ela r. 22.11.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Cześć, Nie tylko się zdecydowaliśmy, ale już są gotowe fundamenty.Czy też się interesujesz tym projektem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturw2 26.11.2007 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Cześć od pól roku budujemy ten dom. Tak jak i Ty zaprojektowaliśmy pralnię na górze. Natomiast Wc na dole nieco powiekszyliśmy . Przedłużyliśmy ściankę dzielącą kuchnię od salonu i jest lepiej . Ale najważniejsze podnieśliśmy o ok. 50cm dach aby uzyskać dodatkową powierzchnię na piętrze. Wyszło bardzo fajnie - zysk ok18m2 ale przede wszystkim są duze pokoje na górze. Teraz 11/2007 mamy stan surowy z dachem. Wrażenia praktyczne: nieco za małe wyszły pokoje na dole (te 2 bok siebie); kuchnia z jadalnią jest wystarczająco duża; bardzo fajne są szerokie dzwi balkonowe na piętrze - dom jest wysoki i jest super widok. Rady na szybko: przesuncie drzwi dzielące kotłownię od przedsionka (wiatrołapu) aby zmniejszyć kotłownię a powiekszyć wiatrołap - to korzystna zmiana. Można także zmniejszyć szerokość tych dzwi - sa w praktyce za szerokie; uwaga na miejsce w dachu pomiędzy daszkiem nad wejściem a dachem nad garażem może powstać lód - w projekcie jest sugestia odmrażania elektrycznego - a kto za to zapłaci? Oprócz tego nie jest dobrze zaprojektowany odpływ rynnami z daszku nad wejściem -daliśmy dodatkową rynnę spustową. Jeśli macie pytania zapraszam. Pozdrowienia i życzymy powodzenia Agnieszka i Artur z dzieciakami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ela r. 28.11.2007 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Cześć! Dziękuję za odpowiedź i za pozdrowienia, a szczególnie za rady. Na pewno łatwiej jest ocenić ten projekt, gdy już można dotknąć ścian. Jeżeli chodzi o zmiany to my dla odmiany:) skróciliśmy ściankę między kuchnią a salonem, schody zamierzamy zrobić betonowe - częściowo zabudowane. Ponadto podobnie jak Wy zamierzamy podnieść ściankę kolankową o około 50 cm. Trochę się wahałam czy to nie zepsuje elewacji, ale wygrały względy praktyczne, czyli lepiej wykorzystane poddasze. Poza tym, żeby ukryć trochę tę zmianę wydłużymy okap. Ciekawa jestem, czy w związku z podwyższeniem poddasza nie było problemów z dachem i czy nie zmienił się za bardzo wygląd domu, a ponadto jak poradziliście sobie z pralnią i rozmieszczeniem pozostałych pomieszczeń na poddaszu? I jeszcze jedno pytanie, czy będziecie instalować w domu rekuperację? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam Całą Rodzinkę Ela z rodzinką (mąż i też dwie córy Dominika i Natalia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturw2 08.12.2007 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 Witam Przepraszam za długi brak odpowiedzi ale kończyłem dach i ustawiałem pracę na wiosnę. Zdjęcia elewacji zrobiłem dzisiaj i postaram się coś wrzucić z pracy w następnym tygodniu. Bedziecie mogli zobaczyć w praktyce to podniesienie. Na rysunkach projektu elewacja frontowa wyglądała moim zdaniem najgorzej- za wysoki dach. W praktyce jest dużo lepiej - w ogóle tego nie widać. Chyba będę musiał popracować nad elewacją tyłu, która była w projektach ciekawsza a teraz wygląda na troche za wysoką - ale nie ma jeszcze tarasu i okien. Te uwagi które podałem wcześniej podtrzymuję. Można się także zastanowić nad zmnejszeniem kuchni i jadalni. Wchodząc z duzego pokoju wydaje się optycznie nieco za duża (żona się nie zgadza ). Jednakże mozna to zrobić chyba tylko przesuwając ściankę oddzielającą od pokoju. Uwaga na temat okien. Te piękne łuki w dzwiach balkonowych na piętrze podwyższją cenę tych okien PCV o prawie 100% i większość firm zleca ich wykonanie wyspecjalizowanym firmom co przedłuża czas wykonania. Komplet okien PCV bez lepszych szyb i wzmocnionych okuć kosztuje 19-21 tysięcy ale nasza wersja będzie pewnie ponad 27tys ;-(. Okapu nie przedłużaliśmy bo kilka metrów od domu rosną wysokie dzrewa- byłoby jeszcze ciemniej. Pralnię wydzieliliśmy z pokoju graniczącego z łazienką na górze. Wyszedł taki wagonik szerokości 1,5m z wejściem od łazienki - niestety ślepy. Przy tym wejściu trochę przeszkadza słup drewniany konstrukcji dachowej. Podwyższenie nie zrobiło problemu dachowcom - przynajmniej nic się nie skarżyli. Generalnie dach jest trochę skomplikowany - ma wiele krzywizn i powinni go robić ludzie z dużym doświadczeniem i od razu należy poprawić to miejsce pomiędzy garażem a daszkiem nad wejściem - u mnie założyli dodatkowe elementy aby uzyskać mały skos dla lepszego odprowadzania wody. Łazienka na piętrze, garderoba oraz największy pokój (ten bez okna dachowego - nie wiem czy go nie dołożę - jest troszkę ciemny) wyglądają bardzo obszernie. Garderobą jestem nawet zdziwiony wyszedł praktycznie mały pokój. Aha i ten przedpokój na górze przy schodach jest bardzo przestronny - nic tylko usiaść z lunetą pd oknem dachowym i patrzeć w gwiazdy . U mnie murarz zasugerował też ustawienie krótkiej ścianki garderoby prostopadle do komina co skróciło korytarz ale zrobiło całkiem ładną wnękę w garderobie - idealna na półki z butami. Nie myśleliśmy o rekuperacji. Generalnie budujemy z maxa + ocieplenie. Wersja lustrzana. Pozdrawiam Artur + 3 panie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ela r. 12.12.2007 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Cześć, Dzięki za odpowiedź. Z niecierpliwością czekamy na zdjęcia Elektry w Waszym wykonaniu. Ze względu na przestój zimowy na budowie na razie zajmujemy się opracowywaniem strategii działania i wyborem materiałów. Mamy bowiem ambitny plan , aby przeprowadzić się w przyszłym roku. Będziemy budowali z betonu komórkowego plus ocieplenie. Na dachu będzie dachówka - w grę wchodzi na razie brass i roben. Okna PCV w okleinie (co myślisz o oknach Oknoplast Kraków?). Pralnia przy łazience to chyba idealne rozwiązanie, chociaż my zastanawiamy się czy nie przeznaczyć na ten cel garderoby. Artur czy nie mierzyłeś przypadkiem powierzchni pokoju, z którego wydzieliliście pralnię. Zastanawiam się czy mimo podniesienia ścianki kolankowej nie będzie zbyt mały. Pomysł skrócenia korytarza na poddaszu do zastosowania obowiązkowo, zaś zmniejszenia kuchni - chyba żart Dziękuję za wszelkie informacje, życzę powodzenia i pozdrawiam Ela z rodzinką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturw2 17.12.2007 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Witam Napisałem coś chyba 2 dni temu ale system jakoś nie przyjął moich tekstów wiec powtarzam. Zdjecia umieściłem na stronie Muratora - Budowa iremont - Mój dom galeria zdjeć - dział "Na etapie budowy - najnowsze galerie"; nazwa galerii "Elektra w budowie 2007/2008 (odbicie lustrzane)". Mała zagadka - jaki kolor oficjalnie mają nasze dachówki? Nie znam niestety okien Oknoplastu. Generalnie nie ma dużych różnic - ważne są łuki o których wspominałem. A także praktyczne rady sprzedającego - powinien pofatygować się na budowę i zobaczyć dom oraz zrobić dokładny pomiar. Orientacyjnie zmierzyłem ten mniejszy pokój na górze - długość od wejścia nieco ponad 7m szerokość w najwęższym miejscu ok 2,9 ale od balkonu do ściany przeciwległej ponad 4m. PozdrawiamArtur + 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ela r. 19.12.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Cześć, dzięki za zdjęcia. Nareszcie wiem jak ten domek wygląda "na żywo". Muszę przyznać, że spodobało mi się to co zobaczyłam. Domek wygląda dużo lżej niż na wizualizacji projektantów. Być może jest to zasługą podniesienia poddasza.Jeżeli chodzi o kolor dachówki obstawiamy "kasztan".Skoro jestem przy dachu to chciałam zapytać dlaczego zrezygnowaliście z okna dachowego nad holem?My cały czas zastanawiamy się nad układem ścian wewnątrz domu - chcielibyśmy uniknąć później zmian i przebudowy. Wobec tego mam jeszcze jedno pytanie, czy zgodzilibyście się pokazać nam swój domek? Odmowę oczywiście przyjmiemy ze zrozumieniem, ale wnosimy o pozytywne rozpatrzenie podania:) Pozdrawiam Ela z rodzinką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturw2 19.12.2007 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Witam Widzę, że wnikliwie zajmujecie się tematem. Dachówka to rzeczywiscie kolor kasztanowy - w praktyce w ostrym słońcu jest prawie wiśniowa a w dni pochmurne brązowa - jakbyśmy mieli dwa rodzaje . Okno na nad holem będzie wstawiane wczesną wiosną podobnie jak dodatkowe w pokoju nad kuchnią i reszta na pozostałej elewacji. Jeśli chce Wam się fatygować aż w pobliże Łodzi to oczywiście zapraszam, ponieważ jednak rzadko jestem obecnie na działce należało by się umówić - raczej w weekend. Chyba, że poczekacie do ok 20 stycznia wtedy juz powinni być w ciągu dnia na działce pierwsi ludzie od ocieplenia a później elektryk itd. Jak zobaczycie z bliska to pewnie zaczniesz używać słowa dom a nie domek Pozdrawiam i życzę Radosnych Świąt Bożego Narodzenia a także tego abyście następne spędzali już w nowym lokum podobnym do naszego Artur + 3 damy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ela r. 20.12.2007 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Cześć, Dziękujemy bardzo za życzenia i za zgodę na wizytację DOMU Oczywiście przed przyjazdem umówimy się z Wami, bo wolelibyśmy zwiedzać w towarzystwie gospodarzy. Mamy też nadzieję na kolejne zdjęcia w galerii. Serdecznie pozdrawiamy i ślemy życzenia Wesołych Świąt i wszelkiej pomyślności w Nowym Roku Ela z rodzinką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sol26 31.12.2007 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 witam. widzę ze nikt nie ma pomysłu na ta kuchnie...ale wpadłam na kolejny i wydaje mi się najlepszy. Tak wiec, myslę ze dobryn rozwiązaniem byłoby zrobienie spiżarki, zawsze się przydaje. http://images32.fotosik.pl/92/51a6009630429aae.jpg Powiedzcie mi tez czy mozna przesunąć wykusz blizej kuchni?? nie tak jak jest w projekcie że jest on bliżej okien salonu. Zreygnuję tym samym z balkonu nad wykuszem, bedzie normalne dachowe okno , zostanie tylko jeden balkon nad salonem. Mam nadzieje że rozumiecie. i tu moje pytanie, czy można robic az takie zmiany w projekcie?? I jak wiele by to kosztowało?? no i co myslicie o samym projekcie kuchni???Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sol26 31.12.2007 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 albo coś takiego, co by troszkę osłoniło kuchnie od salonu??: http://images34.fotosik.pl/92/0e56add5b400299f.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SDM 04.01.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Dzień dobry czy ktos buduje dom ELEKTRA z pracowni DobreDomy prosze o opinie i zdjecia z budowydzieki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SDM 04.01.2008 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 DZIEŃ DOBRYPoszukuje zdjęć z budowy oraz wszelkich wskazówek do projektu Elektra lub Mars z DobrychDomów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ela r. 10.01.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Witam w nowym roku, Artur na priv przesłałam wiadomosc w sprawie obejrzenia Waszej Elektry. Pozdrawiam Ela z rodzinką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorotaSz-B 11.01.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Witaj Elu, jak pewnie pamiętasz pisałyśmy we wrześniu o wybranym przez nas projekcie. Ucieszyłam się gdy znalazłam Waszą korespondencję. Oczywiście obejrzałam już z mężem galerię domu Pana Artura. Miło popatrzeć My zaczynamy w pierwszym terminie po zimie - jak sądzę Wy również. Nasze zmiany to poszerzenie garażu o 1,5m. My nie oddzielamy kuchni od salonu. Zamiast ścianki zrobimy wyspę. Usunęliśmy jedne drzwi balkonowe, a drugie poszerzyliśmy do 2x1m. Usunęliśmy okna w garażu, pomieszczeniu gospodarczym. Na górze zrobimy pralnię z miejsca gdzie usytuowane są obecnie w projekcie foteliki, a z garderoby na górze prasowalnię. Okna balkonowe oczywiście wyprostowaliśmy. Mamy trochę kiepską sytuację jeśli chodzi o strony świata. Proszę napiszcie jak ustawiony jest/będzie Wasz dom. A co jeśli chodzi o kominek na tarasie. Projektant nam odradza, a Wy zdecydowaliście się na niego? Dziękuję za odpowiedź i życzę powodzenia. Pozdrawiam Dorota z Piotrem i córeczką Agatką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zulcia80 14.01.2008 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Witam Wszystkich cieszę się że coraz więcej osób interesuje się Elektrą - jak dotąd miałam tylko przyjemność kontaktu z Elą na priv. (pozdrawiam mam nadzieję że moje ostatnie zdjęcia dotarły) ale widze że grono forumowiczów się rozrasta więc pozwólcie że i ja się przyłączę W skrócie: budowę rozpoczęliśmy we wrześniu - właśnie jesteśmy na etapie tynków wewnętrznych - wprowadzaliśmy mnóstwo zmian długo by wszystkie wyliczać (wyrzucaliśmy garaż, podnosiliśmy dach, zmieniliśmy kolor dachu, trochę zmian przy oknach itp....) było trochę strachu ale z efektu końcowego jestem zadowolona. Artur - co do okna dachowego w największej sypialni na górze był ostry spór mąż chciał ja nie - i jednak mąż miał rację wyszło fajnie pomieszczenie jest bardziej oświetlone Ela - dot. okien - wybraliśmy OknoPlast Kraków oczywiście zrezygnowlaiśmy z łuków koszt okna koszmarny - kost ok 16 tys (bez dachowych oczywiście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorotaSz-B 15.01.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Witam,widzę, że my jesteśmy daleko od wszystkich budujących tu Elektrę.Niestety sprawy formalne nam trochę opóźniły budowę.Zulcia czy byłaby możliwość abyś przesłała mi zdjęcia ze swojej budowy. Jeśli tak to będę wdzięczna. Napiszcie proszę jakie ogrzewanie wybieracie dla swojej Elektry - nie możemy się do końca zdecydować. Jeżeli chodzi o pralnię, to myślę, ze zrezygnujemy z naszego pomysłu i zrealizujemy według pomysłu Artura. Kuchnię planujemy wg Twojego Zulcia ( jak pamiętam) pierwszego wzoru z wyspą na środku, stół wg orginalnego projektu. Myśleliśmy o przesunięciu stołu do wykuszu, ale zabierze nam to miejsca w salonie. Nie planujemy ścianki pomiędzy salonem a kuchnią. Pozdrawiam Wszystkich do kolejnego razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zulcia80 15.01.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Hej Zdjęcia dodałam Galeria Murator," na etapie budowy" - Elektra co do ogrzewania to zdecydowalismy się na ogrzewanie gazowe ( + rozprowadzamy ogrzewanie kominkowe na 2 sypialnie na górze i 1 małą bezpośrednio przylegającą do komina), ogrzewanie podłogowe w łazienkach, hall, kuchnia, wiatrołap - reszta grzejniki (właśnie jesteśmy świeżo po zakupie całej instalacji) jeśli natomiast chodzi o połączenie kuchni z salonem to tak - nie wstawialiśmy tej ścianki która jest w projekcie (w praktyce - według mnie - salon i jadalnia nie jest za duży, nie widać tam tych metrów - (nie wiem może mam tylko takie odczucie bo wychowywyałam się w dużym domu) - więc ta ścianka zmienjszyła by go jeszcze bardziej - zamierzam w tym miejscu zrobić typowy barek z wysokimi krzesłami jeszcze trochę z praktyki: narożna sypialnia na dole - w projekcie ma 2 okna - proponuję zrezygnować z jednego - pokoiki są malutkie - przy tym drugim oknie ten pokój jest bardzo nieustawny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ela r. 15.01.2008 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Witam, Dorotko i Zulciu cieszę się, że się odezwałyście. Z niecierpliwością czekamy na prawdziwą wiosnę, żeby ruszyć z pracami (na razie w związku z roztopami działka jest odcięta od świata). Artur i Zulcia nieco nas wyprzedzili, ale niech tylko trochę obeschnie Dorotko, Z ustawienia domu na działce jesteśmy zadowoleni. Wejście do domu jest od strony wschodniej, wykusz w salonie od południowej, a taras od zachodniej. Pomysł z kominkiem na tarasie bardzo nam się podoba, chociaż nie znamy nikogo, kto by taki użytkował. Dlatego los tego kominka może być jeszcze różny. A czym argumentował Wasz projektant jego likwidację? Ważą się również losy drzwi balkonowych (czy prostować) i usytuowania pralni na poddaszu. Zulcia, Zdjęcia oczywiście otrzymałam i jeszcze raz serdecznie za nie dziękuję. Co zdecydowało, że wybraliście Oknoplast? Pozdrawiam wszystkich budujących Elektrę i życzę powodzenia Ela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zulcia80 16.01.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Elu okna Oknoplastu polecał nam przede wszystkim nasz "majster" (pan który prowadzi nam budowę) - mamy ogranicziny budżet szukaliśmy więc szukaliśmy dobrych okien PCV - pozatym opieraliśmy się tez na opini na znajomych i ludzi którzy już je uzytkują. Nie były najtańsze z PCV (ok 3 tys różnicy). W praktyce bardzo ładnie i solidnie wykonane - no i przede wszystkim nie było prloblemu z realizacją zamówienia i terminami. Co do kominka na tarasie - u nas będzie - będzie spełaniał funkcję grilla - już przy budowie przystosowaliśmy do tego celu komin - więc nie będzie problemu że zapach z zewnątrz będzie rozchodził się po domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts