Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam do urządzenia garderobę.

Jest to pomiesczenie wydzilone, z drzwiami o pow. 3 m2.

Szukam rozwiązań nie wykorzystujących szafy, ale konstrukcję

rurek i półek oraz szafeczek (np. na podłodze).

Proszę o pomoc

https://forum.murator.pl/topic/55980-garderoba-wyposa%C5%BCenie-garderoby-jak-urz%C4%85dzi%C4%87-wn%C4%99trze/

• Odpowiedzi 460
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Różne takie półki, rurki, koszyczki i wieszaczki znajdziesz np. w Obi, Castoramie i innych. Częściowo też w Ikea, gdzie są też "wnętrza" szaf, które można zakupić osobno.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: dziuba dnia 2002-04-25 15:12 ]

Razem z mezem planujemy stworzenie garderoby, kosztem i tak nie duzych pokoi. Prosze o rade, jakie wymiary powinna miec optymalna garderoba - biorac pod uwage ograniczona powierzchnie. Chodzi mi o to w jaki optymalny sposob wykorzystac kazy centymetr pomieszczenia. Jaka powinna byc minimalana odleglosc pomiedzy regalami?

Pozdrawiam

Też chciałabym garderobę (2,8 m2) zapełnić półkami, stojakami itp.

Ale obawiam się, że bez drzwi (od tych szafek) będzie się kurzyło. I nie wiem sama co zrobić.

Garderobe będe robic kosztem pokoju, na całej długości ściany 3m. Minimalna szerokość to 110 cm - tak doradził mi architekt, 60 na półki i 50 na poruszanie się wewnątrz. Ja planuję równe 100 z podziałem 50/50.

Ja też mam ograniczoną powierzchnię i marzy mi się garderoba i myślę o czymś w stylu szafy z przesuwnymi drzwiami,część na wieszaki część na różne inne drobiazgi tu bardzo sobie chwalę szuflady-koszyki o różnej wysokości 0,25 m i 0,50m.Obecnie mam taką szafę ale ze względu na b.małą pow. mieszkania jest proporcjonalna czyli mała ale funkconalna.Przed kurzem zabezpiecza zakończenie drzwi-takie szczoteczki,chociaż mieszkam na Śląsku nie mam większego problemu z kurzem w tej szafie

Ja najpierw zaplanowałam szafę, ale potem doszłam do wniosku, że:

- nie chcę mieć "ściany" drzwi w pokoju

- nie przepadam za suwanymi drzwiami

- normalne drzwi wymagają miejsca, żeby je otworzyć - nic nie dostawię do szafy, a miejsce zostaje niewykorzystane

- nie muszę sie martwić, że chowany w popłochu sweterek nagle wyskoczy komuś na głowę :wink:

- jak znudzi mi się kolor to maluję ścianę i po sprawie

- nie miałabym miejsca na zamontowanie głośników

Takie oto były moje rozmyślania nt garderoby.

Jeśli się nie wie, ile i jakie rzeczy będą wisieć lub leżeć w garderobie to najlepiej użyć systemów "elastycznych" (pionowe szyny nośne na ścianch i przyczepiane koszyki wieszaki, rury i i nne takie.

U moich rodziców w domu jest garderoba jako oddzielne pomieszczenie na rzeczy nie-codziennego użytku i duuuża szafa w sypialni na rzeczy codzienne...

• 1 month później...

Dziuba,

nie sprzeczaj się 60 cm to minimum. Wiem bo zrobiłem sobie szafę 50 cm i pewnie nie chciałabyś słyszeć tego co mówię przy korzystaniu z niej. Ale ja byłem zmuszony szerokością pokoju ( ok. 2 m) i te 10 cm coś mi daje.

Kłócic się nie będę bo wyszło mi 120 cm, odjąć miejsce na ściankę działową, no to zostaje do zagospodarowania 110 cm głębokości. I nad tym muszę teraz skupić szare komórki. :smile:
  • 4 months później...

To znaczy w sypialni będą oczywiście jakieś szafy ale żeby nie zabierać w niej za dużo miejsca to garderobę na "grubsze" rzeczy (typu płaszcze i buty, ubrania sezonowe) chciałem umieścić w innym pomieszczeniu.

Albo inaczej: w tej chwili sypialnia (na poddaszu, jedna ściana skośna) ma po podłodze 21,5 m kw. Jest sens zmniejszyć tą powierzchnię z przeznaczeniem na garderobę (np. pod tym skosem)?

[ Ta wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2002-11-21 09:41 ]

Ryniu: ja miałem na poddaszu 19 m2 po podłodze, ale garderobę wydzieliłem nie pod skosem tylko "z długości" pokoju. Garderoba pod skosem jest raczej trudna w użytkowaniu (wieszaki mają swoją szerokość). Więc skróciłem pokój o 150 cm i wyszła garderoba jak ta lala - 150 x 320 cm z kawałkiem prostego sufitu i jednym skosem. A ile tam miejsca :grin:
  • 2 weeks później...
a ja mam już dość ścisku w szafach i w domku będę miał garderobę o powierzchni 9,5 m kw jako osobne pomieszczenie z drzwiami vis a vis drzwi mojej sypialni :smile: "Dzieciarkie" sypialnie zostały tak zaprojektowane, że w każdym pomieszczeniu jest wnęka do zabudowy. Tak więc niegdzie nie będzie stała drewniana skrzynka przystawiona do ściany :grin: