Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posadzka w garażu

t f k

Recommended Posts

Myślę ze jest to zły pomysł samemu wykonywać posadzkę z żywicy epoksydowej. Wbrew pozorom nie jest to takie łatwe.

Ja osobiście polozylbym płytki garażowe(argelit).

Dzięki za rade!!

W necie nic nie moge wyszukac pod nazwą "argelit".

Mam nadzieje, ze ta informacja byla gratis :wink:

• 3 weeks później...
  • 9 months później...

Terz zamierzam wyłożyć płytki w garażu, ale nie wiem co z kanałem, który kiedyś był potrzebny, ale szkoda go zasypać, bo to dobre miejsce na mało używane rzeczy. W tej chwili kanał zakrywają deski, które wyginają się od wilgoci w półkole, no i estetyka. Jak to będzie wyglądało, wokoło płytki, a po środku powyginane deski.

Ma ktoś pomysł?

Pozdrawiam

Ja mam tak zrobione maskowanie rur pod umywalką, płytki przyklejone zwykłym klejem do glazury na 5mm płytę pilśniową twardą. Trzyma kilkanaście lat.

Jak nie będziesz nimi rzucał to nie odpadną. Można też zespawać ramkę z kątownika, tak żeby jej krawędź wystawała 1-2 mm ponad płytki. ź

Hmm, z kwasówki, tylko po co, masz za dużo pieniędzy? Myślę, że bez kątownika też da radę, tylko przy wyjmowaniu tych płyt trzeba będzie uważać żeby nie uszkodzić krawędzi płytek. Sklejka 20-30mm nie będzie sie wyginała, najgrubszą produkują 45mm.

Policz ile będzie ważyła taka płyta. Dasz radę ją podnieść?

Dlatego ja bym jej nie obklejał koniecznie płytkami. Sama sklejka będzie dość estetyczna. Przy długości kanału 4m, potrzebujemy 4 płyty 1m, gęstość sklejki to ok 650kg/m3 czyli 1m2 sklejki 25mm ma masę 16,25kg Dam radę ją podnieść :)

Dlatego ja bym jej nie obklejał koniecznie płytkami. Sama sklejka będzie dość estetyczna. Przy długości kanału 4m, potrzebujemy 4 płyty 1m, gęstość sklejki to ok 650kg/m3 czyli 1m2 sklejki 25mm ma masę 16,25kg Dam radę ją podnieść :)

Napisałem tak, bo mój znajomy miał właz do piwnicy i to dość duży. Po naklejeniu płytek praktycznie niemożliwe było podniesienie pokrywy jednoosobowo.

Napisałem tak, bo mój znajomy miał właz do piwnicy i to dość duży. Po naklejeniu płytek praktycznie niemożliwe było podniesienie pokrywy jednoosobowo.

To musi sobie domontować taką wyciągarkę na linkę stalową, będzie otwierał jednym guzikiem. :lol:

Fakt że można przesadzić, ramka z kątowników, sklejka i płytki mogły by trochę ważyć. Cenna uwaga.

To było jakieś 2,5 m2 i gruby gres. :D

Ramka z katownika też była.

:lol: No to teraz ma loch :lol: I raczej nie wyśle dzieci po ogóreczki do piwnicy :)

Sprzedał dom. Ciężka klapa to nie był powód. :)

Problem ma teraz nowy właściciel.

A dlaczego właz trzeba koniecznie przykryc jedna płytą i zdejmować całą, żeby wejść?

JoShi, nie wiem. Gość techniczny z wykształcenia, choć nie budowlaniec, dr inż. przed nazwiskiem, a klapę skiepścił maksymalnie. :)