Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Potrzebuję instrukcji używania wibratora!

Recommended Posts

:oops: :oops: 8)

No właśnie, ci co używali wibratora (do betonu :lol: ) - jak to się robi?

mój kierownik bud. mówi, że co 50 cm; 20 - 30 sek. w jednym miejscu, potem o kolejne 50 cm się przesuwamy. Czy te 20 - 30 sek. to nie za długo? Beton sie nie rozwarstwi? Pamiętam, jak ogladałam filmik Muratora, to jakoś szybciej chłopaki się uwijali. Chodzi mi na razie o wibrowanie ław. Czy najpierw zalewać do połowy, wibrować, i potem reszta i znów wibrować? Czy wibrować dopiero po zalaniu całości? :roll:

Liczę na wasze doświadczenie 8)

Gość M@riusz_Radom

Kobiety, po co Wam te nędzne bateryjne podróbki - proponuję swój - o napędzie jądrowym ! :)

A co do tych do betonu - z tego co widziałem, o podczas zalewnia betonu zanurza się go w betonie i wibruje. Nie dopatrywałym się w tym jakiejś specjalnej filozofii.

To zależy od wielkości bulawy, ale to co napisalas jest OK. 20 - 30 sekund to troche za dlugo wystarczy ok 5 i nalezy go wyciagac powoli, przy zbyt szybkim wyciaganiu moze powstac pustka pod bulawa. Wibratora trzeba uzywac caly czas podczas betonowania a nie na koniec i pilnuj zeby ci fachowcy wody do betonu nie dolewali, dla nich to ulatwia ukladanie ale bardzo spada wytrzymalosc i inne wlasciwosci betonu. Ewentualnie mozesz zamowic konsystencje K5 wtedy beton bedzie bardziej plynny.

:oops: :oops: 8)

No właśnie, ci co używali wibratora (do betonu :lol: ) - jak to się robi?

mój kierownik bud. mówi, że co 50 cm; 20 - 30 sek. w jednym miejscu, potem o kolejne 50 cm się przesuwamy. Czy te 20 - 30 sek. to nie za długo? Beton sie nie rozwarstwi? Pamiętam, jak ogladałam filmik Muratora, to jakoś szybciej chłopaki się uwijali. Chodzi mi na razie o wibrowanie ław. Czy najpierw zalewać do połowy, wibrować, i potem reszta i znów wibrować? Czy wibrować dopiero po zalaniu całości? :roll:

Liczę na wasze doświadczenie 8)

Wal do Gosia@ z Koleczkowa - ona była przy wibrowaniu, a i fabrykę tych drugich ma niedaleko... 8) może jak kupiłbyś wiekszy lateksowy model to taniej wyjdzie niż wynająć...? :lol: w końcu tam wchodzą tylko 2 paluszki...

Okazuje się, że nawet do wibrowania trzeba mieć rękę. U nas chłopaki jedne lepiej a inne gorzej wibrowały. Gorzej tzn za długo w jednym miejscu, zagapiały się gamonie jedne. :evil:

Te 30 sekund to jest max. Zresztą widać po betonie - najpierw wyłażą z niego bąbelki powietrza a chwilę później powierzchnia staje się gładziutka jak kisiel. To jest moment na wyjęcie i przesunięcie się dalej - widać po powierzchni betonu jakimi krokami należy się posuwać.

Fajnie wygląda zawibrowany beton! :wink:

Okazuje się, że nawet do wibrowania trzeba mieć rękę. U nas chłopaki jedne lepiej a inne gorzej wibrowały. Gorzej tzn za długo w jednym miejscu, zagapiały się gamonie jedne. :evil:

:D

Tekst roku ;)

P.s. czy masz namiary na tych chłopaków co się nie gapili ;)?

:D

Tekst roku ;)

P.s. czy masz namiary na tych chłopaków co się nie gapili ;)?

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Aniu, szykuj namiary, pewnie nie tylko baba teraz się do ciebie zgłosi :wink:

A ja wracam do wątku budowlanego

Tylko proszę nie przykładać buławy wibratora wgłębnego do zbrojenia ale to chyba sprawa jasna.

No i do szalunków na stropie.

Ja z powodu, że się moje chłopaki zagapiały na wibrator :evil: zrezygnowałam z wibrowania stropów.

Już przy fundamentach poczułam moc wibratora od czubka głowy aż po kostki 8) i stwierdziłam, że nie ma żartów!

--------------------------------------------------------------------------------

Namiary dla dziewczynek już przyszykowane!

:lol:

Jak się przyłoży buławę wibratora do zbrojenia to zbrojenie otoczy się dosyć znaczną warstwą zazczynu cementowego co spowoduje. Jak wiadomo beton składa się z odpowiednich proporcji kruszywa (różnych frakcji) i spoiwa ewentualnie domieszki i dodatki. Po pirwsze spoiwo jest najsłabszym "elementem" w betonie a po drugie jeżeli wokół zbrojenia będzie go za dużo to w innych miejscach może go brakować.

Jak się przyłoży buławę wibratora do zbrojenia to zbrojenie otoczy się dosyć znaczną warstwą zazczynu cementowego co spowoduje. Jak wiadomo beton składa się z odpowiednich proporcji kruszywa (różnych frakcji) i spoiwa ewentualnie domieszki i dodatki. Po pirwsze spoiwo jest najsłabszym "elementem" w betonie a po drugie jeżeli wokół zbrojenia będzie go za dużo to w innych miejscach może go brakować.

Zaczyn jest przy wibrowaniu wypychany nna wierzch. Zwykle klikusekundowe wibrowanie wystarcza chyba,że będziemy sie rozwodzić o re-wibracji.