Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GARDEROBA: Wyposażenie garderoby, jak urządzić wnętrze?

tombi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 460
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Razem z mezem planujemy stworzenie garderoby, kosztem i tak nie duzych pokoi. Prosze o rade, jakie wymiary powinna miec optymalna garderoba - biorac pod uwage ograniczona powierzchnie. Chodzi mi o to w jaki optymalny sposob wykorzystac kazy centymetr pomieszczenia. Jaka powinna byc minimalana odleglosc pomiedzy regalami?

Pozdrawiam

Ja też mam ograniczoną powierzchnię i marzy mi się garderoba i myślę o czymś w stylu szafy z przesuwnymi drzwiami,część na wieszaki część na różne inne drobiazgi tu bardzo sobie chwalę szuflady-koszyki o różnej wysokości 0,25 m i 0,50m.Obecnie mam taką szafę ale ze względu na b.małą pow. mieszkania jest proporcjonalna czyli mała ale funkconalna.Przed kurzem zabezpiecza zakończenie drzwi-takie szczoteczki,chociaż mieszkam na Śląsku nie mam większego problemu z kurzem w tej szafie

Ja najpierw zaplanowałam szafę, ale potem doszłam do wniosku, że:

- nie chcę mieć "ściany" drzwi w pokoju

- nie przepadam za suwanymi drzwiami

- normalne drzwi wymagają miejsca, żeby je otworzyć - nic nie dostawię do szafy, a miejsce zostaje niewykorzystane

- nie muszę sie martwić, że chowany w popłochu sweterek nagle wyskoczy komuś na głowę :wink:

- jak znudzi mi się kolor to maluję ścianę i po sprawie

- nie miałabym miejsca na zamontowanie głośników

Takie oto były moje rozmyślania nt garderoby.

Jeśli się nie wie, ile i jakie rzeczy będą wisieć lub leżeć w garderobie to najlepiej użyć systemów "elastycznych" (pionowe szyny nośne na ścianch i przyczepiane koszyki wieszaki, rury i i nne takie.

U moich rodziców w domu jest garderoba jako oddzielne pomieszczenie na rzeczy nie-codziennego użytku i duuuża szafa w sypialni na rzeczy codzienne...

• 1 month później...

Dziuba,

nie sprzeczaj się 60 cm to minimum. Wiem bo zrobiłem sobie szafę 50 cm i pewnie nie chciałabyś słyszeć tego co mówię przy korzystaniu z niej. Ale ja byłem zmuszony szerokością pokoju ( ok. 2 m) i te 10 cm coś mi daje.

• 4 months później...

To znaczy w sypialni będą oczywiście jakieś szafy ale żeby nie zabierać w niej za dużo miejsca to garderobę na "grubsze" rzeczy (typu płaszcze i buty, ubrania sezonowe) chciałem umieścić w innym pomieszczeniu.

Albo inaczej: w tej chwili sypialnia (na poddaszu, jedna ściana skośna) ma po podłodze 21,5 m kw. Jest sens zmniejszyć tą powierzchnię z przeznaczeniem na garderobę (np. pod tym skosem)?

[ Ta wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2002-11-21 09:41 ]

Ryniu: ja miałem na poddaszu 19 m2 po podłodze, ale garderobę wydzieliłem nie pod skosem tylko "z długości" pokoju. Garderoba pod skosem jest raczej trudna w użytkowaniu (wieszaki mają swoją szerokość). Więc skróciłem pokój o 150 cm i wyszła garderoba jak ta lala - 150 x 320 cm z kawałkiem prostego sufitu i jednym skosem. A ile tam miejsca :grin:

• 2 weeks później...
a ja mam już dość ścisku w szafach i w domku będę miał garderobę o powierzchni 9,5 m kw jako osobne pomieszczenie z drzwiami vis a vis drzwi mojej sypialni :smile: "Dzieciarkie" sypialnie zostały tak zaprojektowane, że w każdym pomieszczeniu jest wnęka do zabudowy. Tak więc niegdzie nie będzie stała drewniana skrzynka przystawiona do ściany :grin: