Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przeróbka budynku gospodarczego na mieszkanie

eduardoo

Recommended Posts

Myjka nie wchodzi w rachubę. Użyta woda wsiąknie w grunt i będzie dalej woniało. Jak narazie zbiłem cały tynk, później wyrzucę posadzkę i okło pół metra ziemi pod nią. Nasypię nowego piasku,na to "ślepa" posadzka z izolacją itd. Chodzi mi tylko o to żeby zneutralizować to co wsiąkło w cegły.

eee ja własnie jestem na etapie wykonczeniowym takiego "wynalazku" :D

tez przerobiłem obore i nawet nie śmierdzi teraz hehe, ja wybrałem metr gruntu(było tego mase piachu i nawozu hehe).Nie smarowałem zadnymi preparatami, tylko zbiłem tynki,oczyściłem cegły i wietrzyłem to z miesiąc(drzwi i okna otwarte na full), ta wyjatkowa nuta zapachowa to nie tylko od zwierzat ale tez od wilgoci, wiec trzeba by usunąć wilgoć. Swoja droga jesli jest jakis srodek do usuwania tego smrodku to chetnie sam bym uzyl bo mam jeszcze jedno takie pomieszczenie do przerobienia i nie chce mi sie wietrzyc znowu :wink:

a moze zatynkowac a na to gkb??/ ja tak zrobiłem. :wink:

• 4 weeks później...
Panowie. Jeśli już przerabiacie takie obiekty na mieszkalne to proponowałbym sprawdzić czy w tych budynkach jest izolacja pozioma ścian, bo jesli nie ma to jest kłopot z powodu kapilarnego podciągania wilgoci od gruntu. Więc przede wszystkim izolowanie, suszenie zarówno ścian, tynków jak i posadzek. Kiedy już bedzie to wszystko suche wykonujcie wykańczanie tych budynków dowolnymi dla Was metodami. Ja juz sprzedaję chemię budowlaną 6 lat i niestety nie zetknąłem się nigdy z takimi środkami. Są jakieś tam preparaty odgrzybiające czy izolujące ściany ale wydaje mi się iż zbicie tynków, osuszenie scian jak już wspomniałem i wykonanie wykończenia od nowa powinno pomóc :)

Dzięki serdeczne. Właśnie stwierdziłem, że nie ma izolacji poziomej i z fachowcem robimy ją. Roboty od cholery, ale opłaci się. mimo, że nie stwierdziliśmy ewidentnego podsiąkania. Poradzono mi tylko zastosować środki przeciwgrzybiczne i to wszystko. Jeżeli kolega chandlujący chemią stwierdził, że innych nie ma to niema co cudować. Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie. Pozdrówka.