Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCY - jak dobrze zlutować rurę spustowš z ocynku ?

Recommended Posts

Szukam porady kogoœ doœwiadczonego w zakresie napraw dekarskich.

Po 12 latach pękła mi rura spustowa w orynnowaniu ze stali ocynkowanej (o dokładnie na lutowaniu kolano łšczšce rynnę z rurš). Rok temu gostek malujšcy dach podjšł się naprawy tego, ale robił to bez demontażu i z drabiny, a może nie przyłożył się , bo po 3- miesišcach znowu puœciło. Teraz pora roku dopinguje do napraw i należałoby znowu spróbować zlutować uszkodzone kolano.

Teorię lutowania +/- znam (podpatrywałem kiedyœ roboty dekarskie), ale chciałbym upewnić się czy nie popełnię jakiegoœ błędu. A więc oszyœcić z farby (najlepiej chyba opalić lub zeskrobać i doczyœcić papierem œciernym lub druciankš), potem czysty metal pomazać kwasem (odtłuszczenie), mocno rozgrzać rurę lutownicš (1000 W chyba wystarczy) i jak rura będzie goršca nanosić lut (mam taki w "laskach" nr 80). Czy sš teraz jakieœ preparaty wspomagajace lutowanie? Czy można pomóc sobie takim "długopisowym" palinikiem na gaz do zapalniczek? (za 7 zł w hipermarketach). Czy mam dobrš cynę, albo jaka jest dobra? I jeszcze: czy zdejmować całš rurę (to aż 12 mb) i jest obawa, że może przy zdejmowaniu puœcić w innych miejscach. Czy można lutować z rusztowania bez demontażu?

Wymyœliłem też, żeby po zlutowaniu dla pewnoœci w 3-ch punktach wzmocnić paskami z blachy chwyconymi na nity zrywalne. U sšsiada jest ekipa z rusztowaniami i jutro lub pojutrze mogš się tym zajšć, dlatego prosiłbym o szybkie podpowiedzi. Będę wdzięczny za fachowe porady. Czy 100 zł za takš robotę jest OK.

Zapytałem się o teorię lutowania a dowiedziałem się, że jestem typowym Polakiem.

Dziękuję - odbieram to jako komplement.

Typowy Polak nie poddaje się i "walczy", potrafi rozwiązywać problemy małymi nakładami - może dlatego cenią nas jako pracowników na "zachodzie". Ale nowe pokolenie już zatraca te cechy.

Rozumę, że "niepolak" jak mu pęknie wężyk w baterii prysznicowej to wymienia całą baterię (bo to już złom), ku radości handlujących sprzętem lub najlepiej niech dzwoni po majstra.

Tak może będą robić nasze dzieci.

:lol:

P.S. rura nie jest skorodowana, pękła na lutowaniu w wyniku wyłamania bo była żle przytmocowana do ściany (3 rurhaki na 10 mb długości).

Sprawdziłem - nowy "pion" z PCV ok. 500-600 zł.

Witam. Moim zdaniem poszukaj takiego fachowca, który powie " tu trzeba zrobić wstawkę" i to jemu zleć naprawę. Tam najprawdopodobnie "rozszedł" sie materiał i sciany "pracują" inaczej niż od "nowości". Każde lutowanie (tylko) nie zapewni dobrego połączenia (naprawy). "Wstawka" (wąziutki skrawek blachy) spowoduje, że niejako uszkodzenie rozłoży sie na wiekszą płaszczyznę i połączenie będzie pewniejsze.

Pozdrawiam

Witam

przepis na lutowanie

1Lutownica min 250W

2.cyna lc 60 w lasce

3 woda lutownicza czyli roztwór chlorku cynku tj kwas solny + blaszka z baterii,trzeba wrzucić tyle blaszki az sie przestanie gotowac a później rozcieńczć wodą 2:1 CZYSTY KWAS NIE MOŻE BYC BO ZNISZCZY CYNK NA BLASZE. rynnę oczyśc szczotką ,posmaruj wodą lut aby odtłuścic i miejsca łączenia pobiel cyną .Lutując nabierz cyny na grot i zgrzewaj przez blachę aż lut będzie wypływał.Palnika raczej nie stosuj bo stopisz cynk i będzie korodować.

Masz rację za to nas cenią że coś potrafimy,a pieniądze na ulicy nie leżą

Powodzenia

Marek

Jak nie zlutuję to będę wymieniał na nowe. Zlutowanie ok. 100 zł, nowe 300-400 zł. To po co przepłacać ?

Typowa "polska mentalnosc"

Wymienisz , wydasz 300zl masz spokoj na nastepne 15 lat.

Zalutujesz, wydasz 100zl masz spokoj na rok.

Wybor nalezy do Ciebie!!!!

Skąd takie ceny?

Kolano stalowe ocynkowane 300PLN? Wg mnie to nie może kosztować więcej niź 20PLN

A lutowanie 100PLN? Jeżeli sam to chcesz zrobić to koszt jest równy kawałkowi cyny, który zużyjesz, więc dlaczego 100PLN?