tomek303 17.06.2006 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2006 Witam wszystkich forumowiczów i prosze o pomoc w doborze hydroforu do mojego domku na działce(musi być taki żeby prztrzymać zime bez demontażu).A teraz jak sie u mnie sprawa ma:studnia kopana(kręgi)lustro wody na poziomie 5,5-6 metrówdo domu od studni jest jakieś 6-7 metrówzapotrzebowanie na wode bardzo małe(maks to 100 litrów dziennie)punkt montażu hydroforu jakieś 0,3 metra nad ziemiąmiejsce montażu domek letniskowy nie ocieplonyBoje sie że jak coś sam kupie to zimy nieprzetrzyma...P.S. W marketach nie potrafią mi pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 19.06.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Nie kupuj tylko hydroforu z plastikową pompą. Po dwóch demontażach lub próbach zalania pójdą gwinty. Ja kupiłem z żeliwną i zimę przetrwał. Co prawda spuściłem wodę, bo nie było murowania przy -20.Jeżeli jednak potrzebujesz zimą wody jest to kwestia izolacji. Praw fizyki nie zmieni się.Możesz też pompę umieścić w kopanej studni. Jest to trochę zabawy, ale tam na pewno nie zamarznie. Taki patent pamiętam z dalekiej przeszłości u moich dziadków na wsi. Tam jednak była to przede wszystkim kwestia głębokości - do wody było bardzo daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 26.06.2006 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 cemik1,Jeżeli zostało Ci trochę styropianu, to możesz zabudować hydrofor skrzynką ze styropianu, na drewnianym stelażu, a w środku umieścić żarówkę 15-25W na okres zimy. Żarówkę umieszczasz najniżej jak można i powinno wystarczyć, o ile żarówka się nie przepali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts