Rysiu 18.06.2006 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Siemka. Mój wykonawca kupił styropian na elewację bez tych frezów (takich zakładek), tylko normalny. Zastanawiam się, czy nie będzie mostków przez te mikro szpary. A może się czepiam? Moż enie będzie mikro szpar? Miałem już parę przebojów z Nim i chciałbym znać wasza opinię zanim zrobię kolejna aferę.. (bo jeszcze nie przyklejony). To co, bardzo źle że jest normalny bez zakładek? Pozdro, Rysiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gibzwein 18.06.2006 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Lepszy jest z frezami, ale może być i bez tylko szczeliny trzeba wypełniać pianką. Nawet przy frezowanym przy docinkach trzeba wypełniać pianką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekkkk 18.06.2006 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 nie ma tragedi może być i bez frezów z frezami po prostu jest trochę lepszy wszystko zależy od staranności ułożenia to jest ważniejsze aby nie zapełniać szpar klejem tylko pianką i aby cała bryła budynku była ocieplona i oceplenie poddasza łączyło się z ociepleniem ścian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 18.06.2006 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Oj chyba próbuja cię wprowadzić w błąd. W takim wypadku płyty kładzie się na zakład!! Ale musiałbyś mieć płyty o grubośći o połowę mniejsze...Jeśli zakup sytropianu nie jest taki jaki miał być to ja bym w to wogóle nie wszedł!! Szparki z pianką będą miały na 100& inną przenikliwość cieplną...a tam już może wejść mróz. To nie twoja wina. A ryzyko duże i to, że może się to odbić czkawką to twoim portfelu jeśli chodzi o koszty exploatacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiu 19.06.2006 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Cześć, W zasadzie nie bylo mowy jaki styropian ma być, czy z freazami czy nie. I gadalem dzis z wykonawca, on wogle nie chce robić nawet pianką, twierdzi, że to będzie bardzo szczelnie przylegać. Sam już nie wiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaskaa 19.06.2006 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Robiłabym albo na zakład albo frezowany. Na inne wykonanie nie zgodziłabym się. Widziałam płyty styropianowe, które po teroetycznie dobrym ułożeniu nie schodziły się na wszyskich krawędziach (np. nie trzymały kąta prostego) i co wtedy zrobi wykonawca - będzie je równał?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 19.06.2006 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Robiłabym albo na zakład albo frezowany. Na inne wykonanie nie zgodziłabym się. Widziałam płyty styropianowe, które po teroetycznie dobrym ułożeniu nie schodziły się na wszyskich krawędziach (np. nie trzymały kąta prostego) i co wtedy zrobi wykonawca - będzie je równał?? Pianka niekoprężna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 20.06.2006 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Każda pianka nie ma takich parametrów jak styropian... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 20.06.2006 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Każda pianka nie ma takich parametrów jak styropian... lambda 0,032 to jest taka zła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzejzs 20.06.2006 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Wydaje się że styropian w tym przypadku czy frezowany czy nie- nie ma większego znaczenia pod warunkiem przyzwoitego wykonawstwa. Ewentualne szpary są i tak zamykane od zewnatrz. Czyli wypełnia je powietrze, które jest najlepszym izolatorem. Największe straty ciepła są związane z wentylacją, oknami, dzweiami i kominem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 21.06.2006 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 lambda 0,032 to jest taka zła? I myślisz, że kryje tak samo jak syropian...a mam wierzyć w te info?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.06.2006 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 lambda 0,032 to jest taka zła? I myślisz, że kryje tak samo jak syropian...a mam wierzyć w te info?? Nie wiem co rozumiesz pod postacią 'kryje" BTW Żebyś mnie nie rozumiał na opak - nie uważam ,że rozwiązanie ze zwykłym styropianem kontra frezowany jest równorzędne ale nie uważam, tez ,że znacznie gorsze - jak z wełną czynnik ceny do efektywności do rozważenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokar 21.06.2006 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Dokładnie tak. Frez daje 100% pewność, że nie porobią się mostki. Jest tylko jedno ale - jak "miś" dostaje styro z frezem do położenia na budynku, to przestaje z automatu przykładać się do dokładnego łączenia na styk płyt ze sobą. W końcu ma frez, nie? I fajno jest. Jeszcze jedno - styropian i tak będzie przycinany w narożnikach, szczytach, przy otworach okiennych. Czy ma frez, czy nie, trzeba szczeliny wypełnić, najlepiej niskorozprężną pianką. A jeszcze przyciąć płytę z frezem tak, żeby pasował, a do tego kształt i wymiar grał, to mało który "miś" potrafi. "Się rozłazi, panie! Wymiaru nie trzymi..." Pełny ubaw tak stanąć i patrzeć jak przymierzają taką pociętą płytę i za ch.. nie pasi. Płyty muszą dobrze przylegać, żeby nie było cyrków z zaciąganiem siatki zaprawą zbrojącą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 21.06.2006 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 szczeliny musza byc pozatykane - pianka - i taki "spec" co tego nie zechce robic to tzreba go gnac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiu 22.06.2006 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Hej, Trochę się uspokoiłem. Zmina koncepcji. Jako ze ma byc u mnie styro 15, wykonawca naklei 10 a na to potem 5, w taki sposób, żeby przykrywał szpary 10. Fajnie, nie? Tylko trzeba go będzie pilnować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heniek 22.06.2006 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Witam.Tak sobie czytam i zastanawiam się czy dwie warstwy to dobry pomysł. Czym to będziesz kleił? O ile dobrze pamiętam, to Sp5es kiedyś się na ten temat wypowiadał. Nie bardzo mam czas teraz poszukać tego postu, dlatego troszkę podciągam do góry.Pozdrawiam, Heniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 22.06.2006 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Hej, Trochę się uspokoiłem. Zmina koncepcji. Jako ze ma byc u mnie styro 15, wykonawca naklei 10 a na to potem 5, w taki sposób, żeby przykrywał szpary 10. Fajnie, nie? Tylko trzeba go będzie pilnować... A czym przyklei styropian do styropianu? Jaki producent systemu ociepleń dopuszcza takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 22.06.2006 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Dokładnie tak. Frez daje 100% pewność, że nie porobią się mostki.quote] Dokładnie o to chodziło. Nie wiem jak wygląda sprawa techniczna, chodzi o 2 warstwy styropianu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts