Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

'mijające się kalenice' - co to znaczy?

Recommended Posts

Witam

Uchwalony niedawno plan zagospodarowania przestrzennego dla mojej działki zakazuje budowy domów z 'mijającymi' się kalenicami. Czy możecie wyjaśnić co to w praktyce oznacza? Jestem na etapie wyboru projektu, myśle m.in. o Faworycie http://www.mgprojekt.com.pl/domki/faworyt/faworyt.html Z góry dzięki. Pozdrawiam

Kalenica - najwyższa część dachu utworzona na przecięciu połaci dachowych. Jest to tzw. kalenica główna, w odróżnieniu od linii przecięcia skośnych krawędzi połaci, które tworzą tzw. kalenice narożne. Nazwa staropolska, pochodzi od czynności "skalania" czyli łączenia słomy maczanej w rozrobionej glinie i układanej na grzbiecie dachu w celu uzyskania większej szczelności strzechy.

sama jestem ciekawa, co to jest ta mijajaca się kalenica - rozumiem , że budynek składa sie z dwóch części i może to być (ale nie musi!) jak w Twoim projekcie. Na pewno ktoś na forum wie :D :D :D więc podnoszę

Hem, ciekawe - może chodzi o to, że dach ma więcej połaci (tak jakby dwa dachy do siebie równoległe, ale nieco przesunięte osiowo. Tak jakby w tym Twoim projekcie dach nad garażem nie miał kalenicy na przedłużeniu głównej połaci dachu, tylko trochę z przodu (albo z tyłu).

Ale nie wiem...Może w ogóle chodzi o brak dachów bardziej skomplikowanych niż czterospadowe (z 1 kalenicą). Aczkolwiek taki zapis jest dośc enigmatyczny. Może w gminie ktoś będzie wiedział?

• 4 years później...

Witam.

Odgrzewam kotleta. Mam w MPZP następujące zapisy, cyt.:

" 8. Ustala się obowiązek przekrycia budynków mieszkalnych oraz

mieszkalno - usługowych dachem stromym oraz następujące

uwarunkowania:

1) obowiązuje symetryczne nachylenie połaci dachowych o kącie

zawierającym się w przedziale od 35°-45°, o ile przepisy szczegółowe

nie stanowią inaczej;

2) ustala się zakaz mijających się kalenic;

3) zaleca się stosowanie dachówki ceramicznej w odcieniach

czerwieni;

"

Co oznaczają mijające kalenice ?

Podoba mi się bryza, ma kalenicę podzieloną na 2 części nad budynkiem i garażem. Czy wg MPZP taki układ jest zakazany ?

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/bryza/index.php

Pozdrawiam

CODI

Edytowane przez CODI

Wydaje mi się, że chodzi właśnie o to, co pokazał Zbigniew100, choć wtedy stosowny zapis powinien wyglądać tak: "zakazuje się stosowania dachów o mijających się połaciach na wysokości kalenicy". Wiele gmin wprowadza taki zapis, bo aktualnie mijanki są niemile widziane.

Jeżeli brać dosłownie, to gmina zakazała tym sposobem wszelkich dostawek pod odrębnym kawałkiem dachu, rozbudowań bryły. Ba - z zapisu wynika nawet, że Twoja kalenica nie może minąć się z kalenicami sąsiadów. Może to i być - ład w zabudowie będzie wzorowy. :D

Trzeba będzie zapytać w urzędzie, co poeta miał na myśli. Swoją drogą ciekawe, czy ktoś będzie umiał odpowiedzieć na poczekaniu, czy będą szukać znawcy tematu, który zasugerował wprowadzenie takiego zapisu. A może tak jak sugeruje ave! poeta ów znajdzie się na forum? :)

Edytowane przez bowess

• 3 years później...
Dach bez mijających się połaci, tzn, że połacie muszą schodzić się w kalenicy na tej samej wysokości. Wybrałam ten projekt Noelia : http://wybieramprojekt.pl/projekt-domu-noelia-2m-cc31/, ale musiałam zwiększyć wysokość dachu nad garażem o 38cm, zeby wyrównać połacie na wysokości kalenicy.