Slygado 23.11.2007 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 A czy zamierzacie ciągnąć gaz do kuchni :?: Wiadomo, że rura musi być dostępna, a nie uśmiecha mi się patrzeć na nią np. na obwodzie domu Więc pytanie jaka płyta/kuchenka : ceramiczna czy indukcyjna... :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 23.11.2007 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Tomku, my chyba jednak pójdziemy w ekogroszek choć nie jest to jeszcze decyzja na 100%. Perspektywa czekania 6 czy 7 lat na gaz ziemny bez gwarancji, że jednak będzie jest mało optymistyczna. Wiem, że ekogroszek to syf, ale zdecydowanie niższe rachunki. Nawet jak za te parę lat podłączyliby gaz i musiałabym kupić nowy piec to i tak będę do przodu. Jaką dostałeś ofertę od Orlenu i Shella i jakie przewidujesz roczne zużycie gazu? Ile w obecnej chwili kosztuje gaz? Planujemy założyć rekuperator wiec moze nie byłoby tak strasznie drogo. A tak z ciekawości jakie koszty wyszły przy grzaniu prądem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 23.11.2007 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 fajne my mamy kilka koncepcji.... ostatnio narodziła się BORDOWA heh pożyjemy dzisiaj byliśmy u znajomego rodziców zamyka biznes - wzięliśmy deskę Padouk red i Padouk red+white z BARLINKA po 70 zł/m2 Koncepcja BORDOWA????? Jakieś szczegóły można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 23.11.2007 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Witam wszystkich barwniaków. Mam pytakko. Czy ktoś rozważał ewentualnie położenie wewnątrz pomieszczeń płyt gipsowych zamiast tynków? U mnie murarz wytynkował sufit i część ścian w garażu (przygotowanie pod montaż bramy) i jestem przerażony. Wszystko upieprzone, podłoga wygląda jak w gołębniku (jeśli ktoś hoduje gołębie to sorki). Myślę poważnie o zmianie technologii. Może macie jakieś pomysły? Pozdrawiam. A liczyłeś może ile wyszłyby płyty gipsowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalb7 24.11.2007 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 Witajcie Basia i Gienio ! ag-nieszka123 -Mazury Raffyxxx -Lubin zbyszki -Zachodniopomorskie loko777 -Konin tslonce -Łódzkie Misia i Krzysiek -okolice Wrocławia Lahore -Warszawa Michałowice andrzejek.ch -warm.-mazur. Jureklo -Warszawa monia77w1 -Sulejówek-Cisie Tejot3 (Tomek i Patka) -Warszawa Thomass28 -Toruń (Mała Nieszawka) emanuel -Warszawa gucha82 - Toruń - okolice landudno - Łódż - okolice ravo77 (Aga & Ravo) - Łódz - okolice Yelcyn - Kędzierzyn-Kożle sly123 - Chwaszczyno k/Gdyni konrado - ok.Warszawy klaudi092 (Klaudi i Szprotka) - arturw13 (Gosia i Artur)- Jelcz-Laskowice koło Wrocławia agacia - dolnośląskie Modła-Głogów JutaPaz - Starogard Gdański/okolice JARPIS - Zachodniopomorskie KOdi - Rokietnica k/Poznania lukas3339 - Ostrów Wlkp. Basia i Andrzej - ok.Cieszyna Hawkinsy - Ciechanów Chodaki - Szczecin HISZPAN7711 - tomikiczi - Grudziądz zahir1000 - Opole tom68 - Jastrzębie Zdrój Basia i Gienio - woj.lubelskie Witam, Czy buduje się ktoś z Was w okolicach Piaseczna ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slygado 24.11.2007 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 Hejka. Wczoraj wieczorem wpatrywałem się w rzuty projektu "barwnego" i tak się zastanawiam nad jedną rzeczą!!! - po cholerę komin od łazienek odstaje od ściany na piętrze o 30 cm. Wszyscy chcą umieścić na dole kabinę, ale jest tam bardzo ciasno po ojej zainstalowaniu, więc pomyślałem, że chyba warto by było przesunąć ten komin o to 30 cm w stronę garażu - tym samym go pomniejszając (będzie miał 520 cm długości - co i tak całkiem nie najgorzej), a wraz z kominem przesuwając całą ściankę na dole. Zwiększy się łazienka i pomieszczenie gospodarcze na dole - co daje mi do myślenia, czy nie wsadzić tam prali Po zmianach wyglądało by to tak: http://images29.fotosik.pl/118/3e861d681f7629c4.jpg http://images34.fotosik.pl/55/264f6b511fd64304.jpg Co o tym myślicie :?: Pozdrawiam. Sylwek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 24.11.2007 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 Tak mnie zastanawia, jakie to samochody będą parkowane w naszych garażach ? Ja widzę już teraz że za bardzo nie zaszaleję w przyszłości ( teraz mam Golfa ) A już nie wyobrażam sobie skracać garażu nawet o 1 cm. Po przesunięciu komina bliżej do ściany w łazience garaż skróci się o 30 lub 42cm Przemyślcie to dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slygado 24.11.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 Po przesunięciu komina bliżej do ściany w łazience garaż skróci się o 30 lub 42cm Przemyślcie to dobrze.O 30 - wkomponowując go w ścianę. Golf w najdłuższej wersji - V variant ma 455,6 centymetra długości, a garaż będzie miał 520 cm - sporo by Ci zostało - oczywiście jeśli masz najdłuższą wersję, bo jeśli nie to jeszcze więcej Dla przykładu duży wóz Passat kombi ma długość 4,77 m. To wielkie auto i się zmieści. Fakt, że wtedy z przejściem będzie ciasno, ale nie tragicznie. To tylko moje zdanie. Dzięki za opinie Zahir Pozdrawiam. PS: dałbyś w końcu jakieś zdjęcia z budowy, o jeszcze ani jednego nie widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lahore 24.11.2007 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 Rafalb7 my może nie dokładnie w okolicy Piaseczna, bo bardziej kierunek Raszyn i Pruszków, ale jakby co zapraszamy Jureklo my myśleliśmy o pytach w łazienkach (podobno łatwo otrzymać równe ściany, stąd i kładzenie kafelek szybsze) ale przekonano nas że za płytami mogą lęgnąć się robaki i inne cuda (fakt, że mówił nam o tym nasz wykonawca od tynków ) i zdecydowaliśmy się na tynki gipsowe - maszynowe - wyszły równe, szybko i czysto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 24.11.2007 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 PS: dałbyś w końcu jakieś zdjęcia z budowy, o jeszcze ani jednego nie widziałem Jeszcze tylko 2 tyg. i będzie dach, wtedy umieszczę cały komplecik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly123 26.11.2007 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Hejka. Wczoraj wieczorem wpatrywałem się w rzuty projektu "barwnego" i tak się zastanawiam nad jedną rzeczą!!! - po cholerę komin od łazienek odstaje od ściany na piętrze o 30 cm. Wszyscy chcą umieścić na dole kabinę, ale jest tam bardzo ciasno po ojej zainstalowaniu, więc pomyślałem, że chyba warto by było przesunąć ten komin o to 30 cm w stronę garażu - tym samym go pomniejszając (będzie miał 520 cm długości - co i tak całkiem nie najgorzej), a wraz z kominem przesuwając całą ściankę na dole. Zwiększy się łazienka i pomieszczenie gospodarcze na dole - co daje mi do myślenia, czy nie wsadzić tam prali Po zmianach wyglądało by to tak: http://images29.fotosik.pl/118/3e861d681f7629c4.jpg http://images34.fotosik.pl/55/264f6b511fd64304.jpg Co o tym myślicie :?: Pozdrawiam. Sylwek. Trochę kiepski pomysł. Musiałbyś kombinować póżniej z krokwią K1, by ją ominąć. Pozdrawiam, Sly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slygado 26.11.2007 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Dzięki za odpowiedź. Co prawda mało mnie pocieszającą, ale czegoś uświadamiającą Pozdrawiam. Sly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly123 26.11.2007 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Dzięki za odpowiedź. Co prawda mało mnie pocieszającą, ale czegoś uświadamiającą Pozdrawiam. Sly. Jeśli kombinujesz tylko z powiększeniem łazienki to może spodoba Ci się pomysł jaki ja zastosowałem (pewnie też kilka innych osób) 1. Przesuniecie ścianki działowej o 52 cm w stronę kotłowni 2. Zastosowanie komina systemowego i przesunięcie go także o 52 cm w stronę kotłowni. 3. Komin systemowy, o którym mowa wyżej o rozmiarze 36cm x 89 cm w łazience nie występuje wcale, a w kotłowni wystaje 24 cm na długości ok. 65 cm. Takie rozwiązanie daje na dole łazienkę 1,78m x 1,62m (2,88m2) bez żadnych załamań. Kotłownia ma powierzchnię 3,26m2. Zyskujesz dodatkowo jeden kanał wentylacyjny, który możesz wykorzystać do garażu - zamiast ciągnięcia rury do kominka wentylacyjnego w dachówce. Układ komina jest wtedy taki: 2 kanały obok siebie (pustak wentylacyjny 2kanałowy 0,25m x 0,36m), kanał dymowy (komin systemowy 14cm o rozmiarze 0,35m x 0,35m) i znowu 2 kanały wentylacyjne (pustak wentylacyjny 2kanałowy 0,25m x 0,36m). na poddaszu przesuwasz ściankę od pokoju w stronę łazienki o 42 cm i tym sposobem w łazience masz komin wystający tylko o 0,24m (już łatwiej to zagospodarować na płytkie półki, bez dużej straty powierzchni łazienki). Pozdrawiam, Sly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly123 26.11.2007 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Dzięki za odpowiedź. Co prawda mało mnie pocieszającą, ale czegoś uświadamiającą Pozdrawiam. Sly. Acha, zwróć jeszcze uwagę czy takie ułożenie komina od kominka jak zastosowałeś na rysunku wyżej nie będzie kolidowało z krokwią k2. Problemu nie będzie jeżeli obrócisz komin o 90st lub zastosujesz komin systemowy. Pozdrawiam, Sly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jureklo 26.11.2007 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Witam wszystkich barwniaków. Mam pytakko. Czy ktoś rozważał ewentualnie położenie wewnątrz pomieszczeń płyt gipsowych zamiast tynków? U mnie murarz wytynkował sufit i część ścian w garażu (przygotowanie pod montaż bramy) i jestem przerażony. Wszystko upieprzone, podłoga wygląda jak w gołębniku (jeśli ktoś hoduje gołębie to sorki). Myślę poważnie o zmianie technologii. Może macie jakieś pomysły? Pozdrawiam. A liczyłeś może ile wyszłyby płyty gipsowe? Nie mam pojęcia ile kosztują płyty gipsowe. Słyszałem że kilkanaście zł za m2. Myślę że cenowo może być porównywalnie. Ja mam bardzo krzywe ściany od wewnątrz więc płyty załatwiłyby mi temat. Nie wiem sam szukam kogoś kto tak robił. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slygado 26.11.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Nie mam pojęcia ile kosztują płyty gipsowe. Słyszałem że kilkanaście zł za m2. Myślę że cenowo może być porównywalnie. Ja mam bardzo krzywe ściany od wewnątrz więc płyty załatwiłyby mi temat. Nie wiem sam szukam kogoś kto tak robił. Pozdrawiam.Dodatkowo płyty można położyć samemu, bo to łatwa sprawa - jak ktoś jest zręczny Sly dzięki za pomysł - pomyślę. Pozdrawiam. Sly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffyxxx 27.11.2007 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 ja jeszcze dodatkowo między konstrukcję płyt a ścianę będę wstawiał styropian... zawsze cieplej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly123 27.11.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 ja jeszcze dodatkowo między konstrukcję płyt a ścianę będę wstawiał styropian... zawsze cieplej Nie wiem czy tym akurat nie zaszkodzisz. Podobno ocieplenie ścian od wewnątrz robi się tylko w wyjątkowych wypadkach - gdy nie ma możliwości ocieplenia ścian od zewnątrz. Podrawiam, Sly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffyxxx 27.11.2007 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 ja jeszcze dodatkowo między konstrukcję płyt a ścianę będę wstawiał styropian... zawsze cieplej Nie wiem czy tym akurat nie zaszkodzisz. Podobno ocieplenie ścian od wewnątrz robi się tylko w wyjątkowych wypadkach - gdy nie ma możliwości ocieplenia ścian od zewnątrz. Podrawiam, Sly a cze u mam zaszkodzić ?? daje płyty tylko na ścianach kolankowych reszta na poddaszu to tynki tradycyjne uważam, że łączenie na jednej ścianie tynków i płyt będzie dramatem. z resztą pod sufit też dam pod konstrukcję styropian, tak się robi za odrą, 5 cm zrobi swoje. pierdoły o oddychaniu ścian zostawiam "prezesom" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozik1 28.11.2007 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 W końcu znalazłem czas zeby się wpisać na listę budujących (skończony stan "0" i do wiosny pewnie na tym poprzestanę, chyba, że aura okaże się łaskawa). Obecnie lista wyglada jak poniżej: ag-nieszka123 -Mazury Raffyxxx -Lubin zbyszki -Zachodniopomorskie loko777 -Konin tslonce -Łódzkie Misia i Krzysiek -okolice Wrocławia Lahore -Warszawa Michałowice andrzejek.ch -warm.-mazur. Jureklo -Warszawa monia77w1 -Sulejówek-Cisie Tejot3 (Tomek i Patka) -Warszawa Thomass28 -Toruń (Mała Nieszawka) emanuel -Warszawa gucha82 - Toruń - okolice landudno - Łódż - okolice ravo77 (Aga & Ravo) - Łódz - okolice Yelcyn - Kędzierzyn-Kożle sly123 - Chwaszczyno k/Gdyni konrado - ok.Warszawy klaudi092 (Klaudi i Szprotka) - arturw13 (Gosia i Artur)- Jelcz-Laskowice koło Wrocławia agacia - dolnośląskie Modła-Głogów JutaPaz - Starogard Gdański/okolice JARPIS - Zachodniopomorskie KOdi - Rokietnica k/Poznania lukas3339 - Ostrów Wlkp. Basia i Andrzej - ok.Cieszyna Hawkinsy - Ciechanów Chodaki - Szczecin HISZPAN7711 - tomikiczi - Grudziądz zahir1000 - Opole tom68 - Jastrzębie Zdrój Basia i Gienio - woj.lubelskiekozik1 - Gdańsk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts