Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co na dach - sztywne poszycie i papa czy folia?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

O ile sobie dobrze przypominam, był kiedys w Muratorze taki artykuł- na czym nie wolno oszczedzać przy budowie domu. Uważam , że nie wolno oszczędzać przy budowie dachu, zgodnie ze starym powiedzeniem, że co tanie to drogie.Nie chciałbym tanio zbudowac dachu aby po kilku latach trzeba było pokrywac go od nowa, lub, co gorsza, demontowac i robić od nowa.Dlatego posłucham dobrej rady doświadczonej ekipy. Jak napisałem wyżej - deskowanie i papa.Cała konstrukcja dachu z drewna impregnowanego ciśnieniowo.

Połacie które nie są bezpośrednio ocieplone (zastosuję ocieplenie nad stropem ostatniej kondygnacji) pokryłem pełnym deskowaniem i papą, na to dachówka (w planach), połać dachu nad użytkowym, ogrzewanym półpiętrem docelowo będzie pokryta pełnym deskoweniem i folią (izolacja musi mieś możliwość odprowadzenia pery wodnej, pomimo zastosowania folii paroszczelnej od strony mieszkań). Pozdrawiam.

Wybralem deskowanie plus pape, a na to dachowke ceramiczną.

Technologia folii przyszła z Zachodu, tam sie jednak od niej odchodzi i wraca do sztywnego pokrycia.

Przeglądnijcie Muratora sprzed lat, ile tam bylo technologii oraz producentow i dystrybutorow, ktorych teraz juz nie ma.

• 3 weeks później...

Ja za dwa tygodnie klade dach. Widze ze wiele jest za i przeciw papa+deska czy deska +folia. Poniewaz z zasady wymyslilem sobie ze co jak co ale dach musi byc zrobiony solidnie wybieram zestaw moze nie naj tanszy krokwie+folia+laty+deska+papa a na wierzchu blachodachowka.

Mialem duzy dylemat poniewaz jak ktos dobrze stwierdzil wczesniej specjalistow jest wiele :D Wszyscy namawiali mnie na folie (sprzedawcy) az wkoncu jeden z nich gdy sie z nim bardziej zaznajomilem (zaprosilem na grila 8) ) powiedziel mi ze jednak papa bedzie lepsza.

Ciekaw bylem czemu zmienil zdanie (zawsze byl za folia na deskach) okazalo sie ze pod blacha moze wytworzyc sie dosyc duza temeperatura ktorej folia moze nie wytrzymac.

Czy ktos z Was sie spotkal tez z takimi argumentacjami dodam ze moj nadzur tez jest od poczatku za papa.

Pozdrawiam

• 11 years później...

Odświeżam stary temat,bardzo proszę o opinie osoby które mają deskowany dach-czy to pokryty papą czy też folią dachowa membraną.

Deskowanie bedzie na pewno, skłaniam się ku papie, poddasze nieużytkowe, ocieplony tylko strop.

Mało znalazłam informacji od inwestorów mających dach deskowany i pokryty folią.

.