dominikams 18.06.2006 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 No właśnie, ci co używali wibratora (do betonu ) - jak to się robi? mój kierownik bud. mówi, że co 50 cm; 20 - 30 sek. w jednym miejscu, potem o kolejne 50 cm się przesuwamy. Czy te 20 - 30 sek. to nie za długo? Beton sie nie rozwarstwi? Pamiętam, jak ogladałam filmik Muratora, to jakoś szybciej chłopaki się uwijali. Chodzi mi na razie o wibrowanie ław. Czy najpierw zalewać do połowy, wibrować, i potem reszta i znów wibrować? Czy wibrować dopiero po zalaniu całości? Liczę na wasze doświadczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 18.06.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Aaa - do betonu to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 18.06.2006 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Aaa - do betonu to nie wiem No wiesz, możesz też o tym nie do betonu, w końcu to dział wymiana doświadczeń, może komuś się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.06.2006 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 wszystkim wyobraznia zaczeła pracować nieco intensywniej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 18.06.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Aaa - do betonu to nie wiem No wiesz, możesz też o tym nie do betonu, w końcu to dział wymiana doświadczeń, może komuś się przyda No nawet mam gdzieś film instruktażowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 18.06.2006 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Kobiety, po co Wam te nędzne bateryjne podróbki - proponuję swój - o napędzie jądrowym ! A co do tych do betonu - z tego co widziałem, o podczas zalewnia betonu zanurza się go w betonie i wibruje. Nie dopatrywałym się w tym jakiejś specjalnej filozofii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gibzwein 18.06.2006 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 To zależy od wielkości bulawy, ale to co napisalas jest OK. 20 - 30 sekund to troche za dlugo wystarczy ok 5 i nalezy go wyciagac powoli, przy zbyt szybkim wyciaganiu moze powstac pustka pod bulawa. Wibratora trzeba uzywac caly czas podczas betonowania a nie na koniec i pilnuj zeby ci fachowcy wody do betonu nie dolewali, dla nich to ulatwia ukladanie ale bardzo spada wytrzymalosc i inne wlasciwosci betonu. Ewentualnie mozesz zamowic konsystencje K5 wtedy beton bedzie bardziej plynny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 18.06.2006 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Ponad 80 wyświetleń w niespełna dwie godziny, no, no... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 18.06.2006 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 No właśnie, ci co używali wibratora (do betonu ) - jak to się robi? mój kierownik bud. mówi, że co 50 cm; 20 - 30 sek. w jednym miejscu, potem o kolejne 50 cm się przesuwamy. Czy te 20 - 30 sek. to nie za długo? Beton sie nie rozwarstwi? Pamiętam, jak ogladałam filmik Muratora, to jakoś szybciej chłopaki się uwijali. Chodzi mi na razie o wibrowanie ław. Czy najpierw zalewać do połowy, wibrować, i potem reszta i znów wibrować? Czy wibrować dopiero po zalaniu całości? Liczę na wasze doświadczenie Wal do Gosia@ z Koleczkowa - ona była przy wibrowaniu, a i fabrykę tych drugich ma niedaleko... może jak kupiłbyś wiekszy lateksowy model to taniej wyjdzie niż wynająć...? w końcu tam wchodzą tylko 2 paluszki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 18.06.2006 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Okazuje się, że nawet do wibrowania trzeba mieć rękę. U nas chłopaki jedne lepiej a inne gorzej wibrowały. Gorzej tzn za długo w jednym miejscu, zagapiały się gamonie jedne. Te 30 sekund to jest max. Zresztą widać po betonie - najpierw wyłażą z niego bąbelki powietrza a chwilę później powierzchnia staje się gładziutka jak kisiel. To jest moment na wyjęcie i przesunięcie się dalej - widać po powierzchni betonu jakimi krokami należy się posuwać. Fajnie wygląda zawibrowany beton! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.06.2006 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Okazuje się, że nawet do wibrowania trzeba mieć rękę. U nas chłopaki jedne lepiej a inne gorzej wibrowały. Gorzej tzn za długo w jednym miejscu, zagapiały się gamonie jedne. Tekst roku P.s. czy masz namiary na tych chłopaków co się nie gapili ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 18.06.2006 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Aaa - do betonu to nie wiem No wiesz, możesz też o tym nie do betonu, w końcu to dział wymiana doświadczeń, może komuś się przyda tym nie do betonu to chyba każdy wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 18.06.2006 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Okazuje się, że nawet do wibrowania trzeba mieć rękę. U nas chłopaki jedne lepiej a inne gorzej wibrowały. Gorzej tzn za długo w jednym miejscu, zagapiały się gamonie jedne. Tekst roku P.s. czy masz namiary na tych chłopaków co się nie gapili ? Aniu, szykuj namiary, pewnie nie tylko baba teraz się do ciebie zgłosi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 18.06.2006 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 No ale jak już są chłopaki "co się nie gapią" to po co jeszcze wibrator? Dwa grzyby w barszcz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hos 18.06.2006 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 od przybytku głowa podobno nie boli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
promising 18.06.2006 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 A ja wracam do wątku budowlanegoTylko proszę nie przykładać buławy wibratora wgłębnego do zbrojenia ale to chyba sprawa jasna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 18.06.2006 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 A ja wracam do wątku budowlanego Tylko proszę nie przykładać buławy wibratora wgłębnego do zbrojenia ale to chyba sprawa jasna. No i do szalunków na stropie. Ja z powodu, że się moje chłopaki zagapiały na wibrator zrezygnowałam z wibrowania stropów. Już przy fundamentach poczułam moc wibratora od czubka głowy aż po kostki i stwierdziłam, że nie ma żartów! -------------------------------------------------------------------------------- Namiary dla dziewczynek już przyszykowane! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gibzwein 18.06.2006 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 A ja wracam do wątku budowlanego Tylko proszę nie przykładać buławy wibratora wgłębnego do zbrojenia ale to chyba sprawa jasna. A dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
promising 18.06.2006 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Jak się przyłoży buławę wibratora do zbrojenia to zbrojenie otoczy się dosyć znaczną warstwą zazczynu cementowego co spowoduje. Jak wiadomo beton składa się z odpowiednich proporcji kruszywa (różnych frakcji) i spoiwa ewentualnie domieszki i dodatki. Po pirwsze spoiwo jest najsłabszym "elementem" w betonie a po drugie jeżeli wokół zbrojenia będzie go za dużo to w innych miejscach może go brakować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 18.06.2006 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Jak się przyłoży buławę wibratora do zbrojenia to zbrojenie otoczy się dosyć znaczną warstwą zazczynu cementowego co spowoduje. Jak wiadomo beton składa się z odpowiednich proporcji kruszywa (różnych frakcji) i spoiwa ewentualnie domieszki i dodatki. Po pirwsze spoiwo jest najsłabszym "elementem" w betonie a po drugie jeżeli wokół zbrojenia będzie go za dużo to w innych miejscach może go brakować. Zaczyn jest przy wibrowaniu wypychany nna wierzch. Zwykle klikusekundowe wibrowanie wystarcza chyba,że będziemy sie rozwodzić o re-wibracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts