Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy na krancowce mozecie kupic angielke, migawke i tuchcie?

mmmad

Recommended Posts

• Odpowiedzi 187
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niedawno zaczalem przyswajac niemiecki i widze, jak duzo jest tez nalecialosci wlasnie w regionalizmach. Np. wspomniania bratrura (to chyba rura do pieczenia?), potem wasserwaga (poziomica) i chyba tez mesel (przecinak).

I jakos tak mam wrazenie, ze na wsi mozna w polu (prawdziwym) ukopac kartofli (tez z niemieckiego), zawiezc to do miasta i sprzedawac jako ziemniaki :lol:

A wracajac do Galicji - czesto po pracy moja zona mowi, ze sie ochodzila i orobila, a ja w tym samym czasie sie narobilem i nachodzilem. Na szczescie nie narzeka, ze sie opieprzalem :)

Ja mam taką przezabawną historię. Mój syn wrócił, że szkoły i opowiada co się tam wydarzyło, opowiada, opowiada. W pewnym momencie mówi coś takiego wiesz mój kolega mówi jakoś tak dziwnie i tu nastąpiła pałza bo nie mógł sobie przypomnieć myśli myśli ja w tym samym czasie usłyszałam jakąś ważną informację w radio i staram się usłyszeć jej treść. Rozmowa jaką toczył mój syn z pozostałymi domownikami była dość głośna więc ja nie mogłam usłyszeć i wykrzyknęłam „ cichojta” A mój syn oooooooo ! właśnie tak mówi kolega. Śmiechu było do wieczora. Od tamtej pory nie zdarza mi się już użyć podobnego słowa.

Maxtorka...nie mam pojecia,z jakich powodow cierpia ludzie w twoich okolicach :o :o :o (z grochem to tylko wzdecia :D )

opowiem moja autentyczna historie z dziecinstwa:

bedac dzieckiem w wieku przedszkolnym opowiadalam tacie jak to przyjechala do naszej dzielnicy jedna pani z zagranicy........tato pyta skad wiem,ze nie jest stad,wiec ja mu mowie,ze ona kupowala w sklepie oberibe a mowila na to tak zagranicznie........i nie potrafiam wypowiedziec tego trudnego obcego slowa....wiec mama podpowiedziala mi....kalarepa :D