Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z uzyskaniem pozwolenia na budowę !

IzaB

Recommended Posts

Witam wszystkich!

W zeszłym tygodniu złożyłam dokumentację do pozwolenia na budowę.

Wśród dokumentów projekt domu wykonany na zamówienie przez Panią architekt. Projek nie zawiera instalacji tj. elektrycznej, hydraulicznej i co.

Pani architekt przed przyjęciem zlecenie przekonywała mnie, że do pozwolenia na budowę domu nie muszę mięć projektów instalacji.

Urzędnicy są innego zdania. Twierdzą , że schematyczne projekty instalacji muszą byc dołączone do pozwolenia na budowę.

Ja już nawet zaczęąłm studiować prawo budowlane i niby tam jest napisane, że przyłącza nie wymagają pozwolenia na budowę ale nie jestem prawnikiem i obawiam się, że mogę źle zinterpretowac pzrzepisy.

Stanęło na tym, że musimy uzupełnić dokumentację o projekty instalacji.

Chyba, że pokażemy przepis mówiący o tym, że te projekty nie wymagają pozwolenia.

Podobno w niektórych Starostwach nie wymagane są projekty instalacji, żeby uzyskać pozwolenie na budowę?

Proszę o pomoc, może ktoś coś na ten temat wie.

Iza

Stanęło na tym, że musimy uzupełnić dokumentację o projekty instalacji.

Chyba, że pokażemy przepis mówiący o tym, że te projekty nie wymagają pozwolenia.

Bezczelność niektórych urzędników przechodzi czasem wszelkie granice! :evil:

Oczywiście, że nie musisz mieć projektów branżowych. To po pierwsze. A po drugie to oni mają obowiązek wskazać ci przepis że projekty branżowe są potrzebne.

Spieszy ci się z tym pozwoleniem, czy nie, bo nie wiem jaką strategię ci doradzić.

Jedno jest pewne - robią cię w jajo i należy się im kara! :evil:

Dziękuję za radę, ale nie chciałabym wszczynać w starostwie awantury jeszcze przed uzyskaniem pozolenia.

Tym barzdiej, że nie mam ,, argumentów" w postaci jasnego przepisu.

Pani Architekt stwierdziłą, że nie wygramy w starostwie i prawdopodobnie czeka mnie zlecenie komuś wykonania tych projektów.

Najbarzdiej jesten zła na nią ponieważ przed podpisaniem umowy na zaprojektowanie domku zapewniała mnie, że projekty instalacji są nie potrzebne. Obawiam się, że ten projekt będzie mnie kosztował dużo drożej niż kompletny projekt gotowy

pozdrawiam

Iza

Tym barzdiej, że nie mam ,, argumentów" w postaci jasnego przepisu.

No to znajdź przepis, że do pozwolenia nie jest potrzebne świadectwo chrztu!

Są przepisy, co ma projekt zawierać, a nie czego ma nie zawierać.

I nie bądź zła na panią architekt, bo to nie jej wina, że w twojej gminie siedzą kretyni.

I nie bój się awanturować o swoje. Będą cię potem bardziej szanowali i uważali co mówią.

• 2 weeks później...

Witajcie,

Mam podobny problem z uzyskaniem pozwolenia na budowę.

Wystąpiłem z wnioskiem o pozwolenie na budowę domu bez przyłączy, przy czym do dokumentacji dodałem wszystkie uzgodnienia z gestorami zapewniajace dostawę, to jest: energia, woda, kanaliza i gaz. I w odpowiedzi dostałem wezwanie do złożenia projektu przyłączy dotyczące wody i kanalizy, oraz decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach dla projektowanych sieci (woda i kanaliza jest około 100m od mojej działi, ale do końca tego roku sieci te będą na granicy mojej działki).

Chciałbym teraz rozpocząć budowę to jest w ciągu 2 miesięcy, natomiast przyłącza chcę robić w następnym kroku.

I teraz, pytanie, czy Urząd może coś takiego wymagać i na co mogę się powołać, by z nimi wejść w dyskusję, a może mają rację :-(

Odpowiedź jw.

Dodam jeszcze tylko że żądanie od inwestora projektów przyłączy jest nie tylko bezprawne ale i niedorzeczne. W przypadku prądu i gazu projekty takie wykonuje przedsiębiorstwo a inwestor nawet go nie widzi na oczy.

Chyba że oboje mówicie o żądaniu przedstawienia na planie zagospodarowania działki projektowanych tras przyłączy. Takie żądanie ma sens i podstawy prawne.