Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja mam dom podniesiony o 2 porothermy i wieniec. Dla mnie ważniejsze jest funkcjonalne wnętrze niż wygląd zewnętrzy (co nie znaczy, ze nie jest ważny). W domu będę przebywała zdecydowanie wiecej czasu (pracuję w domu) niż na zewnątrz. Dla mnie ważniejsze jest wnętrze niż to jak go widzą ludzie idąc ulicą.

A dlaczego nie wybrałam innego projektu? Bo po przejrzeniu setek projektów to właśnie Barwny jest moim typem a nie żaden inny. Podoba mi się jego układ, bryła i kopertowy dach.

pozdrawiam Monika

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam dom podniesiony o 2 porothermy i wieniec. Dla mnie ważniejsze jest funkcjonalne wnętrze niż wygląd zewnętrzy (co nie znaczy, ze nie jest ważny). W domu będę przebywała zdecydowanie wiecej czasu (pracuję w domu) niż na zewnątrz. Dla mnie ważniejsze jest wnętrze niż to jak go widzą ludzie idąc ulicą.

A dlaczego nie wybrałam innego projektu? Bo po przejrzeniu setek projektów to właśnie Barwny jest moim typem a nie żaden inny. Podoba mi się jego układ, bryła i kopertowy dach.

pozdrawiam Monika

Czyli podniosłaś ściankę kolankową tylko o 1 porotherm. To jest nieduża zmiana. Koledze raczej chodzi o bardziej drastyczne posunięcie np o 2-3 porothermy.

pozdrawiam Monika

Podoba Ci się bryła...ale jak podniesiesz do góry to uważasz,że nadal jest bryła ładna? To Wasze spostrzeżenia....To zapytajcie się projektantów co o tym myślą....Ja nie mogę na to patrzeć - co ludzie wyprawiają...o jedna np. można podnieść,ale uważam,że o 2 - 4 to już przesada....Ale nie stety, tak jest w polsce, ważne jest dla ludzi tylko funkcjonalność, a nie całkowity efekt....A co do BARWNEGO - to jest większy projekt - z 2 garażami i większe pokoje....

Tak uważam, ze bryła jest ładna. Takie dyskusje czy coś jest ładne czy nie ma sensu. Każdy ma swój gust i już. Jednemu podoba się gres, drugi za nic nie położyłby go w salonie. Przykłady można mnożyć. To jaki ktoś zbuduje sobie dom to jego sprawa i udowadnianie mu, że buduje sobie grzyba jest z deka nie na miejscu. Mi podoba sie taki dom, Tobie podoba sie inny i kropka. Każdy ma co chce. Pozostali sami dokonają wyboru.

Co do Barwnego z 2 garażami to jak ja zaczynałam budowę to nie było tego projektu.

Tak uważam, ze bryła jest ładna. Takie dyskusje czy coś jest ładne czy nie nie ma sensu. Każdy ma swój gust i już. Jednemu podoba się gres, drugi za nic nie położyłby go w salonie. Przykłady można mnożyć. To jaki ktoś zbuduje sobie dom to jego sprawa i udowadnianie mu, że buduje sobie grzyba jest z deka nie na miejscu. Mi podoba sie taki dom, Tobie podoba sie inny i kropka. Każdy ma co chce. Pozostali sami dokonają wyboru.

Co do Barwnego z 2 garażami to jak ja zaczynałam budowę to nie było tego projektu.

O gustach sie nie dyskutuje. Tak jak Ty teraz się bronisz przed atakami odnośnie podniesienia ścianki kolankowej tak ja musiałem za każdym razem tłumaczyć się dlaczego u mnie ścianka kolankowa jest tylko na 2 pustaki i wieniec. Według moich majstrów, sąsiada, ojca, teścia należało podnieść ściankę kolankową co najmniej o 2 pustaki a nie o jeden. Na początku tłumaczyłem im, że to kwestia mojego wyboru, gustu itp. Ale to nie powstrzymywało dyskusji. Ostatecznie kończyłem rozmowę, że w adaptacji projektu jest podniesienie tylko 1 pustak a ja muszę budować zgodnie z projektem. I koniec.

Każdy chciałby ingerować w nasze poczynania nie licząc się w ogóle z Naszym zdaniem. A w końcu to My będziemy mieszkać w tych domach, nam sie one podobają i my wykładamy kasę na budowę.

Sam nie rozumiem niektórych zmian u niektórych forumowiczów w projekcie Barwnego, ale w końcu jak coś ktoś robi to widocznie mu się to podoba.ja w tym domu nie będę mieszkał.

Co do wyboru innego projektu to trudna sprawa. Tyle projektów na rynku, ale dopasować sobie coś na 100% naprawdę jest trudno.

Pozdrawiam,

Sly

Witam wszystkich. Temat podniesienia ścianki kolankowej mamy chyba już za sobą, pozwolę sobie zatem zapytać o rzecz inną. Podpowiedzcie proszę jak to w końcu jest z położeniem instalacji elektrycznej na kominie. Dokładnie mam na myśli przymocowanie samego kabla bez osprzętu. Wszystkich nas to czeka. Można czy nie, bo ile osób tyle zdań. Nie mogę znaleźć przepisu, a coś jest na rzeczy.

Pozdrawiam.

Monia dziękujemy za zdjęcia,Barwny z podniesioną scianką wygląda O.K.i na pewno jest bardziej funkcjonalny.My tez wybraliśmy Barwnego ze wzgledu na bryłę.Niestety nie zawsze wychodzi tak jak sobie zaplanujesz. Mamy podniesioną ściankę o dwa i pół pustaka.Balismy się efektu "grzyba"ale zdjęcia przeslane przez monie nas uspokoiły.Ale wywołaliśmy dyskusje ,ile emocji...

Do Konrado [eksperta od vat-u]:

Czy od folii fundamentowej mozna odpisac vat,nie znalazłam jej w wykazie.

Ależ cisza nastała :lol:

Ja mam pytanko:

- ludziki, czy zamierzacie ciągnąć rurę gazową do kuchni :?:

Jeśli TAK:

Jak to rozwiązaliście, bo przeca rura ta powinna być cała w dostępnym miejscu :-?

Jeśli NIE:

Jakiego rodzaju palniki zamierzacie zastosować :?:

Pozdro.

no u mnie też była amba bo gaz mam od strony garażu. mam rurę od gazu puszczoną po ścianie i przykrytą styropianem, wewnątrz budynku musi być odkryta na zwenątrz NIE

monia do alarmu mam jeszcze trochę czasu na razie mam kilka czujek i wyjców na baterie

co do kominka to chyba za całość z monażem coś koło 6000 wyszło.... grrr skleroza.

kilka osób pytało o schody

wprawdzie to już było jakiś czas temu

no ale może się przyda

.......................................

wylewane

zaczęte trochę wczesniej stąd więcej schodków niż w projekcie

i szersze

.......................................

http://img507.imageshack.us/img507/758/p1010094kh8.8611d5dd05.jpg [/img]

http://img507.imageshack.us/img507/758/p1010094kh8.8611d5dd05.jpg [/img]

[/img]

[/img]