Teresa111 18.06.2006 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Witam, Czy grzałki do grzejników które ostatnio widziałam na allegro są stosowane tylko do grzejników łazienkowych? Mam takie zapytanie czy można je zastosować do grzejnika w pokoju, właściwie chodzi mi o pokój dziecinny, nie chcę uruchamiać CO dla nagrzania tylko jednego pokoju i tak pomyślałam, czy jest możliwe dogrzanie poprzez zamontowanie takiej właśnie grzałki. Pozostaje również zapytanie dotyczące mocy grzałki. Te które widziałam mają ok 1000-1200W, nie wiem czy to wystarczy na grzejnik o którym mi chodzi ponieważ jest dość duży. Czy jeżeli grzałka będzie o mniejszej mocy oznaczać to będzie iż nagrzeje wodę w grzejniku ale będzie musiała długo pracować czy wogóle będą problemy z nagrzaniem wody? Tak się zastanawiam, ponieważ np, bojler 100-150 litrów posiada grzałkę 1500W i myślę że w takim razie taki grzejnik powienien zadowolić się np. 500W. Czy mylę się czy jednak logicznie kombinuję? Bardzo proszę o wypowiedż znawców tematu i dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 20.06.2006 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Witam napisz jaki grzejnik masz na myśli bo jeżeli stalowy panelowy to raczej to niewykonalne natomiast przy grzejnikach aluminiowych członowych lub żeliwnych to jak najbardziej można zastosować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teresa111 20.06.2006 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Grzejnik jest żeliwny zbudowany z żeberek długich na około 100cm, jest ich w sumie 15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław50 26.11.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Witam, Pozostaje również zapytanie dotyczące mocy grzałki. Te które widziałam mają ok 1000-1200W, nie wiem czy to wystarczy na grzejnik o którym mi chodzi ponieważ jest dość duży. Czy jeżeli grzałka będzie o mniejszej mocy oznaczać to będzie iż nagrzeje wodę w grzejniku ale będzie musiała długo pracować czy wogóle będą problemy z nagrzaniem wody? Tak się zastanawiam, ponieważ np, bojler 100-150 litrów posiada grzałkę 1500W i myślę że w takim razie taki grzejnik powienien zadowolić się np. 500W. Czy mylę się czy jednak logicznie kombinuję? Bardzo proszę o wypowiedż znawców tematu i dziękuję. Grzałki w bojlerach są dużej mocy, ponieważ z bojlera pobierana jest często woda - napływa nowa zimna i trzeba ją ogrzewać. Grzejnik w pokoju ma za zadanie ogrzać tylko Twój pokój. Moc trzeba dobrać zatem do wielkości pokoju i do pory roku. Jeżeli chcesz dogrzać tylko wiosną i jesienią zanim uruchomisz cały system grzewczy to wystarczy Ci około 50-80 W /m2 np. taka grzałka: http://www.sklep.termek.pl/pl/p/grzalka-12-300W25-z-term/5568 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts