maly2rafcio 19.06.2006 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Tak jak w temacie. Czym dokładnie oczyścić ściany i sufit z płyt GK po docieraniu tak aby można było je bez problemu pomalować. Czy po dotarciu trzeba je np. pomalować jakimś specyfikiem przed malowaniem kolorem czy np. wystarczy przemalować białą farbą (trochę rozrzedzononą). Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 19.06.2006 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Wystarczy miękka szczotka, tyle że trzeba to zrobić precyzyjnie tzn. tak jak by malowało się (nie chodzi o technikę "zamiatania" tylko o dokładność). Jeśli chodzi o gruntowanie to najlepsza jest rozrzedzona biała emulsja. Mimo że mamy teraz farby, które prawie doskonale kryją to lepiej maluje się na białym podkładzie. Gruntując w ten sposób mamy dwa w jednym: zagruntowaną, białą ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly2rafcio 20.06.2006 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Rozmawiałem dziś ze znajomym budolańcem i poradził mi aby po odkurzeniu przemalować wszystkie ściany i sufity z płyt GK unigruntem. Co o tym sądzicie? Malować unigruntem czy tylko przemalować białą emulsją? Nie chciałbym spowodować sytuacji, że po pomalowaniu unigruntem ściany nie będą oddychały? Czy dobrze rozumuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia28 20.06.2006 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Rozrzedzona biała emulsja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly2rafcio 20.06.2006 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Czyli nie praktykuje się gruntowania płyt GK na ścianach i sufitach unigruntem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 20.06.2006 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Funiu 28 zagruntować to znaczy również przeniknięcie częsciowo płynu do płyty i wzmocnienie materiału na którym potem będziemy malować .Efekt ten możemy uzyskać przez położenie uni gruntu lub rozcieńczony mocno klej wikolowy z wodą .Farba emulsyjna nawet po rożcieńczeniu pozostanie powłoką na powierzchni a woda spenetruje płyte lub gips i wyschnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly2rafcio 21.06.2006 06:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Czy jednak ktoś może mi jednoznacznie odpowiedzieć jakiej tchniki użytć przed malowaniem płyt. Czy najpierw unigruntem czy przemalować białą emulsją bez używania unigruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly2rafcio 21.06.2006 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Dodatkowe pytanie. Jeśli już gruntować płyty GK to jakim środkiem. Może jakieś konkretne nazwy produktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 21.06.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 gruntowac plyty GK bezwzglednie trzeba. Mozna zarowno uzyc farby emulsujnej 1:1 z woda jak i typowego preparatu do gruntowania (unigrunt). Ja preferuje unigrunt jako podklad. Malujesz walkiem/pedzlem. Przed gruntowaniem sciany trzeba odpylic, najlepiej odkurzacz + nasadka z mieka szczotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertus 22.06.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 można zastosować jeszcze jedną metodą, która u mnie się sprawdziła. Rozcieńczałem farbę gruntem i tym gruntowałem zarówno gładź gipsową jak i płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budwa 22.06.2006 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Ja nie gruntuje.Cale powierzchnie płyt g-k mam pokryte gipsarem.Na to idzie dwa razy farba grubym wałkiem.Podobno ma wyjść super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts