Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mokra smoła w kominie

Recommended Posts

Pierwszy sezon palę piecem na węgiel w domku jednorodzinnym . Jest to piec dolnego spalania z nadmuchem . Paliłem właściwie eko- groszkiem i troszke drewnem na początku sezonu . Przekrój mam mały komina wcześniej były piece kaflowe. Komin ten często mi się zapychał i wzywałem kilkakrotnie kominiarza.

Pytanie moje z prośbą o pomoc brzmi dlaczego pojawiła się mokra smoła (boje się, że wyjdzie mi przez tynk do środka), co robiłem źle i czy wkład z rury do prostokątnego o małym przekroju komina ma jakiś sens.

Komin jest szczelny.

Drugie pytanie czy wykorzystanie dodatkowo równolegle idącego kanału wentylacyjnego poprawiło by wyciąg spalin.(kanał ten nie jest wykorzystywany do wentylacji).

Słyszałem też ze istnieje jakiś środek chemiczny do wypalania-czyszczenia komina.

Mały komin, to mało powietrza do spalania, a więc spalanie niepełne. To co normalnie powinno być spalone jest wyrzucane poza kocioł do komina i tam następuje wykraplanie tego na ściankach komina. Kocioł ma małą sprawność.

Wkładka zapobiegnie wystąpieniu tej niespalonej smoły na zewnątrz. Jednak nie zlikwiduje zjawiska.

Łączenie dwóch przewodów w jeden nie zawsze zdaje egzamin, ale czasami pomaga.

Są tutaj na forum ludzie którzy chwalą sobie ten sposób.

• 6 years później...

Grash chyba mieszkasz na ulicy Niwka Stara w tym Puszczykowie k/byłego ośrodka szkoleniowego dla kominiarzy, bynajmniej najlepszego jaki dotychczas był, ale wszystko co dobre nie trwa wiecznie.

Bristo, mam dla Ciebie tylko jedną radę w tym temacie, zapewniam, że zadziała w 100%, to budowa nowego komina,

innych 100% i skutecznych rozwiązań w takich przypadkach nie ma, są tylko półśrodki wracające z problemem jak bumerang.