Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ELEKTRA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć,

Nie tylko się zdecydowaliśmy, ale już są gotowe fundamenty.

Czy też się interesujesz tym projektem?

Pozdrawiam

cześć

Ile wyszlo wam bloczków betonowych na ścianę fundamentową i ile bylo warstw. jak je murowaliśćie: wzdłuż czy w poprzek???

pozdrawiam

Cześć Artek,

Zadziałam teraz jako rzecznik prasowy męża i przekażę Ci uzyskane od niego informacje:

1) bloczków betonowych na ścianę fundamentową zużyliśmy 2150 - 2200 mniej więcej, bo nie są wymurowane jeszcze stopy pod słupy: na tarasie i przy wejściu,

2) w garażu jest 7 warstw, na pozostałej części budynku 9,

3) murowaliśmy wzdłuż.

Pozdrawiam Ela

Witam wszystkich,

Zulcia dziękuję za zdjęcia. Widać różnicę w wyglądzie Twojego i p.Artura domu. Niby Elektra a jednak inna.

Myślę Elu, że nasze też będą się różniły.Oj kiedy dojdziemy do tego stanu :cry:

Elu u nas też jeśli chodzi o działkę jest tragicznie. Przeokropne błoto i glina. Obawiamy się, ze będą problemy z dowózką materiałów i z rozpoczęciem budowy w marcu. Musimy jak najszybciej utwardzać drogę.

Napisz jak planujesz elewację? Ja jestem pod wrazeniem tej kolorystyki jak w projekcie i dlatego planuję dachówkę w kolorze czekoladowym. Szukam też takich płytek z piaskowca. Jeśli masz coś godnego polecenia to proszę prześlij.

Kominek na zewnątrz, no cóż. Nasz projektant argumentował likwidację: dodatkowy koszt, będzie brudził elewację i tak naprawdę to pewnie rzadko go odpalimy. Nie chciałabym w nim smażyć "kiełbasek" jak planuje Zulcia, bardziej tak dla klimatu wrzucic drewienko, zwłaszcza że taras mamy niestety od północy. Twoje ustawienie jest idealne.

Dodatkowo jak usunę kominek bedzie fajny kąt na tarasie na stół.

Z tą pralnią też sie zastanawiam. Mąz mi sugeruje, że lepiej pralnię na parterze, ale gdzie? Może w łazience. Planujemy wejście do łazienki na dole od sypialni. Okno jedno usunęliśmy.Jak pisze Zulcia sypialnie małe, brakuje mi miejsca na garderobę.

Czy coś z tym problemem wymyśliłyście?

Elu czy obejrzałaś już na wizji dom p.Artura? Ze zdjęć salon wydaje nam się mały i dom jakiś wąski od tarasu. Mam nadzieje, że to tylko złudzenie.

A i jeszcze jedna sprawa- słupy na tarasie - ja planuje mimo wszystko drewniane, a Ty.

Czy rozważaliście ogrzewanie - piec na ekogroszek?

Jakie schody? Drewniane czy murowane? Czy ktoś zna cenę drewnianych okien, jaka różnica?

Pozdrawiamy i do następnego razu

Dorota z rodzinką

Witam,

Dorotko, planowanie elewacji trwa. Wizualizacja Elektry na stronach Dobrych Domów również bardzo mi się podoba , ale myślę, że trudno będzie w rzeczywistości znaleźć materiały w takich kolorach. Wobec tego szukamy jakiejś alternatywy (np. zamiast piaskowca płytki klinkierowe). Słupy na tarasie będą drewniane i zrobimy też te drewniane elementy dekoracyjne dachu. Natomiast okien drewnianych nie przewidujemy.

Jeżeli chodzi o wykorzystanie pomieszczeń na parterze, to wymyśliliśmy to sobie trochę inaczej niż Ty, a mianowicie: duża łazienka będzie "publiczna", mała łazienka została trochę przebudowana i będzie służyła za garderobę podręczną (kurtki, buty i akcesoria do porządków). Schody będą betonowe. Otwarta pozostaje kwestia czy je zabudowywać, ale to można rozstrzygnąć później, gdy już będą ściany. W sypialni planujemy po prostu szafę. Ogrzewać będziemy gazem, wobec czego część pomieszczenia gospodarczego będziemy mogli wykorzystać jako spiżarnię.

Elektry Artura jeszcze nie oglądaliśmy, ale się wybieramy.

Pozdrawiam Wszystkich :D

Ela

Witam,

Elu czy widziałaś to forum MARSA

http://forum.muratordom.pl/mars-iwonki-i-tomania-ogromna-przygoda-z-bu,t103193.htm?highlight=mars

Mars jak pewnie wiesz bardzo podobny jest do Elektry. Tak jakby uboższa jej wersja.

Bardzo podoba mi się kolor dachu jak wykonali Tomasz i Iwona. Fajne relacje z budowy.

Jakoś tak daleko jeszcze u nas. Nie mogę się doczekać piewszej wkopanej łopaty, a co dopiero stan surowy.

Pozdrawiam

Witam Wszystkich bardzo serdecznie. Pozwólcie, że poobserwuję Wasze działania i pomysły związane z Elektrą. Chociaż do realizacji u mnie jeszcze daleko. Projekt bardzo mi się podoba, w szczególności ten okap nad tarasem i właśnie kominek zewnętrzny. Też widzę ogromną potrzebę dodania spiżarki. Póki co będę Wam kibicować.

Pozdrawiam,

Maria

• 4 weeks później...

Witam ponownie

Jak tam postepy? U mnie już okna wstawione, ocieplenia wewnetrzne prawie skończone a teraz elektrycy działają. W marcu tynki wewnetrzne a w kwietniu hydraulicy.

Postaram się zrobić pare nowych fotek. W garazu będzie "poddasze użytkowe" (składzik na szpargały). Przy budowie i ociepleniu garażu zwróćcie uwagę na dwa miejsca po obu stronach wnętrza dachu garażu - trzeba je uszczelnić i ocieplić - zrobiliśmy płyty OSB i wełnę.

W kuchni uwaga na wyjście wentylacji w suficie - przemyślcie je bo wg projektu będzie na środku sufitu a nie przy ścianie -może być problem z doprowadzeniem do okapu.

Piwko od Eli wypiłem za Ich zdrowie i pomyślność.

Pozdrowienia dla budujących.

Artur + 3 damy

• 2 weeks później...

Witam Wszystkich,

Artur jeszcze raz wielkie dzięki za oprowadzenie po domu i wszelkie informacje :)

A więc widzieliśmy Elektrę. Bardzo nam się podobała. Dom jest duży i przestrzenny. Nie ma żadnych wąskich gardeł (z tym, że nie było jeszcze schodów). Jedynie salon wydał mi się mniejszy niż go sobie wyobrażałam patrząc na projekt. Może to wynika z tego, że ma kształt zbliżony do kwadratu. Był za to bardzo jasny i super prezentowały się w nim duże okna wykuszowe i tarasowe.

Na poddaszu (z podniesioną ścianką kolankową) przestrzenie są naprawdę duże, co daje sporo możliwości do ich aranżacji. Ponadto jest też możliwość zrobienia sporego strychu nad garażem.

Jeżeli chodzi o zagospodarowanie poddasza to u nas będzie ono wyglądało mniej więcej tak:

http://elzbieta.2906.webpark.pl/rzut_poddasza.jpg

Podane na tym rzucie powierzchnie to powierzchnie podłóg. Na garderoby w pokojach wykorzystane zostały ściany z największymi skosami, być może zamiast zwykłych drzwi zastosujemy w nich drzwi przesuwane (takie jak w szafach wnękowych).

Artur mam do Ciebie prośbę, czy mógłbyś przy okazji robienia zdjęć Elektrze zrobić zdjęcie ściany z oknem dachowym w saloniku na poddaszu (jakie ono ma u Ciebie wymiary - czy takie jak w projekcie?) oraz chciałam zapytać o poddasze-strych w garażu - jaką techniką jest zrobiony strop.

Mam też pytanie do Zulci. A mianowicie o namiary na sklep-salon, w którym kupowałaś swoje okna, bo z tego co pisałaś wcześniej jest godny polecenia.

Jeżeli chodzi o zaawansowanie prac u nas to niestety nadal czekamy na kilka suchych dni żeby dowieźć materiał na działkę. Prace mają ruszyć w pierwszej połowie kwietnia. Nabyliśmy już za to drzewo na więźbę i dachówki, które również leżakują w sprzedawców. Korzystając z przestoju chcielibyśmy się więc rozejrzeć jeszcze za oknami i drzwiami.

Dorotko, a co tam u Ciebie? Mam nadzieję, że na północy aura bardziej sprzyja budującym.

Pozdrawiam wszystkich – już budujących i planujących budowę

Ela z rodzinką

Witam

Zmieniłem zdjecia w galerii na aktualniejsze. Widać tam okna w hall'u na górze i w jednym z pokojów. Okno na hall jest takie jak w projekcie i jest bardzo widno. Dodatkowo do najwiekszego pokoju na górze wstawiliśmy 2 okna - nieco mniejsze niż to w hall'u - traktujcie to jako absolutną konieczność także u siebie - no chyba ż e macie bezpłatną taryfę ekektryczną ;-). Widać je na zdjęciach.

Strop w garażu jest zrobiony z płyty podwieszonej.

Pozdrawiam

Artur

• 2 weeks później...

Witajcie,

przepraszam Elu , że nie odpisałam, ale jakoś ostatnio nie było czasu tu zajrzeć.

Jeżeli o nas chodzi i naszą budowę to sytuacja nie jest za słodka.

Zrobiliśmy wykopy pod fundamenty 2 tygodnie temu i jak chcieliśmy zalewać to spadło 10cm sniegu. Obecnie wykopy się obsypały i są zapełnione wodą...widok niezaoptymistyczny. Utwardzamy jeszcze drogę i tak ciągle toniemy w błocie. Chyba za szybko zaczęliśmy i tak to bywa.

Elu analizowałam Twój rozkład góry i nie ukrywam , że podoba mi się. Rozumiem, że zdecydowaliście się na podniesienie ściany kolankowej- czy zdecydowaliście się również na przedłużenie dachu ( żeby zachować proporcje domu)?

Mam nadzieję, że niebawem się sytuacja zmieni na lepsze.

Życzę powodzenia i do następnego razu.

Z pozdrowieniami Dorota, Agatka i Piotr

Cześć Dorotko,

My też przechodzimy właśnie szkołę cierpliwości. Na naszą działke nadal nie można wjechać, a nasz murarz w tym czasie wybudował już i nakrył inny dom.

Jeżeli chodzi o poddasze to ściankę kolankową podnosimy o około 50 cm (tak jak to jest u Artura), a okap wydłużamy o 30 cm.

Życzę dużo słońca i serdecznie pozdrawiam

Ela

• 2 weeks później...

Witam Współbudujących

U mnie po elektryce, tynkach a teraz działa hydraulik. Na razie położył ogrzewanie podłogowa (dodałem 1 zdjęcie). Po tynkach salon zyskał optycznie kilka metrów ;-).

Mam ważną uwagę - przedyskutujcie przed zalaniem stropów mozliwość wydłużenia otworu na schody w stropie piętra - w celu wydłużenia przestrzeni na schody (w kierunku okna dachowego) a zmniejszenia hallu na piętrze. Może to pozwolić na zrobienie schodów ze spocznikiem - będzie łatwiej się chodzić. Hall pozostanie wystarczająco duży. U nas niestety juz na to za późno ;-(.

Aha jeszcze temat komina w kotłowni podobno przy eko-groszku powinien być wielkości 160 a nie 140 jak jest w projekcie.

Może macie pomyśł na układ mebli w salonie ale pod ścianami? - chętnie wysłucham.

Artur + 3

• 3 weeks później...

Witam,

ciesze sie ze moge poczytac o doswiadczeniach i wrazeniach osob ktore maja juz prace w zaawansowanym stadium:)

My zaczynamy budowe "wlasciwa" Elektry w sobote. Poki co mamy tylko wielki zazbrojony dol, gdyz zdecydowalismy sie na podpiwniczenie calego domku (Arturw2 poki co to dla mnie jeszcze domek ale pewnie jak bede na Twoim etapie to tez juz bedzie dom:)) a wylewanie law i fundamentow zaplanowalismy na sobote wiec jeszcze troszke potrwa zanim wyjdziemy na powierzchnie.

Bardzo mnie cieszy Wasza opinia ze domek nie wyglada tak "ciezko" jak na wizualizacjach bo tego sie troszke obawialismy szczegolnie od frontu.

Poza tym pomysl na podniesienie poddasza wydaje sie bardzo trafiony tez tak planujemy zrobic, co do zmian to jeszcze zamiast dwoch okien na taras bedziemy chcieli wstawic jedno duze.

Poza tym chyba bedzie zgodnie z projektem - przynajmniej poki co :)

Co prawda myslelismy o likwidacji scianki miedzy kuchnia a jadalnia ale znajoma nam odradzila

Pozdrawiam i czekam na kolejne doswiadczenia

• 2 weeks później...

Witam Współbudujących

U mnie juz hydraulik skończył a także posadzki wylane. Więc zmieniłem nieco zdjecia na mojej galerii Elektra w budowie.

Aha no i są wreszcie wrota garażowe - Hormanna - polecam rzeczywiście niezłe. Wydają się solidne i technicznie przemyślane.

Mam nadzieję, że u Was także do przodu.

Niestety poniesione dotąd koszty wykonania i materiałów siegneły już 350 Tys ;-(((((

Walczę dalej i pozdrawiam.

Artur +3

Witam budujących Elektrę,

Weszłam na galerie domu p.Artura - pięknieje.

My jesteśmy na etapie wylewania stropu.

Wybieram właśnie dachówkę. Mam pytanie do p.Artura jakiego producenta jest ta dachówka. Zastanawiamy się nad Rupp rubin lub syriusem - oczywiście jestem za kolorem czekoladowym. Poinformowano nas w sklepie że wstrzymano do końca roku produkcję koloru brązowego syriusa i mam teraz problem.

Artur napisz proszę jaką planujecie elewację - kolor i czy płytki klinkierowe też ( jakie).

A Wy Elu, jakie postępy.

Teraz jak już nie ma deszczu to każda wizyta na działce cieszy.

Pozdrawiam wszystkich

Z góry dziękuję za informacje.

Dorota, Agatka i Piotr

Witam

Dla Doroty:

Moja dachówka to Koramic E-32 kasztanowa angoba szlachetna.

Jeśli chodzi o elewację to bedę musiał przyoszczedzić - klinkieru raczej nie bedzie. Z kolorem mam problem bo okna (złoty orzech) nie pasują za bardzo do dachówek. Pewnie jakis blady beż albo kość słoniowa.

Pozdrowionka

Artur+3

• 4 weeks później...

Witam,

i moja Elektra też już rośnie.

Tydzień temu zalaliśmy stropy. Teraz podnieśliśmy kolankową o 2 porotermy i zaczynamy strop drewniany nad garażem.

Mam nadzieję, że w tym miesiącu urządzimy WIECHĘ.

Muszę przyznać, że do tej pory najgorszy moment był podczas wykopów pod ławy fundamentowe, pogoda deszczowa i szło to wszystko jakoś powoli.

Teraz widać już te efekty.

Zmiany jakie wprowadzilismy to: poszerzyliśmy garaż o 1,5m ( teraz ma on 41m2), dołozyliśmy 2 okna w salonie (po dwóch stronach wykuszu,o takich samych wymiarach), zmieniliśmy wyjście na taras - jedno wyjście o wymiarach 2 x 1m, usunęliśmy WC na dole dzięki czemu powiększyliśmy łazienkę i pom.gospodarcze. Przerobimy też górę.

Muszę szczerze powiedzieć, ze jestem zadowolona. Niebawem zamieszczę fotki.

A jak Wam idzie Elu i Arturze?

pozdrawiam

DOROTA, AGATKA i PIOTR