Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy na krancowce mozecie kupic angielke, migawke i tuchcie?

mmmad

Recommended Posts

Polski język, piękny język, ale są czasami pewne zabawne regionalizmy.

Dla nieobytych: zapytalem, czy na petli (autobusowej/tramwajowej) mozna u Was kupic mala bagietke, bilet okresowy i buty do chodzenia po domu...

Z tesciem na budowie czasem sie nie moge dogadac. Pomijajac inne podejscie do zycia :D on prosi mnie np., zebym wlaczyl cyrkularke (trajzege/krajzege), przyniosl sztychowke (szpadel), a teraz namietnie wykancza szpalety (glify okienne).

A poza tym zona daje dziecku do jedzenia borówki!!!

• Odpowiedzi 187
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czyli z galicji jest :D

a nie dajesz mu chwierutnej drabiny?

Wiesz co? Mam taka co sie rozwala, ale szkoda by bylo, bo tesc to jednak pozyteczny gosc. Bo domniemywam, że chwierutna to taka "niespecjalna"?

A do przyszlej zony jezdzilem pociagiem po torach, ktore podobno polozone jeszcze byly w CK czasach...

w innych regionach Polski mozna isc na plac :D :D :D

moj tato mowi dobrze po slasku,a moje dzieci mowia,ze dziadek niezle grypsuje :D :D :D

swoja droga fajne macie regionalizmy :D

Frosch - u mnie zamiennie wychodzi się na plac, albo na dwor :wink: / tzn. ja wychodziłam/ - dzieci niestety wychodzą na podwórko :(

Maxtorka - u mnie ciasto i mięso piecze się w piekarniku, ale u mojej mamy / mieszka za płotem/ piecze się w bratrule :o

pozdrawiam

Edzia

.

Moja babcia piekła, ale w bratrurze :lol: i miała nakastlik.

Pochodzimy oboje z Galicji, więc chodzimy na pole, jemy wekę, borówki i ziemniaki, kładziemy flizy i terakotę itd.

Tu gdzie mieszkamy obecnie moje dziecko chodzi już na dwór (niestety), je parówkę, kartofle. Ale "wchódź tu" i "zrobim" nie przeżyję.

mysle,ze powinno sie kultywowac gware i tradycje regionalne w rodzinach

spotkalam sie kiedys z opinia,ze gosc,ktory godo jest prostakiem i prymitywem :evil: :evil: :evil: jo poradza godac i potrafie mowic i w tym tkwi caly urok

jestem szczesliwa,ze moje dzieci chodza na plac,siedza na klopsztandze,szpilaja w bala,jednoczesnie majac dobre oceny z j.polskiego

a galicycyjskie slowka bardzo przypadly mi do gustu :D :D :D