pm2000 18.06.2006 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Witam Uchwalony niedawno plan zagospodarowania przestrzennego dla mojej działki zakazuje budowy domów z 'mijającymi' się kalenicami. Czy możecie wyjaśnić co to w praktyce oznacza? Jestem na etapie wyboru projektu, myśle m.in. o Faworycie http://www.mgprojekt.com.pl/domki/faworyt/faworyt.html Z góry dzięki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 18.06.2006 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Kalenica - najwyższa część dachu utworzona na przecięciu połaci dachowych. Jest to tzw. kalenica główna, w odróżnieniu od linii przecięcia skośnych krawędzi połaci, które tworzą tzw. kalenice narożne. Nazwa staropolska, pochodzi od czynności "skalania" czyli łączenia słomy maczanej w rozrobionej glinie i układanej na grzbiecie dachu w celu uzyskania większej szczelności strzechy. sama jestem ciekawa, co to jest ta mijajaca się kalenica - rozumiem , że budynek składa sie z dwóch części i może to być (ale nie musi!) jak w Twoim projekcie. Na pewno ktoś na forum wie więc podnoszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heimnar 19.06.2006 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Hem, ciekawe - może chodzi o to, że dach ma więcej połaci (tak jakby dwa dachy do siebie równoległe, ale nieco przesunięte osiowo. Tak jakby w tym Twoim projekcie dach nad garażem nie miał kalenicy na przedłużeniu głównej połaci dachu, tylko trochę z przodu (albo z tyłu).Ale nie wiem...Może w ogóle chodzi o brak dachów bardziej skomplikowanych niż czterospadowe (z 1 kalenicą). Aczkolwiek taki zapis jest dośc enigmatyczny. Może w gminie ktoś będzie wiedział? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CODI 19.12.2010 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 (edytowane) Witam.Odgrzewam kotleta. Mam w MPZP następujące zapisy, cyt.:" 8. Ustala się obowiązek przekrycia budynków mieszkalnych oraz mieszkalno - usługowych dachem stromym oraz następujące uwarunkowania: 1) obowiązuje symetryczne nachylenie połaci dachowych o kącie zawierającym się w przedziale od 35°-45°, o ile przepisy szczegółowe nie stanowią inaczej; 2) ustala się zakaz mijających się kalenic; 3) zaleca się stosowanie dachówki ceramicznej w odcieniach czerwieni;"Co oznaczają mijające kalenice ? Podoba mi się bryza, ma kalenicę podzieloną na 2 części nad budynkiem i garażem. Czy wg MPZP taki układ jest zakazany ?http://www.mgprojekt.com.pl/domki/bryza/index.php PozdrawiamCODI Edytowane 19 Grudnia 2010 przez CODI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 19.12.2010 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Kiedyś była moda na takie dachy. Nie jestem pewny na 100 % ale to pewnie chodzi o taki dach .bez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CODI 20.12.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 W sumie to co pokazałeś na rysunku niewiele się różni od garażu dostawionego do bryły domu, kalenice są równoległe. Czy ktoś jeszcze podpowie co oznacza ten zapis ? PozdrawiamCODI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 21.12.2010 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 (edytowane) Wydaje mi się, że chodzi właśnie o to, co pokazał Zbigniew100, choć wtedy stosowny zapis powinien wyglądać tak: "zakazuje się stosowania dachów o mijających się połaciach na wysokości kalenicy". Wiele gmin wprowadza taki zapis, bo aktualnie mijanki są niemile widziane. Jeżeli brać dosłownie, to gmina zakazała tym sposobem wszelkich dostawek pod odrębnym kawałkiem dachu, rozbudowań bryły. Ba - z zapisu wynika nawet, że Twoja kalenica nie może minąć się z kalenicami sąsiadów. Może to i być - ład w zabudowie będzie wzorowy. Trzeba będzie zapytać w urzędzie, co poeta miał na myśli. Swoją drogą ciekawe, czy ktoś będzie umiał odpowiedzieć na poczekaniu, czy będą szukać znawcy tematu, który zasugerował wprowadzenie takiego zapisu. A może tak jak sugeruje ave! poeta ów znajdzie się na forum? Edytowane 21 Grudnia 2010 przez bowess Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leosia 20.08.2014 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Dach bez mijających się połaci, tzn, że połacie muszą schodzić się w kalenicy na tej samej wysokości. Wybrałam ten projekt Noelia : http://wybieramprojekt.pl/projekt-domu-noelia-2m-cc31/, ale musiałam zwiększyć wysokość dachu nad garażem o 38cm, zeby wyrównać połacie na wysokości kalenicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts