Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy są jakieś przepisy odnośnie rowów melioracyjnych?

slawekt

Recommended Posts

witam, przy mojej działce przy drodze gminnej biegnie rów melioracyjny ale sąsiedzi zasypali rowy na wprost sowich działek i cała woda zbiera się w rowie na wprost mojej działki. Czy są jakieś przepisy żeby wyegzekwowac od gminy lub sąsiadów udrożnienie rowu melioracyjnego?

witam, przy mojej działce przy drodze gminnej biegnie rów melioracyjny ale sąsiedzi zasypali rowy na wprost sowich działek i cała woda zbiera się w rowie na wprost mojej działki. Czy są jakieś przepisy żeby wyegzekwowac od gminy lub sąsiadów udrożnienie rowu melioracyjnego?

1. Jak przy drodze gminnej to może nie być to rów melioracyjny tylko drogowy..jak zwał tak zwał ale właściciel jest inny:)

2. Rowami melioracyjnymi powinna zarządzać tzw. Spółka Wodna ,spytaj się w Twojej Gminie/Powiecie o adres takowej spółki.Możesz też spytać się w Wydziale Rolnictwa czy rów nie jest w ich władaniu

3. Możesz także uderzyć do zarządcy drogi ,najpewniej to Urzad Gminy bądź Urząd Miasta,w skrajnych przypadkach właścicielem jest Zarzad Dróg Wojewódzkich lub w mieście odpowiednik Zarząd Dróg Miejskich

4. Rowu drogowego a tym bardziej melioracyjnego nie można ot tak zasypać,wezwij "municypalnych" lub kogoś z gminy.Sąsiedzi powinni otrzymać normalny mandat. W tym momencie zaburzają stosunki wodne na sąsiedniej działce. Poza tym przed uzyskaniem pozwolenia na budowę uzgadniasz tzw. lokalizację wjazdu na teren działki.Jeśli wjazd jest poprzez rów ,nalezy wykonać projekt przepustu na rowie nad którym jest zjazd na działkę,bez tego działka jest traktowana jako "bezdojazdowa".

pozwolenie już mam [projekt mostku też], ale w urzędzie gminy siędza ignoranci i twierdzą że się nie da z tym nic zrobić itp. dlatego zstanawiam się czy jest jakiś konkretny przepis który mogę im zacytować zeby ich zmusić do działania.

• 3 years później...
wlasnie kupilem dzialkę, która nie ma wjazdu bo na granicy drogi i działki przepływa rów melioracyjny - planujemy rozpoczecie budowy za 3 lata ale juz dzisiaj chciałbym wykonać wjazd. Kto moze taki projekt wykonac i gdzie się go składa? czy jest to kosztowne przedsięwzięcie?

fajne

rów przepływa

dowiedz się w Gminie kto jest właścicielem drogi

i tam zapytaj co musisz, oby nie była to droga krajowa :D

ja położyłem rury kanalizacyjne (taki prowizoryczny przepust) i zasypałem

a raczej nie ja, a bystre chłopaki z okolicy

na razie nikt mnie nie ściga