Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mixokret

Recommended Posts

Właśnie jestem na etapie wylewania wylewek. Do tej pory zdecydowany bylem na wylewki wylewane tradycyjnie (czyli z betoniarki). Jednak znalazlem wykonawce, ktory robi mixokretem. Chce za 1 metr 12-13zl. Jest to tylko troche wiecej niz za tradycyjne. Moje pytanie - jaka jest roznica miedzy wylewkami z mixokreta a z betoniarki. Czy warto zaplacic wiecej?

Czekam na opinie.

Mixokret robi jastrych szybciej i proporcje składników są odmierzone dokładniej niż do betoniarki (jednostka miary - łopata i wiadro).

Generalnie mixokrety znajdują zastosowanie tam, gdzie zakresy robót są większe. Ale wygląd takiej wylewki z agregatu rzeczywiście jest ładniejszy.

Jeżeli te kilka złotych nie gra roli - to jest to warte rozważenia.

Wylewka jest "półsucha" czyli mniej wilgoci i szybiej się "sezonuje". U mnie 280m2 3 ludzi wykonało w dwa dni.

Miałem w wylewkach położone instalacje centralnego odkurzacza, wod-kan i c.o. i w związku z tym, że beton podawany był "rurą" odpadło jeżdżenie po instalacjach taczkami co nie jest bez znaczenia.

Jednym słowem polecam.

On 2003-03-12 11:12, rafcio1 wrote:

Właśnie jestem na etapie wylewania wylewek. Do tej pory zdecydowany bylem na wylewki wylewane tradycyjnie (czyli z betoniarki). Jednak znalazlem wykonawce, ktory robi mixokretem. Chce za 1 metr 12-13zl. Jest to tylko troche wiecej niz za tradycyjne. Moje pytanie - jaka jest roznica miedzy wylewkami z mixokreta a z betoniarki. Czy warto zaplacic wiecej?

Czekam na opinie.

Rafcio, a skąd masz tego wykonawce co chce 12-13 zł za metr? Nie z okolic Warszawy? Bo mnie to tez interesuje. Daj namiary.

B

Zdecydowanie polecam.Przede wszystkim jest to mieszanka półsucha a więc po odparowaniu wody powierzchnia jest gładsza nie pyli beton .Moża również wygładzić powierzchnie zacieraczką talerzową np.wmiejscu gdzie chemy tylko malować beton.Możesz też ułożyć sam styropian i folie oraz koniecznie pas pianki lub cieńkiego styropianu przy każdej ścianie.

Żwir? - hmm - u mnie był piasek i to drobny (chyba jedynka już nie pamiętam).

W moim dzienniku na forum (pod lasem) jest opis i zdjęcie takiego ustrojstwa (to chyba właśnie mixokret). Zrobili mi 240m2 podłogi w 16 godzin. Równo, nie pęka (poza zaplanowanymi dylatacjami), szybko, półsucho -polecam.

Cena 14pln za m2 (robocizna), do tego piasek i cement (ew. plastyfikator)

• 9 months później...
Rozpoczynam już na przyszły rok planowanie robót. Powiedzcie proszę jak to jest z mixokretem. Czy ceny, które były podawane obejmowały również wylanie chudziaka, płożenie izolacji, ułożenie styropianu, ewentualne ułożenie przewodów podłogówki i wylanie jastrycha, czy tylko wylewka wykańczająca? Jeżeli pierwszy wariant to jak długa przerwa między operacjami wylewania? Czy przerwa jest na tyle długa, że zdążą zrobić tynki wewnętrzne? Jeżeli macie jakieś sprawdzone ekipy na tynki wewnętrzne mineralne i wylewkę za niewielkie pieniądze z okolic W-wy wschód, to będę wdzięczny za ich podrzucenie.