospodarować na płytkie półki, bez dużej straty powierzchni łazienki).

Pozdrawiam,

Sly

Dzięki za odpowiedź.

Co prawda mało mnie pocieszającą, ale czegoś uświadamiającą :wink:

Pozdrawiam.

Sly.

Acha, zwróć jeszcze uwagę czy takie ułożenie komina od kominka jak zastosowałeś na rysunku wyżej nie będzie kolidowało z krokwią k2. Problemu nie będzie jeżeli obrócisz komin o 90st lub zastosujesz komin systemowy.

Pozdrawiam,

Sly

Witam wszystkich barwniaków.

Mam pytakko. Czy ktoś rozważał ewentualnie położenie wewnątrz pomieszczeń płyt gipsowych zamiast tynków? U mnie murarz wytynkował sufit i część ścian w garażu (przygotowanie pod montaż bramy) i jestem przerażony. Wszystko upieprzone, podłoga wygląda jak w gołębniku (jeśli ktoś hoduje gołębie to sorki). Myślę poważnie o zmianie technologii. Może macie jakieś pomysły?

Pozdrawiam.

A liczyłeś może ile wyszłyby płyty gipsowe?

Nie mam pojęcia ile kosztują płyty gipsowe. Słyszałem że kilkanaście zł za m2. Myślę że cenowo może być porównywalnie. Ja mam bardzo krzywe ściany od wewnątrz więc płyty załatwiłyby mi temat. Nie wiem sam szukam kogoś kto tak robił.

Pozdrawiam.

Nie mam pojęcia ile kosztują płyty gipsowe. Słyszałem że kilkanaście zł za m2. Myślę że cenowo może być porównywalnie. Ja mam bardzo krzywe ściany od wewnątrz więc płyty załatwiłyby mi temat. Nie wiem sam szukam kogoś kto tak robił.

Pozdrawiam.

Dodatkowo płyty można położyć samemu, bo to łatwa sprawa - jak ktoś jest zręczny :p

Sly dzięki za pomysł - pomyślę.

Pozdrawiam.

Sly.

ja jeszcze dodatkowo między konstrukcję płyt a ścianę będę wstawiał styropian... zawsze cieplej

Nie wiem czy tym akurat nie zaszkodzisz. Podobno ocieplenie ścian od wewnątrz robi się tylko w wyjątkowych wypadkach - gdy nie ma możliwości ocieplenia ścian od zewnątrz.

Podrawiam,

Sly

a cze u mam zaszkodzić ?? daje płyty tylko na ścianach kolankowych reszta na poddaszu to tynki tradycyjne uważam, że łączenie na jednej ścianie tynków i płyt będzie dramatem. z resztą pod sufit też dam pod konstrukcję styropian, tak się robi za odrą, 5 cm zrobi swoje. pierdoły o oddychaniu ścian zostawiam "prezesom"

W końcu znalazłem czas zeby się wpisać na listę budujących (skończony stan "0" i do wiosny pewnie na tym poprzestanę, chyba, że aura okaże się łaskawa). Obecnie lista wyglada jak poniżej:

ag-nieszka123 -Mazury

Raffyxxx -Lubin

zbyszki -Zachodniopomorskie

loko777 -Konin

tslonce -Łódzkie

Misia i Krzysiek -okolice Wrocławia

Lahore -Warszawa Michałowice

andrzejek.ch -warm.-mazur.

Jureklo -Warszawa

monia77w1 -Sulejówek-Cisie

Tejot3 (Tomek i Patka) -Warszawa

Thomass28 -Toruń (Mała Nieszawka)