andziK 19.06.2006 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Niedawno kupiliśmy działkę - 0,116 ha - i chciałabym zrobić nasadzenia wokół działki. Maży mi się takie skomponowanie roślin iglastych i liściastych aby ogród wyglądał ciekawie i kolorowo przez cały rok. Może ktoś mnie zainspiruje lub podpowie - na działce na pewno powinny się znaleźć oprócz raczej smukłych iglastych o różnrj barwie: bez, forsycja, klon...Mam jeszcze jedno pytanko. Czy pod poszczególne rośliny moę dawać ziemię, której wymagają dane rośliny? Bo na działce mam raczej ziemię różną, ponieważ podwyższliśmy calą działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 20.06.2006 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 andziK,Radzę Ci kupić choć jedną książkę o tym temacie, najlepiej dendrologię i będziesz gość. Najlepiej sadzić rośliny, które nie rosną na kilkanaśie metrów. takich wystarczy jedno, lub dwa na całą działkę. Staraj się komponować iglaki dodatkowo formami. Iglaki te ż można formować, nawet sosny i wszystko zalży przede wszystkim od ilości czasu jaki jesteś w stanie ogrodowi poświęcić. Jeżeli nie masz na to serca i casu zleć to firmie ogrodniczej.Piszesz np. klon, klon wyrasta nw spore drzewo i dodatkowo łatwo się rozsiewa, możesz posadzić kolorowecklony palmowe, które rosną do 4 metrów łatwo dają się formować i naprawdę ładniej wyglądają od naszych wielkich klonów, które bardziej padują do parku niż małego ogródka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 20.06.2006 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Chyba już lepiej brzozy z dużych drzew.Ponadto sosny czarne i żółte, jałowce płożące i kolumnowe.Cisy pięknie wyglądają szczególnie w kompozycjach zielono zółtych lub raczej złoto-żółtych.Z liściastych tawuły, berberysy, trzmieliny, ostrokrzewy forsycje.Do tego gdzieś róże, azalie, rododendrony, wrzosy.Możliwości jest dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andziK 20.06.2006 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Dzięki za podpowiedz. Klona mam szczepionego - to chyba może być?Poza tym chciałabym też jakieś liściaste czerwone (raczej nie za wysokie i smukłe). A może ktoś ma ładnie skomponowany taki ciąg roślin? Chętnie pooglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts